drugi dzień jeszcze bardziej. Tak to już z dobrymi zupami jest - smacznego! :) Składniki: 400 g piersi lub polędwiczek z indyka 150 g brązowego ryżu 4 łodygi selera naciowego 2 marchewki 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku 3 garście krojonego jarmużu 2 pomidory 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 litr bulionu oliwa Wykonanie: Ryż ugotować wg instrukcji(...)pokroić w około 2 cm kostkę i podsmażyć na oliwie do lekkiego zrumienienia. Dodać drobno posiekany czosnek i mieszając smażyć jeszcze 2 minuty. Dodać pokrojone w kostkę selera, marchewkę i paprykę oraz zioła. Dusić razem kolejne 5 minut. Dodać bulion, jarmuż, ryż i pokrojone w kostkę pomidory (skórkę i nasiona można usunąć). Gotować na małym ogniu około 25 minut
zadanie-gotowanieSurówka jest idealnym dodatkiem do dań obiadowych. Mi smakuje także sama w sobie jako przekąska lub lekka kolacja. 1 mała kapusta pekińska 1 ogórek szklarniowy 1 marchewka 1 biała cebula Sól Pieprz 2 łyżki majonezu Kapustę pekińską siekamy w drobne piórka. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Marchewkę oraz ogórka szklarniowego obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Wszystkie składniki
VioletoweKucharzenieteraz, kiedy w końcu nastały mroźne i jakże piękne dni ☃️❄️ * woda- 2,5 litra * wołowina- 400 g * ziemniaki- 2 duże * cebula- 2 szt. * papryka czerwona- 1 duża szt. * marchewka- 1 duża szt. * czosnek- 2 ząbki * koncentrat- 2 czubate łyżeczki * kasza pęczak- 1/3 szklanki* * listek laurowy- 2 szt. * ziele jałowca, ziele angielskie- po 5 szt. * słodka papryka czerwona- 2 łyżeczki * ostra(...)wodę, dodać pokrojoną paprykę oraz przyprawy: listek laurowy, ziele jałowca, ziele angielskie i gotować pod przykryciem około 45 minut. 15 minut przed końcem gotowania dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę oraz kaszę pęczak, a 5 minut przed końcem doprawić koncentratem, solą, słodką oraz ostrą papryką. Smacznego! :) * dodatek kaszy sprawia, że zupa ma bardzo gęstą konsystencję, jeżeli więc wolicie
Kraina Miodem Płynącapół z surową. Ma dodatek warzyw i coś z mięsa. Natomiast kwaśnica jest tylko z kiszonej kapusty, na wieprzowinie ( najlepiej świńskiej głowie), czymś wędzonym, bez warzyw. Dopuszczalna jest marchewka, jeżeli nie było jej w kiszonej kapuście. Zupa powinna być kwaśna, tłusta, mocno doprawiona, a więc bardzo wskazana na chłodne mroźne dni. Dlatego jej kolebką są góry, bo nikt(...)kategoria Gotowe dania i potrawy województwo woj. śląskie Wygląd: Klarowny wywar z kiszonej kapusty i mięsa wieprzowego. Z gotowanymi kawałkami mięsa wieprzowego, ziemniaków, kapusty kiszonej, marchewki. A więc bierzemy się za głosowanie własnej kwaśnicy. Ja swoją zupkę zrobiłam na łopatce, dodałam też kawałek kiełbasy, bo nic tak dobrze nie robi kapuście jak smak wędzonki i kminku. Do ugotowanej
Dieta moja pasjabyłam z siebie zadowolona, jak Teść zajadał i mówił jaki dobry 😁 Ale kto z nas, nie lubi być chwalony, co nie...?! Składniki: 1 płat karpia (ok 600g) 1 marchewka duża 1 pietruszka (korzeń) 1 duży por ½ korzenia selera 200g pieczarek 3 cebule 1 cytryna 2 łyżki masła 2 łyżki oleju rzepakowego 4 łyżki mąki sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania(...)części (ok 4 porcje). Przyprawiamy solą i pieprzem i obtaczamy w mące. Smażymy na złoty kolor na rozgrzanym maśle. 3. Olej rozgrzewamy na patelni, dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę, pietruszkę, selera, a także pieczarki. Przyprawiamy solą oraz pieprzem i dusimy do miękkości. 4. W naczyniu do zapiekania układamy naprzemiennie pasek ryby i pasek jarzyn, aż do całkowitego wykorzystania składników
