sprawdzony przepis. SKŁADNIKI: 900 g mięsa mielonego 4 średnie jajka 3 ząbki czosnku 1 mała cebula – 70 g 1/2 szklanki śmietanki 30 % 1/2 szklanki bułki tartej 2 marchewki 1 pietruszka słodka i ostra mielona papryka, sól, pieprz, majeranek 1 liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego 1 łyżka oleju rzepakowego PRZYGOTOWANIE: Marchew i pietruszkę obieram, zalewam wodą i gotuję(...)miękkości z liściem laurowym i 2 kulkami ziela angielskiego. Trzy z czterech jajek gotuję na twardo. Wrzucam je na osolony wrzątek i gotuję niecałe 10 minut. Gdy marchewka i pietruszka będą miękkie odcedzam je, kroję na mniejsze kawałki. Tak przygotowane warzywa wkładam do misy blendera, wlewam śmietankę, dodaję surowe, całe jajko i miksuję na gładko. Na 2 łyżkach oleju przesmażam
Zasmakuj Kuchnipodnosi również odporność. W składzie tego koktajlu mamy dla odmiany seler naciowy, który ma zastosowanie w leczeniu i profilaktyce wielu chorób i zaburzeń. Bombę witaminy C zapewnią nam pomarańcze, marchewka, jabłko i kiwi. Odnośnie jabłka nigdy nie rezygnuje ze skórki, wycinam jedynie gniazdo nasienne. SKŁADNIKI: 2 pomarańcze kiwi 2 marchewki 2 łodygi selera naciowego 2 jabłka 3-4 cm kawałek
W Kawiarencesmaczny obiad – gulasz z serc drobiowych. Można podawać go z ziemniakami, kaszą, lub z ryżem i ulubioną surówką. Składniki: 0.5 kg serc indyczych pociętych w drobne paski 1 marchewka 1 cebula 1 ząbek czosnku natka pietruszki sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, troszkę estragonu, może być lubczyk 1 łyżka oleju mąka do zagęszczenia sosu śmietanka 30% Sposób przygotowania: Serduszka(...)smażę na oleju na rumiano i w międzyczasie dorzucam cebulę w kostkę i rozdrobniony czosnek, zalewam wodą, dodaję przyprawy i marchewkę. Gotuję do miękkości serc, tak około 2,5 godziny. Dodaję śmietankę i zaciągam mąką. Autor przepisu: Magda Bk Artykuł Gulasz z serc drobiowych pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisyprzygotowania pasty ryżowej: 2 szklanki wody 2 łyżki mąki z białego ryżu kleistego Windmill 2 łyżki cukru brązowego Warzywa i owoce: 1 duża biała rzodkiew 5 marchewek 8 cebulek ze szczypiorkiem 1 biała cebula ok. 25 ząbków czosnku 4 cm korzenia imbiru 1 świeży ananas Przyprawy: pół szklanki sosu rybnego z sardeli Oyster - może być(...)cukier i gotujemy do jego rozpuszczenia. Po połączeniu składników pasta musi całkowicie wystygnąć. W dużej misce mieszamy zimną pastę ryżową, pokrojony drobno ananas, posiekane cebule i szczypiorek, rzodkiew i marchewka pokrojone w słupki, starty imbir i przeciśnięty czosnek. Dodajemy suszoną paprykę, posiekane fermentowane krewetki i sos rybny. Dodajcie odrobinę wody jeśli składniki nie chcą się połączyć w gęstą pastę
Spektrum Smakupodać na stół również saute , czyli bez dodatków, lub z chlebem. Ryba po grecku – przepis teściowej Składniki: 500-600 g białej ryby: dorsza, mintaja, sandacza itp 4 marchewki 2 pietruszki ćwiartka selera 1 cebula słoiczek koncentratu pomidorowego (100 g) lub butelka sosu pomidorowego (700 g) 1 łyżka mąki olej do smażenia Przyprawy: 1 łyżeczka majeranku, 4 kulki ziela angielskiego(...)kawałki. Solimy i posypujemy majerankiem, obtaczamy w mące i smażymy na patelni z dwóch stron przez 3-4 minuty, aż ryba się usmaży. Gotowe kawałki ryby przekładamy do salaterki. Marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na złoty kolor. Do cebuli dorzucamy warzywa, wlewamy wodę, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe
