kiełbasy ½ kg kiszonej kapusty 1 biała cebula 1 jabłko kminek do smaku sól i pieprz do smaku papryka słodka mielona do smaku olej do smażenia 2 marchewki Wykonanie: Ziemniaki, marchewkę ugotować w mundurkach, obrać i pokroić w grubą kostkę. Cebulę, jabłko obrać i pokroić w kostkę a kiełbasę w plasterki. Połączyć wszystkie składniki, po czym podsmażyć na oleju. Dodać
Tradycyjna Kuchniabidi; mso-fareast-language:EN-US;} Pyszna zupa, która smakuje bez względu na pogodę Składniki: 1 mały kalafior 5 skrzydełek kurczaka lub ćwiartka z kurczaka 2-3 średniej wielkości marchewki kawałek selera 1 korzeń pietruszki kawałek zielonej części pora 3 średniej wielkości ziemniaki 1 pęczek koperku 2 kulki ziela angielskiego 1 listek laurowe Sól, pieprz czarny, mielony do smaku śmietanka(...)Przygotowanie: Przygotować mięso, zalać zimną wodą około 1,2litra, dodać przyprawy, gotować około 15-20 minut. Po tym czasie dodać pokrojone w kostkę warzywa ( u mnie marchewka w plasterki) kalafior podzielić na mniejsze różyczki. Gdy warzywa oraz mięso są już prawie miękkie dodać kalafior, gotować jeszcze kilka minut do miękkości ale nie za długo aby kalafior się nie rozpadł
W garach u Gosiznał. Zupka cukiniowa jest łatwa w przygotowania. Doskonale sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację. Składniki na 3 porcje: 1 mała cukinia 1 średni ziemniak 1 średnia marchewka garść natki pietruszki 1 łyżeczka oleju rzepakowego/ oliwy z oliwek/nierafinowanego oleju kokosowego Ziemniaka i marchewkę obieramy i kroimy. Wrzucamy do gotującej się wody wraz z łyżką oleju i gotujemy
Dieta bez mlekaTaki obiad to przysłowiowe "niebo w gębie"! Składniki: 250 g mięsa drobiowego (u mnie filet z kurczaka) 250 g łopatki 1 cebula garść oczyszczonych kurek 1 jajko 1 marchewka 2 łyżki kaszy manny ziele angielskie liść laurowy majeranek sól pieprz 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu śmietana 18% masło klarowane koperek Wykonanie: Mięso mieszamy z jajkiem, solą, pieprzem, majerankiem(...)oraz kaszą manną. Dokładnie wyrabiamy masę, po czym wilgotnymi dłońmi formujemy niewielkie klopsiki. Wrzucamy na lekko osolony wrzątek wraz z obraną i pokrojoną w kostkę marchewką. W czasie kiedy pulpety gotują się na rozpuszczonym maśle podsmażamy pokrojoną drobno cebulę. Kiedy się zezłoci dodajemy kurki i podsmażamy je z cebulą około 5 minut. Kiedy pulpety są już ugotowane podsmażone kurki przekładamy
Walijskie Pichcenieodkrywanie nowych smaków. Koktajle są zdrowe, szybkie w przygotowaniu, a co najważniejsze mogą zastąpić tradycyjne posiłki. Zachęcam do miksowania także o tej porze roku. W składnikach jarmuż, marchewka, pieczona dynia, orzechy i rozgrzewające przyprawy i nie tylko! Miksujmy dla zdrowia! Koktajl ananasowy z płatkami owsianymi Koktajl ananasowo - bananowy Koktajl bananowo - pomarańczowy z kaki Koktajl bananowy z awokado Koktajl bananowy(...)Koktajl kokosowy z masłem orzechowym i migdałami Koktajl marchwiowo-bananowy z płatkami owsianymi Koktajl pierniczkowy z pomarańczą i kaki Koktajl pietruszkowy Koktajl pomarańczowy z płatkami owsianymi Koktajl pomarańczowy z marchewką i sałatą Koktajl pomarańczowo-marchwiowy z kokosem Koktajl pomarańczowy z morwą białą i zielonym jęczmieniem Koktajl marchwiowo - pomarańczowy Koktajl marchwiowo - pomarańczowy z jogurtem Koktajl śliwkowy z kokosem i chia Koktajl
Moja smaczna kuchniamiłą odmianą i stanie się ulubionym śniadaniem na nadchodzące chłodne dni. Jak poznałam Pana męża to zastrzegł mi, że nie lubi absolutnie trzech rzeczy - owsianki, gotowanej marchewki i grochowej zupy z grzankami. Po jakimś czasie udało mi się odczarować te koszmary i nigdy już nie zostaje z obiadu duszona marchewka z masłem, zapach owsianki zawsze wprawia Pana męża
