marchewka - 20163 przepisów (strona:396/1345)

pyszne ciasto marchewkowo-pomarańczowe z żurawiną i z kremem z serka homogenizowanego... 180

temperatura pokojowa = jajka, miękką margarynę, cukier utrzeć mikserem z 3 minuty, masa będzie "zważona" ale taka ma być wsypać mąkę z proszkiem i sodą i połączyć składniki użyłam resztki marchewki i pomarańczy po wyciśnięciu soku w wyciskarce, też można użyć startej na drobno marchewki i starej skórki z pomarańczy wyparzonych w ilości 2 szklanki po starciu, wsypać do ciasta wsypać

W Mojej Kuchni Lubię
Ryba po grecku 142

Uwielbiana przez wszystkich tradycyjna i znana rybka po grecku. Obowiązkowo na wigilijnym stole.  1 kg mintaja 4 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera 3 cebule 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 łyżeczka cukru 2 łyżki octu 190 g koncentratu pomidorowego 1 szklanka wody Sól Pieprz 2 jajka Mąką + bułka tarta (do panierowania ryb) Mintaja rozmrażamy. Kroimy na mniejsze(...)kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na jakiś czas do lodówki. Obrane warzywa - marchewkę, seler i pietruszkę ścieramy na tarce o średnich oczkach. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę. W garnku przesmażamy cebulę. Gdy zmięknie dodajemy pozostałe warzywa. Podlewamy wodą. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Warzywa dusimy około 40 minut na małym ogniu, często mieszamy. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy

VioletoweKucharzenie
Barszcz ukraiński z czarną fasolą 131

Dzisiaj na blogu jedna z moich ulubionych zup - barszcz ukraiński. Tuta w wersji z czarną fasolą. Składniki: szponder wołowy 2 listki laurowe, kilka kulek ziela angielskiego 2 marchewki pół selera 4 średnie buraki 3 duże ziemniaki 2 szklanki czarnej fasoli 2 laski kiełbasy chorizo lub kiełbasy długo dojrzewającej koncentrat buraczany do smaku przyprawa warzywna, cukier, pieprz, mielony kminek, majeranek(...)drugi dzień wymienić wodę i gotować do miękkości, odcedzić. W dużym garnku umieścić szponder, ziele i liście laurowe zalać wodą i gotować aż mięso będzie miękkie. Selera i marchewki obrać, umyć i pokroić w kostkę, dodać do wywaru. Po kilku minutach dodać również, obrane, umyte i pokrojonę w kostkę ziemniaki. Buraki ugotować w łupinach w osobnym garnku. Odcedzić, obrać, zetrzeć

Czerwień i błękit
Dal po delhiijsku 120

smak.  Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 23 min  1 i 1/2 szklanki pomarańczowej soczewicy 1 cebula 2 łodyg selera naciowego 4 ząbki czosnku 1 pomidor 1 marchewka 1 łyżeczka kurkumy 3 łyżki oleju roślinnego 1 łyżeczka ziaren kuminu rzymskiego 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego 1 i 1/2 łyżeczka garam masala garść zielonej fasolki szparagowej (opcjonalnie) Chlebki chapati(...)wody sól 1 łyżeczka mleka 2 łyżki klarowanego masła  Przygotowanie: 1. W rondlu podgrzewamy olej, dorzucamy posiekaną cebulkę i czosnek, szklimy na niewielkim ogniu 2. Marchewką i łodygi selera siekamy w kosteczkę, dorzucamy do cebuli 3. Kumin prażymy chwilę na suchej patelni, następnie rozcieramy w moździerzu, mieszamy z garam masala, pieprzem i kurkumą, pozostawiamy ok 1/2 łyżeczki mieszanki, resztę

Słodki Kompromis
Odmładzający sok z buraka 139

nawilżającym skórę ogórkiem to można powiedzieć, ze eliksir młodości mamy na wyciągnięci ręki.  Składniki na 2 porcje Czas przygotowania: 10 min 4 średniej wielkości buraki 2 średniej wielkości marchewki 2 łodygi selera naciowego 1/2 ogórka 2 brzoskwinie Przygotowanie: 1. Warzywa myjemy i obieramy, poza brzoskwinią 2. Z pomocą sokowirówki wyciskamy sok z buraków, marchewki i selera 3. Do soku

