marchewka - 20163 przepisów (strona:383/1345)

Karkówka w sosie piwno-cytrusowym 124

obiad, który sam się robi. Gorąco polecam, bo mięsko jest niesamowicie miękkie i aromatyczne. Składniki: – 1,2 kg karkówki – 2 cebule – 3 marchewki – 1 pietruszka – sól, pieprz do smaku Sos – 1 szklanka mocnego piwa – 1/2 szklanki soku pomarańczowego – sok z 1/2 cytryny – 5 łyżek sosu sojowego(...)zapiekania z przykrywką. – Cebulę obrać i pokroić na cienkie półplasterki. Wcisnąć cebulę pomiędzy plastry karkówki, resztę włożyć do naczynia obok mięsa. – Marchewkę i pietruszkę obrać, pokroić w plasterki i dodać do cebuli. – Wymieszać wszystkie mokre składniki sosu, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i resztę przypraw. – Polać sosem

To co kocham
MAKARON Z WOŁOWINĄ I MARCHEWKĄ 155

SKŁADNIKI: 200 g makaronu rurki 500 g mięsa mielonego wołowego 3 marchewki 500 ml przecieru pomidorowego Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżka przyprawy gyros 1 łyżeczka bazyli Olej do smażenia PRZYGOTOWANIE:  Makaron gotuję w osolonej wodzie tak jak w instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzewam(...)olej i wkładam mięso. Smażę na rumiano.  Dodaję przyprawy a następnie dodaję przecier pomidorowy. Duszę dalej. Marchewkę obieram następnie za pomocą obieraczki kroję wstążki. Dodaję do mięsa.  Duszę aż sos będzie gęsty. Dodaję makaron.  Całość mieszam.  Podaję na ciepło

Gotowanie Patki
Ciasto marchewkowe z jabłkiem i cynamonem 156

szklanką brązowego cukru nr muscovado 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia łyżka octu 3 czubate łyżeczki cynamonu duże jabłko ½ szklanki orzechów włoskich 2 szklanki startej drobno marchewki (około 2 dużych szt) polewa: tabliczka gorzkiej czekolady łyżka masła szklanka orzechów włoskich Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno z szczypta soli. Dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Cały czas(...)mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Na przemian z sypkimi składnikami dolewamy olej i mleko. Pod koniec dodajemy łyżkę octu (nie będzie wyczuwalny w smaku) oraz starta marchewkę. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Orzechy obieramy i z grubsza siekamy. Do ciasta dodajemy jabłka i orzechy i mieszamy do połączenia składników. Do wyłożonej papierem formy wylewamy ciasto

Pyry na Gaz
STEK Z KARCZKU Z CIECIERZYCĄ I GRZYBAMI 123

puszka ciecierzycy 200 g pieczarek 1 cebula 100 ml śmietany 30%  1 łyżka masła  sól, pieprz do smaku natka pietruszki do posypania 1 opakowanie mixu sałat młode marchewki do dekoracji(...)mięso ładnie się wypiekła, odkładamy na 30 minut i przykrywamy aby odpoczęło.  Na talerz nakładamy porcję sosu z ciecierzycą, kładziemy stek z karczku, porcje sałaty i dekorujemy pieczona marchewką. Podajemy od zaraz, smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Zupa rybno-ogórkowa z ziemniakami 150

postaram się o lepsze zdjęcia. 300 g filetu np. z morszczuka około 2 litry wody 4 ogórki kiszone 150 ml zalewy spod ogórków kiszonych [ lub wg własnego smaku] 1 marchewka 1/2 korzenia pietruszki 1 cebula 3 -4  ziemniaki  150 ml śmietany 30% sól, pieprz listek , ziele  domowa vegeta Pokrojoną marchewkę, pietruszkę, cebulę oraz ziemniaki przełożyć do garnka

