Składniki: 1 ćwiartka z kurczaka 35 dag wołowiny (szponder) 3 marchewki 2 pietruszki 1/2 średniego selera 1 cebula ćwiartka małej kapusty włoskiej 2 kapelusze suszonych podgrzybków sól, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, listek laurowy natka pietruszki Sposób wykonania: Mięso myjemy, wkładamy do dużego garnka i zalewamy około 3 litrami wody. Gotujemy. Gdy woda się zagotuje zmniejszamy ogień i zdejmujemy szumowiny(...)oraz przyprawy. Gotujemy zupę na małym ogniu przez półtorej godziny. Po tym czasie odławiamy warzywa i mięso. Marchew oraz mięso kroimy na małe kawałki. Rosół podajemy z makaronem, marchewką i mięsem. Posypujemy natką pietruszki
Qchnia po prostumięsa z dzika gulaszowego 2 marchewki kawałek selera kawałek pora 1 cebula 2 ząbki czosnku garść grzybów leśnych sól pieprz chili listek laurowy kilka ziaren jałowca pół łyżeczki kolendry pieprz ziołowy staropolski 1 szkl wina czerwonego 1 łyżka sosu sojowego - grzybowego tłuszcz do smażenia (smalec) 1 puszka pomidorów krojonych 400 g 2 łyżki śmietany Zioła tłuczemy w moździerzu, mieszamy(...)siekamy, podsmażamy na małej ilości tłuszczu, dodajemy jeszcze łyżkę smalcu i wkładamy marynowane mięso, lekko osączone, przysmażamy aż odparuje, gasimy winem i dodajemy namoczone uprzednio grzyby oraz pokrojoną drobno marchewkę, por, seler i przyprawy oraz resztę marynaty. Podlewamy jeszcze ok pół szkl wody, dodajemy pomidory i dusimy na wolnym ogniu aż do miękkości mięsa ok 2 godziny. W razie potrzeby
Gotowanie jest łatweczubatych łyżek mąki ziemniaczanej 4 czubate łyżki mąki owsianej 2 łyżki cukru szczypta soli 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 40 g masła 150 ml mleka 1 marchewka średniej wielkości Białka oddzielamy od żółtek. Do miski wsypujemy mąki, cukier trzcinowy, sól, sodę i cynamon. Dodajemy żółtka, roztopione masło, mleko i marchewkę (startą na małych oczkach tarki i odciśniętą
Dzieje kuchennej Wiewiórybulionu warzywnego, wkładamy kręgosłup ryby, wrzucamy marchew i pietruszkę, po 15 minutach dokładamy głowę, gotujemy jeszcze 15 minut. Warzywa wyjmujemy z wywaru, odkładamy 3 marchewki do dekoracji, pozostałe marchewki, pietruszkę i mięso z ryby mielimy przez maszynkę do mięsa. Masę doprawić do smaku solą i pieprzem, wbić jajko, dobrze wyrobić. Do odłożonej skóry szczupaka
Z Majeczką w kuchnipojęcia skąd wzięła się jej nazwa... Wiem jedno - warto ją przygotować! Koniecznie sami spróbujcie! 250g makaronu (najlepiej typu: kolanka, muszelki, rurki) 250g opakowania mrożonej marchewki z groszkiem 200g kiełbasy (najlepiej drobiowej; może być nawet mortadela) 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 ogórek kiszony 1 cebula (mała) 1/2 puszki kukurydzy 1/2 pęczka natki pietruszki/koperku Dodatkowo: majonez(...)jogurt naturalny (w proporcji 1:1) sól, pieprz Makaron ugotować według przepisu z opakowaniu i pozostawić do ostudzenia. Natomiast marchewkę z groszkiem należy gotować (w osolonej wodzie) przez 4 minuty. Kukurydzę odlać z zalewy, natkę pietruszki/koperek posiekać, a resztę składników pokroić w kostkę. Wszystko wmieszać w dużej misce i połączyć z jogurtem oraz majonezem. Całość doprawić do smaku
