sól, pieprz Smażone warzywa: 1 opakowanie makaronu chow main 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka imbiru 0 również starłam go na tarce 4 łyżki oleju arachidowego - użyłam słonecznikowego 3 marchewki pokrojone w słupki 2 papryki pokrojone w słupki 1 brokuł podzielony na małe różyczki 500 g groszku cukrowego (użyłam zielonej fasolki szparagowej) 4 łyżki sosu sojowego pęczek świeżej kolendry (pominęłam(...)odstawiamy na 5 minut. Przecedzamy. Do woka lub głębokiej patelni wlewamy olej i wrzucamy czosnek i imbir. Smażymy chwilę, ciągle mieszając - aż uwolni się zapach. Następnie dodajemy paprykę i marchewkę - ciągle mieszając smażymy ok 3 minuty. Dodajemy różyczki brokuła i groszek. Do podsmażonych warzyw dodajemy makaron chow main. Wszystko delikatnie mieszamy i podlewamy sosem sojowym. Smażymy chwilę, aż sos się
sierotka maRysia w kuchniPrzepis na smaczną zupę pomidorową z pomidorami z puszki i makaronem. Składniki: 5 skrzydełek z kurczaka 2 marchewki pietruszka kawałek selera kawałek pora cebula pół puszki pomidorów 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego kopiasta łyżka śmietany 18% 5 ziaren ziela angielskiego, 4 liście laurowe sól, pieprz makaron nitki lub inny ulubiony Przygotowanie Skrzydełka zalewamy 2,5 litra wody, dodajemy ziele angielskie(...)liście laurowe. Zagotowujemy. Zbieramy „szumowiny”, dodajemy obrane marchewki, pietruszkę, seler i por. Cebulę obieramy, przekrawamy na pół i obsmażamy na suchej patelni. Również dodajemy do wywaru i gotujemy na wolnym ogniu, aż skrzydełka i warzywa zmiękną. Przyprawiamy. Z wywaru wyjmujemy warzywa i skrzydełka. Ja go przecedzam, ale nie jest to konieczne. Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach
e-PrzepisyKulinarnewarzywnych przekąsek z trzema dipami czas przygotowania: 30 minut składniki: WARZYWNE PRZEKĄSKI - papryka słodka czerwona papryka słodka żółta ogórki świeże gruntowe lub węże seler naciowy marchewki brokuł albo/i kalafior DIP CZOSNKOWY - 250 ml jogurtu typu greckiego albo serka homogenizowanego naturalnego 2-3 ząbki czosnku sok z cytryny do smaku - sól, pieprz mielony DIP ZIOŁOWY(...)cukru do smaku - sól, kumin mielony, imbir mielony, kurkuma w proszku, papryka mielona słodka i ostra Jak przygotować talerz warzywnych przekąsek? Wszystkie warzywa umyłam i dobrze osączyłam. Marchewkę oskrobałam. Ogórki obrałam ze skórki. Z selera usunęłam podłużne, łykowate włókna. Papryki pozbawiłam gniazd nasiennych. Te wszystkie warzywa pokroiłam w paski i słupki. Brokuła (albo kalafiora) podzieliłam na nieduże różyczki
Smaczna Pyzaprzepisu, będzie pomocny. Inspiracją był przepis z tej strony składniki 600 g policzków wołowych ( 3 - 4 policzki ) 2 łyżki oliwy 1 cebula, grubo posiekana 1 marchewka, obrana i pokrojona w grube krążki 6 ząbków czosnku, obrane i grubo posiekane 1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina 1/2 - 1 szklanka bulionu 1 łyżka pasty pomidorowej gałązka rozmarynu(...)minuty z każdej strony albo do momentu aż mięso zbrązowieje. Odstawić na bok. Pieczarki umyć, osuszyć, przekroić na pół. W misie wolnowaru rozłożyć cebulę, czosnek i marchewkę. Na nich ułożyć mięso i pieczarki. Na patelnię na której smażyliśmy mięso wlać wino i bulion, dodać pastę pomidorową, zagotować, zdrapać drewnianą łyżką smaki z dna. Gorącym płynem z patelni zalać mięso
Stare Garymłodej kapuście, a do tego ziemniaki z koperkiem i domowy kompot...niebo w gębie!. Składniki: - 4 plastry schabu z kością - 1 główka młodej kapusty - 1 duża cebula - 1 duża marchewka - 1 pęczek koperku - 1 stołowa łyżka octu - 1 płaska łyżeczka mielonego kminku - smalec - sól - pieprz 1. W rondlu na smalcu przesmażamy drobno pokrojoną cebulę, następnie dodajemy poszatkowaną kapustę(...)startą na tarce marchewkę. Dodajemy sól, pieprz, koper i ocet, podlewamy wodą i dusimy ok. 15 minut na małym ogniu. 2. Mięso myjemy, rozbijamy tłuczkiem, oprószamy solą i pieprzem, obsmażamy na patelni z obu stron, a następnie wkładamy do gotującej się kapusty. Dusimy razem przez ok. 20-30 minut, doprawiamy do smaku, podajemy z młodymi ziemniaczkami
