może rozgrzewać nas w jesienno zimowe dni. Może chłodzić w letnie upały. Może zwiastować wiosnę stając się coraz lżejszą. Syci, nawadnia, karmi. Inna o każdej porze roku. 5 ekologicznych marchewek biała cebula 2 cm świeżego imbiru szczypta chili szklanka soku z pomarańczy drobina skórki z pomarańczy pół łyżeczki kurkumu świeże oregano ( nie koniecznie) kilka kropel ulubionej oliwy nasiona czarnuszka sól(...)maku Marchewkę i cebulę obrałam i pokroiłam w dość dużą kostkę. Udusiłam w garnku wraz z imbirem startym na tarce i kurkumą. Wlałam wrzątek po 3/4 wysokości naczynia i wsypałam sól. Gotowałam do miękkości warzyw. Wlałam sok z pomarańczy zgotowałam i zmiksowałam zupę. Następnie dodała przyprawy i wymieszałam, aż będzie miała swój smak. Wylałam do misek i okrasiłam oliwą, pestkami
AZgotuj!jest właśnie takie danie. Są też dnia, które oprócz podniebienia cieszą również oczy i to właśnie danie należy do takich. Jesienne barwy żółtej komosy ryżowej ugotowanej w bulionie z marchewką, papryką i szpinakiem z pewnością prócz pysznego wyglądu zachwycają smakiem. Dodatki w postaci prażonych orzechów lasowych, chipsa z szynki parmeńskiej czy parmezanu tylko podkreślają perfekcyjny smak potrawy a przy(...)Idealny pomysł na lekki lunch lub obiad. Składniki (na 2-3 porcje): 2/3 szklanki komosy ryżowej 200 ml bulionu drobiowego Krakus 200 ml wody 2 marchewki 1 cebula czerwona 1 ząbek czosnku 1/2 papryki czerwonej garść świeżego szpinaku 3-4 plastry szynki parmeńskiej garść orzechów włoskich sól i pieprz
Mango PapajaBardzo fajna łagodna sałatka ziemniaczana z warzywami idealna do pracy czy na imprezę. Składniki: 5 średnich ziemniaków 1 słoik marchewki z groszkiem 1 mała puszka kukurydzy 3 kiszone ogórki 1 średnia cebula majonez sól i pieprz Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach, po wystudzeniu obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Dodajemy kukurydzę, groszek z marchewką, pokrojoną w kostkę cebulę
W Moim Magicznym Domujajka - 1 szklanka oleju - 1 łyżka miodu z mniszka lekarskiego - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej - 1 łyżeczka imbiru - szczypta soli - 2 duże marchewki - 2 małe jabłka Do jednego naczynia wsypuję mąkę, cukier, proszek do pieczenia, imbir, sodę i sól. Do drugiego wbijam jaja, mieszam je widelcem, dodaję olej, miód, starte marchewki i jabłka. Łączę
Wielopokoleniowoporcji): 200 g makaronu razowego 400 g kurzych udek bez kości i skóry 1 średnia cukinia 200 g pieczarek 3 średnie buraki 1 średnia czerwona papryka 1 średnia marchewka 200 g jogurtu greckiego 1 kulka mozzarelli 150 g sera typu Lazur oliwa, czosnek, ulubione zioła, sól, pieprz INGREDIENTS (5-6 portions): 200 g rye pasta 400 g chicken thighs without(...)gotujemy 2-3 minuty krócej niż jest to podane na opakowaniu. Warzywa kroimy na kawałki mniej więcej równej wielkości. Cukinię wzdłuż na pół i w talarki, cebulę w piórka. Marchewkę porządnie wyszoruj pod bieżącą wodą i pokój w plasterki. Pieczarkom urwij nóżki, kapelusze obierz, jeśli jest taka potrzeba i przekrój jeśli są zbyt duże. Paprykę przekrój na pół, usuń gniazda
