minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 1 litrowy słoik ogórków kiszonych domowych 4-5 średnich ziemniaków marchewka kawałek selera 2 liście pora kostka rosołowa 10 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego 2 liście laurowe 2 łyżki śmietany Do dużego garnka wkładamy selera, marchewkę, pora oraz przyprawy. Całość(...)ogórki. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Łyżkę wazową zupy odlewamy do kubka, schładzamy, łączymy ze śmietaną i dodajemy do zupy. Całość zagotowujemy. Dosmakowujemy sokiem z ogórków. Po ugotowaniu zupy marchewkę, według uznania możemy zetrzeć na tartce. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomipłatków kukurydzianychprzyprawa do mięsa mielonego, sól, ew. szczypta cukru (pół miareczki stevi)Przygotowanie:1. Ryż gotujemy na sypko (40 min w parowarze, zalany wodą lekko ponad poziom ryżu)2. Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach tarki (paski)3. Cebulę siekamy.4. Do kukurydzy dodajemy jajko (30 g) i blendujemy na gładko.5. Płatki kukurydziane przesypujemy do torebki i kruszymy za pomocą tłuczka/zgniatamy.6. Do jajka z kukurydzą dodajemy odciśniętą z soku marchewkę (porządnie odciśniętą), cebulę, ostudzony ugotowany ryż oraz przyprawy i ew. cukier/stevię. 7. Mieszamy, wygniatamy, dodajemy bułkę tartą i jeszcze raz mieszamy.8. Wilgotnymi dłońmi lepimy małe "wałeczki" (dłonie moczymy często, po ulepieniu każdego "sticksa") i obtaczamy je w pokruszonych płatkach kukurydzianych.9. Pałeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczenie:Temperatura
Malowane smakiemDelikatna, subtelna w smaku, kremowa zupa z selera naciowego z dodatkiem marchewki i ziemniaków. Szczerze mówiąc obawiałam się selerowego smaku zupy, ale wyszła wyśmienita… Zupę podałam z grzankami, pasują idealnie. Składniki: pęczek selera naciowego 1 duża marchewka 1 średnia cebula 4 średnie ziemniaki 1/4 szklanki wytrawnego białego wina 1,5 l bulionu łyżka masła 1/2 szklanki słodkiej śmietanki(...)sól biały pieprz Przygotowanie: Seler naciowy, marchewkę i ziemniaki kroimy w kostkę i przekładamy do garnka. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i lekko rumienimy. Przekładamy do garnka z warzywami, zalewamy bulionem, dolewamy wino i gotujemy, aż warzywa zmiękną. Gotową zupę miksujemy, wlewamy śmietanę, mieszamy i jeszcze chwilkę gotujemy. Doprawiamy solą i białym pieprzem. Smacznego
Oryginalny smakjest to ! :)Składniki :3 duże pomarańcze50 dag marchwi8 l wody60 dag cukruopakowanie kwasku cytrynowego lub sok z 5 cytrynPrzygotowanie :Pomarańcze podzielić na cząstki (jedną ze skórką, a dwie obrane). Marchew obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, zalać 2 litrami wody. Dodać 10 dag cukru i gotować około 2 godzin. W osobnym garnku zagotować 6 litrów wody z resztą(...)cukru i wystudzić.Ugotowane pomarańcze i marchew zmiksować, włożyć do wystudzonej wody, doprawić kwaskiem cytrynowym lub sokiem z cytryn. Ostudzić i przelać np. do butelek Smacznego
charlotte gotujesię jej pikantniejsza odsłona ;) ale jeśli macie ochotę na łagodną dyniową z krewetkami , zapraszam tu . Składniki : 200g dyni (dajcie więcej, jeśli chcecie) 250ml bulionu warzywnego 1 cebula 1 mała marchewka 1 ząbek czosnku 1/2 czerwonej papryki 1/2 opakowania mleka kokosowego 1 łyżka oliwy sól, pieprz, kurkuma, papryka chilli, ostra papryka Przygotowanie: Gotujemy bulion. Dynię, cebulę, marchewkę i czosnek obieramy(...)kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek podsmażamy na 1 łyżce oliwy. Gdy będą miękkie, dodajemy je do bulionu wraz z pozostałymi warzywami (dynią, marchewką, papryką). Gotujemy tak długo, aż warzywa będą miękkie. (u mnie trwało to ok. 15 minut) Dodajemy przyprawy. (nie żałowałam papryki chilli ;)) Zmniejszamy ogień. Po 5 minutach dolewamy mleko kokosowe, chwilę gotujemy i blendujemy na gładką
