marchewka - 20163 przepisów (strona:391/1345)

Bibimbap (wersja wegetariańska). 173

wołowina. PPPS Pozostałe składniki również można wymieniać - ma być kolorowo, świeżo, wyraziście i smacznie! Składniki (na 4 porcje): 200 g suchego ryżu (krótki, kleisty) 1 cukinia 1 ogórek 1 marchewka kilka garści młodego szpinaku 100 g grzybów (shiitake, boczniaki, pieczarki) 100 g tofu (np. wędzone) 100 g kiełków fasoli mung 4 żółtka (lub całe jajka) sól olej do smażenia(...)korzenia imbiru (starty) 1 łyżeczka prażonego sezamu 1 łyżeczka oleju sezamowego Wykonanie: Cukinię pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć 5 minut na małej ilości oleju oprószając lekko solą. Marchewkę pokroić w słupki lub cieniutkie paski i również tak samo podsmażyć. Grzyby pokroić w plasterki - podsmażyć. Tofu pokroić w większą kostkę - podsmażyć. Szpinak podsmażyć bardzo krótko. Kiełki

zadanie-gotowanie
Dynia piżmowa nadziewana kapustą kwaszoną 232

dyni piżmowej 200 g kapusty kwaszonej 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 marchewka (ok. 100 g) 200 g sera mozzarella olej do smażenia sól morska pieprz bazylia Składniki pozwalają na wykonanie 4 dużych porcji obiadowych. Przygotowanie. 1. Dynia piżmowa: Dynię umyć, przekroić na pół i usunąć pestki. Naciąć za pomocą noża do pizzy, uważając, żeby nie przeciąć skóry. Polać(...)Reszta warzyw: Pierwszą cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Dodać kapustę kwaszoną i 2 pokrojone w plasterki ząbki czosnku i krótko smażyć. Drugą cebulę pokroić w piórka, marchewkę zetrzeć na grubym oczku. Dołożyć do reszty warzyw. Dusić pod przykryciem 10 minut. 3. Drążenie talerzy: Z obu połówek upieczonej dyni wydrążyć miąższ za pomocą łyżki stołowej lub nabieraka

Pij soki wyciskane
Zupa fasolowa z jarmużem. Gotujemy wg Pięciu Przemian. 119

oznaczenia (O), (Z) itp. po prostu ugotuj zupę i ciesz się jej smakiem. Składniki:  500 g ugotowanej białej fasoli  (W)* 4 średnie ziemniaki  (Z)*   2 marchewki  (Z)   1 cebula  (M)*   3 ząbki czosnku  (M)   2 szkl. pokrojonego jarmużu  (M)   7 szklanek bulionu warzywnego (w wersji wege) lub drobiowego(...)przemiana Ziemi (M)   - przemiana Metalu (W)   - przemiana Wody Przygotowanie: (Z) W garnku rozgrzać olej. Dodać pokrojoną cebulę (O) i smażyć aż zmięknie (wraca do Z). (Z) Marchewki i ziemniaki, obrać, pokroić drobno i dodać do garnka. (M) Następnie dodać pokrojony czosnek, liście laurowe. (W) Dodać bulion, fasolę  i gotować zupę na wolnym ogniu do czasu aż zmiękną

Codziennik Kuchenny
Gulasz z łopatki z pieczarkami 245

zagęszczania mąką , jest pyszny i aromatyczny . Składniki na 4 osoby ; 0,5 kg łopatki wieprzowej bez kości – najzdrowiej , odtłuszczonej 8-10 pieczarek 2 cebule 1 ząbek czosnku 1 marchewka 1/2 korzenia pietruszki 1/2 łyżeczki suszonego tymianku mniej niż 1/2 łyżeczki majeranku mniej niż 1/2 łyżeczki suszonego cząbru 20 ml śmietany kremówki 30 % ( lub innej , słodkiej ale gęstej ) pieprz , sól(...)Mięso z łopatki , płukamy , osuszamy i tniemy w kostkę dowolnej wielkości . Następnie dodajemy do niego tymianek , cząber i wyciśnięty praską czosnek , mieszamy i odstawiamy na noc do lodówki . Cebulę , marchewkę i pietruszkę , kroimy w kostkę , pieczarki w plasterki . Na patelni roztapiamy, rozgrzewamy porządnie smalec i obsmażamy na nim , małymi porcjami mięso , na złoty kolor . Koniecznie po kilka kawałków ,żeby

