marchewka - 20163 przepisów (strona:403/1345)

ZIELONA ZUPA Z ŁOSOSIEM I MIGDAŁAMI 143

Kolejny przepis na fajną i oryginalną zupkę... Warzywna zupa krem z zielonym groszkiem i bazylią oraz dodatkiem łososia wędzonego i płatków migdałowych.  Składniki: 1 marchewka 1 pietruszka 1/3 selera 400 g groszku zielonego w puszce 10-15 listków świeżej bazylii 1-1,5 l bulionu 100 g łososia wędzonej 20 g płatków migdałowych ziele angielskie, liść laurowy sól, pieprz(...)Wykonanie: Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i zalewamy bulionem. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy ok. 15 min. Następnie dodajemy groszek zielony razem z zalewą i gotujemy jeszcze z 10 min. Wrzucamy posiekane liście bazylii i blendujemy na gładki krem. Przyprawiamy pieprzem i solą. Łososia wędzonego kroimy na mniejsze kawałki. Gotową zupę wlewamy na talerz

Kuchnia MagdaLeny
karkówka - najprostszy sposób 194

myję i dzielę na plastry o grubości mniej więcej 2 cm. Układam w naczyniu żaroodpornym warstwę mięsa, doprawiam solą i pieprzem. Na wierzchu układam cebulę pokrojoną w piórka i marchewkę pokrojoną w słupki. Na to kolejna warstwa mięsa, przyprawy, cebula i marchewka. Wstawiam do piekarnika i piekę około półtorej godziny w temperaturze 180 stopni

babka w formie
Pasztet light 181

zapraszam na bardzo pyszny pasztet dla  tych co dbają o linie ale i nie tylko . Składniki  1 kg mięsa drobiowego ( udka )  2 łyżki warzywka  2 marchewki  0,5 kg wątróbki  2  jajka w tym piana z białek  1 duża cebula  2 ząbki czosnku  2 łyżeczki pieprzu ziołowego  sól(...)łyżeczki majeranku  4 łyżki mąki odrębnej Wykonanie  Do garnka przekładamy nasze udka , ale bez skóry , dostajemy obraną marchewkę , warzywko i gotujemy na małym ogniu , tak aby mięso delikatnie odchodziło od kości . Kiedy nasze mięso jest już ugotowane oraz wystudzone , pozbywamy się kości oraz chrząstek , mielimy naszego kurczaka w maszynce do mięsa , oraz marchew która pozostała nam w rosole

Mój Smak
Barszcz. 179

uwielbia jest bardzo syty i może wystarczyć jako jedno danie. Zapraszam :) Składniki: 2 żeberka lub jedna noga z kurczaka 2,5 l wody 6 ziemniaków 5 małych buraczków 2 marchewki kawałek selera i pora zielenina ( pietruszka, seler, lubczyk) 250 ml słodkiej śmietanki 12 % 4 jajka ugotowane na twardo sól lub domowa vegeta do smaku pieprz do smaku kilka ziarenek ziela(...)pół i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 35 minut, następnie obieramy i kroimy w paseczki. Mięso myjemy i przekładamy do garnka, warzywa obieramy i myjemy, Marchewkę kroimy w pół plasterki, również przekładamy do garnka i zalewamy polowa wody tak żeby wszystko było dobrze przykryte. Gotujemy na małym ogniu, gdy zacznie się gotować dodajemy liść laurowy, kilka ziarenek

Sama słodycz i szczypta chili
Krem z brokułów 270

koniec. Składniki: 2 brokuły duża garść migdałów, obranych ze skóry i rozdzielonych wzdłuż na pół 1 mała cebula (duża szalotka byłaby najlepsza) 1 udko z kurczaka 1 mała marchewka 1 mała pietruszka dwie łyżki śmietany 12% płaska łyżka masła sól, pieprz ziele angielskie, liście laurowe. pieprz w ziarnach Zaczynamy od przygotowania bulionu. Do małego garnka włóż udko z kurczaka(...)całym syfem, który wypłynie na powierzchnię. Następnie wrzuć przyprawy: ziele angielskie i pieprz (po 5-10 ziarenek), ze 3 listki laurowe. Niech się pogotuje z 15 minut. Obierz marchewkę i pietruszkę i dorzuć do garnka. Gotuj, aż jarzyny będą miękkie i mięso będzie odchodzić od kości. Gdy bulion sobie pyrka, Ty weź się za brokuły. Umyj je, odkrój różyczki

