szklanka mleka (ok. 250 g), - 2 ząbki czosnku, - puszka pomidorów (ok. 400 g), - 4 łyżki jogurtu greckiego (ok. 40 g), - 6 ziemniaków (ok. 420 g), - 2 marchewki (ok. 210 g), - puszka krojonych pomidorów (ok. 400 g), - przyprawy: papryka słodka, papryka wędzona, papryka ostra, zioła prowansalskie, sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Bułkę kroimy w kosteczkę, zalewamy mlekiem i czekamy(...)jogurtem greckim i lekko podgrzewamy (nie gotujemy sosu, ponieważ może się zważyć). Sos doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. 6. Pulpeciki podajemy polane sosem pomidorowym z ziemniakami i marchewką gotowaną. Pulpeciki są bogate w: - pełnowartościowe białko (pochodzące z mięsa i fasoli) które pełni funkcje budulcową, - likopen (pochodzący z pomidorów), który przeciwdziała procesom starzenia się, - substancje o działaniu bakteriobójczym pochodzące
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachprzepisu! DUSZONA ŁOPATKA Z KOLOROWĄ PAPRYKĄ I MAKARONEM Z PIEKARNIKA. Składniki: około 400 g łopatki w plastrach 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki 1/2 czerwonej papryki 1/2 zielonej papryki 1/2 żółtej papryki 1/2 pomarańczowej papryki 125 ml białego wytrawnego wina 1 puszka pomidorów krojonych w puszce 500 ml bulionu 2 łyżki oleju(...)olej na dużej, głębokiej patelni, mięso oprószyć mąką i smażyć z obu stron na złoto, po czym odstawić na bok. Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę i czosnek, dodać marchewkę i paprykę, smażyć 3 minuty. Wlać wino i dusić chwilę. Dodać bulion i pokrojone pomidory z puszki, doprawić solą, pieprzem czarnym i cayenne, wrzucić ziele angielskie i liście laurowe. Zagotować
Zakątek rozkoszy kulinarnychwszystkich warzyw kapustnych, to własnie brukselka jest najbogatrza w białko. Gorąco polecam zupę brukselkową, ponieważ jest nie tylko zdrowa, ale i smaczna :) Składniki: 1/2 kg świeżej brukselki 2 marchewki kawałek pora 3 ziemniaki kostka rosołowa 100 ml śmietany 18% lub jogurtu naturalnego Brukselkę oczyścić i umyć. Zalać wodą i zagotować. Po pięciu minutach odcedzić. Marchewki i ziemniaki pokroić w kostkę
kuchnia doskirazem wykorzystując dynię, pozostałam w tych bardziej płynnych klimatach. Prezentuję dziś kolejną propozycję na szybki, smaczny i pożywny obiad w postaci gęstej zupy-kremu. Połączenie dyni ze słodką marchewką wyśmienicie się tu sprawdziło! Składniki na porcje dla 4 osób: 3/4 litra wody 1 kostka rosołowa kawałek dyni - bez skóry, wielkości 2 jabłek, u mnie resztka zamro ż onego zapasu(...)minionego sezonu 4 marchewki - średnie 1 ziemniak - średni 1 żółta papryka - mała kawałek selera - wielkości 1 orzecha włoskiego 1 pietruszka - mała 1/3 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1/3 łyżeczki soli cebulowej pieprz czarny, pieprz cayenne - do smaku pestki dyni - do przybrania na talerzu 1 łyża mąki ziemniaczanej - płaska; do zagęszczenia
Grunt to przepis!ząbki czosnku - łyżeczka musztardy - 2 łyżki bułki tartej - jajko - łyżka- dwie wody - zioła prowansalskie, sól, pieprz - mąka, olej do obsmażenia Sos: - litr wody - kostka rosołowa - biała część pora - marchewka - korzeń pietruszki - pęczek kopru - łyżka musztardy - liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz - dwie łyżki gęstego jogurtu naturalnego - łyżka mąki Scones: - 0,5 kg ugotowanych ziemniaków - dwie łyżki masła - mąka wg potrzeby(...)olej do smażenia 1. Zaczynamy od wstawienia sosu: Do wstawionej na gaz wody dodać kostkę rosołową, ziele angielskie, liść laurowy, pokrojone w plasterki marchewkę i pietruszkę i pokrojonego w półplasterki pora. Gotować aż warzywa zmiękną. 2. Teraz możemy zabrać się za przygotowywanie pulpetów: Drobno posiekaną cebulę i czosnek zeszklić na maśle, przyprawić solą i ziołami prowansalskimi. Mięso, jajko, musztardę