Apetyczna babeczkajest świeżo wyciśnięty czosnek. Do sosu możesz dodać koperek (świeży lub suszony) lub ulubione zioła ,u mnie tymianek. Wszystko razem zmiksować ,doprawić ,sola i pieprzem. Warzywa blanszowane Składniki 2 marchewki młode 1 pietruszka kilka różyczek kalafiora 25 dag fasolki szparagowej Wykonanie Zagotować wodę w garnku i wrzucić do niej obrane i czyste ,pokrojone marchewki, kalafior - różyczki ,pietruszkę ,oraz w całości
w mojej kuchniświeżych drożdży (lub 7 g suszonych) 250 ml letniej wody 1 łyżka oleju rzepakowego + do posmarowania ½ łyżeczki soli Coleslaw: główki czerwonej kapusty 1 czerwona cebula 1 mała marchewka 1 gruszka 1 łyżka musztardy Dijon 2 łyżki majonezu sok z ½ cytryny sól, pieprz do smaku Frytki z pietruszki: 1 kg pietruszki 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka słodkiej papryki ½ łyżeczki(...)Dokładnie mieszamy, a następnie odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie można ją delikatnie opłukać, jeżeli będzie za słona. Cebulę drobno siekamy, a obraną gruszkę kroimy w malutką kosteczkę. Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach. Wszystko łączymy i przygotowujemy sos. W tym celu mieszamy majonez z musztardą i sokiem z cytryny. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku i łączymy
Food SquareKolejna propozycja obiadowa. Drób w moim domu jest bardzo często, a w Waszym? Zapraszam! Składniki; 1 kg udźca z kurczaka 2 marchewki 2 garście świeżego szczawiu 2 łyżki masła do smaku pieprz, sól, przyprawa uniwersalna pół łyżki mąki Przygotowanie; Mięso umyć a następnie osuszyć, na patelni rozpuścić 1 łyżkę masła i układać udźce. Zrumienić(...)każdej strony a następnie podlać niewielką ilością wody. Dodać pokrojoną marchewkę i dusić do miękkości co jakiś czas podlewając wodą. Szczaw przebrać, opłukać, odciąć ogonki a następnie posiekać same liście. Na drugiej patelni rozpuścić 2 łyżkę masła i wrzucić szczaw. Dusić aż wyparuje cała woda. Kiedy mięso jest już miękkie, uzupełniamy wodę, doprawiamy
Radość kipiąca uśmiechem.Składniki: kapusta biała 1 główka/mała, cebula 1 sztuka, marchewka 1 sztuka, koperek 1/2 pęczka, sól czosnkowa 3/4 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, cukier 1 łyżeczka, ocet jabłkowy 2 łyżeczki, olej rzepakowy 2 łyżki kapustę drobno pokroić, zalać wrzącą wodą na 5 minut, odlać na durszlak, odsączyć i wsypać do większej miski do kapusty wsypać cukier, sól, pieprz(...)mielony, dodać startą marchewkę, posiekany koperek, cebulę wlać ocet, olej i wszystko dobrze wymieszać, odstawić na 30 minut aby smaki się przegryzły pyszna, zdrowa surówka i na obiad i do podjadania.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiępółki lub na mieście smakuje dobrze. Zapraszam do wspólnego przygotowania tej sałatki. Podawajcie ją z mięsem, do ryżu czy ziemniaków. Składniki: 1 kg białej kapusty - średnia główka 2 marchewki 1 większa cebula Sos do sałatki: 4 łyżki majonezu Kielecki 4 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki octu winnego 4 łyżki cukru pudru sól, pieprz(...)smaku Wykonanie: Kapustę dobrze umyj, usuń zewnętrzne twarde liście, a resztę drobno poszatkuj. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Obraną cebulę drobno posiekaj. Następnie przygotuj sos do sałatki mieszając w misce wszystkie składniki do sosu, doprawiając do smaku. Wszystkie drobno posiekane i starte na tarce warzywa połącz w misce, polej sosem, dopraw do smaku