Martyna Cooksneed a lot of time. Either way – cooking is the pleasure of eating SKŁADNIKI: 0,5 kg wołowiny z kością (porcja rosołowa) 1 włoszczyzna (marchewka, pietruszka, seler, por) 5 kawałków selera naciowego 1 średnia cebula 1/2 główki czosnku ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól, kostka rosołowa, pepperoncino INGREDIENTS: 0,5 kg beef with bone (stewing portion(...)drain the broth twice, second time with a cloth, cause the vegetables falls apart while cooking and I like my broth to be clear. Teraz najprzyjemniejsze, pokrój marchewkę, zalej gorącym rosołem i jedz… Nie ma nic bardziej kojącego niż świeży, gorący rosół… And now the most pleasant moment, cut the carrot, pour the hot broth over
Martyna Cooksżołądków gęsich 2-3 marchewki 1 średnia cukinia 2 cebule 3 małe czerwone papryki sól, pieprz, liść laurowy ewentualnie 2 ząbki czosnku Przygotowanie : Warzywa umyć, cebulę i marchew obrać i pokroić Umyte żołądki pokroić wg uznania i wrzucić do wrzącej wody z liściem i pieprzem ziarnistym- gotować do prawie zupełnej miękkości ( trwa to długo, bo ok. 2 godz(...)trakcie trzeba kontrolować gotowanie, dolewać przegotowanej wody, by mięsa nie przypalić) Warzywa pokroić i dodać w kolejności; wpierw marchew, cebulę, paprykę i cukinię, czosnek - posolić, dodać ciut pieprzu mielonego i dogotować całość do miękkości warzyw i mięsa, w tym czasie woda prawie się wygotuje, ale powinno pozostać trochę sosu Gulasz można podawać z kaszą lub drobnym makaronem. U mnie było
Proste Potrawyzdrowie. Ciepłe zupy na świezych warzywach i białym mięsie idealnie wpływają na nasz organizm. Dziś polecam właśnie taką , zdrową i lekką zupę , na bazie świeżych brokuł, kalafiora i marchewki z filetem z kurczaka. Polecam i życzę smacznego. SKŁADNIKI NA 6 PORCJI: 2 filety z kurczaka pokrojone w kostkę ok 2 cm 1 marchew 1 łodyga selera naciowego(...)smaku 2 łyżki vegety 1 kostka rosołowa 4 liście laurowe 3 ziela angielakie PRZYGOTOWANIE: Do garnka wlewam wodę dodaję mięso. Następnie dodaję przyprawy. Gotuję ok 20 min,dodaję selera. Marchewkę obieram i kroję w kostkę. Kalafiora myję i dzielę na różyczki. Brokuła myję i dzielę na różyczki. Dodaję do zupy zarowno marchew jak i brokuła i kalafiora
Gotowanie PatkiSKŁADNIKI: 1l. bulionu 1 duża marchewka 4-5 łyżek makaronu muszelki 1 łyżka koncentratu pomidorowego (kupnego) 180g koncentratu pomidorowego (mojego) 1łyżka natki pietruszki sól pieprz WYKONANIE: 1.Do bulionu wrzucić marchewkę, gotować aż zmięknie. 2.Wrzucić makaron, gdy makaron jest już prawie ugotowany, dodać koncentraty. 3.Na sam koniec dodać pietruszkę i doprawić solą i pieprzem wedle uznania
Dziś Ja gotujemasło wrzucić cebulkę i smażyć do momentu aż straci kolor surowizny. Dodać pieczarki i smażyć chwilkę. Dodać kawałki kurczaka i smażyć aż stracą kolor surowizny. Wlać wywar, dodać marchewki i gotować do chwili aż marchewki zmiękną. Następnie wrzucić groszek, wymieszać i gotować minutkę. Wlać śmietanę i wrzucić natkę pietruszki. Można zastąpić śmietanę jogurtem greckim. Gdyby sos był za rzadki zagęścić
Kuchnia Pokoleńbanalny w wykonaniu i tani w składnikach. Smak ma delikatny, jest mokry, ładnie się rozsmarowuję... no po prostu doskonały!😎 Składniki na 2 keksówki (36x12) -3 cukinie -2 marchewki -5 jajek -2 ząbki czosnku -300 g sera żółtego -2 duże cebule -1 i 1/4 szklanki bułki tartej (u mnie domowa żytnia) -3/4 szklanki oleju -1 łyżka(...)tymianku -1 łyżka ziół prowansalskich -1 łyżeczka gałki muszkatołowej -1 łyżeczka ostrej papryki -natka zielonej pietruszki wedle uznania -sól, pieprz do smaku Przygotowanie: 1.Cukinie i marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach i odsączamy sok z cukinii. 2.Oddzielamy białka od żółtek. 3.Czosnek przeciskamy przez praskę. 4.Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. 5.Cebulę i natkę
