byłam z siebie zadowolona, jak Teść zajadał i mówił jaki dobry 😁 Ale kto z nas, nie lubi być chwalony, co nie...?! Składniki: 1 płat karpia (ok 600g) 1 marchewka duża 1 pietruszka (korzeń) 1 duży por ½ korzenia selera 200g pieczarek 3 cebule 1 cytryna 2 łyżki masła 2 łyżki oleju rzepakowego 4 łyżki mąki sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania(...)części (ok 4 porcje). Przyprawiamy solą i pieprzem i obtaczamy w mące. Smażymy na złoty kolor na rozgrzanym maśle. 3. Olej rozgrzewamy na patelni, dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę, pietruszkę, selera, a także pieczarki. Przyprawiamy solą oraz pieprzem i dusimy do miękkości. 4. W naczyniu do zapiekania układamy naprzemiennie pasek ryby i pasek jarzyn, aż do całkowitego wykorzystania składników
Kuchnia w czekoladziebłyskawicznych piatków . W tym tygodniu mamy 12 przepisów. Joanna Klasyczny kurczak w naczyniu żaroodpornym Sabina Pyszne ciasto murzynek Małgorzata Frytki z marchewki i selera Gosia Wieniec Trzech Króli Magdalena Faworki trydenckie Anna Koktajle na Karnawał Małgorzata Pikantny ketchup z marchewką Aga Waniliowa panna cotta
Magiczne Życie Martyprzepis idealny i nie muszę kilka razy doprawiać, żeby uzyskać ten wymarzony smak. Surówka "podbije" wasze ku b ki smakowe. Składniki: 1 kg białek kapusty poszatkowanej 80-100 g marchewki 30-50 g cebuli Zalewa: 1 szkl wody mineralnej gazowanej 0,5 szkl cukru 0,5 szkl oleju 1/4 szkl octu 10% 1 łyżka soli morskiej ewentualnie trochę pieprzu Przygotowanie(...)Kapustę przełożyć do miski. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i marchewkę startą na dużych oczkach. Składniki zalewy dokładnie wymieszać. Wlać do kapusty, wymieszać i odłożyć na 2 godziny. Od czasu do czasu surówkę przemieszać. Surówkę można przełożyć do słoików włożyć do lodówki i przechowywać przez około 5-6 dni a nadal będzie smaczna
Ala piecze i gotujeprzecieru np. domowy przecier ewentualnie pomidory z puszki waz z sokiem zmiksowane blenderem -1 łyżka łagodnego keczupu np. domowy keczup lub łyżeczka cukru -1 cebula -1 marchewka -1 pietruszka -5 dag masła -liść laurowy -ziele angielskie -sól, pieprz do smaku -mieszanka ziół, np. bazylia, oregano, majeranek, szałwia Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Kiedy(...)się zeszkli dodajemy startą na tarce marchewkę, pietruszkę i podlewamy niewielką ilością wody. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Odstawiamy z ognia, usuwamy ziele i liść, miksujemy blenderem, dodajemy przecier lub sok, albo zmiksowane pomidory. Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy zioła, keczup lub cukier, solimy i pieprzymy do smaku. Podajemy
Kulinarne przemysleniapyszną propozycją na obiad.Roladki z jarzynką to fajny sposób by przemycić trochę witamin. Polecam,z pewnością nie będziecie żałować. Składniki: 6 plastrów mięsa wieprzowego ( u mnie szynka) 1 marchewka 1 pietruszka 1 średnia cebula 1 większy ogórek kiszony 10-15 dag wędliny ( u mnie boczek) 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki ostrej musztardy sól,pieprz ok 2 łyżki mąki pszennej(...)ewent 1/2 szklanki śmietany słodkiej Mięso pokroić w poprzek włókien,rozbić na cienkie płaty,posolić,posypać pieprzem. Wędlinę pokroić na drobną kostkę,podsmażyć. Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach,cebulę,ogórek pokroić w drobną kostkę.Wszystko razem wymieszać,dodać przeciśnięty przez praskę czosnek,pieprz oraz musztardę. Farsz nałożyć na porcję mięsa,zwinąć w rulony,związać sznureczkiem.Tak przygotowane