Ogrodnik w podróży
Flaczki z boczniaków 116

gustu. Na blogu znajdziecie również inne przepisy i pomysły na zupy. W czasie, kiedy za oknem jest zimno, mroźno to zupy są idealne na rozgrzanie. Składniki: 2 średnie marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 mały por 400 g boczniaków 2 l bulionu mięsnego 2 łyżki masła klarowanego 3 ziela angielskie 2 liście laurowe ostra papryka majeranek sól pieprz 1 łyżka(...)mąki (wersja opcjonalna) W rondlu rozgrzać masło i dodać pokrojoną w słupki marchewkę, pietruszkę, seler, oraz por. Smażyć około 8 minut mieszając, na koniec dodać pokrojone w paski grzyby boczniaki, wlać bulion. Dodać pozostałe przyprawy i gotować do miękkości warzyw. W razie potrzeby możecie mąkę rozpuścić w małej ilości wody i wlać do zupy celem zagęszczenia. Flaczki z boczniaków

O kuchni z uczuciem
Łosoś w galarecie 341

mogą go śmiało zjeść nawet dzieci bez obaw, że gdzieś tam trafią na ość.  Składniki: 700g łososia (filet) sól, pieprz oliwa z oliwek sok z ½ cytryny Galaretka: 2 marchewki 1 pietruszka kawałek korzenia selera ½ pora 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego pęczek lubczyku 1 łyżka posiekanej drobno natki pietruszki 1/3 puszki groszku konserwowego 4 łyżeczki żelatyny sól, pieprz(...)wysoki półmisek. Posypujemy groszkiem i natką pietruszki. 2. Obrane warzywa kroimy na mniejsze cząstki, wkładamy do garnka i zalewamy ok 2l wody. Gotujemy do miękkości i przecedzamy. Z marchewki wycinamy ozdobne gwiazdki lub dodajemy na półmisek pokrojoną w plasterki. Żelatynę moczymy w kilku łyżkach zimnej wody, a napęczniałą rozprowadzamy ciepłym wywarem z jarzyn. Dodajemy do pozostałego rosołu. Lekko gęstniejącą galaretkę

Kuchnia w czekoladzie
Zupa ogórkowa z chipsami serrano 102

urozmaicenia podałam ją z chipsami serrano, które bardzo lubimy do kremów jak i klasycznych zup.   Zupa ogórkowa z chipsami serrano Składniki : 300 g wieprzowiny z kością 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula biała kawałek selera natka pietruszki 5-6 ogórków kiszonych 150 ml wody z ogórków kiszonych  sól, pieprz liść laurowy  ziele angielskie około 2 l wody(...)ryżu  szynka dojrzewająca serrano  Przygotowanie : Wieprzowinę z kością przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie - zagotowujemy - ściągamy szumowinę. Warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler obieramy i kroimy w kostkę, cebulę obieramy z łupin. Warzywa przekładamy do wywaru wraz z natka pietruszki, solimy i gotujemy wywar.  Ogórki ścieramy na tarce na dużych oczkach, przekładamy do wywaru

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Potrawka drobiowa z groszkiem i marchewką 117

jest, jak jedna osoba chce to, druga tamto ;)  Pyszne zagospodarowanie mięsa z drobiowego rosołu. Składniki 500-600 g gotowanego mięsa drobiowego 2 łyżki masła 2 duże marchewki 1 mała puszka groszku konserwowego 1 pełna łyżka mąki 250 ml rosołu sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ugotowane mięso oddzielamy od kości, usuwamy skóry(...)przez kilka minut. Następnie dodajemy mąkę, smażymy jeszcze 2-3 minuty, zalewamy rosołem i dokładnie rozprowadzamy. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu, do momentu kiedy marchew będzie miękka. Do marchewki dodajemy mięso i osączony z zalewy groszek. Podgrzewamy razem przez ok. 5 min, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

R'n'G Kitchen
Pierś z kurczaka z warzywami. 95

Składniki: -2 pojedyncze piersi z kurczaka -1 brokuł -150 g. fasolki szparagowej zielonej -3 marchewki -1 mała cebula czerwona -1/3 łyżeczki soli -1/3 łyżeczki pieprzu -łyżeczka curry -1/2 łyżeczki majeranku -1/2 łyżeczki papryki słodkiej czerwonej -olej do smażenia Sposób przygotowania: Warzywa myjemy. Marchewki obieramy i kroimy w plastry o grubości 0,5 cm. Fasolką odkrawamy końcówki

Magia jedzenia.
Kapuśniak na żeberkach - z kaszą 149

która nadała zupie nową odsłonę. Składniki: 1kg żeberek (duży pasek) 400g kapusty kiszonej, odsączonej z soku 100g kaszy (użyłam mieszanki multigrano Risana z ryżem czerwonym) 4l wody 2 duże marchewki 4 ziemniaki 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 2 łyżki majeranku sól, pieprz Żeberka tniemy na mniejsze porcje, zalewamy wodą i zagotowujemy, zbieramy „szumowiny”, wstawiamy na malutki ogień i przykrywamy(...)Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, majeranek i doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy 30 minut. Marchewkę i ziemniaki tniemy w drobną kostkę, dodajemy razem z kaszą do zupy, gotujemy kolejne 30 minut. Kapustę szatkujemy, dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze 20 minut. Doprawiamy pieprzem

