sałatki np. na kolację. Sałatki i surówki. 6 smacznych i prostych przepisów: Zdrowa sałatka z kaszą jęczmienną i warzywami Najłatwiejsza surówka obiadowa z kwaszonych ogórków Pyszna surówka z marchewki i pora Szybka sałatka jajeczna z porem, kukurydzą, groszkiem i rzodkiewką Szybka sałatka z pora w sosie czosnkowym Surówka z czerwonej kapusty z marchewką, jabłkiem i zielonymi dodatkami Po więcej przepisów
Słodkie okruszkiSkładniki: -pół kilo piersi z kurczaka -marchewka -ogórek zielony -papryka czerwona -woreczek ryżu białego -przyprawy: curry, sół, pieprz -odrobina oleju Sposób przygotowania: Piersi myjemy i kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na oleju z przyprawami. Sól dodajemy gdy mięso będzie miękkie. Ryż gotujemy, Warzywa kroimy w małą kosteczkę i dodajemy do smażonego mięsa. W pierwszej kolejności dodajemy marchewkę ponieważ potrzebuje więcej czasu
Magia jedzenia.zmienił. Zapraszam do wypróbowania tego przepisu na pyszną i pożywną zupę ;) Składniki: 1 - 1,5 litra wody 1 kostka rosołowa duży słoik fasolki po bretońsku 3 większe marchewki 3 większe ziemniaki sól, pieprz, słodka i ostra papryka, suszona bazylia i tymianek opcjonalnie : 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Przygotowanie: Marchewkę kroimy w kostkę, ziemniaki też w kostkę. Wodę zagotowujemy
Wołowina od rekinaTrochę czary - mary z siekaczem, farsz i mamy już prawie gotowy pyszny i ciekawy obiad, np niedzielny obiad. Potrzebujemy: 4 porcje mięsa z uda kurczaka 1 mała cebulka 1 marchewka 1/4 papryki czerwonej 1 ząbek czosnku 3 gałązki natki pietruszki 3 łyżki serka mascarpone 1 jajko 3 łyżki kaszy manny pół łyżeczki curry 3 łyżki oleju kokosowego, bądź rzepakowego(...)zrobione z udek "kotlety" oprószamy je solą i pieprzem. W naczyniu mieszamy surowe jajko z serkiem mascarpone, dodajemy do niego pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, naszą duszoną cebulkę z marchewką, posiekaną natkę pietruszki, pieprz, sól, kaszę mannę i mieszamy całość. z każdego kawałka mięsa formujemy sakiewkę, możemy wspomagać się wykałaczkami ;) Do każdej z sakiewek wkładamy tyle farszu ile się
MamaOskarkałyżki syropu klonowego, 4 łyżki sosu sojowego, 4 łyżki sosu ostrygowego, 2 łyżki oleju, suszone płatki chili Warzywa: 3 małe kolorowe cukinie, 100 g zielonego groszku, 4 kolorowe marchewki, 30 g świeżego szpinaku, 1 papryczka chili, dymka, 2-3 łyżki sosu ostrygowego, 2-3 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka sosu hoisin, 1 łyżka sosu sriracha, 1 łyżka sosu rybnego(...)Przygotuj makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni i piecz łososia przez około 15 minut. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju wrzuć marchewkę i cukinię, po chwili dodaj groszek, dymkę, papryczkę chili i szpinak. Następnie dodaj wszystkie sosy i całość smaż jeszcze przez chwilę. Do miseczki nałóż makaron, przesmażone warzywa, kawałek upieczonego łososia
