marchewka - 20163 przepisów (strona:430/1345)

Pikle wielowarzywne do słoika 477

prezentują. Przy okazji, kalafior jak i brokuł w tym wydaniu smakują naprawdę wybornie Drukuj Automatycznie zapisany szkic window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1/2 niewielkiego kalafiora 1 mały brokuł 3 marchewki cukinia 2 cebule 1 papryka ( u mnie czerwona) patison (opcjonalnie) 3-4 ząbki czosnku kilka gałązek natki Zalewa 1 szklanka octu 10 % 4 szklanki wody pół szklanki cukru łyżka soli(...)sól, ziele i liście laurowe) Pikle Kalafior i brokuł dzielimy na małe różyczki. Marchew tniemy w plasterki. Cukinię i paprykę kroimy w paseczki. Cebulę tniemy w półplasterki lub piórka. Marchewkę, cukinię, kalafior i brokuł blanszujemy przez 3 min we wrzątku. Przelewamy zimną wodą. Warzywa układamy warstwami w słoikach, dodajemy natkę i posiekany czosnek. Zalewamy zalewą. Zakręcamy. Pasteryzujemy

Mieszam w Garnku
Gołąbki z mięsem, warzywami i kaszą orkiszową 186

ulubione? Może podzielicie się przepisem? Składniki: 1 główka kapusty włoskiej 500 g mięsa mielonego z indyka 100 g kaszy orkiszowej 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 1 marchewka 2 łodygi selera naciowego 1 łyżka oleju sól pieprz 700 ml bulionu warzywnego Sos z pieczonych warzyw: 4 pomidory 1 czerwona papryka 1 cebula 6 ząbków czosnku w łupinach(...)wodzie, powinna być 'al-dente', dojdzie później. Na rozgrzanej patelni na łyżce oleju szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, po chwili dodajemy posiekany czosnek, czerwoną paprykę, seler naciowy i startą marchewkę. Wszystko razem smażymy około 10 minut. Następnie studzimy, mieszamy z kaszą i mięsem, przyprawiamy solą i pieprzem. Porcje farszu układamy na przygotowanych liściach kapusty i zawijamy jak krokiety. Dno dużego

Smakowity Blog Kulinarny
Sałatka grecka do słoików 943

Popularna sałatka, którą można bez problemu znaleźć na półce w każdym sklepie. Ja jednak preferuję słoik z ogórkami, cebulką i marchewką z własnego ogródka. Kupuję jedynie paprykę. Z podanych składników wyszło mi 12 średniej wielkości słoików. Składniki: 3kg ogórków   0,6kg papryki   0,5g marchewki 0,6kg cebuli v\:* {behavior:url(#default#VML);} o\:* {behavior:url(#default

Wrzosowa Polana
ZUPA OGÓRKOWA Z ZIEMNIAKAMI 99

użyłam przecieru z ogórków kwaszonych od firmy  Dagoma .   Składniki: * wywar rosołowy  * mięso z kurczaka  * korzeń pietruszki  * korzeń selera  * por  * sól * 2 małe marchewki * 2 małe ziemniaki * słoik przecieru z ogórków kwaszonych (330 g) Wykonanie: Ugotować wywar rosołowy. Pod koniec gotowania dodać pokrojone w małą kostkę marchewkę i ziemniaki. Gdy warzywa będą prawie miękkie

Zrób to smacznie
Klopsiki w sosie kurkowym 144

temu...u mnie były kurki,ale można dać również inne grzybki. 0,5 kg mięsa mielonego 1 jajko cebula przyprawy [sól. pieprz, vegeta] mąka do panierowania oliwa do smażenia marchewka kurki Kurki wyczyścić, pokroić.Mięso wyrobić z jajkiem i przyprawami.Formować małe pulpeciki , obtaczać w mące i usmażyć na oliwie na rumiano.Wodę z kostką rosołową, marchewką, kurkami i przyprawami

Moje domowe kucharzenie
Sałatka z ogórków 202

Sałatka z zielonych ogórków Składniki: 3,5 kg ogórków 0,5 kg marchewki 0,5 kg cebuli 1 szklanka (250 ml ) oleju 1 szklanka (250 ml ) octu 10% 3/4 szklanki cukru 3 łyżeczki soli 3 łyżeczki pieprzu Wykonanie: Ogórki szatkujemy w plastry razem z zieloną skórką od jasnej skory. Marchewkę obieramy i szatkujemy na tarce o dużych oczkach, cebulę kroimy

