pożywna zupa kurkowa z warzywami oraz słodką śmietaną. Zawsze w sezonie kiedy są kurki staram się ją ugotować. Składniki: 3 litry rosołu drobiowego 200 gram kurek 1 cebula 3 marchewki 1 pietruszka 5 ziemniaków 150 ml. śmietany 30% Sól, pieprz 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej Sposób przygotowania: Kurki oczyszczamy, myjemy, większe kroimy na mniejsze kawałki, obraną cebulę kroimy(...)kostkę. Na patelni roztapiamy masło, przekładamy pokrojone kurki i cebulę, podsmażamy do momentu odparowania wody. Marchewki i pietruszkę obieramy, kroimy w plasterki, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Rosół zagotowujemy, wrzucamy pokrojone warzywa oraz podsmażone kurki z cebulą, gotujemy do miękkości warzyw. Zupę zagęszczamy mąką wymieszaną w niewielkiej ilości zimnej wody. Zdejmujemy z ognia, wlewamy śmietanę, mieszamy i doprawiamy
Bajeczna KuchniaChciałam zrobić coś innego coś czym bym mogła was zaskoczyć i udało się.Ten marchewko-wiec zaskakuje wyglądem i smakiem, a wizualnie przypomina tort. Składniki: świeża marchewka 2 szklanki 2 szklanki mąki pszennej Szymanowskiej tortowej typ 450 szklanka ksylitolu 1 szklanka oleju rzepakowego Olej Polski 4 jajka mała
Różowa kuchniakurczaka w kawałkach (najlepiej pałki lub udka) 1-2 czerwone cebule ok. 0,5 kg ziemniaków, najlepiej czerwonych, ale mogą być też zwykłe (wtedy najlepiej młode) 300 g marchewki baby (może być mrożona, przed użyciem rozmrozić) albo zwykłej pokrojonej w talarki 3-4 łodygi selera naciowego 250 ml bulionu drobiowego 1 łyżka świeżego tymianku (albo 1 łyżeczka suszonego) Marynata jerk(...)macie czasu, można pominąć, ale marynowanie daje większą intensywność). Ziemniaki wyszorować i pokroić w duże kawałki. Cebulę obrać i pokroić w ósemki. Marchew pokroić w talarki, jeśli używacie mrożonej marchewki baby należy ją rozmrozić i odsączyć z wody. Łodygi selera naciowego przekroić wzdłuż a następnie na kilkucentymetrowe kawałki. Przygotowane warzywa ułożyć w blasze do pieczenia/ naczyniu żaroodpornym. Polać bulionem
Pociąg Do Kuchniprzepadam za bardzo octowymi przetworami. składniki: ok 2,5 kg średnich ogóków gruntowych 2 l zimnej wody ( 8 szklanek) 1/2 szklanki soli kamiennej do każdego słoiczka: 3-4 plasterki marchewki, po kilka ziarenek angielskiego ziela i czarnego pieprzu, 1/2 łyżeczki gorczycy zalewa 3 szklanki wody 2,5 szklanki cukru 1,5 szklanki octu 10 % Przygotować zalewę. Do garnka wlać wodę(...)odstawić na 3 godziny. W międzyczasie ze dwa razy przemieszać. Po tym czasie ogórki dobrze osaczyć na sicie. Na dno do każdego słoiczka włożyć po 3-4 plasterki marchewki, kilka ziarenek ziela i pieprzu, 1/2 łyżeczki gorczycy. Następnie do słoiczków włożyć osączone ogórki. Ogórki ułożyć w słoikach luźno, nie ugniatać ani nie wciskać na siłę. Zalać wcześniej przygotowaną zalewą
Monia miesza i gotujeosób 1,300 kg mięsa z kurczaka, możliwości jest dużo, np. kilogram piersi z kurczaka i 3 skrzydełka lub gotowa porcja rosołowa, 2,5 litra wody 3 duże marchewki 2 pietruszki pół selera 1 por z liściem duża garść natki pietruszki, liści selera opcjonalnie liście lubczyku 2 liście laurowe 5 zieli angielskich 5 kulek pieprzu sól pieprz 1 kostka rosołowa(...)makaron nitki Przygotowanie: Mięso dokładnie myjemy i zalewamy zimną wodą na pół godziny. Marchewkę kroimy w duże części, pietruszkę na pół, selera dajemy połowę bez krojenia, pora kroimy wzdłuż na pół. Po tym czasie przekładamy je do dużego garnka, zalewamy 2,5 litra wody i zagotowujemy. W międzyczasie zbieramy szumowiny ( taka biała piana). Gdy woda się zagotuje, dodajemy pokrojone
