obiad, który sam się robi. Gorąco polecam, bo mięsko jest niesamowicie miękkie i aromatyczne. Składniki: – 1,2 kg karkówki – 2 cebule – 3 marchewki – 1 pietruszka – sól, pieprz do smaku Sos – 1 szklanka mocnego piwa – 1/2 szklanki soku pomarańczowego – sok z 1/2 cytryny – 5 łyżek sosu sojowego(...)zapiekania z przykrywką. – Cebulę obrać i pokroić na cienkie półplasterki. Wcisnąć cebulę pomiędzy plastry karkówki, resztę włożyć do naczynia obok mięsa. – Marchewkę i pietruszkę obrać, pokroić w plasterki i dodać do cebuli. – Wymieszać wszystkie mokre składniki sosu, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i resztę przypraw. – Polać sosem
To co kochamSKŁADNIKI: 200 g makaronu rurki 500 g mięsa mielonego wołowego 3 marchewki 500 ml przecieru pomidorowego Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżka przyprawy gyros 1 łyżeczka bazyli Olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Makaron gotuję w osolonej wodzie tak jak w instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzewam(...)olej i wkładam mięso. Smażę na rumiano. Dodaję przyprawy a następnie dodaję przecier pomidorowy. Duszę dalej. Marchewkę obieram następnie za pomocą obieraczki kroję wstążki. Dodaję do mięsa. Duszę aż sos będzie gęsty. Dodaję makaron. Całość mieszam. Podaję na ciepło
Gotowanie Patkiszklanką brązowego cukru nr muscovado 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia łyżka octu 3 czubate łyżeczki cynamonu duże jabłko ½ szklanki orzechów włoskich 2 szklanki startej drobno marchewki (około 2 dużych szt) polewa: tabliczka gorzkiej czekolady łyżka masła szklanka orzechów włoskich Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno z szczypta soli. Dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Cały czas(...)mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Na przemian z sypkimi składnikami dolewamy olej i mleko. Pod koniec dodajemy łyżkę octu (nie będzie wyczuwalny w smaku) oraz starta marchewkę. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Orzechy obieramy i z grubsza siekamy. Do ciasta dodajemy jabłka i orzechy i mieszamy do połączenia składników. Do wyłożonej papierem formy wylewamy ciasto
Pyry na Gazpuszka ciecierzycy 200 g pieczarek 1 cebula 100 ml śmietany 30% 1 łyżka masła sól, pieprz do smaku natka pietruszki do posypania 1 opakowanie mixu sałat młode marchewki do dekoracji(...)mięso ładnie się wypiekła, odkładamy na 30 minut i przykrywamy aby odpoczęło. Na talerz nakładamy porcję sosu z ciecierzycą, kładziemy stek z karczku, porcje sałaty i dekorujemy pieczona marchewką. Podajemy od zaraz, smacznego
Kulinarne Fantazje Mariolipostaram się o lepsze zdjęcia. 300 g filetu np. z morszczuka około 2 litry wody 4 ogórki kiszone 150 ml zalewy spod ogórków kiszonych [ lub wg własnego smaku] 1 marchewka 1/2 korzenia pietruszki 1 cebula 3 -4 ziemniaki 150 ml śmietany 30% sól, pieprz listek , ziele domowa vegeta Pokrojoną marchewkę, pietruszkę, cebulę oraz ziemniaki przełożyć do garnka
Moje domowe kucharzeniekaczego i odrobina kremu z ostrej papryki. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Wykonanie Wskazówki Składniki: 2 marchewki 1 duży seler 1 por 2 pietruszki 1 biała cebula 1 łyżka soli 1/4 łyżeczki pieprzu 2 litry wody kadłub z kaczki bądź 2 piersi szklanka ugotowanego ryżu krem(...)niego delikatnie pulpety. Gdy pulpety zaczynają wypływać na wierzch, zmniejszamy ogień i gotujemy całość przez 2-3 minuty. Zupę serwujemy z ryżem, odrobiną kremu z papryki i ugotowaną marchewką. Całość można też delikatnie posypać świeżo krojonym porem. Zupa rosół z kaczki Smacznego! Gdy gotujemy mięso pamiętajmy aby było ono całkowicie zakryte wodą. Możemy potrzebować więcej nić 2 litry wody. Wszystko
mecooksfasoli tyczny Jaś Cenos 3 pętka wiejskiej kiełbasy 100 g chudego wędzonego boczku 1 łyżka ziół prowansalskich listek laurowy kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu szczypta majeranku 2 marchewki 5 ziemniaków 1 duża cebula 1 łyżka oliwy sól, pieprz do smaku 2.5 l wody Składniki : Fasolę zalewamy wodą w proporcji 1:3 na całą noc. Następnie ściągamy skórkę(...)namoczonej fasoli. Przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Marchewkę obieramy, myjemy, kroimy w półplasterki i dodajemy do fasoli. Gotujemy na małym ogniu, gdy woda zacznie wrzeć dodajemy troszkę soli, pieprzu, zioła prowansalskie, ziele angielskie. Gotujemy około 35 minut. Kiełbasę i boczek kroimy w kostkę.Na patelni rozgrzewamy oliwę, przekładamy cebulę, boczek i kiełbasę, oprószamy solą, pieprzem ( jeśli lubicie vegetą