W Moim Magicznym Domu
Cukinia w zalewie gryros 728

trochę tej pysznej sałatki. A na następny rok zrobię od razu sałatkę mieszaną z ogórkami i cukinią. składniki: 2,5 kg młodej cukinii, ja dałam żółtą i zieloną 4 marchewki 4 cebule 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki soli kamiennej 1 szklanka octu 10 % 3 szklanki cukru 0,5 szklanki oleju rzepakowego 1 opakowanie ulubionej przyprawy gyros(...)półplastry). Pokrojoną cukinie przełożyć do miski. Posolić i dokładnie wymieszać, odstawić. W międzyczasie przygotować resztę warzyw. Cebulę obrać i pokroić w półplastry. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub poszatkować na szatkownicy do kapusty na cienkie plasterki. Przygotowane warzywa dodać do cukinii i dokładnie wymieszać. Następnie dodać ocet, cukier, olej

Monia miesza i gotuje
ŻEBERKA DUSZONE W KAPUŚCIE 130

zapach unoszący się z małej kuchni.Cudowne.Dlatego na letnią melancholię polecam żeberka w kapuście. 1kg.żeberek 2 łyżki majeranku 3cebule 2 ząbki czosnku 1 litr bulionu mała główka kapusty 2 marchewki koperek 4 listki laurowe smalec sól pieprz vegeta mąka do zasmażki ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ~Żeberka kroimy na kawałki,doprawiamy solą ,pieprzem i majerankiem,przesmażamy z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym smalcu.Na(...)patelni dusimy posiekaną drobno w piórka cebulę,dodajemy do niej rozgnieciony czosnek,przesmażamy,dolewamy trochę bulionu i doprawiamy majerankiem, kiedy cebula zmięknie dokładam odrobinę masła,pokrojona w talarki  marchewkę, potem poszatkowaną kapustę .Gotujemy chwilę,zasypujemy łyżką mąki i chwilę zasmażamy,układamy na kapuście żeberka,na nich listki laurowe,zalewamy resztą bulionu tak aby zakrył całe żeberka.Posypujemy majerankiem,dodajemy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Bakłażany faszerowane sosem bolognese i pieczarkami 142

piekarniku, dzięki czemu zmiękły i nabrały pięknego zapachu. Co potrzebujemy? 3 bakłażany (przekrojone wzdłuż i wydrążone z miąższu) 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 duża cebula 1 marchewka 10 pieczarek 3 szklanki passaty pomidorowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego  2 średnie pomidory 2 ząbki czosnku 1 łyżka cukru masło klarowane do smażenia tarty żółty ser do posypania(...)przyprawienia mięsa Jak przyrządzić? Na rozgrzanym maśle podsmaż pokrojone w cienkie plasterki pieczarki z czosnkiem i cebulą pokrojoną w drobną kosteczkę. Gdy zmiękną dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę, koncentrat, passatę i świeże pomidory pokrojone w kostkę. Duś do połączenia składników. Dopraw do smaku przyprawami, dodaj cukier. Bakłażany umyj, osusz, przekrój wzdłuż dłuższej części, wydrąż środek tak by utworzyć

Zasmakuj Kuchni
Ekspresowe ciasto marchewkowe 178

pieczenia 1/3 szkl. cukru 1 mały cukier wanilinowy [16g]  1/3 łyżeczki soli 1 łyżeczka przyprawy do piernika 2 jaja 1/2 szkl. oleju 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej    Marchewkę umyć, oskrobać i zetrzeć na najdrobniejszych oczkach tarki - bądź posłużyć się elektryczną szatkownicą - mój ukochany nowy nabytek :) Włączyć piekarnik i pozwolić mu się w międzyczasie nagrzewać do 170C. Do jednej(...)piec ok. 40-45 minut - środkowy poziom, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . Stan upieczenia sprawdzać testem patyczka. Ciasto nie potrzebuje już polewy czy lukru, bo słodyczy nadaje mu marchewka. Smacznego :) WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z: LIDIA WESOLOWSKA [FB] - K orzenno -czekoladowe z kabaczkiem i konfiturą z pigwy   IZIONI PYSZN SMAKI - Czekoladowe ciasto z cukinią   MOJE DOMOWE KUCHARZENIE - Leśny mech