Zasmakuj Kuchniwyrazistym akcentem, np. z wcześniej wspomnianą sałatką colesław, ogórkami kiszonymi, z sałatką szwedzką. Składniki: 500 g mięsa wieprzowego mielonego 1 większa cebula 2 łyżki startej na drobnych oczkach marchewki 2 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek pęczek świeżego kopru 200 g śmietany 18% pół szklanki bulionu warzywnego (możecie go szybko zrobić rozpuszczając pół łyżki vegety natur(...)połowie szklanki gorącej wody) olej rzepakowy Wykonanie: Koperek drobno posiekaj. Mięso połącz z drobno posiekaną cebulką, marchewką, 2 łyżkami koperku (zostaw też do sosu) i rozgniecionym w prasce czosnkiem. Przypraw do smaku, utwórz kuleczki. Smaż na rumiano z każdej strony na rozgrzanym oleju. Ułóż do mniejszego garnka: polej sosem: połącz śmietanę z bulionem, posyp koprem. Wszystko razem wymieszaj
Zasmakuj Kuchniduży pęczek młodej włoszczyzny, 500 ml bulionu z drobiu lub cielęcego, 1 listek laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu czarnego, 500 ml śmietany 18%, Włoszczyznę obrać, umyć. Marchewki, pietruszki, selera, jasną część pora pokroić w plasterki. Kartofle umyć, obrać, pokroić w niezbyt grube półplasterki. Dno naczynia posmarować masłem. Na nim ułożyć pokrojone warzywa. Skoki królika podsmażyć na rumiano(...)godzinę. Po tym czasie wlać śmietanę rozbełtaną z dwiema łyżkami gorącej wody. Doprawić solą. Piec dalej 20-30 minut pod przykryciem. Podałam ze szpinakiem i karmelizowaną na miodzie marchewką. zastawa
królestwo garówmąka do obtaczania pulpetów na zupę: 1 litr bulionu (może być z kostki) 4 łyżki startych ogórków kiszonych 1 łyżka koperku suszonego lub świeżego 1-2 ząbki czosnku 1 marchewka starta na drobnej tarce 200 ml śmietanki (można zastąpić mlekiem, nawet sojowym lub jogurtem) pieprz do smaku 1/2 do 1 łyżki mąki + woda do zagęszczenia (opcjonalnie) Wykonanie: Pulpety: połączyć(...)zamieszania na pewno przykleją się do dna garnka. Jeden raz mieszania wystarczy. Wykańczanie zupy: po ok. 10 minutach gotowania pulpetów dodać śmietankę, starte ogórki kiszone, marchewkę i pieprz do smaku i koperek. Ja dodałam suszony. UWAGA: dodając jogurt, najlepiej dodać go już do gotowej zupy, po zdjęciu z ognia. Łyżkę mąki wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody i dodać
Sztuka gotowania w/g Samirytaka zwykłą letnia jarzynowa tyle że wzmocniona burakiem... Polecam Wam to połączenie :-) delikatne młode warzywa, słodycz buraków, czego chcieć więcej... SKŁADNIKI 1/4 młodej kapusty 3 ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka 3 młode buraczki kawałek selera 2 cebulki ze szczypiorem sól, pieprz, vegeta 1 listek laurowy 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 łyżka śmietany woda lub dowolny bulion dodatkowo: śmietana(...)koperek do ozdobienia Kapustę cienko szatkujemy, cebulkę i szczypior drobno siekamy, pozostałe warzywa obieramy i kroimy - ziemniaki w kostkę marchewkę i buraczki w ćwierćplaserki, pietruszkę i selera ścieramy na tarce jarzynowej. Wszystko to wkładamy do garnka i zalewamy wodą (bulionem) tak, by zakrywała warzywa, dodajemy vegetę, listek i gotujemy do miękkości. Śmietanę wlewamy do kubeczka, dolewamy kilka łyżek gorącej
Czary - gary w kuchniPyszna domowa zupa z lekkimi pulpecikami. Starte warzywa sprawiają, że jest bardzo aromatyczna. 2 l wody Kilka kości wieprzowych 2 marchewki 1 pietruszka (korzeń) Kawałek pora Kawałek selera (korzeń) 5 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżka przyprawy uniwersalnej typu Kucharek 3 ogórki kiszone 5 ziemniaków Sól Pieprz Liść lubczyku 3 łyżki śmietany 18% Pulpeciki: 250 g mięsa mielonego(...)cebula 1 jajko 3 łyżki bułki tartej Sól Pieprz Kości wieprzowe gotujemy w wodzie około 30 minut. Dokładamy liście laurowe i ziele angielskie. Marchewkę, pietruszkę oraz seler ścieramy na tarce o średnich oczkach. Dodajemy wraz z porem do mięsa. Gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut. Ogórki ścieramy na tarce o średnich oczkach, ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę
VioletoweKucharzenie