Plate of Joyróżnych ryb bez skóry (pstrąga łososiowego, dorsza, mintaja, łososia) - wywar (najlepszy rybny, ale może być warzywny lub drobiowy) ok. 4 litrów - 3 liście laurowe - kilka ziaren ziela angielskiego - ugotowana marchewka z wywaru - skórka z wyparzonej pomarańczy - ½ szklanki białego wina wytrawnego - sól morska - świeżo, grubo zmielony pieprz - 7 szalotek - 4 ząbki czosnku - 1 łyżeczka słodkiej papryki - ½ łyżeczki ostrej papryki - oliwa(...)wkładamy wyjęte z lodówki ryby. Gotujemy ok. 5 – 8 minut (w zależności od wielkości kawałków ryby, które po ugotowaniu mają pozostać w całości), dodajemy pokrojone w kostkę ugotowane marchewki (z wywaru) oraz doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. W garnku zagotowujemy wodę na kluski. Białka ubijamy na sztywno z solą. Masło ucieramy z żółtkami. Do utartych żółtek przesiewamy mąkę, dodajemy ubite
mojewypiekiinietylkotego komplementu, ale mi też smakowało, zatem polecam zarówno zwolennikom jak i przeciwnikom tradycyjnej polskiej zupy z kaszą :) Składniki: 1 szklanka ugotowanej quinoy 1 pierś z kurczaka 2 marchewki 2 łodygi selera naciowego pół pora dwie garście świeżych listków szpinaku baby 1 i 1/2 litra wody 1 łyżka oliwy z oliwek liść laurowy ziele angielskie pieprz sól Wykonanie: Filet myjemy(...)kroimy w kostkę wkładamy do garnka z zimną wodą i wstawiamy na gaz. Gdy zacznie się gotować zdejmujemy pianę, solimy, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Marchewkę obieramy, kroimy w plastry i wrzucamy do zupy, następnie to samo robimy z selerem naciowym. Por kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek, po czym dodajemy do zupy. Gotujemy około pół
Quinoa Raz!lekkich, zdrowych, dietetycznych zup, a ta jest jedną z moich ulubionych. Jeśli macie okazję kupić świeże grzyby shitake, wypróbujcie koniecznie. Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 2 małe marchewki 1 kalarepka 3-4 liście kapusty kawałek pora (około 5 cm) 2/3 szklanki mrożonego zielonego groszki 8 świeżych grzybów shitake szczypiorek 2 łyżki oliwy z oliwek 1,2 litra wody(...)liść laurowy ziele angielskie lubczyk pieprz sól Wykonanie: Por kroimy na plasterki i na ćwiartki, chwilę dusimy go na oliwie z oliwek, dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę, zalewamy wrzątkiem*, wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie, solimy i gotujemy 10 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w kostkę kalarepę i poszatkowaną kapustę. Gdy warzywa zaczną mięknąć, dorzucamy groszek, doprawiamy
Quinoa Raz!500g. piersi kurczaka 150g. papryki czerwonej 150g. papryki żółtej 250g. cukinii 150g. pieczarek 500g. pomidorów 2 średnie cebule 2 średnie marchewki 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz, cukier, suszone płatki czili, bazylia, oregano makaron pełnoziarnisty Pomidory sparzyć, obrać i pokroić na nieduże kawałki. Marchewkę pokroić na grube pół-plastry i poddusić na oliwie, następnie dodać pokrojone pomidory. Rozgotować
Lubię to gotujęJeśli akurat taki posiadam, to go wykorzystuję i po sprawie. Jeśli jednak nie- nastawiam dużą ilość włoszczyzny w niewielkiej ilości wody. W litrze wody, bardziej duszę niż gotuję marchewki, pietruszki, selera, pora, cebulę, ząbek czosnku, a to wszystko lekko doprawione- zielem angielski, liściem laurowym, solą i pieprzem. Gdy warzywa się ugotują, a bulion lekko zredukuje- odcedzam i w tak przygotowanym(...)plastry, resztę ścieram na tarce na dużych oczkach. Dodaję posiekany koperek i szczypior. Doprawiam solą i pieprzem do smaku. Gotowe. Do przygotowania takiego chłodnika przygotujcie zatem: Na bulion: 3 marchewki, 2 piertuszki, mogą być z natką pora małego selera cebulę 1-2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 3 ziela angielskie sól i pieprz Bulionu otrzymamy około 0,5 litra
Pichceniomaniahansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Ryż – 100 g Mięso z kurczaka – 25 dag Groszek zielony – ½ szkl Marchewka -1 szt Pietruszka -1 szt Jabłko -2 szt Majonez Natka Pieprz kolorowy Sól Ryż ugotować na sypko i ostudzić. Mięso z kurczaka pokroić w kosteczkę. Marchewkę i pietruszkę obrać, opłukać
Camilla w kuchnikanapki lub jako dodatek do obiadu. Warto je przygotować. SKŁADNIKI: Przepis na słoik 1 litrowy: ogórki gruntowe 1 gałązka kwiatostanu kopru, kawałek korzenia chrzanu, 1 ząbek czosnku, kawałek marchewki, ćwiartka cebuli, 1 liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki gorczycy, 1 łyżka cukru, 1 łyżeczka soli, 2,5 łyżki octu 10%, woda. PRZYGOTOWANIE: 1. Na dno słoika(...)litrowego wkładam gałązkę kopru, chrzan, czosnek, kawałek marchewki, ćwiartkę cebuli, listek laurowy, ziele angielskie oraz gorczycę. W słoiku układam ogórki. Dodaję cukier, sól oraz ocet. Całość zalewam zimną wodą. 2. Słoiki zakręcam. Pasteryzuję 15 minut
Tradycyjna kuchnia Kasipodać z dodatkiem oliwy. Ja zrobiłam z połowy ale nie warto, bo znikała bardzo szybko i musiałam robić drugi raz. Składniki: 1,5 kg młodej białej kapusty 250 g marchewki 30 g soli morskiej 2 łyżki posiekanego koperku 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Kapustę poszatkować, marchewkę zetrzeć na dużych oczkach, czosnek drobno pokroić, koperek posiekać. Warzywa przełożyć do miski wsypać sól
Ala piecze i gotujepokrojoną w plasterki kiełbasą wiejską. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupa wszystko do gara lub wietrzenie lodówki :) Składniki: -dwie garście żółtej fasolki -dwie małe, młode marchewki -jeden korzeń pietruszki -plaster korzenia selera -jedna duża cebula -cztery młode ziemniaczki -dwie papryczki chili -jedna mała cukinia -pół papryki żółtej -dwa liście laurowe -cztery ziela(...)garść zielonej pietruszki -butelka soku pomidorowego 330 ml -łyżka keczupu łagodnego -sól, pieprz -olej Fasolkę umyć, obciąć końcówki, obgotować 10 minut, odcedzić. Marchewkę pokroić w plasterki, pietruszkę w półplasterki, seler w słupki, ziemniaki w kostkę. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i gałęzie zieleniny. Wszystko zalać wodą tak żeby przykryła
Kulinarne przemysleniazmieniłam. Do sosu dodałam tez coś od siebie. Klopsiki w bardzo warzywnym sosie, z chorizo i fasola 2 łyzki oliwy 1 mały koper włoski, pokrojony w plasterki 3 młode marchewki, umyte i pokrojone w kostkę 1 czerwona papryka, umyta i pokrojona w kostkę 4 ząbki czosnku, posiekane 1 cebula, obrana i posiekana szczypta płatków chili 100 ml czerwonego wina(...)łopatki wieprzowej, zmielonej po 1 łyżeczce nasion kopru włoskiego i kuminu 100 g chorizo 1 puszka białej fasolki, odcedzona Do dużego garnka wlewamy tłuszcz, rozgrzewamy a następnie wrzucamy koper, marchewkę, paprykę, czosnek, cebulę oraz chili. Podsmażamy ok 3 minut by zmiękły ale nie zrumieniły się. Dodajemy wino, chwilę odparowujemy a następnie dolewamy sos, pomidory z puszki i wsypujemy wędzona paprykę
Dzieje kuchennej Wiewióry