marchewka - 20163 przepisów (strona:388/1345)

Rosół drobiowo wołowy 187

Składniki: 1 ćwiartka z kurczaka 35 dag wołowiny (szponder) 3 marchewki 2 pietruszki 1/2 średniego selera 1 cebula ćwiartka małej kapusty włoskiej 2 kapelusze suszonych podgrzybków sól, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, listek laurowy natka pietruszki Sposób wykonania: Mięso myjemy, wkładamy do dużego garnka i zalewamy około 3 litrami wody. Gotujemy. Gdy woda się zagotuje zmniejszamy ogień i zdejmujemy szumowiny(...)oraz przyprawy. Gotujemy zupę na małym ogniu przez półtorej godziny.  Po tym czasie odławiamy warzywa i mięso. Marchew oraz mięso kroimy na małe kawałki. Rosół podajemy z makaronem, marchewką i mięsem. Posypujemy natką pietruszki

Qchnia po prostu
Gulasz z dzika 187

mięsa z dzika gulaszowego 2 marchewki kawałek selera kawałek pora 1 cebula 2 ząbki czosnku garść grzybów leśnych sól pieprz chili listek laurowy kilka ziaren jałowca pół łyżeczki kolendry pieprz ziołowy staropolski 1 szkl wina czerwonego 1 łyżka sosu sojowego - grzybowego tłuszcz do smażenia (smalec) 1 puszka pomidorów krojonych 400 g 2 łyżki śmietany Zioła tłuczemy w moździerzu, mieszamy(...)siekamy, podsmażamy na małej ilości tłuszczu, dodajemy jeszcze łyżkę smalcu i wkładamy marynowane mięso, lekko osączone, przysmażamy aż odparuje, gasimy winem i dodajemy namoczone uprzednio grzyby oraz pokrojoną drobno marchewkę, por, seler i przyprawy oraz resztę marynaty. Podlewamy jeszcze ok pół szkl wody, dodajemy pomidory i dusimy na wolnym ogniu aż do miękkości mięsa ok 2 godziny. W razie potrzeby

Gotowanie jest łatwe
Zamiast pączków Bezglutenowe gofry marchewkowe 253

czubatych łyżek mąki ziemniaczanej 4 czubate łyżki mąki owsianej 2 łyżki cukru szczypta soli 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 40 g masła 150 ml mleka 1 marchewka średniej wielkości Białka oddzielamy od żółtek. Do miski wsypujemy mąki, cukier trzcinowy, sól, sodę i cynamon. Dodajemy żółtka, roztopione masło, mleko i marchewkę (startą na małych oczkach tarki i odciśniętą

Dzieje kuchennej Wiewióry
FASZEROWANY SZCZUPAK W GALARECIE 307

bulionu warzywnego, wkładamy kręgosłup ryby, wrzucamy  marchew i pietruszkę, po 15 minutach dokładamy  głowę, gotujemy  jeszcze 15 minut. Warzywa wyjmujemy  z wywaru, odkładamy  3 marchewki do dekoracji, pozostałe marchewki, pietruszkę i mięso z ryby mielimy  przez maszynkę do mięsa. Masę doprawić do smaku solą i pieprzem, wbić jajko, dobrze wyrobić. Do odłożonej skóry szczupaka

Z Majeczką w kuchni
Sałatka duńska z makaronem 166

pojęcia skąd wzięła się jej nazwa... Wiem jedno - warto ją przygotować! Koniecznie sami spróbujcie!  250g makaronu (najlepiej typu: kolanka, muszelki, rurki)  250g opakowania mrożonej marchewki z groszkiem 200g kiełbasy (najlepiej drobiowej; może być nawet mortadela) 1 papryka czerwona  1 papryka zielona 1 ogórek kiszony   1 cebula (mała) 1/2 puszki kukurydzy 1/2 pęczka natki pietruszki/koperku Dodatkowo: majonez(...)jogurt naturalny (w proporcji 1:1) sól, pieprz Makaron ugotować według przepisu z opakowaniu i pozostawić do ostudzenia. Natomiast marchewkę z groszkiem należy gotować (w osolonej wodzie) przez 4 minuty.  Kukurydzę odlać z zalewy, natkę pietruszki/koperek posiekać, a resztę składników pokroić w kostkę.  Wszystko wmieszać w dużej misce i połączyć z jogurtem oraz majonezem. Całość doprawić do smaku