Sama słodycz i szczypta chiliPrzepis na kapustę wypatrzyłam na blogu Slodkokwasna.pl , poświęconym kuchni azjatyckiej. W przepisie surówka zrobiona jest z białej kapusty, dodana też jest marchewka. Robiłam dwie wersje, z białą i z czerwoną kapustą. I w jednej i w drugiej pominęłam marchewkę, dodałam za to zieloną cebulkę. Muszę przyznać, że obie wersje były smaczne, jednak ta z czerwonej smakowała mi bardziej
Stare GarySkładniki: 2-3 duże ziemniaki ugotowane al dente 1 blanszowany brokuł 1 blanszowana marchewka sól, pieprz 1 op mozzarelli 20 -25 dag żółtego sera parę plasterków suszonych pomidorów zioła prowansalskie olej kokosowy ,lub smalec gęsi jak u mnie 2 łodygi pora Wykonanie: Ziemniaki ugotować w łupinach ,obrać pokroić w plastry.. Brokuł ,pokroić na różyczki , blanszować .Marchewkę blanszować i pokroić
w mojej kuchnikotlety rybne , są zdecydowanie urozmaiconą wersją tradycyjnej pieczonej ryby :P Bez zbędnego pisania... przejdźmy do przepisu ! : SKŁADNIKI : 200 g białej ryby (dorsz, mintaj) 1 ugotowany batat 1/2 marchewki 1/2 pora koperek mieszanka ziół sól i pieprz PRZYGOTOWANIE: Rybę doprawiamy solą ,pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny - gotujemy na parze , lub pieczemy w foli . Batata kroimy(...)ćwiartki i pieczemy w piekarniku z odrobiną oliwy z oliwek Pora kroimy na małe kawałki , a marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach . Podduszamy na odrobinie oliwy (można doprawić przyprawą curry dla wzmocnienia koloru i podkręcenia smaku ) Rybę , bataty , podduszone warzywa , miksujemy . Doprawiamy i formujemy burgery ( ja użyłam foremek , aby nadać im ciekawy kształt ) . Układamy na blaszce wyłożonej papierem
Marcepanowa kuchniadodatkiem boczku, warzyw i pieczarek. Charakterystycznego aromatu nadaje mu spora ilość czerwonego wina. Składniki na 2 porcje: 500 g mięsa wołowego na gulasz 100 g wędzonego boczku 3 marchewki 2 cebule 2 łyżki mąki puszka krojonych pomidorów 10 pieczarek 2 cebule szalotki 1 szkl. czerwonego wina 1 szkl. bulionu wołowego 2 liście laurowe kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego(...)boczek w małą kosteczkę. Na patelni zrumienić boczek, przełożyć łyżką cedzakową do garnka - najlepiej żeliwnego. Na pozostałym tłuszczu obsmażyć mięso z każdej strony i przełożyć do boczku. Marchewkę pokroić w talarki, a cebulę w piórka. Podsmażyć na tej samej patelni, dodając łyżkę masła w razie potrzeby. Warzywa przełożyć również do garnka, całość obsypać mąką, zamieszać. Wlać pomidory, wino
wyzwania kuchenneodkwasza organizm, obniża ciśnienie krwi a dodatkowo ma mnóstwo błonnika, witamin i składników mineralnych. 800g szynki wieprzowej 3 różnokolorowe papryki 3 cebule 2 ząbki czosnku 300g pieczarek 3 marchewki 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej 3 liście laurowe 2 kulki ziela angielskiego szczypta: tymianku, kolendry, majeranku sól, pieprz olej 1. Szynkę kroimy(...)dużą kostkę. Podsmażamy w dużym garnku z grubym dnem, na dużym ogniu, na rozgrzanym oleju do mocnego zarumienienia. 2. Paprykę, marchewkę i cebulę kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy na ćwiartki. Czosnek przeciskamy przez praskę 3. Do garnka dodajemy warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Smażymy chwilę, po czym zalewamy 3/4 szklanki wody, przykrywamy, dusimy na małym ogniu przez około
Szefowa kuchnibottom: 0.21cm; } Składniki: 1,2 kg wieprzowiny (karkówka), 1,2 kg wołowiny (pręga), 0,65 kg boczku, 0,2 kg podgardla lub słoniny, 0,25 wątróbki wieprzowej, 4 marchewki, 1 pietruszka, ½ selera, 3 cebule średnie, 5 jajek, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 3 czerstwe bułki. Przygotowanie: mięso wieprzowe i wołowe gotujemy razem z warzywami do miękkości. Gdy przestygnie kroimy(...)słoniny. Pieczemy około 1-1 1/2 godziny w temperaturze 180 st. Często jest tak, że po zrobieniu podstawowej wersji odkładam część i dodaje różne składniki np. marchewkę lub żurawinę
Państwo Wojtczuk gotująUlubiona zupa Polaków. Tym razem proponujemy z perliczki. Składniki 1 perliczka 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera por ćwiartka kapusty włoskiej natka pietruszki kilka ziarenek kolorowego pieprzu 2 nieduże suszone grzyby sól pieprz Przygotowanie Perliczkę umyłem, Podzieliłem na części. Włożyłem do garnka, zalałem zimną wodą. Doprowadziłem do wrzenia ,zmniejszyłem płomień i gotowałem, tak aby rosół(...)tylko pykał. Obrałem marchewkę, pietruszkę, por oraz seler. Kapustę związałem nicią, aby się nie rozpadła, włożyłem do rosołu. Umyłem, pokroiłem, dodałem do rosołu razem z pieprzem. Cebulę obrałem, opiekłem, dodałem do rosołu. Podobnie opiekłem kawałek korzenia pietruszki. Gotowałem tak, aby rosół tylko „mrugał”, a mięso było zupełnie miękkie. 15 minut przed końcem gotowania rosół posoliłem do smaku. Podawałem z makaronem
R'n'G Kitchen