Kitchens Alphabetłyżka parmezanu startego 1 łyżka natki pietruszki pieprz Nadzienie. 20 dag twarogu 50 ml jogurtu naturalnego 1 łyżeczka chrzanu pieprz biały Przybranie. 1 marchew ugotowana kiełki rzodkiewki Wykonanie. Obraną marchewkę drobno zetrzeć. Jaja wymieszać z oliwka i solą. Mąkę wymieszać z proszkiem, orzeszkami, pietruszką i parmezanem i stopniowo dodawać do masy jajecznej, miksując. Dodać marchewkę i wymieszać, doprawić pieprzem. Włożyć(...)natłuszczonej małej keksówki i piec w temp. 180 stop.30 minut. Ostudzić ciasto. Nadzienie-wszystkie wyżej wymienione składniki wymieszać. Ciasto przekroić na 2 podłużne placki i przełożyć masą serową. Ozdobić marchewką i kiełkami. Rada. Oryginalna przystawka lub przekąska np.do pracy
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki: 100 g piersi z indyka 1 łyżeczka sosu teriyaki 1 duża marchewka 100 g selera naciowego 1/2 woreczka brązowego ryżu 1 łyżeczka oleju sezamowego Przygotowanie: Pierś z kurczaka przekładamy do miseczki, polewamy sosem i dokładnie smarujemy po mięsie. Marynujemy co najmniej 3 godziny. Odstawiamy w chłodne miejsce. Ryż gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Po upływie czasu marynowania(...)rozgrzaną patelnie grillową skropioną olejem sezamowym przerzucamy kurczaka. Marchewkę i seler kroimy według uznania. Wrzucamy również na patelnię i "grillujemy". Indyk teriyaki z grillowaną marchewką i selerem naciowym
Czarnawisienkalodówce cały dzień i całą noc, porządnie zamarynwane. Składniki -piersi z kurczaka -mieszanka przypraw orientalnych -czosenk -sól, oliwa z oliwek -3 łyżki mleka -winegret pomarańcza+oliwa z oliwek -ziemniaki -marchewka -seler-bulwa -pietruszka – korzeń -por -ziarenka Słoneczne Pola od Ziarenkowo -sałata lodowa - Grana Padano Umyj piersi z kurczaka, poporcjuj. Wlej oliwę z oliwe, wciśnij sporo czosnku , dodaj przyprawy jakie lubisz(...)mleka. Natsępnie włóż do lodówki na godzinę. Wyciągnij, dodaj łyżkę, dwie sosu winegret pomarańcza +oliwa z oliwek, posól. Wymieszaj i do lodówki na noc. Na drugi dzień przygotuj ziemniaki, marchewkę, seler, pora,pietruszkę i łącznie z kurczakiem włóż do posmarowanej masłem brytfanny . U mnie brytfanna TOSCANA od Florina , bo ja muszę mieć pewność, że wyjdzie i że jak się
Z Kuchni Do Kuchnigrzyby wkładamy do miseczki i zalewamy zimną wodą. Mięso kroimy w kostkę o wymiarach mnie więcej 2 x 2 cm. Cebulę kroimy w drobną kostkę a marchewkę w plasterki.Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, smażymy na nim porcjami mięso do lekkiego zbrązowienia. Mięso przekładamy do garnka w którym będzie duszone(...)również ją wkładamy do garnka. Mięso w garnku zalewamy gorącą wodą, tak aby przykrywała mięso z 2 centymetrowym zapasem. Możemy też wykorzystać wodę z grzybów. Dodajemy marchewkę, grzyby i przyprawy. Dusimy na małym ogniu około 30 minut.W miseczce mieszamy mąkę i śmietanę z odrobiną zimnej wody. Gdy powstanie nam jednolita masa hartujemy
Kulinarne przygody GatityPASZTET MIĘSNY Z WARZYWAMI Składniki: - 2kg karczku - 300g wątróbki drobiowej - 4 jajka - 4 marchewki - 3 pietruszki - 1 mały seler - 5 cebul - 6 ząbków czosnku - 2 kostki rosołowe - 3 łyżeczki gałki muszkatałowej - 10 ziaren ziela angielskiego - 7 liści laurowych - 6 łyżek bułki tartej - 3 łyżki kaszy manny - 1 łyżka masła - sól - pieprz - przyprawa "kucharek" - słoik żurawiny Sposób przygotowania: Karczek włóż(...)pierwszego garnka, dodaj jedną kostkę rosołową, sześć liści laurowych i osiem ziaren ziela angielskiego. Włóż również obrane: trzy marchewki, dwie pietruszki, cztery cebulę i 3/4 selera. Zalej wodą i rozpocznij gotowanie. Do drugiego garnka włóż wątróbkę, drugą kostkę rosołową, jeden liść laurowy i dwa ziarna ziela angielskiego. Dodaj obraną marchewkę, pietruszkę, jedną cebulę i ćwiartkę selera. Zalej wodą i rozpocznij
