liść laurowy 2-3 ziarenka pieprzu 2-3 ziarenka ziela angielskiego ząbek czosnku sól do smaku karp lub inna ryba (ja użyłam filety) żelatyna do przystrojenia: jajko przepiórcze, groszek, marchewka, kukurydza Rybę umyć, usunąć łuski. Włoszczyznę obrać, pokroić i włożyć do garnka. Zalać wodą ok 2 litry, zagotować i dodać przyprawy. Gotować na małym ogniu około 30 minut. Doprawić solą(...)jeszcze raz doprawiamy do smaku i schładzamy. Do miseczek wlewamy odrobinę wywaru i wstawiamy do lodówki, jak zastygnie to w miseczkach układamy połówkę jajka, pokrojoną w plasterki lub kostkę marchewkę, groszek kukurydzę no i oczywiście rybę. Rybę oddzielamy od skóry i sprawdzamy jeszcze czy nie ma ości. Najwygodniej ręcznie ;). Wszystko zalewamy galaretą i odstawiamy do lodówki. Kategoria: Bezmięsne , Przystawki , Ryby
Mam apetyt na ...podkarpacki przepis na surówkę pochodzi z Ziemi Brzozowskiej (Stowarzyszenie LGD Ziemia Brzozowska, publikacja „Smaki Ziemi Brzozowskiej”). Surówka z czerwonej kapusty - kuchnia podkarpacka Składniki: mała główka kapusty czerwonej 2 marchewki 1 jabłko 1 cebula 1 łyżeczka cukru 3-5 łyżek oleju 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego lub 2-3 łyżki soku z cytryny sól, pieprz Kapustę obieramy, szatkujemy, solimy i odstawić(...)chwilę, po czym odciskamy nadmiar wody. Cebulę kroimy w kostkę, marchewkę i jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach i łączymy z kapustą. Wszystko skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Przed podaniem odstawiamy na kilka minut, aby surówka nabrała smaku. Alfabetyczny spis przepisów KUCHNI PODKARPACKIEJ
Trzeci talerzprzepyszne babeczki. Polecam! Składniki : * 4 jajka * szklanka cukru trzcinowego * łyżeczka sody * łyżeczka proszku do pieczenia * łyżeczka cynamonu * 2 szklanki mąki pszennej * 2 szklanki startej marchewki * kostka masła * pół puszki ananasa * jabłko * gruszka Przygotowanie : Masło rozpuścić i wystudzić. Jajka ubić z cukrem, dodać sodę i proszek do pieczenia oraz cynamon. Ciasto wymieszać(...)mąką, marchewką i masłem. Dodać pokrojony ananas, kostki pokrojonego jabłka oraz gruszki. Łyżka nakładać ciasto do papilotek. Piec około 20 minut do tzw. suchego patyczka
Magiczne Życie Martyprzypraw. Ich ilość musicie dobrać sobie sami, dosypując kolejne szczypty aż smak będzie idealny:). Podałam ją w formie kremu, z grzankami. 1,5 kg cebuli 2 duże ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1 łyżka cukru 2 łyżki octu 100ml słodkiej śmietanki 12% 250g startego sera wędzonego (po 50g na porcję) grzanki sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, gałka muszkatołowa(...)oregano, majeranek, kurkuma, czosnek granulowany olej 1. Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na rozgrzanym oleju w garnku z grubym dnem. Wlewamy 2 litry wody, dodajemy cukier, pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Gotujemy przez około 40 minut, 15 minut przed końcem gotowania dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Studzimy. 2. Zupę miksujemy blenderem do uzyskania gładkiego kremu. Wlewamy śmietankę, ocet i przyprawy