Słodki Kompromis
Kotlety z kalafiora, kaszy jaglanej i najlepszy Colesław 179

cebulki dymki pęczek natki pietruszki 2 jajka 1/2 szklanki bułki tartej 1/2 szklanki startego parmezanu pieprz, sól olej rzepakowy Coleslaw 1 mała białe kapusta 1 kalarepa 1 duża marchewka 2 cebulki dymki  5 łyżek majonezu 2 łyżki naturalnego jogurtu 1 łyżka pasty tahini 2 łyżki syropu klonowego ( ewentualnie miodu) 2 łyżki octu winnego sól, pieprz Opcjonalnie  garść orzechów(...)rozgrzewamy olej i smażymy kotleciki partiami na złoty kolor, delikatnie obracamy na drugą stronę 6. Coleslaw - kapustę obieramy z zewnętrznych liści, przekrawamy na pół i szatkujemy w drobne paski, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, kalarepę obieramy, kroimy w wąskie słupki, dymki siekamy, łączymy wszystkie składniki ze sobą w dużej misce 7. Sos - łączymy majonez, jogurt, tahini

Słodki Kompromis
Grochówka wojskowa 178

jednak wolę gotować groch w warzywnym wywarze, smak zzupy jest bardziej wyrazisty i głęboki. Składniki na 6 porcji Czas przygotowania: 90 min Bulion 1 por 1 korzeń pietruszki 2 marchewki kawałek selera 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2-3 liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego kila ziaren czarnego pieprzu 1 łyżka soli 2-3 łyżek oleju rzepakowego natka pietruszki(...)cebule 3 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 4 liście laurowe sól pieprz Przygotowanie: 1. Bulion - warzywa obieramy i kroimy w mniejsze kawałki, w rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy selera, marchewkę, pora, korzeń pietruszki, obsmażamy 2. Cebulę i czosnek opalamy na patelni grillowej, warzywa zalewamy zimną wodą, dokładamy opaloną cebulę i czosnek, przyprawy i natkę, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy na małym

Słodki Kompromis
pyszne risotto z warzywami i leśnymi grzybami 172

wina--- niekoniecznie 1 cebula 100 g boczku mały kawałek cukinii pokrojonej w słupki 100ml kremówki 80-100g tartego sera żółtego 700ml bulionu z kurczaka oliwa z oliwek 1 marchewka pokrojona zielenina -u mnie lubczyk 1 szkl. gotowanych grzybów leśnych Wykonanie Przygotować 700 ml bulionu z kurczaka Może być rosół z poprzedniego dnia. Umyć i pokroić marchewkę i cukinie , posiekać

w mojej kuchni
GULASZ WOŁOWY Z WARZYWAMI 141

bulionu mięsnego lub warzywnego  2 łyżki mąki pszennej  3 łyżki oleju 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 50 g suszonych śliwek  1 czerwona papryka 1 marchewka  1 pietruszka  1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego  1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku sól, pieprz  Przygotowanie: Mięso kroję w kostkę, oprószam solą, pieprzem, obtaczam(...)mące. Podsmażam w garnku do zrumienienia.  Wlewam wino oraz bulion, zmniejszam płomień. Cebulę kroję w piórka, czosnek rozgniatam, podsmażam na patelni.Wrzucam do garnka.  Paprykę, marchewkę, pietruszkę oraz śliwki kroję na mniejsze kawałki, dodaję do gulaszu.  Całość duszę przez 1,5 godziny często mieszając. Gulasz podaję z kaszą gryczaną i chlebem

Kukuleczki
Galaretka drobiowa 153

cyklu nie marnujemy jedzenia. Wiadomo, że najlepsza pomidorówka jest na niedzielnym rosole. Ale możemy również  przygotować pyszną galaretę drobiową. Składniki: 1 ugotowane udko indycze z rosołu 1 marchewka z rosołu 2 szkl rosołu 1 łyżka żelatyny 1 jajko ugotowane na twardo 3 łyżki kukurydzy z puszki Przygotowanie: Obieramy mięso z kości i kroimy drobno.Wkładamy do miseczki.Dodajemy pokrojoną drobno(...)marchewkę i kukurydzę, mieszamy. Przygotowujemy sobie foremki lub szklanki- 4 sztuki.Jajko obieramy ze skorupki i kroimy na 4 części.Na dnie foremek układamy po cząstce jajka.Na to wykładamy po 3-4 łyżki mięsa z dodatkami.Do gorącego bulionu dodajemy żelatynę i mieszamy aż się rozpuści.Zalewamy bulionem mięsko z dodatkami i odstawiamy do zastygnięcia.Smacznego

