porcja rosołowa mięsa z indyka (600g) 1 por (200g) 1 marchewka (200g) 1 pietruszka (100g) 0,5 selera (200g) 1 ząbek czosnku 1 jajko olej do smażenia i wysmarowania foremki (3 ziarna) sól morska pieprz słodka czerwona papryka w proszku ziele angielskie liść laurowy Składniki pozwalają na przygotowanie ok. 800g pasztetu. Przygotowanie. 1. Mięso z indyka: Wykonać bulion według przepisu(...)Pozostałe po bulionie mięso z indyka obrać z kości i usunąć tłuste oraz nieapetyczne fragmenty. 2. Warzywa: Ugotowane warzywa: por, marchewka, pietruszka i seler odcedzić z wywaru i przygotować do zmielenia. 3. Masa pasztetowa: W maszynce do mięsa na oczku 3 mm zmielić mięso z indyka oraz resztę warzyw. Do zmielonych warzyw dodać 1 jajko oraz przeciśnięty przez praskę ząbek
Pij soki wyciskanecienkich plastrów udźca wołowego po ok. 120g 1 mała obrana cebulka (najlepiej szalotka) Pół dużego kiszonego ogórka (musi być dobrej jakości bo zepsujecie całą roladę) Pół małej obranej marchewki 75g szynki szwarcwaldzkiej w cienkich plastrach Musztarda sarepska, kremska lub rosyjska Listki świeżej pietruszki Sól himalajska Świeżo mielony czarny pieprz Suszony lubczyk Liść laurowy i ziele angielskie 50g masła Mąka(...)rozbijamy tłuczkiem na cienkie kotlety 2/ Solimy i pieprzymy kotlety a następnie nakładamy łyżeczką musztardę po jednej ze stron udźca. Nakładamy pokrojony w słupki ogórek, startą na dużych oczkach marchewkę, posiekaną bardzo drobno cebulkę, paski szynki szwarcwaldzkiej, listki pietruszki oraz wszystko skrapiamy sosem worcestershire. 3/ Zwijamy dokładnie roladę (pamiętamy by nie dawać za dużo dodatków do środka by rolada mogła
Kuchnia PROzdrowotnaSkładniki: 1/2 kapusty pekińskiej 1 duża marchewka kilka łyżek kukurydzy odsączonej z zalewy przyprawa do sałatek siekany koperek siekana pietruszka 2 łyżki majonezu 1 kopiasta łyżka gęstego jogurtu naturalnego Sposób wykonania: 1. Kapustę poszatkować wedle uznania. 2. Marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej. 3. Dodać pozostałe składniki, wymieszać i doprawić wedle uznania. Smacznego
Kuchnia domowa AniDzisiaj sałatka, która idealnie komponuje się z mięsami. Prosta i pyszna sałatka z kapusty pekińskiej, a'la colesław. Składniki: 1 niewielka kapusta pekińska 1 duże jabłko 1 duża marchewka 1 średnia cebula czerwona 1 czubata łyżka jogurtu naturalnego 2 czubate łyżki majonezu duża garść posiekanej świeżej natki pietruszki 2 łyżki soku z cytryny 1 płaska łyżeczka cukru pudru sól(...)pieprz Wykonanie: Kapustę drobno siekamy. Jabłko i marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Dodajemy jogurt, majonez, natkę pietruszki, sok z cytryny, cukier puder oraz sól i pieprz do smaku. Mieszamy. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Smacznego
Smak mojego domuSkładniki: -1/2 główki białej kapusty -1 duża marchewka -1 mała puszka kukurydzy -pęczek koperku -2 łyżki majonezu -sól -pieprz Sposób przygotowania: Kapustę szatkujemy. Następnie marchewkę ścieramy na dużych oczkach. Dodajemy kukurydzę. Koperek drobno siekamy. Dodajemy majonez i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku. Smacznego