Di gotujegarście grochu łuskanego (około 250 g) 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 mały korzeń selera 1 duży korzeń pietruszki 3 średnie marchewki 3 kiełbasy śląskie 500 g boczku wędzonego 4 duże ziemniaki 1 udko z kurczaka lub 2 skrzydełka mały pęczek natki pietruszki do smaku sól, pieprz WYKONANIE Boczek ugotować do miękkości(...)kostkę (wody nie wylewać). Groch opłukać dwa razy i przełożyć do wysokiego garnka. Dodać obraną cebulę, umyte udko z kurczaka, ziele angielskie, liście laurowe, obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę, obrany i przekrojony na pół korzeń pietruszki i selera, obrany i pokrojony drobno czosnek. Zalać wodą i gotować około 30 minut, aż groch nieco zmięknie. Z wywaru wyciągnąć cebulę, udko
Passions hobbies lifemyślę, że warte jest przypomnienia bo będzie ozdobą każdego świąteczego stołu jak również znakomitym uzupełnieniem karnawałowego bufetu. Świetnie smakuje z sosem chrzanowym lub tatarskim. Składniki: 500 g schabu 2 marchewki 1 mała pietruszka kawałek selera kawałek pora 2-3 listki laurowe kilka kulek ziela angielskiego sól, pieprz sok z cytryny 1 l bulionu 12 listków żelatyny - 20 g Wykonanie: obrać(...)dodać do gorącego wywaru, mieszając do rozpuszczenia. Nie gotować wywaru z żelatyną! Odstawić do przestudzenia zimny schab pokroić w cienkie plastry, ułożyć na półmiskach i ozdobić wg uznania - marchewka, groszek, jajko na twardo, brokuły. Zalać tężejącą galaretą i wstawić do lodówki do zastygnięcia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kilku minut do nawet godziny. Ugotowaną kaszę można wykorzystać na wiele sposobów, na przykład przygotować taki oto wegański paprykarz. Składniki: 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 1 czerwona papryka 2 marchewki 1 pietruszka 1 łodyga selera naciowego 2 małe cebule 2 ząbki czosnku 4 małe pomidory (np rzymskie) 4 suszone pomidory w oliwie 3 łyżki oleju rzepakowego sól pieprz szczypta chili(...)szczypta kurkumy 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 2 łyżki sosu sojowego Przygotowanie: Cebule i czosnek obieramy i drobno kroimy. Marchewki i pietruszkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Paprykę i seler naciowy kroimy w drobną kostkę. Pomidory polewamy wrzątkiem, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Suszone pomidory kroimy w mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej i zaczynamy smażyć cebulę
Smakowity Blog Kulinarnyproszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika szczypta soli 1/3 szklanki płynnego oleju kokosowego 2 jajka 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich 1 jabłko, starte na tarce 1 szklanka marchewki, startej na tarce W jednej misce wymieszać suche składniki, czyli mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i sól. W drugiej - roztrzepane jajka i olej. Zawartość obu naczyń(...)połączyć, dodać jabłko, marchewkę i orzechy, delikatnie wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nakładać ciasto do wysokości papierowej foremki. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Wystudzić. Krem z serka : 150 g kremowego serka 25 g masła 50 g cukru pudru wiórki kokosowe Serek ubić z miękkim masłem, stopniowo dodawać cukier puder, cały czas miksować. Włożyć na kilkanaście
