marchewka - 20163 przepisów (strona:424/1345)

Pulpety z papryką na parze i sos chrzanowy 213

chrzanowy: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1 szklanka bulionu warzywnego 3-4 łyżki tartego chrzanu (świeży lub ze słoiczka) cukier, sól, pieprz 4 łyżki śmietany 18% Dodatkowo: brokuł marchewka ziemniaki   Warzywa: marchewkę i ziemniaki obrać, umyć i pokroić w dużą kostkę, brokuła umyć i podzielić na mniejsze różyczki. Warzywa przyprawić solą, pieprzem i pieprzem ziołowym, gotować na parze

Simply Food
Irlandzki gulasz wieprzowy na piwie. 142

takim przypadku spokojnie można zastąpić ją brokułem. Co jeśli i ta opcja nie wchodzi w grę?  Nie wiem, pomyślcie sami ;) Składniki: 500 g wieprzowiny gulaszowej (łopatki) 2 marchewki 1 cebula 6 brukselek pęczek zielonej pietruszki 250 ml piwa typu stout lub porter 250 ml bulionu drobiowego 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka brązowego cukru 1 listek laurowy 1 łyżka(...)połączenia z masłem i cebulą w gładką masę. Powoli wlewać piwo cały czas mieszając. Dodać listek laurowy i gotować 1 - 3 minuty do zgęstnienia. Dodać mięso, bulion oraz marchewkę pokrojoną w duże kawałki i doprowadzić do wrzenia. Dodać ocet, cukier i 3/4 posiekanego pęczka pietruszki. Gotować na małym ogniu od 2 do 3 godzin. Brukselkę ugotować osobno na półtwardo

zadanie-gotowanie
Domowy rosół 194

miseczki potrzebujemy: 1 udko i 1 skrzydełko z kury lub filet (ja jem tylko takie, które miały szczęśliwy żywot na wsi, bez odżywek i innej chemii) 2 marchewki 1 pietruszka 0,5 selera por (zielona część) 1 cebula 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 3 ziarnka pieprzu 1 łyżeczka soli natka pietruszki woda Mięso wrzucamy do garnka z gotującą wodą(...)minut na małym ogniu, po czym wylewamy tę wodę i wlewamy ponownie do garnka zimną wodę zostawiając miejsce na warzywa. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz oraz sól. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i dodajemy do wody z mięsem. Pora spinamy gumką recepturką lub białą! nitką (absolutnie nie niebieską, bo będziemy mieć niebieską zupę jak Bridget Jones) i dodajemy

Emskie Smaki
Eintopf z kapustą 169

rodzaju warzyw sprawia, że możemy bez problemu dostosować smak dania do własnego gustu. Składniki: 500g mięsa mielonego biała cebula 2 ząbki czosnku olej do smażenia 1 cukinia 2 marchewki ½ białej kapusty 1 kalarepa 250ml sosu pomidorowego papryczka chilli sól, pieprz, liść laurowy, słodka papryka, majeranek Sposób przygotowania: Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną w drobną kostkę cebulę i cienkie plasterki czosnku(...)Dodajemy mięso mielone i doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, majerankiem i papryką. Cukinię, marchewki i kalarepę kroimy w niedużą kostkę, kapustę szatkujemy. Warzywa dodajemy do mięsa i przesmażyć razem przez kilka minut. Dodajemy sos pomidorowy i kilka liści laurowych. Dusimy na małym ogniu przez około 15 minut (aż warzywa zmiękną), od czasu do czasu mieszając. Doprawić do smaku solą

Pyry na Gaz
Golonka pieczona w bejcy piwnej 159

chlebkiem z dodatkiem chrzanu i musztardy.  Do tego obowiązkowo kufel zimnego piwa na lepsze trawienie J Składniki: 5-6 sztuk malutkich golonek 3-4  liście laurowe 1 marchewka Kawałek selera Sól do smaku 4 ziarenka ziela angielskiego 4 ziarenka  pieprzu czarnego ziarnistego Bejca: 1 szklanka piwa 1 łyżka octu winnego 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka miodu(...)ząbki czosnku Sól do smaku ½ łyżeczki pieprzu mielonego Sposób przygotowania: Golonki myję, zalewam zimną wodą, dodaję obraną marchewkę, seler, resztę przypraw, sól, doprowadzam do wrzenia i gotuję 2-3 godziny na małym ogniu do miękkości. Odsączam z wywaru, wywar dodaję do innej potrawy u mnie jest to bigos. Przygotowuję bejcę: Piwo mieszam z musztardą, octem winnym, miodem, dodaję przeciśnięty przez

