marchewka - 20163 przepisów (strona:434/1345)

Zupa pomidorowa 128

ViolaPassion SKŁADNIKI: około 1 kg kurczaka (mogą być same udka,czy skrzydełka) 2 pory 2 pietruszki korzeń 3 marchewki 2 cebule 1 seler  liście laurowe 2 ziarnka ziela angielskiego natka pietruszki  koperek świeży wedle życzenia Sól,pieprz do smaku W razie konieczności kostka rosołowa koncentrat pomidorowy śmietana rzadka 18% Potrzebujemy większego garnka.  pieprz,sól do smaku(...)zbierając co chwilę szumówka szum który się nam zbiera, chcemy by nasza zupa była dosłownie czysta. Myjemy i Obieramy warzywa przekrajmy na pół pora,pietruszkę korzeń,seler  ,Marchewkę w paski  Następnie cebule obraną kroimy na pół i pieczemy na patelni, tak aby wieksza cześć była ciemna Gdy nasza zupa nie będzie już potrzebować szumówki wrzucamy warzywa i gotujemy

Viola cooks with passion
Pasztet z Dzika 119

200g boczku surowego (Gramatura nie jest za duża ponieważ  tylko ja jadam takie delicje) 1 sucha bułka namoczona w mleku 3 ząbki czosnku 1 cebula średniej wielkości 1 marchew 1 pietruszka korzeń 1 seler korzeń 1 gałązka świeżego  rozmarynu 2 listki laurowe Kilka ziaren  owocu jałowca Sól,pieprz 2 łyżki  gęsiego smalcu 2 świeże jajka Wino(...)czerwonym winie ,rozmarynie i jałowcu. Następnego dnia Mięso (dzika,gęsi i wieprzowine)  myjemy oczyszczamy z błonek przekrajmy na mniejsze kawałki  i umieszczamy w większym garnku. Dodajemy marchew ,seler Pietruszkę ,liście laurowe,1 Gałązkę  rozmarynu,owoc jałowca. Zalewamy zimna wodą i na średnim ogniu gotujemy  około  1.5 -2 h wszytko razem. Od czasu do czasu mieszając

Viola cooks with passion
Kiełbasiany gulasz z warzywami 161

Bardzo szybki obiad z tego co mamy w lodówce! Możemy dodać dowolne warzywa i będzie pysznie! 1 cebula 4 kiełbaski śląskie 1/2 czerwonej papryki 8 pieczarek 3 marchewki 1 szklanka pokrojonej żółtej fasolki 4 łyżki natki pietruszki 3 łyżki sosu pomidorowego lub koncentratu 1 szklanka bulionu warzywnego Sól Pieprz Słodka czerwona papryka Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na rozgrzanym(...)oleju w garnku. Następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę i kiełbasę. Kolejno dodajemy pieczarki oraz marchewkę pokrojone w plasterki, żółtą fasolkę i pietruszkę. Całość podlewamy bulionem wymieszanym z sosem pomidorowym. Dokładnie mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i słodką czerwoną papryką. Dusimy na wolnym ogniu przez 40 minut

VioletoweKucharzenie
Naleśniki zapiekane z farszem. 26175

ciasto naleśnikowe(patrz krokiety z mięsem) 1 podwójna pierś z kurczaka przyprawa gyros 1 łyżeczka drobno siekanego lubczyku 1 średnia cebula 2-3 łyżki masła klarowanego FARSZ: 1 średnia marchewka 1 średnia pietruszka 1 mała cebulka około 8 cm.białego pora około 8 cm. cukinii przyprawa- zioła włoskie 1/2 łyżeczki bazyliowej primerby 1 łyżeczka drobno siekanego lubczyku 1 łyżka octu(...)kroimy na małe kostki, smażymy na maśle z dodatkiem przyprawy gyros, lubczyku i cebuli, usmażone mięso odkładamy, wszystkie warzywa kroimy w kostkę,  na pozostałym tłuszczu smażymy warzywa, najpierw marchewkę i pietruszkę, dodajemy lubczyk, cebulkę, zioła włoskie, ocet winny, sól, pieprz, po 10 min. dodajemy cukinię, por i primerbę, smażymy kolejne 20 min, następnie rozkładamy na środku każdego naleśnika farsz