Gotowanie i blogowanie
Kurczak curry z Sambar Masala 217

indyjskie " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Polecam miłośnikom orientalnych smaków . Składniki na 4 osoby : 3 piersi z kurczaka ( pojedyncze ) 1 puszka pomidorów 1 marchewka 1 cebula 1 słodka czerwona papryka grubościenna 3 łyżki gęstego jogurtu 2 łyżki miodu 2-3 łyżeczki przyprawy Sambar Masala ( w zależności od ostrości , jaką chcecie otrzymać ) sól do smaku 1 łyżka(...)jogurtem i odstawiamy na noc do lodówki . Następnego dnia , rozgrzewamy na patelni odrobinę oleju kokosowego , smażymy na nim cebulę , jak się zrumieni , wsypujemy Sambar Masalę , mieszamy i dokładamy paprykę , marchewkę pokrojone w małe kawałki . Warzywa smażymy około 2 minut . Na końcu wkładamy , kurczaka , razem z jogurtem w którym się marynował i dusimy pod przykryciem co jakiś czas mieszając ,żeby się

Ogrodnik w podróży
Kasza jęczmienna z warzywami i kurczakiem 164

szklankę pęczaku - 3 szklanki wody - na 1 szklankę kaszy gryczanej lub krakowskiej - 2 szklanki wody. Wodę zawsze delikatnie solimy. Składniki (dla 4 osób): 1 pierś z kurczaka 1 marchewka 6 średnich pieczarek 1 średnia cebula 1 czerwona papryka pół szklanki mrożonego zielonego groszku 200 g kaszy jęczmiennej opcjonalnie - kilka plasterków chili (będzie gorąco!;) przyprawy do kurczaka: kebab-gyros(...)kurczaka kroję w większą kostkę, przyprawiam, dodaję kilka łyżek oleju, ugniatam, obtaczam w przyprawach, odstawiam na noc (jeśli nie macie czasu odstawcie choć na godzinę, niech mięso przejdzie przyprawami), marchewkę obieram i kroję w cienkie talarki, cebulę w kostkę, paprykę w kostkę, dobrze umyte lub obrane pieczarki w talarki, rozgrzewam patelnię z łyżką oleju i łyżką masła, wrzucam na nią

Zasmakuj Kuchni
Surówka Colesław 136

Surówkę colesław bardzo lubię z dodatkiem chrzanu, jest smaczna i pasuje prawie do każdego mięsnego dania. Składniki: pół główki kapusty białej 2 marchewki 1 cebula cukrowa 4-5 łyżek majonezu 2 łyżki chrzanu Fanex sól,pieprz cukier puder Sposób przygotowania: Kapustę myjemy, osuszamy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, marchewkę obieramy ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę obieramy, kroimy

Bajeczna Kuchnia
Zupa z zielonego grochu, quinoy i natki marchewki (bez glutenu, bez laktozy, wegańskie) 146

byłam nią zaskoczona ;) W dodatku można świetnie spożytkować nać od marchwi, bo aż żal takie cudo wyrzucić. Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 200 gram zielonego grochu pęczek natki marchewki 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek kolorowy pieprz w ziarnach różowa sól himalajska Wykonanie: Groch trzeba namoczyć na noc. Cebulę kroimy w kostkę dusimy na oliwie(...)czasu i sprawdzając, czy nie trzeba dolać trochę wrzątku.  Gdy groch jest już miękki, odstawiamy go, aż trochę przestygnie, następnie połowę porcji wrzucamy do blendera, razem z natką marchewki (warto ją trochę posiekać). Dokładnie blendujemy i przelewamy z powrotem do garnka, doprwadzamy do wrzenia, chwile gotujemy, ale nie za długo, żeby natka nie straciła koloru. Mieszamy zupę z quinoą

Quinoa Raz!
Pasztet z kury/koguta z cebulą i marchewką (wersja 2) 110

również posłużyć jako farsz np. do pyz czy naleśników.  (2-3 keksówki) (*) 1 kura/kogut 3 liście laurowe   5 ziaren ziela angielskiego  przyprawa rosołowa Dodatkowo:   1 marchewka (duża) 2 cebule 2 jajka 2 suche bułki namoczone w rosole 2-3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1,5 łyżki majeranku pieprz ziołowy(...)całości), liście laurowe, ziele angielskie i przyprawę rosołową. Całość gotować (pod przykryciem) na małym ogniu - do miękkości. Po tym czasie mięso ostudzi, oddzielić od kości i wraz z marchewką - zmielić (dwukrotnie) maszynką do mięsa. Cebulę pokroić i posmażyć na niewielkiej ilości oleju. Do masy dodać bułki namoczone w ciepłym rosole (dokładnie nieodciśnięte), jajka, drobno posiekany czosnek cebulę oraz przyprawy. Wszystko

Di gotuje

Proponowane wyszukiwania