manslogblog
Jajka faszerowane ze szczypiorkiem 186

wzruszenia dni.  Wielkanocą kojarzą się babka, pascha i jajka. I właśnie dziś przepis na jajka faszerowane. Pyszne, szybkie, proste. Polecam wypróbować. Jajka faszerowane ze szczypiorkiem 10 jajek 1 marchewka 1 mały pomidor pęczek szczypiorku sól do smaku pieprz do smaku 3 łyżki majonezu Jajka umyć, ugotować na twardo. Po ugotowaniu usunąć skorupki, przepołowić delikatnie jajko na pół i wyciągnąć(...)żółtka. Żółtka przełożyć do miski, następnie utrzeć żółtka, aby zrobiła się z nich papka. Marchewkę ugotować, usunąć skórkę. Pokroić drobno. Tak samo drobno pokroić pomidora. Wszystko wymieszać w misce z żółtkami. Szczypiorek poszatkować i wrzucić do miski. Przyprawić i polać majonezem. Wymieszać. Przygotowaną pastę nakładać na połówki jajek, do dziurek, pozostałych po wyjęciu żółtka

Gotuję Testuję
Zapiekanka makaronowa z warzywami 146

TRUDNOŚĆ:  średnie         -CZAS: 30-60 min Zapiekanka makaronowa z warzywami 1/2 pory 1 ząbek czosnku 1 marchewka 1 cebula 1/2 kalafiora 1 pomidor 1 opakowanie makaronu (dowolny) przyprawa typu kucharek 15 dag sera żółtego Na sam początek makaron ugotować w lekko osolonej wodzie al dente. Odcedzić i odstawić na bok. Porę(...)poszatkować, czosnek przecisnąć przez praskę. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę poszatkować drobno. Kwiatuszki kalafiora pokroić na mniejsze kawałki. Pomidor pokroić w kostkę. Wszystkie warzywa połączyć ze sobą i przyprawić przyprawą. Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną. Wysypać do niego makaron. Na makaron wyłożyć wszystkie połączone warzywa. Ser żółty zetrzeć na tarce. Posypać po warzywach. Całość włożyć do piekarnika

Gotuję Testuję
Najlepsze leczo 171

Składniki:   1 czerwona papryka pokrojona w dużą kostkę   2 zielone papryki również w kostk ę   2 cebule 5 młodych marchewek pokrojone w plast ry 3 cukinie większe lub 4 mniejsze pokrojone w gru bs zą kostkę 40 dag wędliny ( miałam krakowską i zwyczajną kiełbasę) pokrojonej w kostkę 3 duże pomidory - spa rzone , pozbawione skórki i pokrojone(...)tymianek lubczyk bazylia cząber   3 łyżki oleju Do garnka wlewamy olej i podsma żyć pokrojoną cebulę. Kiedy zmiękni e wrzucać paprykę i cukinię. Kiedy cukinia puści sok dodać marchewkę. Warzywa gotować do miękkości, a następnie dodać opłukaną soczewicę. I po około 10 min dodać wędlinę oraz pomidory . Kiedy warzywa się lekko rozpadną, a soczewica będzie mi ękka dodać koncentrat

Gotuj z Agnes
Kurczak w karmelu - wariacja na temat kuchni chinskiej. 188

sojowego   2 ząbki czosnku   1 łyżka sosu ostrygowego   1 cebula   1 łyżka sosu hoisin   pół papryki   1 łyżka octu ryżowego   1 mała marchewka   sól   seler - tyle samo, co marchewki   pieprz   1 mała cukinia   2-3 grzyby mung lub 2 łyżki posiekanych   pół białej części pora

Kuchnia od dwojga
Ciasto marchewkowo-buraczane z orzechami. 170

Młynów Stoisław 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżka przyprawy do piernika 1,5 łyżeczki cynamonu 1 szklanka oleju 5 jajek 1,5 łyżeczki sody 220 g startej marchewki na tarce o średnich oczkach ( 2 sztuki ) 138 g buraka startego na tarce o średnich oczkach  ( 1 średni ) 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich blaszka o wymiarach 35/25 cm Wykonanie(...)Jajka ubijamy z cukrem, cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel, następnie dodajemy olej i przesiewamy mąkę z sodą,cynamonem i przyprawą do piernika, mieszamy. Następnie dodajemy startą marchewkę,buraka i posiekane orzechy.Wszystko mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 175/180 stopni do suchego patyczka,moje ciasto piekło się około 5o minut. Ciasto polewamy lukrem