Kuchnia w czekoladziebłyskawicznych piatków . W tym tygodniu mamy 12 przepisów. Joanna Klasyczny kurczak w naczyniu żaroodpornym Sabina Pyszne ciasto murzynek Małgorzata Frytki z marchewki i selera Gosia Wieniec Trzech Króli Magdalena Faworki trydenckie Anna Koktajle na Karnawał Małgorzata Pikantny ketchup z marchewką Aga Waniliowa panna cotta
Magiczne Życie Martyprzepis idealny i nie muszę kilka razy doprawiać, żeby uzyskać ten wymarzony smak. Surówka "podbije" wasze ku b ki smakowe. Składniki: 1 kg białek kapusty poszatkowanej 80-100 g marchewki 30-50 g cebuli Zalewa: 1 szkl wody mineralnej gazowanej 0,5 szkl cukru 0,5 szkl oleju 1/4 szkl octu 10% 1 łyżka soli morskiej ewentualnie trochę pieprzu Przygotowanie(...)Kapustę przełożyć do miski. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i marchewkę startą na dużych oczkach. Składniki zalewy dokładnie wymieszać. Wlać do kapusty, wymieszać i odłożyć na 2 godziny. Od czasu do czasu surówkę przemieszać. Surówkę można przełożyć do słoików włożyć do lodówki i przechowywać przez około 5-6 dni a nadal będzie smaczna
Ala piecze i gotujeprzecieru np. domowy przecier ewentualnie pomidory z puszki waz z sokiem zmiksowane blenderem -1 łyżka łagodnego keczupu np. domowy keczup lub łyżeczka cukru -1 cebula -1 marchewka -1 pietruszka -5 dag masła -liść laurowy -ziele angielskie -sól, pieprz do smaku -mieszanka ziół, np. bazylia, oregano, majeranek, szałwia Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Kiedy(...)się zeszkli dodajemy startą na tarce marchewkę, pietruszkę i podlewamy niewielką ilością wody. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Odstawiamy z ognia, usuwamy ziele i liść, miksujemy blenderem, dodajemy przecier lub sok, albo zmiksowane pomidory. Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy zioła, keczup lub cukier, solimy i pieprzymy do smaku. Podajemy
Kulinarne przemysleniapyszną propozycją na obiad.Roladki z jarzynką to fajny sposób by przemycić trochę witamin. Polecam,z pewnością nie będziecie żałować. Składniki: 6 plastrów mięsa wieprzowego ( u mnie szynka) 1 marchewka 1 pietruszka 1 średnia cebula 1 większy ogórek kiszony 10-15 dag wędliny ( u mnie boczek) 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki ostrej musztardy sól,pieprz ok 2 łyżki mąki pszennej(...)ewent 1/2 szklanki śmietany słodkiej Mięso pokroić w poprzek włókien,rozbić na cienkie płaty,posolić,posypać pieprzem. Wędlinę pokroić na drobną kostkę,podsmażyć. Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach,cebulę,ogórek pokroić w drobną kostkę.Wszystko razem wymieszać,dodać przeciśnięty przez praskę czosnek,pieprz oraz musztardę. Farsz nałożyć na porcję mięsa,zwinąć w rulony,związać sznureczkiem.Tak przygotowane
Niespełnione zdolności kulinarnezupę. 500 g pora 2 łyżki masła klarowanego 2 l bulionu mięsnego lub warzywnego 200 g pieczarek 400 g mięsa mielonego wieprzowego 2 łyżki sosu sojowego 1 duża marchewka 1 mała pietruszka 200 g śmietany (dałam 18%) sól pieprz 1 liść laurowy 3 ziela angielskie W rondlu rozgrzać masło klarowane i delikatnie zrumienić mięso. Doprawić je solą i pieprzem(...)następnie dodać pokrojone w półplasterki pory. Wszystko razem wymieszać i smażyć około 5 minut stale mieszając. Wlać bulion, dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę, pieczarki pokrojone w plasterki, liść laurowy i ziele angielskie, sos sojowy. Wszystko dusić pod przykryciem na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie. Na koniec wlać śmietanę, doprawić solą, pieprzem i już nie gotować. zupa porowa