Magia jedzenia.wymyślne, artystycznie poukładane na talerzu. Dla mnie najsmaczniejsze są te, w przygotowanie których wkładam serce i własną pracę. Oczywiście dobre, świeże składniki również są ważne. Własnoręcznie wyhodowane warzywa, marchewki prosto w grządki, wykopane motyką młode ziemniaki, aromatyczny koperek... O tej porze roku ogród jest pełen kulinarnych inspiracji, trzeba się tylko rozejrzeć i je zerwać:) Ten przepis, choć banalnie prosty(...)już 8. edycja Festiwalu, a tematem przewodnim w tym roku jest Armenia. Już nie mogę się doczekać, by odkrywać i smakować ten kraj. Składniki: 3 duże marchewki 2 ziemniaki 1 cebula 1 pietruszka ząbek czosnku dwie garście fasolki szparagowej 2 liście laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego kawałek pora 1 łyżka masła klarowanego 300g mięsa z szynki 1 małe
Obiad gotowyobiad? Taki, który można ugotować w 15 minut. I żeby był smaczny, zdrowy i niebanalny? Chętnie się czymś zainspiruję;) Składniki: 100g kaszy gryczanej 1 mała cukinia (ok 15cm) 1 marchew 1 pomidorowa papryka 1 szalotka ząbek czosnku 2 łyżki oliwy 100g dobrej wędzonej kiełbasy (u mnie Kiełbasa Krucha Kmicica firmy Gzella ) natka pietruszki sól pieprz tymianek Kaszę ugotować al dente(...)lekko osolonej wodzie. Warzywa umyć, pokroić w kostkę. Czosnek posiekać. Kiełbasę pokroić w kostkę. Na oliwie zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać marchew, smażyć chwilę razem, a następnie po kolei dodać kiełbasę, paprykę i cukinię. Przykryć i dusić ok 5 minut na małym ogniu. Wsypać kaszę, wymieszać i jeszcze dusić ok 3 minut. Doprawić do smaku. Podawać posypaną natką pietruszki. Smacznego
Obiad gotowykanapki były inne: z razowym pieczywem, kawałkami pieczonego mięsa, omletem i koniecznie z czymś zielonym, choć nie musiało to wcale mieć zielonego koloru, chodzi ogólnie o warzywa - plastry karmelizowanej marchewki, papryka, rzodkiewka, awokado lub nawet garść rukoli. Czasem brałam do pracy naleśnik z masłem orzechowym i kremem czekoladowym, zwinięty w rulonik świetnie się trzyma w ręku:) Innym razem były(...)ugotowane na twardo jajko, makaron, ryż, kuskus, kasza, prażone pestki... Do tego lekki dressing lub ulubiony sos. Możliwości jest całe mnóstwo. Mój słoik zawierał makaron risini, kawałki wędzonej makreli, marchewkę po koreańsku , suszone pomidory, awokado, rukolę i pestki dyni. W najbliższym czasie postaram się pokazać jeszcze kilka smakowitych pomysłów na sałatkę w słoiku. A u Was co dziś dobrego było
Obiad gotowywstęp do tego tematu. Pieczony kurczak z maślaną nutą i warzywami to moja propozycja na rodzinny obiad. Soczyste mięso o lekkim maślanym smaku, aromatyczne i delikatne. Do tego ziemniaczki, marchewka, cebulka... wszystko pachnie obłędnie i smakuje nieziemsko. Składniki: 1 kurczak (ok 1,5kg, bez szyi i lotek) 1 kg ziemniaków 2-3 marchewki 2 szalotki 4 ząbki czosnku kilka gałązek
Obiad gotowyprzepis na uszka znajdziecie tutaj : Uszka przepis na krokiety znajdziecie tutaj: Krokiety A teraz zapraszam do przeczytania przepisu na barszcz :) Przepis: Składniki: 2 kg buraków 6 marchewek 3 korzenie pietruszki 1 seler 3 białe części pora 4 ziela angielskie, 2 listki laurowe, 2 łyżeczki lubczyku, 8 ziarenek pieprzu, 6 ząbków czosnku, 2 kostki grzybowe BIO lub zwykłe, majeranek(...)około 4,5 litra wody 1 lub 1,5 cytryna Wykonanie: 1. Proces przygotowania barszczu zaczynamy od ugotowania bulionu warzywnego. Marchewki, pietruszkę i seler - obieramy myjemy, seler dzielimy na mniejsze części, białe części pora myjemy. Warzywa wkładamy do dużego garnka, zalewamy około 4,5 l wody dodajemy 4 ziela angielskie, 2 listki laurowe, 2 łyżeczki lubczyku, 8 ziarenek
