lepszego niż talerz takiej pysznej, rozgrzewającej zupy :) Składniki (na ok. 8 porcji): 400 g żółtego grochu łuskanego (połówki) 300 g wędzonego surowego boczku 5 średnich ziemniaków 3 małe marchewki 1 pietruszka 1 nieduża cebula kawałek selera (ok. 100 g) mały por (niekoniecznie) 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku pieprz sól Wykonanie: Groch płuczemy, wkładamy do miski i zalewamy zimną(...)przynajmniej na 8 godzin. Groch wraz z wodą, w której się moczył przelewamy do garnka, dodajemy obrane ząbki czosnku i gotujemy do miękkości. W międzyczasie myjemy i obieramy warzywa. Marchewkę i pietruszkę możemy pokroić na mniejsze części, ziemniaki kroimy w kostkę. Ugotowany groch przecedzamy na sicie. Pod żadnym pozorem nie wylewamy wody, w której się gotował (jest w niej bardzo
MyCookBook.plskrzydełka z kurczaka kawałek pora kawałek selera 1 mała papryka czerwona 1 malutka papryczka chili bez pestek domowa vegeta do smaku pieprz do smaku 4 ziemniaki duże 1 duża marchewka pęczek zieleniny ( pietruszka, liście selera,gałązka lubczyku ) około 2,5 l wody 1/2 małego kalafiora Wykonanie : Wszystkie warzywa obieramy i myjemy. Mięso myjemy, przekładamy do garnka, dodajemy pokrojoną(...)plasterki marchewkę, różyczki kalafiora, por, seler, zieleninkę, papryczkę chili.Zalewamy połową wody i gotujemy na małym ogniu około 20 minut następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojoną w paseczki czerwoną paprykę, dolewamy resztę wody i gotujemy tak długo aż warzywa będą miękkie. Z zupy wyjmujemy zielone części oraz skrzydełka, mięso oddzielamy od kości i kroimy, przekładamy do zupy. Dodajemy śmietankę
Sama słodycz i szczypta chiliwiedziałeś o patisonie . Zatem wiemy już sporo :) Czas na kolejny pyszny przepis ! Składniki: 8 szt. małych patisonów 1 szklanka kaszy kuskus 1 jajko 15 dag startego żółtego sera 1 marchewka 15 dag pieczarek 1 cebula 2 łyżki oleju 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Wykonanie: Kaszę kuskus zaparzyć według opisu na opakowaniu. W międzyczasie rozgrzać olej, zeszklić posiekaną cebulę, pieczarki, startą(...)marchewkę i przyprawami do smaku. Dusić około 10 minut na małym ogniu. Patisony dokładnie oczyścić, ściąć czapki, wydrążyć miąższ i oprószyć solą. Gotową kaszę kuskus wymieszać z przygotowanym farszem, jajkiem, serem. Nadziewać przygotowane patisony. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, piec w temperaturze 200 stopni około 40 minut. Podawać z gęstą kwaśną śmietaną
Tradycyjna Kuchniaosób: 1 łyżka domowej bulionetki 1 litr wody 1 dynia (ok. 2½kg) 1 cebula 150ml mleczka kokosowego 2 łyżki suszonej żurawiny 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 marchewka 2 średniej wielkości ziemniaki sól, pieprz czarny do smaku szczypta papryki ostrej Dodatkowo: 1 łyżka mleczka kokosowego pestki dyni grzanki chlebowe (przyrumienione na maśle) Sposób przygotowania: 1. Wodę zagotowujemy wraz z bulionetką(...)pokrojoną na mniejsze kawałki marchewką, suszoną żurawiną oraz ziemniakami. Dynię kroimy na mniejsze części, usuwamy pestki i pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180st C. C1ebulę kroimy w piórka i zmiękczamy na łyżeczce oleju kokosowego. 2. Upieczoną dynię, lekko przestudzoną obieramy ze skórki, dodajemy wraz z cebulą do bulionu, dolewamy także mleczko kokosowe. Gotujemy całość 5 minut
Kuchnia w czekoladziepodwójna 1 sztuka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, mąka pszenna 1/2 szklanki, cebula 1 sztuka, papryka 2 większe/kolorowe, czosnek 4 ząbki, kucharek 1 łyżka, wywar warzywny 4 szklanki/z fasolki, marchew 2 sztuki, mąka pszenna 2 łyżki, śmietana gęsta 1 łyżka, woda 1 szklanka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie - ile potrzeba umytą i osuszoną(...)mięso co jakiś czas mieszając, dodać kucharka dodać pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojone na kawałeczki kolorowe papryki i podsmażać z 5 minut co jakiś czas mieszając obieraczką "julienne" poszatkować marchew i dodać do gulaszu, wymieszać wszystko z ugotowanej fasolki szparagowej wlać wodę lub dodać 2 kostki warzywne i 4 szklanki wody, wszystko wymieszać i pod przykryciem dusić z 20 minut
