marchewka - 20163 przepisów (strona:416/1345)

Pasztet z grzybami 168

proponuję podobny ale pieczony w foremkach. porcja na 2 foremki 9/22 cm: 800 g łopatki wieprzowej bez kości 500 g wątróbek drobiowych 2 cebule 1 duży ząbek czosnku 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 średniego selera 200 g suszonych grzybów leśnych 4 łyżki masła sól świeżo mielony pieprz 1 liść laurowy 4-5 kulek ziela angielskiego świeżo mielona gałka muszkatołowa(...)patelni na rumiano. Usmażone mięso przełożyć do garnka. Na patelnię wlać wodę i wypłukać resztki po smażeniu ,wlać do mięsa. Wody powinno być tyle aby zakryć mięso. Dodać obrane marchewki,pietruszkę ,seler,listek laurowy,kilka kulek ziela angielskiego i ugotować do miękkości pod przykryciem. Odstawić do wystygnięcia. Wątróbki oczyścić,zalać mlekiem i moczyć przez ok. godzinę. Wymoczone dokładnie osuszyć

Kolorowa kuchnia Elki
Krem dyniowo - marchewkowy 165

kostkę w zamrażalniku lub przygotowując mus z pieczonej dyni.  W ten sposób nawet zimą można się rozkoszować smakami jesieni :) Składniki: 1 kg dyni pokrojonej w kostkę 10 marchewek 2 litry bulionu warzywnego 350 ml soku pomarańczowego 400 ml mleczka kokosowego świeży rozmaryn oliwa miód pieprz chili cayenne sól kurkuma Dynię skrapiamy oliwą i wraz z rozmarynem wkładamy do piekarnika(...)nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut. Marchewkę kroimy na talarki, polewamy miodem i także wkładamy do piekarnika na 20 minut.  Następnie warzywa zalewamy bulionem warzywnym. Wszystko miksujemy za pomocą blendera. Dodajemy sok pomarańczowy oraz 400 ml (puszkę mleczka kokosowego) - które wcześniej dokładnie mieszamy.  Doprawiamy do smaku pieprzem chili cayenne, solą oraz dodajemy łyżeczkę kurkumy. Wszystko zagotowujemy

Taste Therapy
Cukinia faszerowana kurczakiem i warzywami 253

macie akurat w domu :)   Składniki:    3 cukinie,  500g filetu z piersi kurczaka,  2 pomidory,  3 łyżki groszku z puszki,  mała marchewka,  1/3 papryki w dowolnym kolorze,  2 małe jajka,  sól, pieprz,  50ml mleka,  120g startego żółtego sera,  listki bazylii. Wykonanie: Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na pół, otrzymując(...)łódki. Wydrążyć środki i wyrzucić. Mięso umyć, pokroić w kosteczkę i podsmażyć, dodać groszek oraz pokrojone w kostkę pomidory. Marchewkę obrać i pokroić w kosteczkę, dodać do mięsa. W razie potrzeby podlać odrobiną wody i dusić około 10 minut. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Dodać do farszu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wydrążone cukinie ułożyć

Z miłości do słodkości
Polski kapuśniak z chińską kapustą pakchoi 133

porcje każdy. Mi smakowała, a tu już mały krok do przodu Składniki na 6-8 porcji: 600 -800 g kapusty kiszonej 400-500 g kapusty pakchoi lub pekińskiej 2 marchewki 2 cebule kilka ziaren ziela angielskiego (zmielić lub utłuc w moździerzu, nie cierpię wyławiać ich z zupy) łyżeczka kozieradki (utłuc lub zmielić z zielem angielskim) łyżeczka suszonego czosnku pół łyżeczki(...)łyżkach oleju w garnku, w którym będziesz gotować zupę. Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Co cebuli dodaj przyprawy, wymieszaj dodaj kapustę kiszoną i marchewką, duś razem 2-3 minuty mieszając po czym dodaj 2- 2,5 litra wody. Zagotuj na małym ogniu pod przykryciem. W międzyczasie drobno posiekaj kapustę pakchoi/pekińską i gdy zupa będzie się już gotować

greenscarf
Kasza jaglana z marchewką, dynią, kurczakiem, kozim serem i orzechami nerkowca 121

