marchewka - 20163 przepisów (strona:344/1345)

Zupa brokułowo-serowa 200

brokułu lub brokułów 200 g żółtego sera (cheddar, gouda) 1 cebula 1 ząbek czosnku  1 łyżka masła 1,5 l wywaru z jarzyn  (ew. 1 ugotowana marchewka z wywaru - do zmiksowania) 1 łyżka śmietany sól, pieprz gałka muszkatołowa Przygotowanie: Cebulę obierany i kroimy w kostkę. odsmażamy na maśle, pod koniec dodając rozgnieciony ząbek czosnku.  Podsmażoną cebulę zalewamy(...)wywarem z jarzyn, dodajemy brokuły, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, aż brokuły będą miękkie.  Dodajemy starty żółty ser, ugotowaną marchewkę,śmietanę i gorącą zupę miksujemy na gładki krem.  Przyprawiamy solą, pieprzem i obowiązkowo gałką muszkatołową.  Smacznego

bistro mama
Zupa z kurek 123

bardziej kaloryczne, ugotujcie ją na kawałku kurczaka lub innego delikatnego w smaku mięsa. Składniki: (na 3 - 4 litry zupy) 500 g świeżych kurek  3 średnie ziemniaki  1 marchewka  1 cebula  1/2 szklanki drobnego makaronu  1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki  1/2 szklanki posiekanego koperku  2 łyżki oleju  2 łyżki masła  1/2 szklanki(...)Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, następnie dodać kurki, masło i smażyć je do czasu, aż odparuje woda i lekko zaczną się przysmażać.  Ziemniaki i marchewkę obrać i drobno pokroić.  Do gotującej się wody wrzucić ziemniaki i marchew, gotować około 10 minut, po czym dodać podsmażone grzyby i gotować jeszcze z 10 minut

Kuchcik gotuje
SURÓWKA Z MARCHEWKI 91

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 7 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 2 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki: 3 średniej wielkości marchewki, sól, pieprz, cukier, czubata łyżka jogurtu naturalnego, odrobina soku z cytryny. Przygotowanie: Marchewkę ścieram na tarce o dużych oczkach. Startą marchew łączę z jogurtem, cukrem, sokiem z cytryny i przyprawami. Do surówki polecam jogurt typu greckiego Zott Primo

JejKuchnia
KIEŁBASKI Z SOCZEWICĄ 140

ugotowaniu. Składniki dla 4 osób : 8 grillowych kiełbasek (po ok. 60g każda) 400g brązowej soczewicy, opłukanej i odcedzonej 1 duża cebula, obrana i pokrojona w kostkę 1 średniej wielkości marchew, pokrojona w kostkę 1 duży ząbek czosnku 100ml białego wytrawnego wina 3 liście laurowe sól morska świeżo mielony czarny pieprz garść posiekanych liści natki pietruszki 2 łyżki oliwy Na dużej(...)patelni o grubym dnie rozgrzać oliwę, dodać cebulę, marchew oraz liście laurowe, zmniejszyć ogień i gotować kilka minut, aż warzywa zaczną być miękkie (uważać, żeby się nie przypaliły). Wsypać soczewicę i zalać wrzątkiem, aby przykryć całość (1 cm ponad poziom zawartości patelni). Gotować pod przykryciem, aż większość płynu się wchłonie, a soczewica zmięknie. Doprawić do smaku solą i pieprzem

Dietolog
Zupa kurkowa z quinoą i rozmarynem 126

Takie pyszności tylko w sezonie kurkowym. Szybka i łatwa zupka :) Polecam! Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 300 gram kurek 1 marchewka 1 cebula 2 łyżki klarowanego masła pół litra wywaru warzywnego  gałązka świeżego rozmarynu liść laurowy ziele angielskie świeżo zmielony czarny pieprz sól Wykonanie: Kurki oczyszczamy z piasku i igliwia, większe grzyby kroimy na kawałki, malutkie zostawiamy(...)całości. Cebulę drobno szatkujemy, marchew trzemy na tarce o większych oczkach, lub siekamy w rozdrabniaczu. Cebulkę podsmażamy na klarowanym maśle, gdy się zeszkli dodajemy marchewkę, przesmażamy chwilę i wrzucamy kurki, dusimy, aż odparuje z nich woda i zaczną się smażyć, delikatnie solimy, a następnie zalewamy wszystko gorącym wywarem. Dodajemy liść laurowy, 3 - 4 ziarenka ziela angielskiego, pieprz i rozmaryn. Gotujemy