Di gotuje
Zupa grochowa 210

garście grochu łuskanego (około 250 g) 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 mały korzeń selera 1 duży korzeń pietruszki 3 średnie marchewki 3 kiełbasy śląskie 500 g boczku wędzonego 4 duże ziemniaki 1 udko z kurczaka lub 2 skrzydełka mały pęczek natki pietruszki do smaku sól, pieprz WYKONANIE Boczek ugotować do miękkości(...)kostkę (wody nie wylewać). Groch opłukać dwa razy i przełożyć do wysokiego garnka. Dodać obraną cebulę, umyte udko z kurczaka, ziele angielskie, liście laurowe, obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę, obrany i przekrojony na pół korzeń pietruszki i selera, obrany i pokrojony drobno czosnek. Zalać wodą i gotować około 30 minut, aż groch nieco zmięknie. Z wywaru wyciągnąć cebulę, udko

Passions hobbies life
Schab w galarecie 178

myślę, że warte jest przypomnienia bo będzie ozdobą każdego świąteczego stołu jak również znakomitym uzupełnieniem karnawałowego bufetu. Świetnie smakuje z sosem chrzanowym lub tatarskim. Składniki: 500 g schabu 2 marchewki 1 mała pietruszka kawałek selera kawałek pora 2-3 listki laurowe kilka kulek ziela angielskiego sól, pieprz sok z cytryny 1 l bulionu 12 listków żelatyny - 20 g Wykonanie: obrać(...)dodać do gorącego wywaru, mieszając do rozpuszczenia. Nie gotować wywaru z żelatyną! Odstawić do przestudzenia zimny schab pokroić w cienkie plastry, ułożyć na półmiskach i ozdobić wg uznania - marchewka, groszek, jajko na twardo, brokuły. Zalać tężejącą galaretą i wstawić do lodówki do zastygnięcia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Paprykarz jaglany (wegański) 151

kilku minut do nawet godziny. Ugotowaną kaszę można wykorzystać na wiele sposobów, na przykład przygotować taki oto wegański paprykarz. Składniki: 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 1 czerwona papryka 2 marchewki 1 pietruszka 1 łodyga selera naciowego 2 małe cebule 2 ząbki czosnku 4 małe pomidory (np rzymskie) 4 suszone pomidory w oliwie 3 łyżki oleju rzepakowego sól pieprz szczypta chili(...)szczypta kurkumy 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 2 łyżki sosu sojowego Przygotowanie: Cebule i czosnek obieramy i drobno kroimy. Marchewki i pietruszkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Paprykę i seler naciowy kroimy w drobną kostkę. Pomidory polewamy wrzątkiem, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Suszone pomidory kroimy w mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej i zaczynamy smażyć cebulę

Smakowity Blog Kulinarny
Babeczki marchewkowe 198

proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika szczypta soli 1/3 szklanki płynnego oleju kokosowego 2 jajka 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich 1 jabłko, starte na tarce 1 szklanka marchewki, startej na tarce W jednej misce wymieszać suche składniki, czyli mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i sól. W drugiej - roztrzepane jajka i olej. Zawartość obu naczyń(...)połączyć, dodać jabłko, marchewkę i orzechy, delikatnie wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nakładać ciasto do wysokości papierowej foremki. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Wystudzić. Krem z serka : 150 g kremowego serka 25 g masła 50 g cukru pudru wiórki kokosowe Serek ubić z miękkim masłem, stopniowo dodawać cukier puder, cały czas miksować. Włożyć na kilkanaście

Domowa cukiernia Ewy
Zapiekanka pasterska - brytyjska królowa comfort foodu 333

które idealnie wpasowuje się w zimowy klimat, kiedy nasze brzuchy potrzebują ciepłego jedzenia pełnego miłości pomagającej przetrwać szare i zimne miesiące. :) Zapiekanka pasterska Potrzebujesz: Mięsna podstawa: 2 cebule 2 marchewki 2 łodygi selera naciowego 1 duży ząbek czosnku 3 łyżki oleju 500g mięsa mielonego ( u mnie indyk) 1 puszka krojonych pomidorów 250 ml bulionu wołowego 1 gałązka rozmarynu 1 łyżeczka(...)szczypta pieprzu Puree ziemniaczane: 1kg ziemniaków 2 łyżki masła 4 łyżki mleka 30g parmezanu/ regio piatto 1 duża łyżka posiekanego szczypiorku sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Mięsna podstawa: 1. Cebulę, marchewki i seler pokrój w kostkę i podsmażaj na oleju, aż cebula się zeszkli. 2. Dodaj mięso mielone i dokładnie je rozdrobnij - smaż często mieszając, aż mięso przestanie być surowe