Wanilia i Kardamon
Zupa jarzynowa z zielonym groszkiem 140

trwa bardzo krótko, więc dobrze, że możemy się posiłkować mrożonkami. Zupa jarzynowa z zielonym groszkiem Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 2 litry wody 1 skrzydło z indyka 2 marchewki 4 ziemniaki 200 g  zielonego mrożonego groszku Poltino 200 g zielonej fasolki szparagowej 1 spora cebula 3 ząbki czosnku olej do smażenia 1/2 szklanki śmietanki 1 łyżka  domowej vegety(...)patelni przesmażamy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Do gotującego się mięsa dodajemy cebulę, czosnek, mrożony groszek i pokrojoną na kawałki fasolkę. Ziemniaki obieramy i kroimy w grubą kostkę, marchewkę kroimy w słupki, również dodajemy do zupy. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy śmietankę, przyprawy i chwilę gotujemy. Podajemy posypaną natką

Kulinarne przygody Gatity
Bezglutenowa tarta z warzywami 155

tarty: ciasto: 250 g serka homogenizowanego 250 g masła lub margaryny roślinnej 500 g mieszanki mąk bezglutenowych ( u mnie Mix per Pane Nutrifree ) mąka do podsypania farsz: 3 marchewki 1cukinia 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 1 łyżka oleju kokosowego ulubione przyprawy parmezan Z serka, masła i mąk przygotuj jednolite i elastyczne ciasto. Rozwałkuj je na podsypanym mąką stole(...)wyłóż nim wysmarowaną tłuszczem formę do tarty. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 12-15 minut. W między czasie wszystkie warzywa oczyść. Marchewkę i cukinie zetrzyj na tarce w plastry, paprykę i cebulę pokrój w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzej olej i na dużym ogniu szybko podsmaż cebule, marchew i paprykę. Po 2 minutach dodaj cukinie

Kuchnia bezglutenowa
NADZIEWANE PIERSI KURCZAKA FASOLKĄ SZPARAGOWĄ 169

warzywo i bardzo smaczne ,a jej ziarenka dostarczają łatwo przyswajalnego białka oraz minerałów.Zachęcam więc-jedzmy dużo fasolki szparagowej:)))   4 piersi z kurczaka 20dag.zielonej fasolki szparagowej 1 ugotowana marchewka 15 dag. żółtego sera sól  morska pieprz 1 ząbek czosnku olej ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Piersi kurczaka nacieramy czosnkiem,solą i pieprzem.Fasolkę blanszujemy,ser kroimy w kostkę i marchewkę.Składniki mieszamy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
MARCHEWKOWO-KRÓWKOWA BABKA 158

oknem już typowo jesienna aura, więc mam dla Was jesienne ciasto z dodatkiem marchewki i cukierków "Krówek", wilgotne i mięciutkie, wprost przepyszne ;) SKŁADNIKI 120 g mąki pszennej, 100 g krówek, 3 łyżki mleka, 60 g jogurtu naturalnego, 50 ml oleju, 3 łyżki cukru, 2 jajka, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 1 łyżeczka sody, szczypta soli, 3 średnie marchewki WYKONANIE Krówki rozpuszczamy

słodki bratek
Chińskie z kurczakiem, papryką, marchewką i fasolką szparagową z limonkowym ryżem 261

Szybkie i proste w przygotowaniu danie w zaledwie kilka chwil z kilku dostępnych przez cały rok składników. Składniki: 300 gram piersi kurczaka 1 marchewka 1 papryka garść zielonej fasolki szparagowej 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 cm świeżego imbiru 1 mała papryczka chili 2 łyżki oleju sezamowego 1 łyżka czarnego sezamu 1/2 szklanki bulionu sos: 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)wędzonej, szczypta kolendry mielonej cebula dymka limonkowy ryż: 1/2 szklanki ryżu, 1 szklanka wody, skórka otarta z 1 limonki, pół łyżeczki soli Pierś kurczaka i paprykę kroję w kostkę, marchewkę w słupki a fasolkę na mniejsze kawałki. Cebulę siekam w piórka, czosnek, chili i imbir kroję w drobną kostkę. W woku rozgrzewam olej sezamowy i smażę na nim pokrojoną