Wołowina od rekinachili, sól, pieprz Sos pomidorowy: 1 kg podłużnych pomidorów, 100 g pomidorków koktajlowych, oliwa z oliwek, suszone płatki chili, ocet balsamiczna, cukier, sól, pieprz 2 łodygi selera naciowego, 1 marchewka, 1 ząbek czosnku, świeże oregano, sól, pieprz dodatkowo: 100 g pomidorków koktajlowych, 1 czerwona papryka, 1 żółta papryka, makaron Linguine, świeża bazylia Pomidorki myjemy i suszymy, a następnie kroimy(...)suszonymi płatkami chili. Zawartość miski dokładnie mieszamy. Z tak przygotowanego mięsa przy pomocy dłoni formujemy małe pulpeciki, które smażymy na rozgrzanej patelni do zrumienienia. Seler naciowy oraz marchewkę myjemy, osuszamy i obieramy, a następnie kroimy w niewielkie kawałki. Warzywa wrzucamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i smażymy do lekkiego zrumienienia. Na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, świeże oregano
Plate of Joyłyżeczka majeranku sól pieprz 2 łyżki mąki do obtoczenia olej do smażenia 500 ml bulionu mięsnego 1/2 pęczku koperku 1/2 małego brokuła 1/2 małego kalafiora 1 średnia marchewka 1 pietruszka 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 liść laurowy 1 łyżka sosu sojowego 3 ziarenka ziela angielskiego Mięso włożyć do miski, dodać jajko, posiekaną drobno cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek(...)kulki i obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć pulpety z każdej strony. Po obsmażeniu włożyć je do garnka z wrzącym bulionem. Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę, liśc laurowy, ziele angielskie i gotować pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut, a następnie włożyć różyczki kalafiora i brokuła. Wszystko gotować do miękkości warzyw. Powstały
O kuchni z uczuciemTeraz o cieście trochę ;)), tak na szybko, na kolację z tego co było w lodówce, bo do sklepu mi się nie chciało iść ;). Jak dodatek cukinia, biała papryka, kukurydza, marchewka, zielenina i suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką. Ja robiłam z jednego ciasta, jeśli, dzieliłam go na 3 części, jeśli potrzebujecie więcej porcji, to składniki trzeba zwiększyć. Smakowite(...)było więc polecam :-)). Miłego dzionka :)) Składniki: 1 płat ciasta francuskiego mała cukinia 1 większa marchewka kukurydza papryka cebulka razem z cybuchami natka pietruszki suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką jajko Ciasto dzielimy na 3 części, końce nacinamy (zdjęcie poniżej). Warzywa kroimy i układamy na ciasto, posypujemy suszonymi pomidorami i zawijamy. Jajko wbijamy do kubka, roztrzepujemy i smarujemy
kruche babeczkimięsa od łopatki 500 g fasolki szparagowej 1 cebula 150 g pieczarek 3 ząbki czosnku 2 marchewki 1 papryka czerwona 3 pomidory 2 szkl rosołu lub wywaru warzywnego sól pieprz zioła do smaku (oregano, bazylia,majeranek, lubczyk, hyzop, chili, słoda papryka) tłuszcz do smażenia łyżka mąki Mięso kroimy w drobną kostkę , wszystkie warzywa i pieczarki kroimy w kostkę(...)plasterki (wedle uznania) , fasolkę na mniejsze kawałki ok 2-3 cm. W garnku rozgrzewamy tłuszcz, i wrzucamy kolejno, cebulę, czosnek, marchewkę i mięso, teraz smażymy aż mięso odparuje i zacznie się przyrumieniać, podlewamy rosołem i dodajemy paprykę, pokrojone pomidory bez skórki, pieczarki i fasolkę oraz przyprawy i dusimy aż wszystko będzie miękkie, w razie potrzeby podlewamy wodą. Na koniec mąkę
Gotowanie jest łatwecukinii 2 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 5 jajek 120 g sera żółtego sól pieprz pieprz ziołowy staropolski oregano bazylia 2 łyżki oliwy na sos 200 g pieczarek 1 cebula sól pieprz tłuszcz do smażenia śmietanka 22% ok 300 ml Cukinię i marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, solimy i mieszamy, odstawiamy na ok 15 min, a potem