Cook&Lovesprężystym makaronem jajecznym i dodającym treści selerem naciowym, który moim zdaniem jest wprost stworzony do tego aby znaleźć się w pomidorowej. Składniki: - 2 litry wody - słoiczek koncentratu pomidorowego - marchewka - pietruszka (korzeń + natka) - 2 łodygi selera naciowego - mała cebula - 2 ząbki czosnku - połowa białej części pora - 2 łyżki jogurtu naturalnego - kostka rosołowa - sól, pieprz, maggi, łyżeczka cukru, liść laurowy, ziele(...)angielskie - łyżeczka masła - makaron jajeczny do podania Do wody wrzucamy kostkę rosołowa, ziele angielskie, liść laurowy, pokrojoną w plasterki marchewkę, pietruszkę i selera i pora pokrojonego w półplasterki. Na łyżeczce masła szklimy posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy do zupy, gotujemy wszystko na małym ogniu do momentu aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy koncentrat, dokładnie mieszamy i czekamy do ponownego
Cook&Loveziele angielskie, liść laurowy kołduny: - ciasto jak na pierogi (1/2 porcji) klik - obrane mięso z porcji rosołowej - gęsi smalec (u mnie wytopiony z najtłustszych części z porcji rosołowej) - marchewka i cebula pozostała po przecedzeniu rosołu Porcję z gęsi dokładnie myję, osuszam, wkładam do garnka i zalewam zimną wodą. Zagotowuję na małym ogniu. Gdy na wierzchu zacznie zbierać się(...)bardzo wolnym ogniu. Następnie odcedzam. Na sam koniec dodaję posiekaną natkę pietruszki, pieprz, w razie potrzeby dosalam. Mięso z porcji rosołowej oddzielam od kości, i mielę razem z marchewką i cebulą pozostałą po gotowaniu rosołu. Do zmielonego farszu dodaję dwie łyżki gęsiego smalcu, aby był bardziej soczysty. Ciasto robię wg przepisu klik . Małą szklanką wycinam kółeczka, na środek nakładam
Cook&Lovećwiartki gotowanego jajka, które super komponują się z grzybami. Było pyyyysznie! Składniki: bulion (u mnie z kurczaka, równie dobrze może być warzywny) warzywa z bulionu: marchewka, pietruszka 3 średnie ziemniaki 2 łyżki sklarowanego masła 1 duża cebula 2 ząbki czosnku ok. 500 g świeżych grzybów (miałam: borowiki, kurki, pieczarki) odrobina tymianku śmietana 18% sól(...)chwilę. Usmażone grzyby przekładamy do ugotowanego bulionu, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy około 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dorzucamy ugotowaną wcześniej i pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Zabielamy zahartowaną śmietaną. Obowiązkowym dodatkiem i uwieńczeniem zupy jest posiekana natka pietruszki
Walijskie Pichceniepieczarki. Taki gulasz idealnie smakuje z ryżem, dowolną kaszą - czy ziemniakami. Ostatnio podawałam go też z plackami ziemniaczanymi. 1/2 kg żołądków drobiowych 7-8 pieczarek 1 marchewka 1 cebula 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka majeranku 1/3 łyżeczki papryki słodkiej gałka muszkatołowa sól, pieprz Zasmażka (*) : 2 łyżki mąki (**) 2 łyżki masła/oleju Ponadto: olej Opcjonalnie(...)osolonej wodzie) - przez około 1,5 godziny z dodatkiem listków laurowych i ziela angielskiego. Podroby odcedzić, ostudzić i pokroić w paseczki. Do garnka nalać świeżej wody, dodać pokrojoną marchewkę i ponownie gotować około 20-30 minut. W międzyczasie podsmażyć posiekaną cebulę i pieczarki. Całość przełożyć do mięsa. Przygotować zasmażkę. Na patelni rozgrzać masło i wsypać mąkę (energicznie mieszając
Di gotujeTakie danie możemy przygotować na obiad oraz śmiało podać na uroczyste przyjęcie zamiast tradycyjnego bigosu. 1 kg schabu bez kości 1,5 kg kiszonej kapusty 2 marchewki 1 duża cebula sól świeżo mielony pieprz majeranek suszony 2 listki laurowe 4-5 kulek ziela angielskiego 8-10 ziarenek kolorowego pieprzu 2 łyżki przyprawy warzywnej 2 łyżki oleju Schab podzielić(...)stron solą,pieprzem i majerankiem,ułożyć na talerzu. Talerz owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 1 godzinę. Kapustę włożyć do garnka,wlać 1/2 l wody,dodać marchewkę pocięta w talarki,przyprawę warzywną,kulki pieprzu,kulki ziela i listki laurowe,gotować z pół godziny pod przykryciem. Odsączyć z wody. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć kawałki schabu