Domowa cukiernia Ewyktóre idealnie wpasowuje się w zimowy klimat, kiedy nasze brzuchy potrzebują ciepłego jedzenia pełnego miłości pomagającej przetrwać szare i zimne miesiące. :) Zapiekanka pasterska Potrzebujesz: Mięsna podstawa: 2 cebule 2 marchewki 2 łodygi selera naciowego 1 duży ząbek czosnku 3 łyżki oleju 500g mięsa mielonego ( u mnie indyk) 1 puszka krojonych pomidorów 250 ml bulionu wołowego 1 gałązka rozmarynu 1 łyżeczka(...)szczypta pieprzu Puree ziemniaczane: 1kg ziemniaków 2 łyżki masła 4 łyżki mleka 30g parmezanu/ regio piatto 1 duża łyżka posiekanego szczypiorku sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Mięsna podstawa: 1. Cebulę, marchewki i seler pokrój w kostkę i podsmażaj na oleju, aż cebula się zeszkli. 2. Dodaj mięso mielone i dokładnie je rozdrobnij - smaż często mieszając, aż mięso przestanie być surowe
Kuchnia w Słońcu Skąpanazapraszam na super rozgrzewającą i bardzo sycącą zupę lub danie jednogarnkowe. Na taką pogodę jest idealna :) Porcja na 6-8 osób Składniki: 500g mięsa mielonego 2-3 marchewki cebula puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 3 puszki pomidorów krojonych 2 ząbki czosnku sól, pieprz czosnek granulowany papryka słodka papryka ostra lub tabasco 1 litr bulionu Cebulę kroimy na drobną(...)kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy mięso, podsmażamy. Dodajemy pomidory oraz pokrojoną w plasterki marchewkę. Dusimy ok 40 minut. Następnie wszystko przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy jeszcze ok 30 minut. Na koniec dodajemy kukurydzę i fasolę. Gotujemy 10 minut. Doprawiamy przyprawami. Zupa powinna mieć ostry, zdecydowany smak. Gotowe
Czerwona PorzeczkaSkładniki: - ćwiartka z kurczaka - 2-3 marchewki - pietruszka - kawałek pora - 2-3 różyczki kalafiora - kilka fasolek szparagowych - 6 średnich ziemniaków - 200g śmietany 18% - 2 łyżki mąki - przyprawy: sól, pieprz, koperek, natka pietruszki, ocet Sposób przyrządzenia: 1. Warzywa kroimy w kostkę. 2. Z mięsa, marchewki, pietruszki i pora gotujemy wywar. 3. Dodajemy kalafiora, fasolki szparagowe i ziemniaki. Gotujemy do miękkości ziemniaków
Od łyżki do widelcaSkładniki: - 500g mielonej wieprzowiny - 2 jajka - kilka łyżek bułki tartej - marchewka - 3 spore cebule - mąka - olej - przyprawy - koperek, majeranek, sól, pieprz czarny Sposób przygotowania: 1. Mielone mięso łączymy z pokrojoną w drobną kostkę połówką cebuli, startą na grubych oczkach marchewką, jajkami, bułką tartą. Doprawiamy koperkiem, solą i pieprzem. 2. Resztę cebuli kroimy w piórka i smażymy na oleju. Dodajemy
Od łyżki do widelcaczyli około 4 minuty. Odcedzamy i przelewamy małą ilością wody. Brokuły kroimy na mniejsze różyczki i gotujemy około 7 minut. Fasolkę również gotujemy do miękkości, około 7-8 minut. Marchewkę i paprykę kroimy w bardzo cienkie paseczki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy marchewkę, kukurydzę i paprykę przez około 12-15 minut aż warzywa będą miękkie. Pierś smażymy najlepiej
Klasyka Gotowaniawymyślony przez naszą rodzinkę :) Szczerze zachęcam do spróbowania całego obiadku. Przepis na surówkę znajdziecie tutaj: Surówka z kapusty Porcja: 4 osoby Składniki: * 4 plastry karczku * mrożona mała marchewka * jedna duża cebula * jeden duży ząbek czosnku * jedna kostka mięsna * szklanka wody * sól, pieprz Cebulę kroimy w średnią kostkę. Mięso przyprawiamy szczyptą soli oraz pieprzu. W żaroodpornym naczyniu wykładamy mięso(...)oraz cebulę z mrożoną marchewką. Dodajemy pokrojony na pół ząbek czosnku i kostkę mięsną. Podlewamy całość jedną szklanką wody. Dusimy pod przykryciem przez 1 godzinę 15 minut, po czym należy zajrzeć czy nie trzeba dolać wody. Jeśli woda całkowicie wyparowała, dolewamy pół szklanki lub szklankę. Dusimy następne 2 godziny w 180 stopniach. Podajemy z ziemniakami i surówką Przepis na surówkę
Klasyka Gotowania