Sama słodycz i szczypta chili
Pasztet z grzybami 188

proponuję podobny ale pieczony w foremkach. porcja na 2 foremki 9/22 cm: 800 g łopatki wieprzowej bez kości 500 g wątróbek drobiowych 2 cebule 1 duży ząbek czosnku 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 średniego selera 200 g suszonych grzybów leśnych 4 łyżki masła sól świeżo mielony pieprz 1 liść laurowy 4-5 kulek ziela angielskiego świeżo mielona gałka muszkatołowa(...)patelni na rumiano. Usmażone mięso przełożyć do garnka. Na patelnię wlać wodę i wypłukać resztki po smażeniu ,wlać do mięsa. Wody powinno być tyle aby zakryć mięso. Dodać obrane marchewki,pietruszkę ,seler,listek laurowy,kilka kulek ziela angielskiego i ugotować do miękkości pod przykryciem. Odstawić do wystygnięcia. Wątróbki oczyścić,zalać mlekiem i moczyć przez ok. godzinę. Wymoczone dokładnie osuszyć

Kolorowa kuchnia Elki
Krem dyniowo - marchewkowy 190

kostkę w zamrażalniku lub przygotowując mus z pieczonej dyni.  W ten sposób nawet zimą można się rozkoszować smakami jesieni :) Składniki: 1 kg dyni pokrojonej w kostkę 10 marchewek 2 litry bulionu warzywnego 350 ml soku pomarańczowego 400 ml mleczka kokosowego świeży rozmaryn oliwa miód pieprz chili cayenne sól kurkuma Dynię skrapiamy oliwą i wraz z rozmarynem wkładamy do piekarnika(...)nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut. Marchewkę kroimy na talarki, polewamy miodem i także wkładamy do piekarnika na 20 minut.  Następnie warzywa zalewamy bulionem warzywnym. Wszystko miksujemy za pomocą blendera. Dodajemy sok pomarańczowy oraz 400 ml (puszkę mleczka kokosowego) - które wcześniej dokładnie mieszamy.  Doprawiamy do smaku pieprzem chili cayenne, solą oraz dodajemy łyżeczkę kurkumy. Wszystko zagotowujemy

Taste Therapy
Cukinia faszerowana kurczakiem i warzywami 278

macie akurat w domu :)   Składniki:    3 cukinie,  500g filetu z piersi kurczaka,  2 pomidory,  3 łyżki groszku z puszki,  mała marchewka,  1/3 papryki w dowolnym kolorze,  2 małe jajka,  sól, pieprz,  50ml mleka,  120g startego żółtego sera,  listki bazylii. Wykonanie: Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na pół, otrzymując(...)łódki. Wydrążyć środki i wyrzucić. Mięso umyć, pokroić w kosteczkę i podsmażyć, dodać groszek oraz pokrojone w kostkę pomidory. Marchewkę obrać i pokroić w kosteczkę, dodać do mięsa. W razie potrzeby podlać odrobiną wody i dusić około 10 minut. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Dodać do farszu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wydrążone cukinie ułożyć

Z miłości do słodkości
Polski kapuśniak z chińską kapustą pakchoi 163

porcje każdy. Mi smakowała, a tu już mały krok do przodu Składniki na 6-8 porcji: 600 -800 g kapusty kiszonej 400-500 g kapusty pakchoi lub pekińskiej 2 marchewki 2 cebule kilka ziaren ziela angielskiego (zmielić lub utłuc w moździerzu, nie cierpię wyławiać ich z zupy) łyżeczka kozieradki (utłuc lub zmielić z zielem angielskim) łyżeczka suszonego czosnku pół łyżeczki(...)łyżkach oleju w garnku, w którym będziesz gotować zupę. Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Co cebuli dodaj przyprawy, wymieszaj dodaj kapustę kiszoną i marchewką, duś razem 2-3 minuty mieszając po czym dodaj 2- 2,5 litra wody. Zagotuj na małym ogniu pod przykryciem. W międzyczasie drobno posiekaj kapustę pakchoi/pekińską i gdy zupa będzie się już gotować

greenscarf
Kasza jaglana z marchewką, dynią, kurczakiem, kozim serem i orzechami nerkowca 148

drobiowego przyprawy: po szczypcie curry, imbiru, kolendry mielonej, papryki wędzonej oraz chili, kuminu oraz suszonej natki pietruszki 1 łyżeczka soli odrobina świeżo zmielonego pieprzu 300 gram piersi kurczaka 2 marchewki 200 gram dyni hokkaido 2 łyżki oleju rzepakowego 1 cebula 1 ząbek czosnku 50 gram koziego sera (użyłam roladki koziej miodowej o delikatnie słodkim smaku, która świetnie wkomponowała się(...)posiekaną cebulę oraz czosnek. Po chwili dodaję przyprawy i całość smażę przez minutę. Kurczaka kroję w kostkę i wrzucam na patelnię. Składniki smażę na dużym ogniu przez kilka minut. Marchewkę kroję w plastry a dynię w kostkę. Dodaję do pozostałych składników i smażę całość kolejne kilka minut. Na patelnię wrzucam kaszę, chwilę ją prażę a następnie zalewam cydrem, który redukuję

Mango Papaja