Mój pomysł naMagdalena – rosyjska sałatka z buraczkami i wędzonymi śliwkami Magdalena to rosyjska sałatka, w której główną rolę grają buraczki i wędzone śliwki. Te pierwsze, razem z marchewką, ziemniakami i serem, nadają sałatce łagodności i treści. Śliwki natomiast są akcentem słodko-kwaśnym. Tak, właśnie kwaśnym. Mimo swojej słodyczy, przy pozostałych składnikach wędzone śliwki nabierają jeszcze większej mocy i zmieniają smak całej sałatki(...)sałatka najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy się przegryzie. Magdalena – rosyjska sałatka z buraczkami i wędzonymi śliwkami Składniki: 4 niewielkie buraki, ugotowane, starte na tarce o grubych oczkach 4 marchewki, ugotowane, pokrojone w kostkę 4 niewielkie ziemniak, ugotowane, pokrojone w kostkę 1 mała cebula, posiekana w drobną kostkę 200 g żółtego sera, startego na tarce o grubych oczkach 8 wędzonych
Trzeci talerzpierożki powinny być podane w czystym rosole z dodatkiem świeżej posiekanej natki pietruszki. Wykonanie rosołu – do garnka wlać wodę, wrzucić pokrojone części kurczaka. Zagotować, zdjąć szumy. Dodać pokrojone marchewki, korzeń pietruszki, ziarenka ziela angielskiego, cebulę i gałązki świeżej pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować na bardzo małym ogniu. Rosół musi się tylko lekko „bulgotać ” Gotować(...)gotować od wypłynięcia jeszcze 5 minut. Delikatnie zamieszać. Podanie – gorące pierożki położyć na talerz i zalać gorącym czystym rosołem. Posypać posiekaną pietruszką. Szkoda mi było wyrzucić pyszne marchewki więc dodałam je również na talerz. Smacznego
Kuchnia Pokoleńzawsze się znajdzie zamrożone piersi z kurczaka więc próbuję wykorzystywać na wszelkie możliwe sposoby.. również by unicestwić chorobę :D Składniki: 1l bulionu 1 pierś z kurczaka 1 marchewka 1/2 cebuli 2 garście makaronu chińskiego (np. mie) 1 łyżka pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego 5 łyżek sosu sojowego Pietruszka Przygotowanie: Kurczaka kroimy w kostkę. Wrzucamy do bulionu. Doprawiamy(...)pieprzem ziołowym, czarnym oraz sosem sojowym. Cebulę kładziemy na palnik i lekko "podpalamy". Wrzucamy do rosołu. Marchewkę obieramy, kroimy na paski i również dodajemy do gotującej się na małym ogniu zupy. Podajemy z makaronem i pietruszką
Czarnawisienkamega gęsta i treściwa, i będzie to świetna propozycja na jednodaniowy/syty obiad. 500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 duża cebula olej do smażenia 1/2 główki włoskiej kapusty 1-2 marchewki 1 nieduża pietruszka 1 ząbek czosnku ok. 3 litry rosołu lub bulionu 1 por 3 ziela angielskie 2 liście laurowe sól, pieprz ok. 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka słodkiej papryki(...)szczypta ostrej papryki 100-150g ryżu 190g koncentratu pomidorowego Połówkę kapusty kroimy na paski, a następnie w średniej wielkości kostkę. Marchewki obieramy, trzemy na dużych oczkach tarki, podobnie jak pietruszkę. Cebulę kroimy w kostkę, a pora w półplasterki. Wszystkie warzywa przesmażamy na 2 łyżkach oleju, do zeszklenia (będą błyszczące i minimalnie zmniejszą swoją objętość). Wówczas dodajemy przeciśnięty przez praskę
Smaki Na TalerzuDostałam od koleżanki słoik marynowanych borowików. Pokrojone grzyby dodałam do sałatki. Bardzo wszystkim smakowała. Składniki: słoik marynowanych borowików 2 duże marchewki 250 g żółtego sera puszka kukurydzy 1 por 3 łyżki majonezu łyżeczka musztardy 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 10-12% Marchewki wyszorować, ugotować w łupinach. Odcedzić, ostudzić i pokroić w kostkę. Pora przekroić na pół i posiekać w paseczki
Czerwień i błękit