Niespełnione zdolności kulinarnezupę. 500 g pora 2 łyżki masła klarowanego 2 l bulionu mięsnego lub warzywnego 200 g pieczarek 400 g mięsa mielonego wieprzowego 2 łyżki sosu sojowego 1 duża marchewka 1 mała pietruszka 200 g śmietany (dałam 18%) sól pieprz 1 liść laurowy 3 ziela angielskie W rondlu rozgrzać masło klarowane i delikatnie zrumienić mięso. Doprawić je solą i pieprzem(...)następnie dodać pokrojone w półplasterki pory. Wszystko razem wymieszać i smażyć około 5 minut stale mieszając. Wlać bulion, dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę, pieczarki pokrojone w plasterki, liść laurowy i ziele angielskie, sos sojowy. Wszystko dusić pod przykryciem na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie. Na koniec wlać śmietanę, doprawić solą, pieprzem i już nie gotować. zupa porowa
O kuchni z uczuciemdodatek. Dzisiejsza propozycja idealnie pasuje do mięs pieczonych, duszonych czy też gotowanych. Jej przygotowanie zajmie dosłownie parę chwil, a dodatek chrzanu nadaje ostrości smaku. Surówka z kapusty pekińskiej z marchewką i porem Składniki : 200-250 g kapusty pekińskiej 1 duża marchewka kawałek pora - jasna część 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka chrzanu sól, pieprz Przygotowanie : Kapustę pekińską szatkujemy dość drobno
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiBardzo prosta w przygotowaniu i do tego zdecydowanie można ją zaliczyć do dietetycznych propozycji obiadowych. Jeśli nie mieliście okazji próbować to zróbcie koniecznie. Składniki: 2 cebule 4-5 marchewek 2-3 ząbki czosnku szklanka soczewicy zielonej słoiczek domowego przecieru pomidorowego (lub 2-3 łyżki koncentratu sklepowego) liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, sól, pieprz, ostra papryka lub pieprz cayene(...)godzinę przed gotowaniem zupy, jeśli nie namoczycie będzie się po dłużej gotować. Cebulę siekamy w kostkę i szklimy na oleju, dodajemy przeciśnięty czosnek i startą na drobnych oczkach marchewkę i krótko przesmażamy. Soczewicę płuczemy zalewamy wodą i zagotowujemy, do gotującej wrzucamy podsmażone warzywa i gotujemy do miękkości. Wlewamy przecier pomidorowy, doprawiamy do smaku (zupa powinna być dość ostra
Cynamonowe szczęściełyżki keczupu • sól, pieprz do smaku • 2 opakowania serka Filadelfia Dekoracja • 8 plastrów sera białego Capresi • kawałek papryki zielonej i czerwonej • koperek, pietruszka, pęczek szczypiorku • 1 marchewka Wykonanie: • Na płaskim talerzu lub tacy rozłożyć obok siebie 20 sztuk krakersów, 5×4 sztuki. Każdy posmarować cienko majonezem. • Ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych(...)lodówki, aby krakersy nieco zmiękły. • Przed podaniem udekorować sałatkę zwijając plastry sera białego w tubki. Do każdej tubki włożyć różę z marchewki wyciętą strugaczką do warzyw. • Udekorować zieleniną i papryką. Podsumowując warstwy sałatki od dołu to: • krakersy posmarowane majonezem • ser żółty • krakersy posmarowane majonezem • tuńczyk z keczupem • krakersy • białka z majonezem
To co kochamRyż po ugotowaniu zachowuje kleistość, dzięki temu może naturalnie zagęszczać zupy i desery. Składniki: - 20 gram masła - 125 gram ryżu Risotto Uncle Ben's - kilka różyczek brokułu - 2 łyżki marchewki pokrojonej w kostkę Przygotowanie: Risotto przygotowałam zgodnie z recepturą na opakowaniu. A więc: Rozpuszczamy w rondlu 20 g masła. Dodajemy 125 g ryżu i smażymy go aż ziarenka będą przejrzyste(...)regularnie mieszając, aż ryż nabierze kremowej konsystencji i wchłonie całą wodę, około 12 do 15 minut. A ja po 7 minutach gotowania ryżu dodałam mrożone warzywa tj.brokuł i marchewka. Ryż podałam z grillowanym kurczakiem w ostrej marynacie. # Zaryżykuj # UncleBens # wyzwanie # ryż # konkurs