Kuchnia Beaty
Węgierska zupa gulaszowa. 945

więc robię co w mojej mocy by sprostać ;) Składniki: 500 g gulaszowej wieprzowiny lub wołowiny (lub mieszanka) 1 cebula 1 pomidor 1/2 czerwonej papryki (opcjonalnie) 2 większe ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka mały kawałek selera 1 łyżka oleju (lub smalcu) 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 2 - 3 łyżeczki pasty paprykowej piros arany (łagodnej lub ostrej wg smaku) lub innej(...)zawrzeniu dodać pastę paprykową i dobrze wymieszać. Gotować na małym ogniu aż mięso zmięknie (około 1 godziny). Po tym czasie dodać ziemniaki i seler pokrojone w kostkę oraz marchewkę i pietruszkę - w plasterki.  Wlać pozostały gorący bulion. Gotować dalej do miękkości warzyw.  5 minut przed końcem dodać wino i tarhonyę (przygotowaną wg przepisu na opakowaniu

zadanie-gotowanie
Orecchiette z pesto z natki marchwi i bobem 135

Orecchiette to super makaron do wszelakich sosów, gdyż te małe łódeczki makaronowe cudnie napełniają się sosami. Tym razem wypełniłam je pesto z natki marchewki, a obok podałam bób i marchewkę i był to pomysł znakomity. Spróbujcie sami może i Wam taki sposób zagospodarowania naci marchwi, którą przeważnie się wyrzuca przypadnie do gustu. Orecchiette z pesto z natki marchwi i bobem

Moje Małe Czarowanie
Zupa Kalafiorowa z Komosą Ryżową | Zupa Bezglutenowa 220

kilka gałązek koperku 2 małe listki laurowe lub 1 duży na zupę: 2 litry czystego wywaru 1 kalafior (około 800 g) 1 papryka czerwona (około 250 g) 2 marchewki (około 200 g) 500 g ziemniaków 150 g komosy ryżowej (około 3/4 szklanki) zamiast komosy możemy dodać kasze jaglaną 500 ml mleka 2 ząbki czosnku 3 łyżki masła 1 łyżeczka tymianku(...)gotuję wywar przygotuję resztę składników na zupę. Oczyszczoną i umytą marchew kroję w kostkę, umytą i oczyszczoną z gniazda nasiennego paprykę kroję w drobną kostkę i dodaję do marchewki, czosnek drobniutko kroję i dodaję do pozostałych składników. Obrane ziemniaki kroję w kostkę i daję do osobnej miseczki. Kalafior dzielę na różyczki i dokładnie płuczę pod bieżącą wodą. Końcowe przygotowanie zupy

Uwaga Babcia Gotuje
Surówka z kapusty i kalarepy 209

font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Kapusta biała – 50 dag Kalarepa -1 szt Marchewka – 1 duża szt Keczup – 2 łyżki Oliwa – 2 łyżki Sól ziołowa cukier pieprz kolorowy Kapustę oczyścić, opłukać i poszatkować, usuwając głąb, posypać solą i odstawić na 30 minut. Marchew obrać(...)opłukać i zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Kalarepę obrać, opłukać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Marchewkę i kalarepkę połączyć z kapustą, dodać cukier keczup, oliwę i pieprz do smaku, wszystko razem wymieszać

Camilla w kuchni
Zapiekanka mięsno warzywna z puree ziemniaczanym 197

letnią zapiekankę, mam nadzieję że was skusi swymi kolorami oraz smakiem :) Składniki: Farsz: 500 g mięsa mielonego (250 g wieprzowego i 250g wołowego) 2 cebule 2  średnie marchewki 1/2 pół szklanki zielonego groszku 2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki 1 kieliszek czerwonego wina 2 gałązki tymianku sól, pieprz olej Purre: 0,5 kg ziemniaków 2 szklanki groszku 1 pasztet drobiowy(...)Profi 4 łyżki masła sól do smaku Dodatkowo: pomidorki koktajlowe 4 plastry żółtego sera 4 gałązki tymianku Przygotowanie: Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na łyżce oleju. Marchewkę kroimy w cienkie plasterki i dodajemy do cebuli aby lekko zmiękła, następnie dodajemy groszek oraz mięso mielone. Doprawiamy słodką papryką, solą pieprzem i tymiankiem. Gdy mięso się zrumieni a kieliszek czerwonego

W kuchennej krainie
ZUPA OGÓRKOWA Z ZIEMNIAKAMI 140

użyłam przecieru z ogórków kwaszonych od firmy  Dagoma .   Składniki: * wywar rosołowy  * mięso z kurczaka  * korzeń pietruszki  * korzeń selera  * por  * sól * 2 małe marchewki * 2 małe ziemniaki * słoik przecieru z ogórków kwaszonych (330 g) Wykonanie: Ugotować wywar rosołowy. Pod koniec gotowania dodać pokrojone w małą kostkę marchewkę i ziemniaki. Gdy warzywa będą prawie miękkie