drobiowego przyprawy: po szczypcie curry, imbiru, kolendry mielonej, papryki wędzonej oraz chili, kuminu oraz suszonej natki pietruszki 1 łyżeczka soli odrobina świeżo zmielonego pieprzu 300 gram piersi kurczaka 2 marchewki 200 gram dyni hokkaido 2 łyżki oleju rzepakowego 1 cebula 1 ząbek czosnku 50 gram koziego sera (użyłam roladki koziej miodowej o delikatnie słodkim smaku, która świetnie wkomponowała się(...)posiekaną cebulę oraz czosnek. Po chwili dodaję przyprawy i całość smażę przez minutę. Kurczaka kroję w kostkę i wrzucam na patelnię. Składniki smażę na dużym ogniu przez kilka minut. Marchewkę kroję w plastry a dynię w kostkę. Dodaję do pozostałych składników i smażę całość kolejne kilka minut. Na patelnię wrzucam kaszę, chwilę ją prażę a następnie zalewam cydrem, który redukuję

Mango Papaja
ZAPIEKANKA Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI 1166

każdy znajdzie coś dla siebie. Jest kurczak, warzywa, duuużo żółtego sera...Pychota! Składniki: 70 dag piersi z kurczaka 2 szklanki makaronu świderki pół brokuła pół kalafiora 2 szklanki małej marchewki puszka kukurydzy 1 czerwona cebula sól,słodka papryka, pieprz, zioła prowansalskie 3/4 szklanki startego żółtego sera 1,5 szklanki śmietany 30 % 1 jajko Wykonanie: Pierś z kurczaka kroimy w paseczki(...)pokrojoną w piórka. W osolonej wodzie obgotowujemy al dente różyczki brokuła i kalafiora. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Do naczynia żaroodpornego układamy makaron, brokuła, kalafiora, ugotowany makaron, marchewki, kukurydzę, oprószamy solą, pieprzem , ziołami prowansalskimi, wszystko delikatnie mieszamy. Śmietanę rozkłócamy z jajkiem, dodajemy ser, mieszamy, zalewamy tym sosem zapiekankę. Zapiekamy ok 20 minut

Z Majeczką w kuchni
flaki po warszawsku 199

laurowe 8 ziaren ziela angielskiego 1 marchew 1 pietruszka kawałek korzenia selera  szczypta lubczyku sól, pieprz flaki 1 kg oczyszczonych flaków wołowych ( najlepiej już obgotowanych) 2  średnie marchewki kawałek korzenia selera 1 pietruszka (korzeń) 3-4 ząbki czosnku kawałek korzenia imbiru 3  łyżki masła 3 cebule 1 łyżka majeranku domowe  maggi szczypta słodkiej papryki szczypta gałki(...)muszkatołowej szczypta zmielonego ziela angielskiego sól, pieprz sposób przygotowania Wołowinę na bulion myjemy i wkładamy do garnka razem z obranym selerem, cebulą, pietruszką oraz marchewką . Całość zalewamy zimną wodą ( tak by wszystkie składniki były przykryte), dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, pieprz, oraz sól, zagotowujemy i na niewielkim ogniu gotujemy wywar, przez 90 minut ( półtorej godziny to jedynie wartość przybliżona

Miód i pieprz
Zupa krem z buraków z czerwoną fasolą 162

kolację w środku tygodnia. Jeśli jesteście posiadaczami szybkowara, kolację podacie w pół godziny. Jeśli nie - dwadzieścia minut później:) Zupa krem z buraków z czerwoną fasolą 6 buraków 2 marchewki 1 ziemniak 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 szkl. wody 2 łyżki octu jabłkowego, z białego wina lub soku z cytryny 1 łyżeczka masła sól kilka łyżek czerwonej fasoli z puszki(...)Buraki, marchewkę i ziemniaka obrać. Wszystko pokroić na kawałki, w tym buraki proporcjonalnie na najmniejsze kawałki, bo się najdłużej gotują. Wrzucić do garnka. Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki, czosnek na 3-4 części i też dorzucić do warzyw. Wlać wodę, dodać 1 łyżkę octu (soku z cytryny), przykryć pokrywką i gotować 40 minut od momentu zagotowania. Po upływie