W Mojej Kuchni Lubięwypróbować. Krem wyszedł wyśmienity, bardzo gęsty, syty i aromatyczny, czyli taki jak lubimy najbardziej :) Składniki: ok. 500 g dyni (waga po obraniu) 1 nieduży korzeń pietruszki 2 średnie marchewki 2 średnie ziemniaki 1 litr bulionu warzywnego 2 listki laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1-1,5 łyżeczki curry 0,5 łyżeczki kurkumy pieprz i sól(...)Dynię, pietruszkę, marchewki i ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, zalać do mniej więcej połowy objętości warzyw wodą i gotować przez 15 minut. Po tym czasie wrzucić listki laurowe, ziele angielskie i wlać bulion. Gotować, aż warzywa zmiękną. Na patelni zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i dodać do zupy
Simply Foodpożywniejszym daniem. Japońska zupa cebulowa idealnie rozgrzeje nas, kiedy przyjdą chłodne dni. Czego potrzebujemy? 2 obrane cebule, 1 litr bulionu warzywnego lub wody, 2 łodygi selera naciowego, 2 marchewki, 2 ząbki czosnku, garść pieczarek, szczypiorek, sos sojowy, szczypta imbiru, sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Cebulę kroimy na plasterki i smażymy na małej ilości tłuszczu, aż będzie lekko brązowa(...)Dodajemy pokrojoną cienko marchewkę, selera i czosnek, a następnie zalewamy bulionem lub wodą. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 40 minut, aż warzywa zmiękną i oddadzą cały swój aromat. Doprawiamy sosem sojowym, solą i pieprzem do smaku. Wyjmujemy warzywa. Na chwilę przed podaniem dodajemy do zupy cienko pokrojone pieczarki. Serwujemy z pokrojonym szczypiorkiem. Kiedy na dworze zimno, rozgrzewające
two broke sisterspalniku lub "dusić" w odpowiednim naczyniu w piekarniku. Składniki : 600g wołowiny 1 duża cebula 0,5 łyżeczki kminku 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 marchewki 1 pietruszka 2 papryki 1 pomidor 100-150ml przecieru pomidorowego 2 łodygi selera naciowego 300g ziemniaków 2 listki laurowe kilka ziaren czarnego pieprzu sól 1-2 suszone papryczki chilli(...)ząbek czosnku i chwilę przesmażyć. Zdjąć z ognia, dodać słodką paprykę i dokładnie wymieszać. Dodać mięso, posolić i przesmażyć, aż mięso się przyrumieni. Przełożyć do wolnowara, dodać pokrojoną marchewkę, pietruszkę i seler naciowy. Zalać wodą, na tyle aby pokryć warzywa, dodać ziarna pieprzu, liść laurowy. Przykryć i dusić przez 3-4 godziny na wysokim grzaniu. Dodać obrane
Codzienne GotowanieUwielbiam sałatki z kuskus :) Dziś ekspresowo z dodatkiem wędzonego łososia. Składniki: 1 szklanka kaszy kuskus 25-30 wędzonego łososia 1 marchewka 1 biała cebulka 150 ml bulionu warzywnego sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju świeży koperek Wykonanie: Kuskus zalać bulionem i odstawić na 10 minut. Marchewkę, cebulę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, po czym
Tradycyjna Kuchniakiedy. Zwłaszcza w chłodne dni jak dzisiaj przydaje się na rozgrzewkę. Lubicie kapuśniak? Kapuśniak Składniki: 6-8 porcji 3 l bulionu z mięsa 600 g białej kapusty 1 duża marchewka 2 pietruszki 1 duża cebula 2 łyżki masła 3 ząbki czosnku 1 liść laurowy 4 ziemniaki 1 łyżka suszonego majeranku sól i pieprz do smaku sok z połowy cytryny(...)wędzonego boczku Kapustę poszatkuj. Marchewkę i pietruszkę utrzyj na tarce o dużych oczkach. Pokrój czosnek w drobną kostkę. Obierz ziemniaki i pokrój niezbyt grubo. Dodaj warzywa, liść laurowy i majeranek do bulionu. Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. Zrumień lekko na maśle i dodaj do zupy. Dopraw zupę solą i pieprzem. Gotuj przez 25 minut. Na koniec dopraw zupę