Piekarz-Kucharz-GarkotłukLASAGNE Z GRZYBAMI Składniki: (forma 20x30) 9 płatów makaronu Lubella Lasagne nr52 100 g mozzarelli 50 g parmezanu 250 g grzybów leśnych (opcjonalnie pieczarki) 1 cebula 1 ugotowana marchewka 400 ml bulionu 300 ml śmietany 1 jajko szczypta soli i pieprzu do smaku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Przygotowanie: Grzyby oczyszczamy, kroimy i obgotowujemy 15-20 minut(...)czasie odcedzamy. Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na patelni i dodajemy grzyby i chwilę smażymy razem. Grzyby mieszamy ze startą ugotowaną marchewką (opcjonalnie), a następnie studzimy. Bulion mieszamy ze śmietaną i gotujemy aż zacznie lekko gęstnieć. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i studzimy. Do przestudzonej mieszanki dodajemy roztrzepane jajko, odrobinę soli i pieprzu. Płaty makaronu lasagne obgotowujemy przez 2-3 minuty
Bon appetit mon amiezwłaszcza jesienią, gdy mam pod dostatkiem świeżo zebrane grzyby. Jeśli Wy także macie w kuchni koszyk pełnen grzybów to koniecznie musicie wypróbować ten przepis! :) Składniki (jedna porcja): pół kapusty marchewka kilka dowolnych, świeżych grzybów liść laurowy natka pietruszki sól, pieprz kiełbaska grzybowa BeVege garść pestek słonecznika oliwa z oliwek Przygotowanie: Kapustę szatkujemy, a następnie sparzamy gorącą wodą. Nadmiar wody odlewamy(...)wrzucamy do garnka. Gotujemy do miękkości (przez ok trzy godziny) razem ze startą marchewką, pokrojonymi grzybami i liściem laurowym. 30 minut przed końcem gotowania dodajemy pokrojoną natkę pietruszki oraz przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. W czasie gotowania kapusty, kroimy kiełbaskę w plasterki i podsmażamy na patelni oraz prażymy pestki słonecznika. Gdy kapusta będzie już miękka dodajemy podsmażoną kiełbaskę. Potrawkę
Smiling Shrimprazu powstała myśl, aby ugotować zupę grzybową. Była pyszna. Reszta wylądowała w sosie a ja już nie mogę się doczekać kolejnej porcji grzybów :) Składniki: 30 dag grzybów 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 1 ząbek czosnku około 1 litra bulionu warzywnego 4 łyżki śmietany kremówki świeżo posiekana pietruszka lub koperek 1 łyżeczka masła 1 łyżka oliwy Marchewkę
My simple kitchengłówki sałaty lodowej, 1 marchewka, 5 szt. rzodkiewek, 1/2 ogórka wężowego, 1/2 pęczka szczypiorku, śmietana 18% (lub jogurt naturalny), sól, pieprz czarny mielony. Niezastąpionym elementem każdego obiadu jest niewątpliwie dobra surówka. Akurat miałam w domu połówkę sałaty lodowej, więc postanowiłam ją wykorzystać. Surówka składa się z dosyć wielu składników, ale komponują się one w idealną całość. Jest(...)naprawdę bardzo smaczna i polecam ją każdemu. Do jej przyrządzenia wykorzystałam śmietanę 18%, ale oczywiście można ją zastąpić jogurtem naturalnym. Sałatę lodową bardzo drobno posiekać i przełożyć do miski. Marchewkę, rzodkiewki i ogórka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystko wrzucić do miski z posiekaną sałatą. Szczypiorek drobno posiekać i również wrzucić do miski z pozostałymi składnikami. Całość dobrze wymieszać
Świat Domowej Kuchnizupek chińskich już dawno przypa dła Wam do gustu. Ciekawe jak bę dzie z zapiekanką :) Spróbujcie :) Skła dniki: Makaron z 2 zupek chińskich 1/2 puszka kukury dzy duża marchewka 1/2 brokuła 1 czerwona papryka 1 cebula 20 g parmezanu 20 dag żółtego sera 2 łyżki śmietany 1/2 łyżeczka suszonej bazylii i ziół prowansalskich sól i pieprz do smaku Przygotowanie(...)Makaron zalewamy wo dą we dług przepisu na opakowaniu. Czekamy do spęcznienia. Marchewkę obieramy i kroimy w plastry. Gotujemy we wrzącej osolonej wo dzie razem z brokułem przez 8 minut. Paprykę oczyszczamy z pestek i kroimy drobno w kostkę wraz z obraną cebulą. Przestu dzony makaron, o dce d zone warzywa, paprykę i kukury dzę wkła damy do naczynia żaroo