Wiszniówkawyszła przepyszna. Może to kwestia szczęścia, może pochodzenie kapusty (którą przywieźliśmy z Podlasia), a może tak po prostu powinno być. Zjedliśmy ją częściowo w postaci surówki, z duuuużą ilością marchewki, a częściowo w barszczu. Tak, w barszczu. Pierwszy raz dodałam do tego typu zupy kiszonej kapusty i to był strzał w 10. To był chyba najlepszy barszcz, jaki udało(...)buraków. Teraz, na samą myśl o kiszonkach, mam ślinotok. Też tak czasami macie? Jeżeli chodzi o sam przepis, postanowiłam póki co opublikować kapustę bez dodatków. Mam tutaj na myśli marchewkę, ziele angielskie czy liście laurowe. Myślę, że przy okazji kiszenia kolejnej główki, dodam do niej jakieś przyprawy. Na pewno nie dodam kminku, u mnie w domu to nie przejdzie. Składniki
Kardamonovygrochówkę . Ta różni się jedynie tym, że kapusta jest zastąpiona ziemniakami. Reszta proporcji jest prawie bez zmian. Składniki: 2 l wody 200 g grochu (ja użyłam łuskanych połówek) 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 2 średnie łodygi selera naciowego ćwierć główki małej włoskiej kapusty 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 czubata łyżka majeranku pół(...)łyżeczki mielonej wędzonej papryki sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 4-5 porcji) Marchewki i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy w mniejszą kostkę, cebulę w małą. Umyty seler kroimy w cienkie plasterki. Wszystkie wcześniej wymienione warzywa wrzucamy na rozgrzany olej, smażymy na wolnym ogniu do zrumienienia. Pod koniec dorzucamy do tego rozdrobnione ząbki czosnku i paprykę, chwilę smażymy. Groch dokładnie
Kardamonovyjajka, 100 g śmietany 18%, 125 g masła, 1 łyżeczka cukru, szczypta soli. Mięsny farsz: 700 g mięsa gotowanego mieszanego (drobiowo-wołowego), 1 duża cebula, 1 ugotowana marchewka, 1 szklanka bulionu (opcjonalnie), sól, pieprz, majeranek, 1-2 łyżeczki oleju do smażenia. Dodatkowo do posmarowania pasztecików: 1 jajko, 1 łyżka mleka. Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na rozgrzanym oleju(...)Mięso (pozbawione kości i zbędnych chrząstek), cebulę i marchewkę zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Farsz doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą majeranku. Jeśli farsz jest zbyt suchy - dodać ciepły bulion, do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na stolnicę wysypać mąkę, cukier i sól. Dodać masło i posiekać całość nożem. Dodać pokruszone drożdże i ponownie posiekać całość. Kolejno dodać jajka
Świat Domowej Kuchnipieczonych buraków Składniki na barszcz czerwony z pieczonych buraków 4 duże buraki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 średniej wielkości cebula pół małego selera 2 duże jabłka 3 marchewki 3 pietruszki biała część pora mały pęczek natki pietruszki 1 główka czosnku (+ dodatkowo 3 ząbki czosnku) łyżeczka ziaren pieprzu łyżeczka ziaren ziela angielskiego 2 łyżki sosu sojowego 40 g suszonych grzybów(...)leśnych 500 ml zakwasu z buraków sól, świeżo mielony pieprz Przepis na zakwas na barszcz Jak zrobić barszcz czerwony z pieczonych buraków Marchewki, pietruszkę oraz selera obierz ze skórki. Jabłka pokrój na połówki, usuwając z nich gniazda nasienne. Cebulę opiecz nad palnikiem. Główkę czosnku przekrój na pół podobnie jak białą część pora. Warzywa oraz jabłka włóż do dużego garnka. Dodaj
okolicepalnika.pljednak z czystym sumieniem delektować się tą pyszną rybą. Halibut w soczewicy - przepis na 3 porcje Do przygotowania halibuta będziesz potrzebować: 450g fileta z halibuta, 300g żółtej soczewicy, 2 marchewki, 2 cebule, łyżeczkę tymianku, 2 liście laurowe, 2 łyżki oleju rzepakowego, sól i pieprz do smaku, łyżkę posiekanej natki pietruszki. 1. Marchewki posiekaj w drobną kostkę, a cebulę posiekaj