Gotowanie jest łatwetego przepisu jestem najbardziej dumna :).Gorąco polecam. 500g.wieprzowiny bez tłuszczu i skóry odrobina mielonego imbiru 1 liść laurowy 1/2 łyżeczki mielonej gorczycy goździk 1 łyżeczka cukru muscowado 6 dużych marchewek duży por seler sól pieprz Na sos: `~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 1 mały pęczek natki pietruszki 3 łyżki przyprawy maggi kilka listków świeżego lubczyku 10dag.masła 1 łyżka mąki 1 łyżka białego wytrawnego wina(...)czyścimy i dodajemy do gotującego się mięsa .Gotujemy na małym ogniu ok.1 godz.o dodajemy przyprawy.Warzywa możemy wyjąc wcześniej w zależności od miękkości ich ugotowania i schłodzić zimną wodą.Pokroić marchewkę i por ,seler w talarki.Przygotowujemy sos: 0.5 litra przecedzonego wywaru z mięsa odparowujemy do połowy.Myjemy natkę pietruszki oraz lubczyk,osączamy i oddzielamy listki od łodyżek.Drobno je siekamy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiszybko młodą kapustę albo kapuściany sos do mięsa? Zamiast długiego gotowania wywaru na kościach można użyć gotowego kapuśniaku Profi , który świetnie go zastąpi. Wystarczy go zmiksować, dodać trochę koperku, marchewki i sos gotowy (nawet bez zagęszczania). Można do niego też dodać młodą kapustę i zapiec w piekarniku z mięsem wieprzowym np. karkówką albo polędwiczką. POLĘDWICZKI ZAPIEKANE W KAPUŚCIE Składniki(...)małej główki kapusty (świeżej) 1 mała cebula 1 mała marchew 1/3 pęczka świeżego koperku Przygotowanie: sos: Cebulkę siekamy i lekko podsmażamy na patelni. Świeżą kapustę kroimy niezbyt grubo, a marchewkę ścieramy na tarce. Koper siekamy. Kapuśniak Profi miksujemy blenderem, a następnie gotujemy. Do gotującego się kapuśniaku dodajemy pokrojona kapustę, marchew i cebulę. Gotujemy kilka minut
Bon appetit mon amiePyszny obiad z cukinii :) Składniki na 2 osoby: 2 cukinie - waga około 800 gr 1 mała cebula 1 mała marchewka 1 małe pętko kiełbaski 1/2 korzenia pietruszki 1 listek laurowy 2 kulki ziela angielskiego 1 łyżeczka suszonych warzywek bez soli 1/2 puszki pomidorów krojonych bez skórki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 mała czerwona papryka - niekoniecznie sól i pieprz do smaku(...)podsmażamy/szklimy cukinie na nim. Solimy ją oczywiście aby puściła sok w tym czasie. 2. W rondelku zaś szklimy cebulkę. Następnie po chwili dodajemy pokrojone w kosteczkę warzywa (marchewkę i pietruszkę) pod koniec smażenia dodajemy pokrojona w kostkę paprykę. 3. Przesmażone warzywa wraz z papryka przekładamy do cukinii, w tym samym czasie kiedy warzywka "zaprzyjaźniają się" z cukinią, podsmażamy kiełbaskę
Gotowanie...to proste !razem na pyszne ogórki konserwowe, które każdego roku robię i zawsze znikają do ostatniego słoika. Składniki: 4 kg ogórków koper z baldachami nasion korzeń chrzanu czosnek cebula marchewka (brak jej na zdjęciu) pieprz czarny ziele angielskie 3 listki laurowe gorczyca majeranek kminek Składniki na zalewę octową: 4 l wody 1,5 szklanki octu 10% 4 łyżki(...)odstawiłam do wystudzenia. Ogórki do konserwowania wkładam do słoików o pojemności 0,9 l, dlatego ogórki wybieram średniej wielkości i małe. Do wyparzonych słoików wkładam na dno koper, paseczki marchewki i chrzanu, ząbek czosnku, po pół łyżeczki gorczycy, kminku i majeranku. Teraz już mogłam wkładać ogórki. Na dno większe a u góry małe, którymi uzupełniałam wszystkie wolne miejsca
Kuchnia u Krysipowstała moja kolejna sezonowa zupa jesienna. Tym razem z brukselką Składniki: 1,5 l rosołu ( bulionu z drobiu lub z warzyw ) 300 g brukselki (oczyszczonej) 2 marchewki (oczyszczone, pokrojone w plasterki) 2 łodygi selera naciowego (oczyszczony, pokrojony w plasterki) 3 ziemniaki (obrane, pokrojone w kosteczkę) 2 pomidory 6 łyżek oliwy sól(...)zalałam gorącą wodą, po chwili wodę odcedziłam i pomidory zalałam zimną wodą. Zdjęłam z nich skórkę, pokroiłam w cząstki. W dużym rondlu rozgrzałam oliwę na średnim gazie, włożyłam cebulę, marchewkę i seler. Smażyłam około 10 minut. Wymieszałam i kiedy warzywa lekko się zrumieniły dodałam pomidory i brukselkę. Całość zalałam gorącym rosołem. Na koniec dołożyłam ziemniaki. Zostawiłam na średnim
Kuchnia u Krysi