codojedzeniaDlatego też takie pojemniki polecam szczególnie do przechowywania produktów dla dzieci. Świetnie sprawdzą się też w czasie wyjazdów. Składniki: 1,5 litra bulionu drobiowo-warzywnego 2 średnie marchewki 2 średnie pietruszki 0,5 mniejszego selera 1 liść z selera kawałek pora (biała część) 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 5 ziarenek pieprzu czarnego 400 g pieczarek(...)łyżka masła klarowanego 3-4 ziemniaki 0,5 szkl śmietany kremówki 1 spora łyżka posiekanego koperku Do smaku: sól himalajska pieprz czarny Przygotowanie: Warzywa oczyścić i umyć. Marchewkę, pietruszkę i por pokroić w półplasterki. Seler pokroić w kostkę. Do bulionu dodać pokrojone warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz kolorowy i liść z selera. Gotować na średnim ogniu
Ala piecze i gotujeZabielona śmietaną, bo barszczyk uwielbiam zabielany. Jeśli nie lubicie kawałków warzyw w zupie, proponuję zblendować wszystko, i otrzymacie wtedy pyszny, buraczkowy krem :-))) Składniki : 1 żeberko wędzone 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera biała część pora 4 ugotowane buraki 2-3 ziemniaki 2 ząbki czosnku 3 ziemniaki koperek pieprz czarny sól liść laurowy ziele angielskie majeranek sok z cytryny(...)Żeberko zalewamy wodą, zagotowujemy. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, trochę soli i gotujemy ok 20 minut. Po tym czasie dorzucamy czosnek oraz warzywa (por, seler, pietruszkę,ziemniaki i marchewkę) pokrojone w paseczki lub w kostkę. Całość gotujemy do miękkości mięsa i warzyw. Przed końcem gotowania mięso wyjmujemy, obieramy, pokrojone wrzucamy do zupy. Dodajemy starte na dużych oczkach buraki, doprawiamy solą
Walijskie Pichceniechorizo i mniej bulionu. Inspiracja tutaj składniki oliwa z oliwek 1 duża cebula, drobno posiekana 600 g policzków wieprzowych 1 łyżka mąki przyprawiona solą i pieprzem mała marchewka 100 g chorizo 2 ząbki czosnku, zgniecione 1/2 łyżeczki mielonego kminu 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej 150 ml sherry 300 ml wywaru wołowego + dodatkowo do podlewania 1 - 2 łyżki(...)konieczne, obsmażać policzki partiami. Obsmażone kawałki mięsa odkładać na bok. Całe obsmażone mięso włożyć ponownie na patelnię, dodać odłożoną cebulę. Zmniejszyć ogień. Dodać czosnek, kmin i paprykę, marchewkę i chorizo,smażyć wszystko przez ok minutę, następnie wlać sherry. Zagotować i drewnianą łyżką zeskrobać z dna patelni wszystkie smaki. Wlać bulion wołowy. Doprowadzić do wrzenia. Dusić na wolnym pod przykryciem
Stare Garykurczak w miodzie jest obłędny! 1 cebula 500 g fileta z piersi kurczaka 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 2 łyżeczki miodu 1 mała cukinia (200 g) 7 pieczarek 2 marchewki 1,5 czerwonej papryki 1/2 pęczka lubczyku Czerwona ostra papryka Sól Pieprz Cząber 0,5 łyżeczki Vegety 300 ml wody 300 g makaronu fusilli Filet z piersi kurczaka kroimy(...)kroimy w drobną kostkę, szklimy w garnku na oliwie z oliwek. Dodajemy kurczaka, chwilę podsmażamy. Dokładamy miód i dokładnie wszystko mieszamy. Kurczak zrobi się nam złocisty. Dokładamy wszystkie warzywa – marchewki oraz cukinia pokrojone w pół plasterki, paprykę w kosteczkę, pieczarki w ćwiartki. Lubczyk siekamy i również dokładamy do garnka. Wlewamy wodę oraz przyprawiamy solą, pieprzem, cząbrem, czerwoną ostrą papryką oraz
VioletoweKucharzeniegrochówką. Tak nabrałam apetytu, że musiałam ugotować garnek tradycyjnej grochówki. Składniki 1 wędzone żeberko 1 mała golonka wieprzowa 2 szklanki łuskanego grochu 3 litry wody 5 średnich ziemniaków 1 marchewka 1 cebula 1 liść laurowy 1 łyżka majeranku 3 ziela angielskie sól pieprz Do garnka wlać wodę, włożyć golonkę, żeberko i ugotować do miękkości pod przykryciem. Ziemniaki obrać, pokroić(...)kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do zupy, wsypać groch, ziele angielskie, liść laurowy, sól , pieprz i gotować do miękkości warzyw. Na koniec podsmażyć na łyżce masła cebulę drobno posiekaną. Wszystko przełożyć do garnka z zupą, doprawić majerankiem. Zagotować. W razie gdy zupa jest zbyt rzadka wymieszać łyżeczkę mąki z wodą, wlać do zupy i zagotować. zupa
O kuchni z uczuciem