Zdrowie i pysznie na talerzupanierowania filetów + odrobina mąki do oprószenia farszu na sam koniec bułka tarta do panierowania ok. 6 jajek do panierki olej do smażenia i 2 łyżki do farszu 7 dużych marchewek (ok. 1kg) 2 duże cebule (400g) 3 korzenie pietruszki (ok. 250g) mały kawałek selera (ok. 110g) kawałek pora (ok. 75g) 3 szklanki przegotowanej wody 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (słoieczek(...)trochę do oprószenia ryb sól, pieprz do smaku natka pietruszki do ozdobienia potrawy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Piersi z kurczaka w warzywach a’la ryba po grecku – Wykonanie: Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, a następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać, a następnie wraz z porem pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać porządnie olej, wrzucić pokrojoną cebulę
Kulinarne Przebojezupę robi się bardzo szybko, to jeszcze ma lepszy smak i jest syta. Składniki (6 porcji) -1 szkl. ciecierzycy -1 ćwiartka z kurczaka (ew. kadłub) -2 małe marchewki -pietruszka -kawałek selera -liście selera -1 cebula -mały pęczek natki pietruszki -2 liście laurowe -ziele angielskie -sól, pieprz -ok 200g makaronu (np. wstążki lub spaghetti) Przygotowanie Cieciorkę namoczyć w wodzie(...)liście laurowe i ziele angielskie. Włożyć ćwiartkę kurczaka i gotować ok pół godziny. Bulion przecedzić. Do klarownego bulionu włożyć ciecierzycę i makaron. Gotować do miękkości ciecierzycy i makaronu. Ugotowaną marchewkę i pietruszkę pokroić w plasterki lub kostkę, włożyć do zupy. Podawać gorącą z natką świeżej pietruszki. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 362,3 kcal Tłuszcz: 6,5g Białko
Zielona Kuchniaczęstym gościem na moim stole. Po za tym bardzo lubię połączenie jajek i żółtego sera. Całość równoważy ostra cebula, a idealnym dodatkiem są chrupiące pestki dyni. Polecam! 2 puszki marchewki z groszkiem 3-4 jajka ugotowane na twardo 1 cebula 200g żółtego sera Dodatkowo: majonez sól, pieprz Ponadto: pestki dyni Marchewkę z groszkiem odcedzić z zalewy, jajka i cebulę
Di gotujeWspaniały niedzielny obiad. Składniki: 1 kg szynki wieprzowej 5 marchewek 3 pietruszki 1 cebula 1/2 selera 1 por sól pieprz 1/2 łyżeczki kminu mielonego bulion warzywny olej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 8 łyżek wody Szynkę nacieram solą, pieprzem i mielonym kminem, smażę na oleju z każdej strony. Przekładam so naczynia żaroodpornego. Na patelnię z pozostałym tłuszczem dodaję pokrojone warzywa: cebulę(...)marchewkę, pietruszkę, seler, por. Solę. Przekładam warzywa do mięsa, zalewam bulionem warzywnym (około 1,5 szkl) wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1,5 godziny. Po tym czasie wyjmuję mięso, sos przelewam do rondelka – podgrzewam. W kubeczku mieszam wodę z mąką ziemniaczaną. Dolewam mąkę do wywaru – powstanie sos. Zasmażana kapusta: olej kapusta cebula kminek sól
MojaQchnia.pl