Szefowa kuchnijaka dzisiaj pogoda? Przepis: Składniki: 3,5 l wody 250 g przecieru ogórkowego 5 ogórków kiszonych 150 ml soku z ogórków kiszonych 3 duże marchewki 2 pietruszki 1 mały seler 3 białe części pora pęczek koperku 3 łyżeczki suszonej włoszczyzny majeranek, sól, pieprz, 6 ziemniaków dodatkowo: śmietanka roślinna lub zwierzęca Wykonanie: 1. Zupę zaczynamy od przygotowania bulionu warzywnego. Seler(...)obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i w osobnym garnku gotujemy w osolonej wodzie - uwaga, żeby się nie rozgotowały. 3. Kiedy warzywa w bulionie zmiękną, za pomocą sita wyciągamy. Marchewkę kroimy w kostkę i wkładamy z powrotem do bulionu, dodajemy również ugotowane ziemniaki. 4. Ogórki kiszone ścieramy na małych oczkach - dodajemy do zupy. Wlewamy przecier z ogórków
Mój pomysł nasumie mogą być dowolne..można dodać papryki, selera naciowego itp. kawałek wędzonego kurczaka 10 dkg makaronu pomidor 1 ogórek zielony 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki groszku marchewka gotowana 1 duża cebula fioletowa ketc hup, majonez sól, pieprz koperek Makaron ugotować i ostudzić.Kurczaka pokroić w kostkę lub paseczki.Cebulę, marchewkę, pomidora,ogórki pokroić w kostkę.Kukurydzę i groszek
Moje domowe kucharzeniesmakach. Dzięki klasycznej chińskiej marynacie pozostaje on soczysty i miękki, a dodatek makaronu sprawia, że cały posiłek bez problemu zastąpi klasyczny obiad. SKŁADNIKI: 300 g schabu 1 papryka 1 marchewka seler - tyle ile marchewki 2 małe cebulki 100 g mrożonej fasolki szparagowej 2 ząbki czosnku 3 cm korzenia imbiru 1 mała ostra papryczka. 200 g makaronu pappardelle lub tagliatelle
Kuchnia od dwojgaziemniaków lub z chrupiącą bagietką i kieliszkiem czerwonego wina. Składniki: (na 5 - 6 porcji) 1 kg karku wołowego 250 g boczku wędzonego 300 g pieczarek (najlepiej małych) 3 marchewki 1 łyżka przecieru lub koncentratu pomidorowego 4 - 5 szalotek lub 2 czerwone cebule 4 ząbki czosnku 150 - 200 ml bulionu wołowego lub wody 3 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka rozmarynu 4 łyżki(...)dotykały. Na dno żaroodpornego naczynia z pokrywką wyłożyć 1/2 część podsmażonego boczku i 1/2 część mięsa wołowego, oprószyć solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem. Na mięso wyłożyć cebulę, pieczarki i marchewkę, przykryć pozostałym mięsem i boczkiem, oprószyć solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem. Na wierzchu położyć pokrojoną w mniejsze kawałki skórkę z boczku. Do patelni po smażeniu mięsa wlać bulion lub wodę
Kuchcik gotujeidealnie nadaje się też jako dodatek do surówek i sałatek. U mnie propozycja chrupiącej i aromatycznej surówki z fenkułem w roli głównej. Składniki: koper włoski(fenkuł) jabłko marchewka 3 łyżki ziaren słonecznika sok z połowy cytryny sól 2 łyżki posiekanej natki pietruszki pół łyżeczki cukru 1 łyżka oleju Wykonanie: Koper pokroić w drobne paseczki(piórka), posolić i polać(...)sokiem z cytryny i pozostawić na około 30 -40 min. żeby zmiękł. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jabłko obrać i również zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Wszystko razem wymieszać, dodać olej, cukier i posypać natką pietruszki. Dodaj do listy blokowanych banerów
Pysznie & PięknieTimes New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Sałatka z kaszy jaglanej i buraków Składniki: Kasza jaglana – 1 szklanka Buraki – 2 sztuki Marchewka – 1 sztuka Groszek zielony – 1 szklanka Pomidory – 2 sztuki Natka pietruszki – 2 łyżki Olej z orzechów włoskich – 1 łyżka Sól, pieprz, czosnek Wykonanie: Kaszę dokładnie przepłukać gorącą wodą i ugotować(...)szklanki wody. Buraki zawinąć w folię i upiec w 180 stopniach przez 45 minut. Do ugotowanej kaszy dodać ugotowany zielony groszek (może być mrożony), pokrojone w kostkę buraki, marchewkę i pomidora. Całość wymieszać z olejem z orzechów włoskich, natką pietruszki i przyprawami