Quinoa Raz!
Kapuśniak z Pomidorami 115

SKŁADNIKI: 0,5kg kapusty 6,5 szkl. bulionu 2 młode marchewki 4 ziemniaki 1 duża cebula 300 g pomidorów 3 łyżki oleju sól pieprz pół łyżeczki przyprawy chilli 1 płaska łyżeczka cukru 1 łyżka natki pietruszki 2 łyżki koperku WYKONANIE: Kapustę umyć, usunąć zewnętrzne liścia oraz głębia. Pokroić na paseczki i osolić. W dużym garnku ugotować bulion ( delikatnie osolony) dodać(...)marchewkę pokrojoną na plastry i chwilę gotować. Ziemniaki pokroić w kostkę i wrzucić do garnka. Na końcu dodać kapustę i gotować do miękkości. Na oleju zeszklić cebulkę, dodać pomidory zmiksowane blenderem i chwilę gotować. Przyprawić solą, pieprzem, chili, cukrem. Przełożyć do garnka, dodać pietruszkę i koperek. Chwilkę gotować

Dziś Ja gotuje
Pulpety z indyka w sosie marchewkowo-koperkowym 401

minut Czas oczekiwania 60 minut Składniki 1 kg mięso mielone z indyka 3 łyżki płatki jaglane 2 łyżki siemię lniane 2 szt jajko 2 szt cebula 2 szt marchewka 2 szt koperek pęczek 200 ml śmietana 30% 2 łyżki mąka pszenna 1,5 litr bulion warzywny lub drobiowy 1,5 łyżeczki soli 2 łyżeczki pieprz ziołowy pieprz czarny mielony Sposób(...)płatki jaglane, siemię lniane, posiekany pęczek koperku, cebule starte na drobnej tarce, jajka, sól i pieprz. Wyrabiamy na jednolitą masę i odstawiamy na pół godziny. Zagotowujemy bulion i dodajemy marchewki starte na grubej tarce. Mięso ma dość luźną konsystencję,więc kulki formujemy mokrymi dłońmi i wrzucamy bezpośrednio na gotujący się bulion Gotujemy ok 15 minut, ugotowane pulpety wypływają na wierzch

lysygotuje.pl
PULPECIKI Z INDYKA W SOSIE Z KURKUMĄ, MARCHEWKĄ I KOPERKIEM 589

posiekanego koperku ·        1 jajko ·        Ok.500 ml wody lub bulionu ·        1 większa marchewka ·        1 łyżeczka kurkumy w proszku ·        1 łyżka masła ·        2 łyżki sosu sojowego(...)niewielkie kulki, obtoczyć je w mące i krótko obsmażyć na oleju/maśle klarowanym na lekko złoty kolor. W garnku roztopić łyżkę masła, po chwili dodać startą na większych oczkach marchewkę, dodać 2 łyżki sosu sojowego, kurkumę, sól i pieprz do smaku i zagotować ok 10 minut. Do gotującego się wywaru włożyć podsmażone kulki, zmniejszyć ogień i gotować przez

Calzonella.com
Golabki i gesty sos warzywny 127

podzielona na liście pęczek szczypiorku drobno pokrojony lub 1 cebula sól i pieprz do smaku 800-1000 gr mięsa – u mnie łopatka 1 ½ szklanki ryżu ciemnego 2-3 obrane marchewki 1 obrana pietruszka kawałek selera 860 gr. świeżych pomidorów pęczek koperku łyżeczka tymianku 6-8 ząbków czosnku opcjonalnie ( my lubimy czosnek) 3-4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe(...)wolnym ogniu). Dodać szklankę gotowego sosu i gotować na poziom HIGH  około 3,5 -4 godzin, lub 7-8 na poziomie LOW Sos Pomidory i wszystkie warzywa-marchewki ,pietruszkę i seler ,oraz pozostałe liście kapusty dokładnie zmiksować . Dodać zioła ,ziele i liść laurowy ,czosnek ,doprawić sola i pieprzem. Wszystko razem wymieszać i gotować około 30-40 minut do zgęstnienia

w mojej kuchni
Minestrone -włoska zupa z kapustą i fasolą 126

czarną. Zupa ma fajny smak i jest cudownie aromatyczna. Minestrone Składniki: 2 l mięsnego bulionu 350 g białej kapusty 150 g jarmużu 1 koper włoski 1 kalarepa 3 marchewki kawałek selera 3 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów 150 g białej fasoli małej, ugotowanej 150 g fasoli jaś, ugotowanej 200 g czarnej fasoli, ugotowanej 1 puszka pomidorów 3 łyżki oliwy(...)sól do smaku czarny pieprz ½ łyżeczki suszonej bazylii ½ łyżeczki suszonego oregano ½ łyżeczki majeranku 1 łyżka natki pietruszki Poszatkuj kapustę, jarmuż i koper. Seler, kalarepę i czosnek pokrój w kostkę. Marchewkę pokrój w talarki. Wlej oliwę do garnka, wrzuć wszystkie warzywa i lekko je podsmaż. Wlej bulion, dodaj pokrojone pomidory, dopraw solą, pieprzem i ziołami. Gotuj zupę przez 40 minut. Dodaj