O kuchni z uczuciemdodatek. Dzisiejsza propozycja idealnie pasuje do mięs pieczonych, duszonych czy też gotowanych. Jej przygotowanie zajmie dosłownie parę chwil, a dodatek chrzanu nadaje ostrości smaku. Surówka z kapusty pekińskiej z marchewką i porem Składniki : 200-250 g kapusty pekińskiej 1 duża marchewka kawałek pora - jasna część 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka chrzanu sól, pieprz Przygotowanie : Kapustę pekińską szatkujemy dość drobno
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiBardzo prosta w przygotowaniu i do tego zdecydowanie można ją zaliczyć do dietetycznych propozycji obiadowych. Jeśli nie mieliście okazji próbować to zróbcie koniecznie. Składniki: 2 cebule 4-5 marchewek 2-3 ząbki czosnku szklanka soczewicy zielonej słoiczek domowego przecieru pomidorowego (lub 2-3 łyżki koncentratu sklepowego) liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, sól, pieprz, ostra papryka lub pieprz cayene(...)godzinę przed gotowaniem zupy, jeśli nie namoczycie będzie się po dłużej gotować. Cebulę siekamy w kostkę i szklimy na oleju, dodajemy przeciśnięty czosnek i startą na drobnych oczkach marchewkę i krótko przesmażamy. Soczewicę płuczemy zalewamy wodą i zagotowujemy, do gotującej wrzucamy podsmażone warzywa i gotujemy do miękkości. Wlewamy przecier pomidorowy, doprawiamy do smaku (zupa powinna być dość ostra
Cynamonowe szczęściełyżki keczupu • sól, pieprz do smaku • 2 opakowania serka Filadelfia Dekoracja • 8 plastrów sera białego Capresi • kawałek papryki zielonej i czerwonej • koperek, pietruszka, pęczek szczypiorku • 1 marchewka Wykonanie: • Na płaskim talerzu lub tacy rozłożyć obok siebie 20 sztuk krakersów, 5×4 sztuki. Każdy posmarować cienko majonezem. • Ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych(...)lodówki, aby krakersy nieco zmiękły. • Przed podaniem udekorować sałatkę zwijając plastry sera białego w tubki. Do każdej tubki włożyć różę z marchewki wyciętą strugaczką do warzyw. • Udekorować zieleniną i papryką. Podsumowując warstwy sałatki od dołu to: • krakersy posmarowane majonezem • ser żółty • krakersy posmarowane majonezem • tuńczyk z keczupem • krakersy • białka z majonezem
To co kochamRyż po ugotowaniu zachowuje kleistość, dzięki temu może naturalnie zagęszczać zupy i desery. Składniki: - 20 gram masła - 125 gram ryżu Risotto Uncle Ben's - kilka różyczek brokułu - 2 łyżki marchewki pokrojonej w kostkę Przygotowanie: Risotto przygotowałam zgodnie z recepturą na opakowaniu. A więc: Rozpuszczamy w rondlu 20 g masła. Dodajemy 125 g ryżu i smażymy go aż ziarenka będą przejrzyste(...)regularnie mieszając, aż ryż nabierze kremowej konsystencji i wchłonie całą wodę, około 12 do 15 minut. A ja po 7 minutach gotowania ryżu dodałam mrożone warzywa tj.brokuł i marchewka. Ryż podałam z grillowanym kurczakiem w ostrej marynacie. # Zaryżykuj # UncleBens # wyzwanie # ryż # konkurs
Życie zaczyna się w kuchniwięc ich gramatura może być niewielka, ale pamiętajcie że zawsze możecie zwiększyć dwu lub trzykrotnie ilość składników. Składniki: - mała puszka pomidorów pelati - 300 ml wody - 1 mała marchewka - 1 mała pietruszka - garść świeżej bazylii - 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie, sól, pieprz - ryż basmati - odrobina śmietanki 30% do zaprawienia Wykonanie: W 300 mililitrach wody, gotujemy pomidory(...)puszki, marchewkę, pietruszkę i liście bazylii z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Po tym czasie wyjmujemy listki i ziele a pozostały wywar z warzywami miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ryż do zupy i razem gotujemy jeszcze 10 minut. Zaprawiamy śmietanką 30%. # Zaryżykuj # UncleBens # wyzwanie # ryż # konkurs
Życie zaczyna się w kuchni