Moje domowe kucharzenie
Aromatyczna zupa z kaczki na rosole 162

kaczego i odrobina kremu z ostrej papryki. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Wykonanie Wskazówki Składniki: 2 marchewki 1 duży seler 1 por 2 pietruszki 1 biała cebula 1 łyżka soli 1/4 łyżeczki pieprzu 2 litry wody kadłub z kaczki bądź 2 piersi szklanka ugotowanego ryżu krem(...)niego delikatnie pulpety. Gdy pulpety zaczynają wypływać na wierzch, zmniejszamy ogień i gotujemy całość przez 2-3 minuty. Zupę serwujemy z ryżem, odrobiną kremu z papryki i ugotowaną marchewką. Całość można też delikatnie posypać świeżo krojonym porem. Zupa rosół z kaczki Smacznego! Gdy gotujemy mięso pamiętajmy aby było ono całkowicie zakryte wodą. Możemy potrzebować więcej nić 2 litry wody. Wszystko

mecooks
Zupa fasolowa z boczkiem i kiełbasą. 155

fasoli tyczny Jaś Cenos 3 pętka wiejskiej  kiełbasy 100 g chudego wędzonego boczku 1 łyżka ziół prowansalskich listek laurowy kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu szczypta majeranku 2 marchewki 5 ziemniaków  1 duża cebula 1 łyżka oliwy sól, pieprz do smaku 2.5 l wody Składniki : Fasolę zalewamy wodą w proporcji 1:3 na całą noc. Następnie ściągamy skórkę(...)namoczonej fasoli. Przekładamy do garnka i zalewamy wodą.  Marchewkę obieramy, myjemy, kroimy w półplasterki i dodajemy do fasoli. Gotujemy na małym ogniu, gdy woda zacznie wrzeć dodajemy troszkę soli, pieprzu, zioła prowansalskie, ziele angielskie. Gotujemy około 35 minut. Kiełbasę i boczek kroimy w kostkę.Na patelni rozgrzewamy oliwę, przekładamy cebulę, boczek i kiełbasę, oprószamy solą, pieprzem ( jeśli lubicie vegetą

Sama słodycz i szczypta chili
Kapusta z octem ryżowym (jak u chińczyka) 165

Przepis na kapustę wypatrzyłam na blogu  Slodkokwasna.pl , poświęconym kuchni azjatyckiej. W przepisie surówka zrobiona jest z białej kapusty, dodana też jest marchewka. Robiłam dwie wersje, z białą i z czerwoną kapustą. I w jednej i w drugiej pominęłam marchewkę, dodałam za to zieloną cebulkę. Muszę przyznać, że obie wersje były smaczne, jednak ta z czerwonej smakowała mi bardziej

Stare Gary
odwrocona zapiekanka z patelni 114

Składniki: 2-3 duże ziemniaki ugotowane al dente 1 blanszowany brokuł 1 blanszowana marchewka sól, pieprz 1 op mozzarelli 20 -25 dag żółtego sera parę plasterków suszonych pomidorów zioła prowansalskie olej kokosowy ,lub smalec gęsi jak u mnie 2 łodygi pora Wykonanie: Ziemniaki ugotować w łupinach ,obrać pokroić w plastry.. Brokuł ,pokroić na różyczki , blanszować .Marchewkę blanszować i pokroić

w mojej kuchni
BURGERY RYBNE ( BEZ GLUTENU I NABIAŁU ) 131

kotlety rybne , są zdecydowanie urozmaiconą wersją tradycyjnej pieczonej ryby :P Bez zbędnego pisania... przejdźmy do przepisu ! : SKŁADNIKI : 200 g białej ryby (dorsz, mintaj)  1 ugotowany batat  1/2 marchewki  1/2 pora  koperek  mieszanka ziół sól i pieprz PRZYGOTOWANIE: Rybę doprawiamy solą ,pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny - gotujemy na parze , lub pieczemy w foli . Batata kroimy(...)ćwiartki i pieczemy w piekarniku z odrobiną oliwy z oliwek Pora kroimy na małe kawałki , a marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach . Podduszamy na odrobinie oliwy (można doprawić przyprawą curry dla wzmocnienia koloru i podkręcenia smaku )  Rybę , bataty , podduszone warzywa , miksujemy . Doprawiamy i formujemy burgery ( ja użyłam foremek , aby nadać im ciekawy kształt ) . Układamy na blaszce wyłożonej papierem