Kolorowa kuchnia Elkiprzygotowania i gwarantuję Wam, że jeszcze szybciej znika ;) Polecam bardzo ;) Składniki: 2 szklanki mąki pszennej szklanka oleju 4 jajka 2 szklanki cukru 4 duże marchewki łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki mielonego cynamonu 100 g orzechów włoskich Wykonanie : Marchew obrać, wymyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jajka(...)utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawać startą marchewkę i ciągle mieszać. Następnie dodać olej, wymieszać do połączenia się składników. Kolejno dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon. Na koniec do ciasta dodajemy pokruszone orzechy włoskie, mieszamy do połączenia się składników. Gotowe ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i wkładamy do nagrzanego
Krakowskie smaki Anizjedzonym kiedyś u Basi Ritz w moim rodzinnym mieście (Gdańsk). Przedstawiam Wam zatem krem pomidorowy z bazylią i curry. Składniki: 1 ćwiartka z kurczaka (całe udko z pałką) kilka marchewek 1 duża pietruszka (korzeń) 1 łyżeczka curry w proszku (ja użyłem żółtego) 1 łyżka pasty paprykowej (własnej produkcji, przepis umieszczę wkrótce. Na razie może być też ze sklepu) 1 łyżeczka(...)dolej wrzątku do ustalonego poziomu. Warzne jest, żeby nie przerywać wrzenia. Po upływie 30 minut dorzuć warzywa i nastaw budzik na kolejne 30 minut. P zakończeniu tego czasu marchewka powinna dać się przekroić grubą drewnianą łopatką. Możesz skręcić ogień do minimum. Najpierw wyjmij kurczaka – nie będzie Ci potrzebny. Potem dodaj koncentrat pomidorowy. Uwaga: zupa ma być zajebiście pomidorowa
manslogblogprostu zamiast flaków daje żołądki. Żołądki bardzo lubię więc taka wersja flaczków jest dla mnie przepyszna. składniki: 1 kg żołądków z kurczaka 1,5 l bulionu drobiowego 1 duża marchewka 1 mała pietruszka kawałek selera 2 łyżki majeranku 2 listki laurowe 1 łyżka słodkiej papryki gałka muszkatołowa mielony imbir ostra papryka mielony pieprz czarny Żołądki dokładnie oczyścić i pokroić(...)zalać wodą aby je dobrze przykryła. Zagotować i gotować ok 5 minut. Następnie odlać wodę a żołądki zalać bulionem. Dodać majeranek i listki laurowe. Gotować aż żołądki będą miękkie. Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Gdy żołądki będą już miękkie dodać starte warzywa oraz przyprawy wedle własnego smaku. Można również dodać rozdrobnione mięsko na którym ugotowaliśmy
Monia miesza i gotujeŚwiąt czy innych uroczystości. Malutkie,podzielne porcje,doskonałe jako zimna przekąska. Najczęściej robię je z samych piersi kurczaka,czasem dodaję udka. porcja ugotowanego kurczaka z rosołu (piersi,udka) marchewka z rosołu groszek konserwowy ugotowane jajko 1 litr rosołu 6 łyżeczek żelatyny W małych kubeczkach,filiżankach lub miseczkach ułożyć plasterki marchewki,groszek,plasterki jajka. Mięso z kurczaka obrać ze skórek
Kolorowa kuchnia ElkiUlubiona potrawa mojego męża.. 30 dkg fasoli 50 dkg kiełbasy kilka suszonych pomidorów marchewka 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 cebula sól, pieprz majeranek wegeta listek ,ziele przyprawa do dań z fasoli Fasolę namoczyć, zostawić na co najmniej dwie godziny ,a najlepiej na noc. Następnie napęczniałą fasolę wraz z wodą , w której się moczyła(...)zagotować. Jak zacznie się pienić należy tę pianę usuwać, do momentu, aż przestanie się pienić. Cebulę i marchewkę pokroić w kostkę,podsmażyć ,dodać pokrojoną kiełbasę.Wszystko razem podsmażyć.Na koniec dodać pokrojone suszone pomidory , koncentrat oraz przyprawy.Dodać do gotującej się fasoli. Doprawić w razie potrzeby
Moje domowe kucharzenie