Życie zaczyna się w kuchniwięc ich gramatura może być niewielka, ale pamiętajcie że zawsze możecie zwiększyć dwu lub trzykrotnie ilość składników. Składniki: - mała puszka pomidorów pelati - 300 ml wody - 1 mała marchewka - 1 mała pietruszka - garść świeżej bazylii - 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie, sól, pieprz - ryż basmati - odrobina śmietanki 30% do zaprawienia Wykonanie: W 300 mililitrach wody, gotujemy pomidory(...)puszki, marchewkę, pietruszkę i liście bazylii z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Po tym czasie wyjmujemy listki i ziele a pozostały wywar z warzywami miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ryż do zupy i razem gotujemy jeszcze 10 minut. Zaprawiamy śmietanką 30%. # Zaryżykuj # UncleBens # wyzwanie # ryż # konkurs
Życie zaczyna się w kuchniżeby zupy nabrały nowego wymiaru. Dzisiejsza zupa jest taka typowo vege, bo na bulionie warzywnym. Ale czasami przychodzi też czas krupniku na kurczaku, udkach, skrzydłach indyczych. Składniki: - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1/4 korzenia selera - 2 litry wody - 60 g ryżu białego może być basmati lub pełnoziarnistego Uncle Ben's - 1 cebula - 4 ziemniaki - sól, czarny pieprz, 2 liście(...)laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, świeża natka pietruszki Przygotowanie: Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy kroimy w kostkę. Cebule również obieramy i kroimy w kosteczkę. Warzywa wkładamy do garnka zalewamy 2 litrami wody. Doprawiamy solą, pieprzem, liściem i zielem. Gotujemy około 20 minut. W międzyczasie obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Gdy ziemniaki są prawie
Życie zaczyna się w kuchniŚrodkowej. A można zrobić z nich dietetyczne chipsy, dodać do wegańskiej zapiekanki lub do mięsnego dania! Składniki: 3 bataty 3 łyżki oleju 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 mała marchewka 1 litr wody lub bulionu 1/2 łyżeczki kminku 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne majeranek Przygotowanie: W garnku na oleju szklimy cebulę, dodajemy posiekany czosnek, obrane i pokrojone na mniejsze kawałki bataty(...)marchewkę. Smażymy kilka minut co chwilę mieszając, dodajemy przyprawy. Jeszcze chwilę podsmażamy i zalewamy gorącym bulionem lub wodą. Gotujemy przez 20 minut do miękkości batatów. Miksujemy na gładki krem i podajemy z pajdą świeżo wypieczonego chleba włoskiego i majerankiem świeżym
Życie zaczyna się w kuchnideskę do krojenia, maszynkę do mielenia mięsa, łyżkę, niezbyt długą kek sówkę, papier do pieczenia. Przygotuj składniki: 1-1,5 kg szynki wieprzowej, ok. 30 dag tłustego boczku, 2 marchewki, 1 pietruszkę, 1 pora, 1 cebulę, 5-10 dag wątroby wieprzowej, 5-10 ziarenek pieprzu czarnego, 5 ziarenek ziela angielskiego, 2 liście laurowe, sól, pieprz czarny mielony, słodką paprykę(...)mięso, które przełóż do garnka, zalej świeżą wodą i ponownie zagotuj. W razie potrzeby czynności te powtórz. Następnie dodaj przyprawy: sól, liście laurowe oraz ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Marchewki i pietruszkę obierz i wraz z porem umyj. Warzywa pokrój na mniejsze kawałki, aby można było je wygodnie włożyć do garnka. Do mięsa gotującego w „ostatecznej” wodzie, włóż tak przygotowane
blog.moje-pasje.info