ChilliJemyJest to podstawa - więc każde dodatki mile widziane :) Ja czasami dodaję pieczarki, czy teraz w sezonie - grzyby, paprykę, cukinię itp Składniki: - pierś z indyka - 1 duża cebula - 1 marchewka - 1 liść laurowy - 1 ziele angielskie - 1 ziele jałowca - sól, pieprz - tłuszcz do smażenia - woda Pierś pokroić na kawałki, cebulę pokroić w piórka. Marchew obrać i pokroić na grubsze plastry(...)wodą tak, aby zakryła ona mięso. Ustawić obroty: 2 temperatura: 100C czas 30 minut. Włączyć. Przygotowanie tradycyjne: Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na złoto mięso. Dodać cebulę i marchewkę. Doprawić, dusić pod przykryciem aż cebulka się zarumieni i zmięknie. Zalać wodą, tak aby ona zakryła mieso. Dusić pod przykryciem ok 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Smacznego
CookYourselfszerokie podłużne kawałki, które później, w trakcie jedzenia, zwisały z łyżki i przylepiały się do brody jedzącego, parząc ją. Stąd nazwa zupy. Składniki średnia główka kapusty włoskiej 4 marchewki 2 pietruszki seler 10 średnich ziemniaków mała cebula 200 g wędzonego boczku 5 ziaren ziela angielskiego 4 listki laurowe majeranek sól pieprz mielony kilka ziaren pieprzu czarnego koperek Przygotowanie(...)Warzywa umyłem, obrałem. Marchewkę i pietruszkę pokroiłem w talarki. Seler i ziemniaki w dość gruba kostkę. Kapustę poszatkowałem w podłużne kawałki. Warzywa włożyłem do garnka, zalałem wodą ( powinna je wszystkie zakryć ), dodałem ziele angielskie i liście laurowe, kilka ziaren pieprzu. Gotowałem ( około 30 minut ), bez przykrycia, aby zachować zielonkawy kolor kapusty, aż warzywa zmiękły
R'n'G KitchenWięc tak na szybko na obiadek polędwiczki ze szpinakiem :) Składniki : 0,5 kg polędwiczki drobiowe makaron świderki ( ja użyłam z Lubelli ) 1/2 paczki mrożonego szpinaku mrożonego 1 mała mała marchewka 1 mała pietruszka kawałek selera 2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku szczypta oregano pieprz, sól 2 łyżki oleju 3 łyżki śmietany 18 % Przygotowanie : Polędwiczki myję, osuszam, kroję w większe kawałki(...)przyprawiam papryką,solą, pieprzem i smażę na dwóch łyżkach oleju . Marchewkę, pietruszkę, seler obieram, płuczę i ścieram na tarce o dużych oczkach . Gdy mięsko się podsmaży , dodaję warzywa i jeszcze chwilę duszę . Następnie dodaję mrożony szpinak aż ze szpinaku wyparuje woda . Przyprawiam do smaku solą i pieprzem oraz szczyptą oregano . Duszę ok 10 min . Na sam koniec dodaję śmietanę
Domowa Kuchnia u MamyCiasto 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 3/4 szklanki mąki łyżka gorzkiego kakao płaska łyżeczka cynamonu płaska łyżeczka proszku do pieczenia szklanka startej na małych oczkach tarki marchewki 2 garście orzechów włoskich, posiekanych 100 g gorzkiej lub deserowej czekolady Jajka ubić z cukrem mikserem na puszystą, jasną masę. Dodać olej i zmiksować ponownie. Dodać mąkę wymieszaną z kakao(...)cynamonem i proszkiem oraz marchewkę. Zmiksować szybko mikserem. Dosypać orzechy i wymieszać łyżką. Przełożyć do papilotek, piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 min. Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Polać z wierzchu babeczki, odczekać aż czekolada zastygnie. Smacznego
Słodkie inspiracje