Grunt to przepis!
Młoda kapusta z dodatkami 108

bowiem kiedyś dodając taki w troszkę innej wersji zostaliśmy " sympatycznie" potraktowani przez trolla.  Składniki młoda kapusta główka ok. 1 kg karkówka 400g cebula 150g (2 średnie) słonina młoda marchewka 4-5 szt koperek pęczek koncentrat pomidorowy 130g 2 suszone pomidory 1 duży pomidor ziele angielskie 5 liść laurowy 3 słodka papryka 1 łyżka octu winnego  sól  świeżo(...)Młodą kapustę poszatkowałem, osoliłem, włożyłem do dużego garnka z niewielką ilością gorącej wody, dodałem liść laurowy, ziele angielski, gotowałem przez 10 minut na małym ogniu. W trakcie gotowania pokroiłem marchewki i dodałem do garnka. Garnek z młodą kapustą zdjąłem z ognia, umieściłem w nim podsmażone mięso, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, wymieszałem co jakiś czas, dusiłem pod przykryciem przez

R'n'G Kitchen
ROSÓŁ 170

rosłół z kury,koguta albo kaczki  gotują ludzie też z wołowiny ja osobiście uwielbiam z kaczki ale nie zawsze jest pod ręką) 2 pory 2 pietruszki korzeń 3 marchewki 2 cebule 1 seler  2 liście laurowe 2 ziarnka ziela angielskiego natka pietruszki koperek świeży wedle życzenia Sól,pieprz do smaku W razie konieczności kostka rosołowa SPOSÓB: Drób myjemy(...)błędu dolewania wody podczas gotowania bo to błąd Rosół już nic nie będzie miał wspólnego z rosolem  Myjemy i Obieramy warzywa przekrajmy na pół pora,pietruszkę korzeń,seler ,Marchewkę w paski  (6-8-części wzdłuż) cebule kobrana kroimy na pół i pieczemy na patelni tak aby wieksza cześć była ciemna Gdy nasza zupa nie będzie już potrzebować szumówki

Viola cooks with passion
Zupa pomidorowa 139

ViolaPassion SKŁADNIKI: około 1 kg kurczaka (mogą być same udka,czy skrzydełka) 2 pory 2 pietruszki korzeń 3 marchewki 2 cebule 1 seler  liście laurowe 2 ziarnka ziela angielskiego natka pietruszki  koperek świeży wedle życzenia Sól,pieprz do smaku W razie konieczności kostka rosołowa koncentrat pomidorowy śmietana rzadka 18% Potrzebujemy większego garnka.  pieprz,sól do smaku(...)zbierając co chwilę szumówka szum który się nam zbiera, chcemy by nasza zupa była dosłownie czysta. Myjemy i Obieramy warzywa przekrajmy na pół pora,pietruszkę korzeń,seler  ,Marchewkę w paski  Następnie cebule obraną kroimy na pół i pieczemy na patelni, tak aby wieksza cześć była ciemna Gdy nasza zupa nie będzie już potrzebować szumówki wrzucamy warzywa i gotujemy

Viola cooks with passion
Pasztet z Dzika 130

200g boczku surowego (Gramatura nie jest za duża ponieważ  tylko ja jadam takie delicje) 1 sucha bułka namoczona w mleku 3 ząbki czosnku 1 cebula średniej wielkości 1 marchew 1 pietruszka korzeń 1 seler korzeń 1 gałązka świeżego  rozmarynu 2 listki laurowe Kilka ziaren  owocu jałowca Sól,pieprz 2 łyżki  gęsiego smalcu 2 świeże jajka Wino(...)czerwonym winie ,rozmarynie i jałowcu. Następnego dnia Mięso (dzika,gęsi i wieprzowine)  myjemy oczyszczamy z błonek przekrajmy na mniejsze kawałki  i umieszczamy w większym garnku. Dodajemy marchew ,seler Pietruszkę ,liście laurowe,1 Gałązkę  rozmarynu,owoc jałowca. Zalewamy zimna wodą i na średnim ogniu gotujemy  około  1.5 -2 h wszytko razem. Od czasu do czasu mieszając

Viola cooks with passion
Kiełbasiany gulasz z warzywami 169

Bardzo szybki obiad z tego co mamy w lodówce! Możemy dodać dowolne warzywa i będzie pysznie! 1 cebula 4 kiełbaski śląskie 1/2 czerwonej papryki 8 pieczarek 3 marchewki 1 szklanka pokrojonej żółtej fasolki 4 łyżki natki pietruszki 3 łyżki sosu pomidorowego lub koncentratu 1 szklanka bulionu warzywnego Sól Pieprz Słodka czerwona papryka Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na rozgrzanym(...)oleju w garnku. Następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę i kiełbasę. Kolejno dodajemy pieczarki oraz marchewkę pokrojone w plasterki, żółtą fasolkę i pietruszkę. Całość podlewamy bulionem wymieszanym z sosem pomidorowym. Dokładnie mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i słodką czerwoną papryką. Dusimy na wolnym ogniu przez 40 minut

VioletoweKucharzenie

Proponowane wyszukiwania