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Zupa meksykańska 199

zapraszam na super rozgrzewającą i bardzo sycącą zupę lub danie jednogarnkowe.  Na taką pogodę jest idealna :)  Porcja na 6-8 osób Składniki: 500g mięsa mielonego 2-3 marchewki cebula puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 3 puszki pomidorów krojonych 2 ząbki czosnku sól, pieprz czosnek granulowany papryka słodka papryka ostra lub tabasco 1 litr bulionu Cebulę kroimy na drobną(...)kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy mięso, podsmażamy. Dodajemy pomidory oraz pokrojoną w plasterki marchewkę. Dusimy ok 40 minut. Następnie wszystko przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy jeszcze ok 30 minut. Na koniec dodajemy kukurydzę i fasolę. Gotujemy 10 minut. Doprawiamy przyprawami. Zupa powinna mieć ostry, zdecydowany smak. Gotowe

Czerwona Porzeczka
Zupa jarzynowa 168

Składniki: - ćwiartka z kurczaka - 2-3 marchewki - pietruszka - kawałek pora - 2-3 różyczki kalafiora - kilka fasolek szparagowych - 6 średnich ziemniaków - 200g śmietany 18% - 2 łyżki mąki - przyprawy: sól, pieprz, koperek, natka pietruszki, ocet Sposób przyrządzenia: 1. Warzywa kroimy w kostkę. 2. Z mięsa, marchewki, pietruszki i pora gotujemy wywar. 3. Dodajemy kalafiora, fasolki szparagowe i ziemniaki. Gotujemy do miękkości ziemniaków

Od łyżki do widelca
Pulpety w sosie cebulowym 166

Składniki: - 500g mielonej wieprzowiny - 2 jajka - kilka łyżek bułki tartej - marchewka - 3 spore cebule - mąka - olej - przyprawy - koperek, majeranek, sól, pieprz czarny Sposób przygotowania: 1. Mielone mięso łączymy z pokrojoną w drobną kostkę połówką cebuli, startą na grubych oczkach marchewką, jajkami, bułką tartą. Doprawiamy koperkiem, solą i pieprzem. 2. Resztę cebuli kroimy w piórka i smażymy na oleju. Dodajemy

Od łyżki do widelca
Chińszczyzna (Chow Mein) 127

czyli około 4 minuty. Odcedzamy i przelewamy małą ilością wody. Brokuły kroimy na mniejsze różyczki i gotujemy około 7 minut. Fasolkę również gotujemy do miękkości, około 7-8 minut. Marchewkę i paprykę kroimy w bardzo cienkie paseczki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy marchewkę, kukurydzę i paprykę przez około 12-15 minut aż warzywa będą miękkie. Pierś smażymy najlepiej

Klasyka Gotowania
Duszony karczek z marchewką 103

wymyślony przez naszą rodzinkę :) Szczerze zachęcam do spróbowania całego obiadku. Przepis na surówkę znajdziecie tutaj:  Surówka z kapusty Porcja: 4 osoby Składniki:  * 4 plastry karczku * mrożona mała marchewka * jedna duża cebula * jeden duży ząbek czosnku * jedna kostka mięsna * szklanka wody * sól, pieprz Cebulę kroimy w średnią kostkę. Mięso przyprawiamy szczyptą soli oraz pieprzu. W żaroodpornym naczyniu wykładamy mięso(...)oraz cebulę z mrożoną marchewką. Dodajemy pokrojony na pół ząbek czosnku i kostkę mięsną. Podlewamy całość jedną szklanką wody. Dusimy pod przykryciem przez 1 godzinę 15 minut, po czym należy zajrzeć czy nie trzeba dolać wody. Jeśli woda całkowicie wyparowała, dolewamy pół szklanki lub szklankę. Dusimy następne 2 godziny w 180 stopniach. Podajemy z ziemniakami i surówką Przepis na surówkę

Klasyka Gotowania