Z notatnika dietetykaWiadomo, że kluczowym składnikiem jest dynia, ale pełny i głęboki smak zupy gwarantuje dopiero dodatek innych warzyw. Wyrazistości i aromatu dodają cebula, seler naciowy i czosnek, a słodkość podbija marchewka. SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na dania wegetariańskie znajdziesz w zakładce WEGE Bulion . Smak zupy w ogromnej mierze zależy od bulionu, z dodatkiem którego ją przygotowujemy. Ja najchętniej korzystam(...)Porcje 6 porcji Autor Agnieszka | na-talerzu.pl Składniki 1 dynia o wadze ok. 1 – 1,5 kg najlepiej hokkaido lub piżmowa 1,5 litra bulionu warzywnego 3 marchewki 3 łodygi selera naciowego 2 cebule 3 ząbki czosnku 100 ml śmietany 18% starty kawałek imbiru wielkości 4 cm 1½ łyżeczka gałki muszkatołowej sól, pieprz 2 łyżki oleju roślinnego lub oliwy Kroki
Na-talerzu.plprzepisu Danie idealne zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych. Rybka pod warzywną pierzynką – składniki (na 2-4 porcje): około 500g ryby (polecam dorsza lub halibuta), 2 średnie marchewki, duża biała cebulka, 1 por (biała część), około 1 łyżka oleju rzepakowego, 3-4 łyżki śmietanki 18%, 2-3 łyżki tartego sera typu parmezan lub grana padano, sól, pieprz, pieprz(...)obsmażam kawałki ryby z oby stron. Później, zdejmuję rybę z patelni i przekładam ją do naczynia żaroodpornego. Następnie, na tej samej patelni przesmażam startą na tarce o drobnych oczkach marchewkę, pokrojonego w plastry pora oraz drobno posiekaną cebulkę. W trakcie doprawiam warzywa solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Po około 3 minutach podlewam warzywa wodą (około 1/5 szklanki) oraz dodaję śmietankę
Natka Pietruszkiziemniaków dodałem gnocchi Składniki: 400 g świeżego szczawiu 1,5 l bulionu z kaczki 2 marchewki pół małego selera 1 mały korzeń pietruszki 3 jajka 4 łyżki masła łyżka mąki 150 ml śmietany 18 % sól pieprz cukier(...)koperek 400 g gnocchi Przygotowanie: Warzywa umyłem, obrałem. Marchewki pokroiłem w grubsze słupki, seler na dwie części oraz pietruszkę. Warzywa podgotowałem do miękkości. Przebrany szczaw opłukałem, posiekałem i dusiłem na maśle 8 min. Zalałem bulionem dodałem marchew i gotowałem 25 min. Mąkę dokładnie wymieszałem z 4 łyżkami zimnej wody. Kiedy zniknęły
R'n'G Kitchentypie 450 😩 Dalej dorzuciłam łyżkę płatków owsianych błyskawicznych , posłodziłam całość pysznym syropem klonowym 🍯, a na wierzch dodałam przesłodką konfiturkę poziomkową 🥰 ➡️ Składniki : 1 mała marchewka, 40 g mąki pszennej pełnoziarnistej, 1 łyżka płatków owsianych, 1 łyżka syropu klonowego, 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia, 50 g kefiru, 1/3 łyżeczki przyprawy do piernika albo cynamonu, 1 jajko ➡️ Przygotowanie(...)marchewkę zetrzyj na tarce o małych oczkach. Następnie wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj i odstaw na 10 minut. Kolejno masę wyłóż na małą, mocno rozgrzaną patelnię. Smaż pod przykryciem, na średnim ogniu przez około 5 minut. Następnie przewróć na drugą stronę i smaż już bez przykrycia podobną ilość czasu. Gotowego omleta posmaruj twarożkiem (chudy twaróg wymieszany z jogurtem
Zdrowie na języku :PSkładniki: 500 g mięsa cielęcego 1 cebula czosnkowa 150 ml śmietany 18% 100 ml bulionu warzywnego 3 marchewki 1 liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego olej rzepakowy 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, świeżo startej sól pieprz 1 łyżeczka mąki pszennej(...)oleju przez około 2-3 minuty. Dodałem poszatkowaną cebulę i podsmażyłem kolejne 2 minuty. Całość zalałem bulionem warzywnym. Doprawiłem zielem angielskim, liściem laurowym, gałką, solą i pieprzem. Pokroiłem marchewkę i wrzuciłem do reszty składników. Dusiłem pod przykryciem przez około 60 minut do miękkości. Na sam koniec dodałem śmietanę, łyżeczkę mąki pszennej , całość zagotowałem. Po 5 minutach zdjąłem z ognia
R'n'G Kitchen