codojedzenia
Polędwiczki w sosie śmietanowo-musztardowym 126

wieprzowej 1 łyżka masła sól pieprz papryka słodka papryka ostra Sos: 1 szklanka śmietany 18% 2 łyżeczki musztardy dijon 2 łyżeczki musztardy delikatesowej Surówka: 1 połowa kapusty pekińskiej 2 marchewki 2 jabłka 1/2 puszki kukurydzy  1/2 cebuli sos do surówki: 2 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki majonezu, 1/2 łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki pieprzu, szczypta soli i mała kropla octu(...)musztardy, mieszamy i zagotowujemy. Następnie dodajemy polędwiczki, mieszamy i tak dusimy 3-4 minuty do połączenia się smaków. Surówka : Kapustę pekińską myjemy i drobno szatkujemy i wkładamy do miski. Marchewki i jabłka obieramy, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do kapusty. Wrzucamy również odsączoną kukurydzę i cebulę obraną i pokrojoną w kostkę. Przygotowujemy sos mieszając wszystkie

Gotuj z Mąką
Koktajl warzywny 124

pomidor 1/4 czerwonej papryki pół marchewki 1 ząbek czosnku 1 szkl jogurtu naturalnego kilka kropel soku z cytryny sól pieprz Pomidor obieramy, paprykę i marchewkę kroimy na mniejsze kawałki, wszystko wkładamy do kubka blendera i długo miksujemy aż do uzyskania jednolitego napoju, doprawiamy solą i pieprzem

Gotowanie jest łatwe
Pierś z kurczaka z warzywami 151

przyprawami, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę. SKŁADNIKI warzywne 1 papryka 1 spora cebula Kukurydza w  puszce 2 pomidory obrane że skóry Mała cukinia 2 marchewki 1/2 kostki rosółowej (rozpuszczone w szklance wody) Warzywa kroimy w mała kostkę. Do garnka wrzucamy pokrojoną paprykę, cebulę, marchewkę i pomidory. Zalewamy je bulionem i dusimy 15min. Po tym czasie

Mamuśka wraca do formy
Wołowe kąski w gęstym sosie piernikowym 157

najważniejsze piernikowa nuta wcale w nim nie dominuje :)  Wołowe kąski w gęstym sosie piernikowym 750 g łopatki wołowej dobrej jakości 1 duża cebula 1 ząbek czosnku ew. marchewka pokrojona na plasterki 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy 500 ml wody 3 pierniczki Katarzynki (bez żadnej polewy i lukru) sól, pieprz do smaku Cebulę obieramy i kroimy w pólplasterki(...)rondlu lub żeliwnym garze rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy cebulę i lekko ją szklimy. Dorzucamy obrany i pokrojony na plasterki czosnek oraz opcjonalnie marchewkę. Smażymy 2 minuty. Mięso kroimy w kawałki 3 na 3 cm. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i masła. Wkładamy kawałki mięsa i na dużym ogniu rumienimy je ze wszystkich stron a następnie przekładamy do garnka z cebulą

Dzieje kuchennej Wiewióry
Gołąbki tradycyjne – przepis mojej mamy 480

mnie bigos Składniki: 1 kg mięsa mielonego 3 torebki ryżu 2 jajka 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej 1/3 łyżeczki pieprzu 1 cebula 1 duża kapusta 2 marchewki 1 pietruszka – korzeń 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 kostka rosołowa kawałek selera 2 łyżki śmietany 3 łyżki mąki   Do miski wrzucamy mięso, ugotowany ryż, jajka, sól, pieprz, czerwoną(...)dużym garnku gotujemy wodę. Odkrawamy liście kapusty od korzenia, odcinamy liście. Wkładamy do wody, liście same odejdą gdy będą miękkie. W rondelku z wodą gotuję kostkę rosołową z marchewką pokrojoną w kostkę, pietruszką, selerem. Gdy liście są miękkie wyjmuję je z wody, odkrawam łykowatą twardą część, nakładam łyżką porcję mięsa od strony wyciętej części, zawijam boki do środka a później

MojaQchnia.pl

Proponowane wyszukiwania