ostrej papryki, świeżo zmielonego kolorowego pieprzu lub połowę papryczki chili. Wtedy ma charakter;) Składniki: 2 l bulionu warzywnego 2 szklanki białej fasoli 2 drobno posiekane cebule 1 drobno posiekana marchewka 1 drobno posiekana łodyga selera naciowego rozgnieciony ząbek czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego mały pęczek natki pietruszki sól, pieprz (dodatkowo opcjonalnie ostra papryka) olej Przygotowanie: 1. Namaczamy fasolę całą(...)Następnego dnia opłukujemy i osączamy z wody. 2. Cebulę delikatnie zeszklić na oleju, dodać koncentrat, marchewkę, seler, czosnek, dusić przez 5 minut. 3. Dodać fasolę i zalać 2 litrami bulionu, doprawić do smaku. Gotować na małym ogniu przez około 1,5 godziny. Podawać ze świeżo posiekaną natką pietruszki. Smacznego
Zasmakuj Kuchnitaka uniwersalna przyprawa? Do zup, sosów, duszonego mięsa…wszędzie tam gdzie chcemy coś na szybko „dosmaczyć”. To Ty decydujesz o składzie swojej przyprawy. Jedni wolą więcej marchewki, inni dodadzą selera, ktoś pominie pora, bo go nie cierpi. Co ważne, nie mamy tu żadnej soli, glutaminianu sodu czy innych dziwnych dodatków. Często przeznaczam na taką jarzynkę warzywa, które(...)przyprawę w zakręcanym słoiku. Stoi spokojnie 2-3 mies. i po takim czasie robię kolejny słoik. Drukuj Domowa uniwersalna przyprawa do zup, sosów window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 3 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1/2 pora 3 pieczarki lub inne grzyby Sposób przygotowania Warzywa obieramy, myjemy. Ścieramy na tarce, pora i pieczarki szatkujemy. Suszymy. Suche warzywa przesypujemy do słoiczka
Mieszam w Garnkużeby nie było zbyt delikatnie, podałam je wyraźnym w smaku sosem pomidorowo-paprykowym . Składniki: ½ szklanki kaszy jaglanej suchej ½ kg mielonego mięsa (u mnie z indyka) 1 marchewka łodyga selera naciowego 1 jajko trochę majeranku ziele angielskie liść laurowy słodka papryka sól pieprz Wykonanie: Kaszę gotujemy na sypko. Studzimy. Dodajemy do mielonego mięsa wraz z jajkiem i przyprawami. Dokładnie wyrabiamy(...)całość. W garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę z marchewkę, selerem naciowym, liściem laurowym, zielem angielskim. Wilgotnymi dłońmi formujemy nieduże pulpety i delikatnie wkładamy na wrzątek. Gotujemy od momentu wypłynięcia jeszcze około 20 minut. Sos pomidorowo-paprykowy: 1 litr soku pomidorowego (lub pomidorowej passaty) 1 mała czerwona papryka 1 cebula ząbek czosnku szczypta cukru szczypta wędzonej papryki sól pieprz olej
Walijskie Pichceniejesienne dni najlepsze są zupy pełne jesiennych warzyw jak kapusta i marchewka, Rozgrzewające do szpiku kości .Lubię jesień mimo ,że zawsze jestem chora i dlatego wpisy teraz są nieregularne.Mam nadzieję , że mi to wybaczycie :).Z nosa leci , gardlo boli , a kości tańczą rockendrolla :) tak to bywa jesienią.Dllatego zapraszam na smaczne , domowe zupy , które mam nadzieję przegonią jesienne(...)ćwiartka kurczaka 1 op.włoszczyzny 1 mała główka kapusty 1 cebula 4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki masła 1 łyżka mąki sól pieprz ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Mięso myjemy,warzywa(oprócz marchewki)obieramy i zalewamy wodą ok.1litra.Dodajemy 2łyżeczki soli,gotujemy.Po 40min. dodajemy poszatkowaną kapustę.Przesmażamy na 1 łyżce masła startą na tarce marchew i posiekana cebulę.Gdy kapusta zmięknie,z zupy wyciągamy mięsko