Mentor Smakuprzyprawy: pieprz ziołowy, pieprz czarny, bazylia, - odrobina oleju, - winogrona (3-4 małe kiście), - 3 plasterki żółtego sera, - trochę leniwych pierogów ('wczorajsze' się świetnie nadają), SKŁADNIKI NA WARZYWA KARMELIZOWANE: - 2 marchewki, - papryki (żółte, zielone, ostre-czerwone), - 3 łyżki masła, - 3 łyżki cukru trzcinowego, - sok z brzoskwiń, - 2 duże cebule, - przyprawy: pieprz czarny, papryka ostra. Działamy szybko - wyciśnięty przez praskę czosnek mieszamy(...)mieszance aby mięso przeszło smakiem. Indyk ląduje w piekarniku (180 stopni, góra-dół, termoobieg). W czasie gdy nasz indor będzie nabierał smaku, zajmiemy się warzywami. Z marchewki tworzymy tasiemki, kroimy papryki i cebulę. W garnku roztapiamy masło, dodajemy cukier, mieszamy. Dodajemy marchewkę i dusimy. Po chwili dorzucamy cebulę, następnie papryczki a po nich przyprawy. Mieszamy dość długo. Na koniec zalewamy
Wypisz Wymalujpiersi indyka / kurczaka (u nas indor, ze względu na nietolerancję kurczaka),- papryka - czerwona i żółta,- grzybki Mun, 25 dag, /Można kupić i poczytać o nich tu: kliknij- marchew, 2,- kukurydza, pół puszki,- ananas, pół puszki,- cebula, 2 czerwone duże i dwie żółte duże,- kapusta pekińska, pół dużej,- pędy bambusa, 1/3 do pół puszki,- kiełki fasoli MUNG, 1/3 słoika(...)świeżej wodzie). Jeśli grzybki zmiękną wyławiamy je. Nie wylewamy wody!!! Przyda się na koniec. Grzybki kroimy na długie paseczki. 3. Warzywa.Cebulę kroimy w pióra, paprykę, marchew, kapustę i ananasa w paski.Smażymy na 2 patelniach:1. Cebula z marchwią smażymy na jednej patelni. Pod koniec dodajemy paprykę. Dosłownie na minutę wrzucamy grzybki - do połączenia smaków. (Patelnia
Wypisz WymalujSkładniki, 4 litry zupy: Bulion: 200 g żeberek 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 marchewka 0,5 korzenia selera 1 pietruszka (korzeń + liście) 2 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 4 ziarenka pieprzu 4 suszone grzybki Zupa: 0,5 kg czerwonych buraków 2 ząbki czosnku 1 cebula pieprz i sól do smaku natka pietruszki Przygotowanie: Wszystkie składniki(...)Obrać buraczki i pokroić w drobne słupki. Cebulę, czosnek posiekać i podsmażyć na patalni. Po 1,5 godziny odcedzić bulion od składników. Odłożyć do miseczki grzybki i marchewkę. Do bulionu wrzucić pokrojone buraczki i gotować przez 40 minut. Grzybki posiekać, marchewkę pociąć w talarki, natkę pietruszki posiekać i wszystko razem z podsmażoną cebulą i czosnkiem dodać
cooklifesznycel z indyka lub niewielka pierś z kurczaka1 marchewka1 mała papryka3 liści kapusty pekińskiejketchupSposób przygotowania:Sznycla lub pierś myjemy, oczyszczamy i wycieramy ręcznikiem papierowym. Kroimy w kostkę lub paski. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tartce o grubych oczkach. Paprykę, myjemy, oczyszczamy z pestek, kroimy w kostkę lub paski. Z kapusty pekińskiej odcinamy twarde części. W misce mieszamy mięso, marchewkę
Truskawkowa Fiestaobiadowe w zestawieniu z sosem śmietanowym i surówką z kiszonej kapusty (przepis TUTAJ ) albo jako przekąska na zimno. Składniki: 1kg fileta z dorsza (ja miałam mrożony) 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera łodyga selera naciowego biała część pora 2 jajka bułka tarta kajzerka 1 cebula ziele angielskie liść laurowy koperek natka pietruszki przyprawa do ryb sól pieprz(...)cebulę.Studzimy.Kajzerkę namaczamy w mleku (ew.w wodzie) - odciskamy. W maszynce do mielenia mięsa mielimy ugotowaną rybę,przesmażoną cebulkę, i ugotowane wraz z rybą warzywka: seler, pietruszkę i 2 marchewki. Trzecią marchewkę kroimy w kostkę i dorzucamy do bulionu z którego powstanie sos. Do zmielonej wraz z warzywami ryby wbijamy 2 jajka, dosypujemy przyprawę do ryb, ew. odrobinę soli
Walijskie Pichcenie