Zrób to smacznie
Kaszotto z kalafiorem 254

Napisałem "danie jednogarnkowe" jednak musimy wcześniej przygotować kaszę gryczaną (przygotowujemy ją wg. przepisu na opakowaniu). Składniki: 1 torebka kaszy gryczanej, 1 kalafior, 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, 3 marchewki, kurkuma, sól, pieprz, olej kokosowy, jarmuż Kaszotto z kalafiorem i jarmużem - jak przygotować googletag.cmd.push(function() { googletag.display("div-gpt-ad-1438249643431-0"); }); Kaszę gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. W międzyczasie(...)albo dużym garnku podsmażamy na odrobinie oleju kokosowego drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Kalafiora myjemy i drobno kroimy, dodajemy go na patelnię. Podsmażamy chwilę i dodajemy pokrojoną w półplasterki marchewkę. Całość podsmażamy ok. 10 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i kurkumą. Dodajemy przygotowaną wcześniej kaszę gryczaną i podsmażamy razem jeszcze ok. 3 minut. Jarmuż kroimy w mniejsze kawałki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Gulasz mięsny z dzika 143

świeżego rozmarynu ½ l czerwonego wina, wytrawnego Gulasz 600 g zamarynowanej szynki z dzika 2 łyżki oleju 2 łyżki masła + 2 łyżki do zasmażki 4 cienkie plastry wędzonego boczku 2 marchewki 1 duża cebula 500 g pieczarek 3 nacie selera 2 ząbki czosnku duże 3 nasiona jałowca 500 ml bulionu z mięsa 200 ml płynu z marynaty 1 łyżeczka pieprzu ½ łyżeczki(...)drugi dzień odcedź mięso z marynaty i zrumień na maśle. Dodaj płyn z marynaty i smaż aż alkohol odparuje. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, a następnie marchewkę i seler w plasterkach. Dodaj przyprawy. Na oddzielnej patelni zrumieć boczek pokrojony w kostkę. Dodaj do mięsa. Na tej samej patelni podsmaż pieczarki i również dodaj do mięsa. Całość zalej bulionem

codojedzenia
Colesław z czerwonej kapusty - fit 176

przyprawy. Np. libańska biała wersja koniecznie z kuminem i miętą. Dziś prosta, smaczna czerwona odmiana kapusty z octowo-olejową marynatą. Składniki: 1/2 czerwonej kapusty 1 czerwona cebula 2 marchewki sól, pieprz 2-3  łyżki oleju 1-1,5 łyżki octu winnego 1 łyżeczka miodu/syropu z agawy natka piertuszki Wykonanie: kapustę drobno poszatkować. Cebulę obrać i pokroić w półkrążki, marchewkę

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gulaszowa zupa z warzyw 125

listę składników ;-) ZUPA GULASZOWA Z WARZYW SKŁADNIKI: - 3 średnie cukinie - 5 dużych malinowych ekologicznych pomidorów - 1 duża cebula czerwona - 5 ząbków czosnku - 2 duże czerwone papryki - 2 duże marchewki - puszka pomidorów pelati - 1 łyżeczka papryki picante - 300 g wędzonego boczku - 500 ml wody - 7 łyżek oliwy z oliwek - sól ewentualnie: posiekane chili W dużym garnku rozgrzej oliwę, dodaj posiekaną cebulę(...)czosnek i pokrojony w kostkę wędzony boczek. Całość podsmażamy przez 10 minut. Dodajemy pokrojone papryki, marchewkę i przyprawy. Przykrywamy pokrywką i dusimy kolejne 15 minut. Dopiero po tym czasie dodajemy pokrojoną cukinię, która jest bardzo delikatna, i gdybyśmy ją wcześniej dodali, to by się po prostu rozpadła, a w zupie powinna zachować swój kształt. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, przykrywamy

SMYKWKUCHNI
Pieczona pierś z kurczaka z warzywami 165

Kolejny fit pomysł na obiad z piersi kurczaka z dodatkiem warzyw, prosto z piekarnika. Czas przygotowania i ilość porcji 35 minut, 2 porcje. Produkty pierś z kurczaka, 2 marchewki, 1 pietruszka, kilka małych ziemniaków, 3 ząbki czosnku, kiść pomidorków koktajlowych, kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego, łyżka masła sól, pieprze, bazylia, oregano. Przygotowanie Pierś z kurczaka przekrój na dwie porcje. Przypraw solą(...)oraz pieprzem. Żaroodporne naczynie posmaruj masłem i włóż do niego mięso. Posyp przyprawami i połóż pocięte w plasterki ząbki czosnku. Warzywa obierz i umyj, a następnie włóż do naczynia. Marchewkę i pietruszkę w całości, ziemniaki pokrój na mniejsze kawałki. Wierzch mięsa posmaruj koncentratem pomidorowym. Posyp jeszcze odrobiną przypraw i włóż kiść pomidorków. Całość piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury

Fit&Fast Kitchen