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkimięsa mielonego z indyka lub wieprzowiny, wieprzowo - wołowego 200 g cienkiego makaronu chińskiego 5 grzybów mun paczka kiełków słonecznika lub rzodkiewki - 50 g 1 średnia cebula 1 marchewka 3 jajka papier ryżowy kapusta pekińska sos sojowy świeżo zmielony pieprz do smaku oliwa z oliwek Przygotowanie: 1) Namoczcie grzyby przez kilka minut w wodzie, następnie lekko obgotujcie do miękkości, pokrójcie(...)paski także kapelusze. 2) Makaron chiński zalać wrzątkiem i namoczyć, pokroić drobno. 3) Teraz warzywa: cebulę obrać i posiekać drobno, marchewkę zetrzeć na tarce o większych oczkach, kapustę pekińską posiekać drobno. 4) W misce wymieszać makaron, kiełki, mięso, grzyby, cebulę i marchew. Dodać jajka i doprawić pieprzem. 5) Papier ryżowy namoczyć w wodzie, układać na deseczce i nakładać delikatnie farsz
Zasmakuj Kuchnipure z ziemniaków i pysznymi ogórkami kiszonymi produkcji nie lada specjalisty w tej dziedzinie, Mamy Agnieszki. 2,5 godziny 4 składniki: 400 g łopatki wieprzowej bez kości 1 duża marchewka 1 duża cebula 3-4 łyżki mąki sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, czerwona papryka wykonanie: Łopatkę pokroić na kotlety i rozbić tłuczkiem do mięsa. Obtoczyć w mące. Na rozgrzanym(...)garnka z bitkami. Bitki doprawić zielem angielskim, liściem laurowym, pieprzem, solą, czerwoną papryką. Dusić około 2 godzin pod przykryciem na bardzo małym ogniu. Po około godzinie duszenia, dodać marchewkę pokrojoną w półksiężyce. Gwarantuję, że ten prosty przepis pozwoli Wam na przygotowanie mięsa, które rozpływa się w ustach Idealne na niedzielny obiad. #Ambition
Ania i Marcin gotująłyżki pokrojonej w kostkę marchewki, groszku zielonego, ziemniaków oraz kukurydzy 3-4 grubsze plastry szynki 5jajek 6-7 łyżek majonezu z dodatkiem 3-4 łyżek sosu tatarskiego Develey 200 ml rosołu, 6 łyżeczek zwykłej żelatyny 10 łyżek śmietany 30% - 36% sól i czarny pieprz do smaku Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)wystudzić. Groszek zielony, najlepiej mrożony ( wtedy ma piękny kolor) przelać tylko gorącą wodą na sicie, nie gotować. Zostawić do wystudzenia. Szynkę pokroić w grubszą kostkę. Ugotowane ziemniaki i marchewkę pokroić w kosteczkę. W gorącym rosole rozpuścić zwykłą żelatynę i pozostawić do lekkiego wystudzenia. Jeśli nie mamy rosołu można użyć żelatynę z przyprawami, która jest już przyprawiona. Śmietankę połączyć
W garach u GosiCalibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} 600g mięsa wieprzowego, mielonego 400-500g białej kapusty 100 g ryżu 3 litry wody 2 -3 duże cebule 3 średnie marchewki 2 małe pietruszk i kawałek selera 1puszka pomidorów krojonych Dawtona + 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego Dawtona 4 liście laurowe 4 -5 ziarna ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu sól(...)niezbyt drobno. W garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę i podsmażyć ją do lekkiego zrumienienia. Dodać mięso, wymieszać, smażyć około 5 minut. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, marchewkę, seler i pietruszkę, wsypać sól i pieprz cayenne. Wymieszać i dusić razem kilka minut. Wlać około 3 litry bulionu, gotować około 15-20 minut. Wsypać ryż, oraz kapustę i gotować
W garach u Gosihansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Duża główka młodej kapusty ok.500 g kiełbasy lub pół na pół z boczkiem wędzonym 3 duże cebule , 2 średnie marchewki opcjonalnie pieczarki ale nie koniecznie przecier pomidorowy sól, pieprz 3-4 listki laurowe, 2 łyżeczki majeranku 4-5 ziarenek ziela angielskiego Kotanyi cukier do smaku olej lub smalec(...)smażenia Wykonanie : Kapustę poszatkować, wrzucić do garnka i wlać 2-3 szklanki gorącej wody, dodać pokrojoną w talarki marchewkę. Kiedy kapusta lekko się podgotuje i ”upadnie” dodać ziele angielskie, liść laurowy, przyprawy. Cebulę pociąć w pióra a kiełbasę w kostkę. Na patelni na oleju podsmażyć kiełbasę. Następnie dodać cebulę, podsmażone dodać do kapusty. Doprawić solą i pieprzem. Dusić chwilę