Kuchnia Bon Appetitzupa. Słodko-kwaśna, lekko pikantna. Sycąca, choć lekka. Pyszna! W wersji wegańskiej smakuje równie dobrze :) 4 porcje: 2 duże czerwone papryki 2 mniejsze bataty 2-4 łyżki soczewicy 1 marchewka 1/2-1 papryczka chilli 1/2 szklanki przecieru pomidorowego 180 ml mleka kokosowego (mała puszka, stała część plus woda) 1 duża pierś kurczaka przyprawy: sól, kolendra, garam masala Paprykę, bataty i marchewkę
Kucharzycasurówka to prawdziwe WOW - chrupiąca i słodko-kwaśna. Z pewnością jeszcze do niej powrócę. Składniki: 1/2 niedużej główki białej kapusty 1 cebula 1 marchewka sól, pieprz do smaku Zalewa: 1/5 szklanki cukru 1/5 szklanki oleju 1/5 szklanki octu 10% Sposób wykonania: 1. Kapustę szatkujemy. Marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej, a cebulę kroimy w piórka. 2. Składniki zalewy zagotowujemy, gorącą zalewę
Kuchnia domowa AniSKŁADNIKI: 12 placuszków gryczanych KLIK TU 500 g mięsa mielonego np z indyka 250 ml przecieru pomidorowego 2 marchewki 1 por- część biała 1 natka pietruszki Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej 1 łyżeczka bazyli 1 0 dag sera żółtego tartego Olej(...)smażenia PRZYGOTOWANIE: Mięso mielone z indyka smażę na dowolnym oleju. Następnie marchewkę obieram i kroję w kostkę. Pora i natkę pietruszki również bardzo drobno siekam. Warzywa dodaję do mięsa smażę, doprawiam przyprawami. Następnie dodaję przecier pomidorowy oraz wodę. Całość duszę aż powstanie bardzo gęsty sos. Na pojedynczy placuszki nakładam farsz, a następnie przykrywam drugim. Na wierzch posypuję serem żółtym
Gotowanie Patkiwłasnej spiżarni. Poniżej podaję ilość na 300 gram krewetek, jeśli macie więcej lub mniej to musicie dopasować je pod siebie. Składniki: 8 listków papieru ryżowego krewetki 2 małe marchewki 100 gr ryżu (tutaj jaśminowy ale do sushi też się nada czerwona kapusta ( ok ¼ główki) szpinak (kilkanaście listków) rzodkiewka (parę sztuk) Przygotowanie: Papier ryżowy moczymy w wodzie na parę sekund (każdy(...)moczymy osobno tuż przed zwijaniem). Rozkładamy na nim równo krewetki (u mnie 3-4 na wrapa), dokładamy kolejno pozostałe składniki: drobno pokrojona w paski marchewka oraz kapusta, do tego kilka listków szpinaku, pokorojona w plasterki rzodkiewka oraz 1-2 łyżki stołowe ryżu. Potem zawijamy całość dość ciasno, tworząc wrapy. Serwujemy je np. z sosem pikantnym sosem curry z nerkowców według
PaleoLifezauważyć i na tyle, by nie zniechęcić. Jednym słowem: wyborne! Makowiec selerowo-marchewkowy Danie Ciasto Kuchnia Bez glutenu Porcje 8 Składniki 1/2 szklanka seler naciowy tarty 1/2 szklanka marchewka tarta 2 szt jajko 1 szklanka mąka kukurydziana lub dowolna, inna 1 łyżeczka proszek do pieczenia 4 łyżeczka mak 2/5 szklanka erytrol lub inne słodziwo 1/4 szklanka olej kokosowy Sposób przygotowania(...)Selera obieramy z łyka i ścieramy na tarce o małych oczkach. Marchewkę także ścieramy na tarce o małych oczkach. Można posiekać drobno natkę selera. Jajka ucieramy z erytrolem. Olej kokosowy podgrzewamy, by osiągnął płynną konsystencję. Dodajemy do masy jajecznej. Dodajemy tarte warzywa i dokładnie mieszamy. Suche składniki mieszamy ze sobą. Dodajemy do mokrych i mieszamy do czas, aż wszystkie składniki
Kucharzyca