słodkie i nie tylko historie kulinarne
31 przepisów z cytrusami 158

Koktajl buraczkowy z bananem i pomarańczą Koktajl jabłkowo - pomarańczowy Koktajl kakaowy z pomarańczą i bananem Koktajl pierniczkowy z pomarańczą i kaki Koktajl pomarańczowy z płatkami owsianymi Koktajl pomarańczowy z marchewką i sałatą Koktajl pomarańczowy z morwą białą i zielonym jęczmieniem Koktajl marchwiowo - pomarańczowy Koktajl marchwiowo - pomarańczowy z jogurtem Koktajl z jarmużu z bananem i pomarańczą Kuskus z pomarańczą i marchewką

Moja smaczna kuchnia
Curry z tofu i mango 142

także owoce, dlatego dzisiejszy przepis na curry zawiera mango, które doda słodowego aromatu i będzie ciekawym urozmaiceniem.  Curry z tofu i mango Składniki (4 porcje): 3 średnie marchewki  1 duża papryka 2 średnie cebule 150 ml mleka kokosowego House of Asia 1 limonka lub cytryna 2 łyżki oleju 2 łyżki sosu sojowego 2 ząbki czosnku(...)łyżeczki pasty curry  świeża kolendra pasta chilii Przygotowanie: Pokrój czosnek, paprykę, obraną marchewkę i cebule.  Na rozgrzaną patelnie polaną olejem, dodaj pokrojony czosnek i chwilę podsmaż. Potem wrzuć warzywa i smaż, aż będą w pół miękkie. W międzyczasie pokrój tofu i mango w kostkę.  Gdy warzywa będą już gotowe dodaj na patelnie tofu i smaż

wegujemy
Zupa krem z topinambura 121

SKŁADNIKI: 50 dag topinambura – 1 sztukę odłożyć mała cebula łyżka oleju kokosowego bulion warzywny sól biały pieprz sok z cytryny DO PODANIA: odłożona bulwa topinambura kawałek marchewki pestki słonecznika szczypior WYKONANIE: Bulwy topinambura cieniutko obrać, opłukać. Jedną sztukę odłożyć, pozostałe pokroić w pół plasterki. Cebulę obrać, posiekać, wrzucić do rondla na rozgrzany olej kokosowy i obsmażyć do lekkiego zrumienienia. Dodać(...)topinambura, zalać bulionem warzywnym, tak aby został przykryty i ugotować do miękkości. Zupę zmiksować, doprawić do smaku solą, białym pieprzem i sokiem z cytryny. Odłożoną bulwę topinambura i kawałek marchewki pokroić w długie, cienkie słupki, pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni, szczypior posiekać. Krem podawać z chrupiącymi, kolorowymi dodatkami

Kuchenne zapiski Edyty
Zupa krem z cukinią, rzeżuchą i płatkami kokosa 170

SKŁADNIKI: 2 marchewki kawałek bulwy selera mała cebula ząbek czosnku łyżka kurkumy 3 ziemniaki 1 młoda cukinia solidna garść rzeżuchy sól łyżka oleju kokosowego 2 łyżki śmietanki kokosowej garść płatków kokosowych WYKONANIE: Marchewki, selera i ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Cukinię opłukać, pokroić w ćwierć plasterki. Marchew i selera obsmażyć przez kilka minut

Kuchenne zapiski Edyty
Ziołowy sos pomidorowy z cukinii 185

który sam w sobie jest pyszny, a jednocześnie stanowi bazę do wielu potraw, o czym przekonacie się w dalszej części. 1,5kg. cukinii 0,5kg. cebuli dwie duże marchewki sól 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 ostrej papryczki 0,5kg. brązowego cukru 400g. koncentratu pomidorowego świeże zioła – dodaję pęczek (do kupienia w doniczkach, standardowy rozmiar, nie XXL) bazylii, szczypiorku(...)mięty i sporo rozmarynu. Oregano suszone 1 szklanka octu 6%, lub nieco mniej 10% Cukinie obieramy, część może zostać ze skórą. Następnie należy ją zetrzeć razem z cebulą i marchewkami, zasolić (ok. garść soli) i odstawić na noc, aż puści wodę. Dobrze jest użyć soli jodowanej, gruboziarnistej. Drugiego dnia dodajemy cukier i gotujemy 20-30 minut, aż cukinia wyraźnie zmięknie

MarcinChef