Marcepanowa kuchnia
Wołowina po burgundzku (Boeuf Bourguignon) 229

dodatkiem boczku, warzyw i pieczarek. Charakterystycznego aromatu nadaje mu spora ilość czerwonego wina. Składniki na 2 porcje: 500 g mięsa wołowego na gulasz 100 g wędzonego boczku 3 marchewki 2 cebule 2 łyżki mąki puszka krojonych pomidorów 10 pieczarek 2 cebule szalotki 1 szkl. czerwonego wina 1 szkl. bulionu wołowego 2 liście laurowe kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego(...)boczek w małą kosteczkę.  Na patelni zrumienić boczek, przełożyć łyżką cedzakową do garnka - najlepiej żeliwnego. Na pozostałym tłuszczu obsmażyć mięso z każdej strony i przełożyć do boczku. Marchewkę pokroić w talarki, a cebulę w piórka. Podsmażyć na tej samej patelni, dodając łyżkę masła w razie potrzeby.  Warzywa przełożyć również do garnka, całość obsypać mąką, zamieszać. Wlać pomidory, wino

wyzwania kuchenne
Gulasz z szynki (z papryką, cukinią, marchewką i pieczarkami) 150

odkwasza organizm, obniża ciśnienie krwi a dodatkowo ma mnóstwo błonnika, witamin i składników mineralnych.  800g szynki wieprzowej 3 różnokolorowe papryki 3 cebule 2 ząbki czosnku 300g pieczarek 3 marchewki 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej 3 liście laurowe 2 kulki ziela angielskiego szczypta: tymianku, kolendry, majeranku sól, pieprz olej 1. Szynkę kroimy(...)dużą kostkę. Podsmażamy w dużym garnku z grubym dnem, na dużym ogniu, na rozgrzanym oleju do mocnego zarumienienia. 2. Paprykę, marchewkę i cebulę kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy na ćwiartki. Czosnek przeciskamy przez praskę 3. Do garnka dodajemy warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Smażymy chwilę, po czym zalewamy 3/4 szklanki wody, przykrywamy, dusimy na małym ogniu przez około

Szefowa kuchni
Pasztet 161

bottom: 0.21cm; } Składniki: 1,2 kg wieprzowiny (karkówka), 1,2 kg wołowiny (pręga), 0,65 kg boczku, 0,2 kg podgardla lub słoniny, 0,25 wątróbki wieprzowej, 4 marchewki, 1 pietruszka, ½ selera, 3 cebule średnie, 5 jajek, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 3 czerstwe bułki. Przygotowanie: mięso wieprzowe i wołowe gotujemy razem z warzywami do miękkości. Gdy przestygnie kroimy(...)słoniny. Pieczemy około 1-1 1/2 godziny w temperaturze 180 st.     Często jest tak, że po zrobieniu podstawowej wersji odkładam część i dodaje różne składniki np. marchewkę lub żurawinę

Państwo Wojtczuk gotują
Rosół z perliczki 113

Ulubiona zupa Polaków. Tym razem proponujemy z perliczki.  Składniki 1 perliczka 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera por ćwiartka kapusty włoskiej natka pietruszki kilka ziarenek kolorowego pieprzu 2 nieduże suszone grzyby sól pieprz     Przygotowanie Perliczkę umyłem, Podzieliłem na części. Włożyłem do garnka, zalałem zimną wodą. Doprowadziłem do wrzenia ,zmniejszyłem płomień i gotowałem, tak aby rosół(...)tylko pykał. Obrałem marchewkę, pietruszkę, por oraz seler. Kapustę związałem nicią, aby się nie rozpadła, włożyłem do rosołu. Umyłem, pokroiłem, dodałem do rosołu razem z pieprzem. Cebulę obrałem, opiekłem, dodałem do rosołu. Podobnie opiekłem kawałek korzenia pietruszki. Gotowałem tak, aby rosół tylko „mrugał”, a mięso było zupełnie miękkie. 15 minut przed końcem gotowania rosół posoliłem do smaku. Podawałem z makaronem

R'n'G Kitchen