Mango Papaja
Kapuśniaczki 185

przestudzonego 1/2 łyżki cukru 2 łyżeczki soli 2 duże jajka 560 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży lub 10 g suchych drożdży FARSZ: 500 g kapusty kiszonej 1 marchewka 2-3 liście laurowe 3-5 ziaren ziela angielskiego 1 garść suszonych grzybów 1,5 - 2 szklanki podgotowanych grzybów (u mnie zamrożonych) 1 duża cebula 2-3 łyżki oleju(...)gruboziarnista sól (u mnie padło na zieloną sól hawajską ) ziarna kminku mak czarnuszka FARSZ: Kapustę kiszoną wyłożyłam na sito i przepłukałam kilkukrotnie w zimnej wodzie. Włożyłam do garnka, dodałam marchewkę startą na tarce o grubych oczkach, zalałam zimną wodą tak aby tylko przykryła kapustę, dorzuciłam liście laurowe i ziele angielskie i postawiłam na nie duży ogień. Kapustę gotuję do miękkości

Blondynka Gotuje
Zupa kremowa z dyni na ostro. 159

kremową rozgrzewającą  zupę ze szczypta chili. Można ją podać z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Zapraszam do wypróbowania, jest łatwa w przygotowaniu:)  Składniki: około 1 kg dyni 2 marchewki 4 ziemniaki kawałek selera 3 ząbki czosnku około 2 l bulionu lub wody sól, pieprz, lub domowa vegeta do smaku 1/2 papryczki chili 3 łyżki masła 120 ml słodkiej śmietanki(...)pęczek włoszczyzny gałązka lubczyku Wykonanie : Dynię,marchewkę, seler, ziemniaki obieramy,myjemy i kroimy w grubą kostkę. W garnku rozpuszczamy masło, przekładamy, dynię, marchew, seler, ziemniaki i czosnek, lekko podsmażamy.Następnie zalewamy bulionem lub wodą, płynu ma być tyle żeby dobrze przykryło warzywa, włoszczyznę myjemy i wkładamy do zupy.Dodajemy sól lub vegetę do smaku, papryczkę chili i pieprz, gotujemy na małym

Sama słodycz i szczypta chili
Zupa krem z kukurydzy z czarnuszką, papryką i czarnymi oliwkami 154

bardzo smaczna jesień, jestem tego pewna! Zupa krem z kukurydzy z czarnuszką, papryką i czarnymi oliwkami Składniki: 1 kolba kukurydzy około 1 dużej chochli gorącego bulionu warzywnego 1 marchewka z bulionu 1 łyżeczka posiekanej natki z pietruszki 1/2 łyżeczki pokrojonej w kostkę czerwonej papryki 1/2 łyżeczki posiekanych czarnych oliwek 1/3 łyżeczki posiekanej czerwonej cebuli 1 szczypta czarnuszki sól do smaku(...)oliwa z oliwek do skropienia zupy Przygotowanie: Z kolby kukurydzy usuwamy zewnętrzne liście i wykrawamy ziarna. Przekładamy do blendera kielichowego, dodajemy ugotowaną marchewkę, miksujemy i stopniowo dolewamy tyle buliony, aby powstał gęsty krem. Doprawiamy do smaku. Zupę przelewamy do miseczki, podajemy posypane papryką z natką z pietruszki, czarnymi oliwkami i czerwoną cebulą. Wierz posypujemy ziarnami czarnuszki i skrapiamy oliwą

Moja smaczna kuchnia
Ryba pieczona z warzywami 166

dodatkami, ja podałam z kuskusem. składniki: 700 g filetów rybnych, u mnie miruna nieduży kawałek pora - biała i jasnozielona część 1 mała czerwona papryka 1 duża cebula 2 duże marchewki sól,pieprz sok z cytryny olej tymianek Filety ryby podzielić na mniejsze kawałki. Oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i odstawić. Przygotować warzywa. Pora pokroić w półplasterki. Cebulę(...)paprykę pokroić w drobną kostkę. Marchewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystkie warzywa przełożyć do miski. Skropić solidnie olejem, oprószyć solą oraz tymiankiem i dokładnie wymieszać. Na dno naczynia żaroodpornego przełożyć połowę warzyw. Na warzywach ułożyć kawałki przygotowanej wcześniej ryby. Na wierzch wyłożyć drugą połowę warzyw. Naczynie przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego

Monia miesza i gotuje
MARCHEWKA Z JABŁKIEM Z CHRZANEM I ORZECHAMI 182

Szybka surówka do obiadu na bazie jogurtu naturalnego i chrzanu. 1marchewka natka pietruszki 1 jabłko 1 mały jogurt naturalny 1 łyżeczka chrzanu sól pieprz kilka orzechów macadami ****************************************  Marchewkę obrać,oplukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.To samo zrobić z jabłkiem.Jogurt wymieszać z chrzanem,sola ,pieprzem i posiekany i orzechami,wymieszać z marchewką.Wstawic na 30 minut

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki

Proponowane wyszukiwania