W garach u Gosifont-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 600-700g mięsa wieprzowego z łopatki 2 średnie cebule 1 czerwona papryka 2 marchewki 2 łyżki sosu sojowo-grzybowego świeżo mielony czarny pieprz, odrobina majeranku szczypta pieprzu cayenne oraz granulowanego czosnku. Jeśli nie mamy może być zmiażdżony świeży ząbek. Jeśli zaś nie lubimy możemy(...)papryki w proszku 3-4 łyżki oleju 2 łyżki mąki na 1/3szklanki zimnej wody- opcjonalnie Wykonanie: Mięso pokroić w średniej wielkości kostkę. Cebulę i paprykę pokroić w drobniejszą kosteczkę, marchewkę w plasterki. Na rozgrzany olej wrzucić sproszkowaną paprykę zaraz po tym przygotowane mięso, krótko obsmażyć dorzucić pokrojone warzywa oraz przyprawy wraz z koncentratem. Krótko wszystko podsmażyć
W garach u Gosifont-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 2 podwójne filety z kurczaka 5 szt. czerwonej papryki 5 średniej wielkości ziemniaków 2 marchewki kawałek selera 2-3 cebule 2 ząbki czosnku lub łyżeczka czosnku granulowanego 4-5 łyżek papryki mielonej słodkiej wędzonej 1 łyżeczka pieprzu cayenne 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego ( kuminu(...)dodać mięso oraz przyprawy. Mięso lekko podsmażyć następnie podlać wodą ok 2-2,5l. gotować na małym ogniu. W międzyczasie obrać i pokroić w kostkę ziemniaki i seler a marchewkę w plasterki, paprykę w paski, wrzucić do wywaru dodać również koncentrat oraz poszatkowany świeży lubczyk. Całość gotować do miękkości na małym ogniu. Pod koniec gotowania doprawić jeśli istnieje taka
W garach u Gosisposobów na pozbycie się resztek niechcianych wędlin, które zalegają na talerzu w lodówce. Składniki: 300-400g krojonej wędliny, kiełbasy najlepiej lekko wędzonej (różnej) 2 spore cebule 1 marchewka 3-4 ogórki kiszone 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego u mnie Pudliszki Garść startego żółtego sera Olej do smażenia Cukier, sól, pieprz cayenne Wykonanie: Na oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę wędlinę(...)ładnie się zrumieni wrzucić do niej pokrojoną w dużą kostkę cebule. Razem podsmażyć. W między czasie zetrzeć marchewkę na tarce na małych oczkach sałatkowych, dodać do kiełbasy. Ogórki obrać ze skórki ale nie koniecznie, pokroić w kostkę i również dodać do kiełbasy. Podlać wodą do wysokości składników, podgotować na niewielkim ogniu około 10 minut. Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy
W garach u Gosifamily:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} SKŁADNIKI: 3-4 cukinie, ilość można dowolnie zwiększać w razie własnych potrzeb 3szt cebule 3szt średnie marchewki- opcjonalnie kiełbasa w/g upodobań smakowych. U mnie surowa, podwędzana 4-5szt papryki kolorowe 3szt duże pomidory sparzone i obrane ze skórki lub 2-3 łyżki koncentratu 3 kulki ziela(...)oleju pokrojoną w pióra cebulkę. Następnie dorzucić pokrojoną w kostkę lub pół plasterki kiełbasę. Po kilku minutach kolejno pokrojoną paprykę w większą kostkę lub paski, pomidory, w cienkie plasterki marchewkę, na końcu pokrojoną cukinię. Osobiście młodej cukinii nie obieram wystarczy umyć. Dodać przyprawy. Gotować wszystko na wolnym ogniu, dodać koncentrat ewentualnie jeszcze doprawić do smaku. Leczo będzie gotowe, kiedy warzywa
W garach u Gosiascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki; U mnie, młoda kapusta pekińska 3-4 marchewki kawałek białej części pora pęczek zielonego koperku 1 czerwona papryka Olej kujawski„3 ziarna” Sok z połowy cytryny Sól, pieprz, cukier do smaku Wykonanie: Kapustę drobno poszatkować, marchewkę zetrzeć
W garach u Gosisurówce jako dodatek obiadowy ale chyba najlepiej smakuje wyjadana prosto ze słoika. Na 1 główkę białej kapusty ok. 2-3 łyżki soli, jeśli lubimy można ukisić kapustę z marchewką a nawet z koperkiem. Ja zazwyczaj kiszę samą bez dodatków lecz tym razem będzie z marchewką. Wykonanie: Kapustę obrać z ciemnych zewnętrznych liści, wyciąć głąb i poszatkować ja to robiłam
W garach u Gosi