Posadzone i zjedzone
Wegańska zupa ogórkowa. Szybka i smaczna :) 127

Zupa ogórkowa Składniki: oliwa z oliwek cebula 2 ząbki czosnku 5 ziemniaków 3 marchewki 1 pasternak (można zastąpić pietruszką) 5 ogórków kiszonych natka pietruszki ziele angielskie liść laurowy majeranek sól odrobina pieprzu Na oliwie zeszkliłam cebulę i czosnek. Dodałam wodę, a następnie po kolei: pokrojone ziemniaki, startą marchewkę, pasternak, ogórki, natkę pietruszki, zioła i przyprawy. Zupę gotowałam

nietadieta
LECZO 125

kiełbasy wiejskiej 1 duża cebula 3 papryki 2 marchewki 2 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 500 ml passaty pomidorowej 1 łyżka smalcu 1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku 1/2 łyżeczki chilli 1 łyżeczka słodkiej papryki sól pieprz W garnku z grubym dnem rozgrzewamy smalec, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, pokrojoną w plasterki marchewkę oraz kiełbasę, smażymy całość 5 minut

KuchcikoweLove
Zupa cztery sery 279

bardzo smaczna i syta. Na chłodne jesienne dni idealna. Jeśli macie ochotę to w zakładce Zupy znajdziecie inne przepisy na smaczne zupy. Polecam! Składniki 1,5 wody 1 duża marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1 serek topiony 100 g sera gorgonzola 100 g sera mozzarella 200 g sera gouda 1 liść laurowy koperek ostra papryka sól pieprz Marchewkę, pietruszkę, seler

O kuchni z uczuciem
Placki z cukinii i marchewki 304

Takie obiady to ja lubię. Pyszne placki z cukinią i marchewką, chrupiące z sosem czosnkowym czy jogurtowym albo z sosem chili. Uwielbiam takie jedzonko i wszystkim polecam. Placki z cukinii i marchewki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Bigos z suszonymi pomidorami i grzybami 209

słoiczek suszonych pomidorów żurawina (ilość według uznania) ok 8 suszonych grzybków 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 liście laurowe ziele angielskie   100ml czerwonego wytrawnego wina gałązka lubczyku 2 marchewki 3 łyżki suszonego majeranku sól/pieprz natka pietruszki Przygotowanie: Suszone grzyby zalewamy gorąca wodą, przykrywamy i zostawiamy na noc do zmięknięcia. Kapustę drobno siekamy. Mięso myjemy i wykładamy do dużego(...)garnka, przykrywając je kapustą i zalewając wodą. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk. Gotujemy około godziny na niewielkim ogniu. Po tym czasie ścieramy marchewkę i dołączamy ją do kapusty. Cebulę drobno kroimy i na patelni ją szklimy. Suszone pomidory i grzyby kroimy i dodajemy do kapusty razem z czerwonym winem i żurawiną oraz cebulką Całość od czasu do czasu mieszamy

ChilliJemy
PIEROGI Z SOCZEWICĄ – NAJLEPSZE! ( idealne ciasto na pierogi ) 329

SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka pszenna – 1 szkl * małe jajko – 1 szt * masło – 1 płaska łyżeczka * sól – 1 szczypta * ciepła woda – ok. 0,5 szkl FARSZ: * soczewica czerwona – 1 szkl * marchew – 1szt * duża cebula – 1 szt * czosnek – 2 ząbki * natka pietruszki – 1 pęczek * majeranek, sól, pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Mąkę wsypujemy do miski, wbijamy jajko, dodajemy sól(...)okręgi. FARSZ: Namoczoną chwilę wcześnie soczewicę płuczemy, a następnie gotujemy ok. 20 minut w osolonej wodzie. Posiekaną cebulę szklimy na odrobinie oliwy, dodajemy czosnek, ugotowaną soczewicę i drobno startą marchew – przesmażamy kilka minut, a następnie doprawiamy do smaku – solą, pieprzem, majerankiem i posiekaną natką pietruszki. CAŁOŚĆ: Nafaszerowane pierogi gotujemy ok. 3-4 minuty w osolonym wrzątku. Podajemy

Ostra na Słodko
Zupka warzywna z ryżem- dla niemowląt 158

Polska , gdzie małe pojemności (ok 200ml) doskonale się sprawdzają. Są praktyczne, solidnie wykonane i ślicznie się prezentują. Ale to możecie sami zobaczyć i ocenić ;) Składniki: 1 malutki ziemniak 1 marchewka 1/3 korzenia pietruszki (3cm kawałek) 1 łyżka ugotowanego ryżu  ½ łyżeczki oliwy z oliwek 1 szklanka wody Sposób przygotowania: Warzywa myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki. Zamiast kroić, marchewkę

Kuchnia w czekoladzie