łyżeczek cukru 2 łyżeczki soli Dodatkowo: 3-4 cebule pokrojone w pióra lub krążki Po 3-4 kulki ziela angielskiego, łyżeczka gorczycy, 2-3 listki laurowe na słoik Opcjonalnie marchewka pokrojona w cienkie talarki Przygotowanie: Oczyszczone ryby pokroić w dzwonka, posolić, posypać mielonym pieprzem, wymieszać z pokrojoną cebulka i pozostawić na około godzinę aby ryba nabrała smaku. Następnie obtoczyć(...)mące i usmażyć na oleju na złoty kolor. Usmażoną rybę ułożyć w słoikach. W miedzy czasie zagotować zalewę ok 15 minut z cienko pokrojoną marchewką oraz cebulką. Zazwyczaj przyprawy od razu rozdzielam do słoiczków po czym zalewam ryby gorącą zalewą i mocno zakręcam wieczka. Po wystudzeniu ryby przechowuję w lodówce. Bardzo dobrze same się wekują
W garach u Gosifareast-language:EN-US;} Jako dodatek do pierwszego dania lub samodzielna przekąska Składniki: 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1 mała cebula 2 małe marchewki 250g piersi z kurczaka 3 średnie ziemniaki 1/2 szklanki sera mozzarella 2-3 łyżki oleju Przygotowanie Piekarnik nastawić na 180stopni. Papryki oraz cebulę pokroić w drobną kosteczkę(...)marchewkę zetrzeć na dużych oczkach jarzynowych, warzywa podsmażyć na łyżce oleju. Ziemniaki pokroić na cienkie plasterki. Można zrobić to nożem lub skroić na krajalnicy do chleba. I teraz mamy do wyboru gdyż filet można wcześniej ugotować z przyprawami i drobno pokroić w kosteczkę lub tak jak ja to tym razem zrobiłam najpierw pokroić mięso i delikatnie podsmażyć z przyprawą kebab
W garach u Gosipokusić się o takie połączenie smaków i zaskoczyć swoich najbliższych... Łazanki z kiszoną kapustą, kiełbasą i czerwonym pest o Składniki : 400 g makaronu łazanki 500 g kiszonej kapusty z marchewką 400 g kiełbasy bądź szynki 1 duża cebula 4 łyżki czerwonego pesto z suszonych pomidorów olej rzepakowy sól, pieprz do smaku Przygotowanie : Kiełbasę wraz z cebulą kroimy w kosteczkę(...)przesmażamy do zarumienienia. Kapustę kiszoną wraz z marchewką obgotowujemy, kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do kiełbasy - doprawiamy solą i pieprzem, przesmażamy razem przez 5 minut. Makaron łazanki gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, dodajemy do kapusty z kiełbasą. Na koniec dodajemy czerwone pesto z suszonych pomidorów . M ieszamy przesmażając razem 2-3 minuty by smaki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkicukru waniliowego 1 łyżka przyprawy do piernika lub cynamonu 1,5 łyżeczki sody 5 jajek 2 kopiaste szklanki mąki luksusowej pszennej typ 550 Młynomag 2 szklanki startej marchewki na tarce o średnich oczkach 250 ml oleju 1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich 1/4 szklanki posiekanych orzechów laskowych 1 serek Almette 2 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy(...)wymiarach 26/35 Wykonanie: Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel, następnie dodajemy olej i przesiewamy mąkę z sodą i przyprawą do piernika .Następnie dodajemy startą marchewkę i orzechy, delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka moje piekło się 45 minut. Serek ucieramy mikserem
Sama słodycz i szczypta chilimnie wszystkim, czyli przedział wiekowy 7-87 Przygotowanie: składniki na 6 porcji: 0,5 kg fasoli „Piękny Jaś” (waga suchej fasoli przed ugotowaniem) 2 cebule 2 marchewki 1-2 opakowania wędzonego tofu łyżka soli (wydaje się dużo, ale ja gotuję fasolę w nieosolonej wodzie) łyżeczka wędzonej papryki pół łyżeczki kuminu łyżeczka pieprzu ziołowego świeży rozmaryn 50 ml oleju(...)wyjątkiem soli. Dodaj drobniusieńko pokrojoną marchew oraz ugotowaną fasolę. Smaż wszystko razem 5-10 minut, mieszając od czasu do czasu. Do miski przełóż połowę podsmażonej fasoli z cebulą i marchewką, a do pozostałe części dodaj około 1 l wody oraz sól. Doprowadź do wrzenia. Na patelni podsmaż do przyrumienienia pokrojone w kostkę tofu, a na samym końcu, na minutkę przed
greenscarfpikantne i rozgrzewające danie, z serii szybkich i tanich dań SKŁADNIKI 5 ziemniaków, 4 kawałki kiełbasy, 1 cebula, 2 marchewki, 8 pieczarek, 1 czerwona i zielona papryka, 1 l bulionu, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe, sól, pieprz, papryka słodka i ostra, pieprz ziołowy, majeranek 1 łyżka mąki pszennej WYKONANIE Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę(...)Marchewki kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Z papryki usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy na mniejsze kawałki. Kiełbasę kroimy w kostkę. Ziemniaki przekładamy do garnka. Cebulę podsmażamy z kiełbasą, następnie podsmażamy paprykę i pieczarki. Ziemniaki zalewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe, dodajemy paprykę, pieczarki i kiełbasę, gotujemy do miękkości warzyw.Pod koniec dodajemy koncentrat
słodki bratektygodnie, potem zrób 2-miesięczną przerwę. II miejsce: Kasia S. i jej przepis na Surówkę z kiszonego ogórka Surówka z kiszonego ogórka Składniki 6 średnich ogórków kiszonych 1 marchewka 1/2 papryki czerwonej 1 mała czerwona cebula 1 pęczek koperku 1 średni pomidor 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki cukru sól do smaku pieprz do smaku Sposób przygotowania Ogórki pokroić(...)półplasterki. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Pomidor opłukać i pokroić w kostkę. Koperek opłukać i posiekać. Wszystko przełożyć do miski. Oliwę z oliwą wymieszać razem z cukrem, solą i pieprzem. Przygotowanym sosem polać warzywa w misce. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Przed podaniem schłodzić. III miejsce: Elżbieta Anna Kruczkiewicz , która przesłała
Z miłości do słodkościprzepis na klasyczną surówkę z kapusty pekińskiej. Przyprawiłam ją pieprzem ziołowym, octem winnym i oliwą z oliwek. Prosta, lecz smaczna surówka. Składniki: mała główka kapusty pekińskiej 1 duża marchewka 1 jabłko 1 średnia cebula czerwona sól i pieprz do smaku pieprz ziołowy do smaku 2 łyżeczki octu winnego, jasnego 3 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie: Kapustę szatkujemy. Marchewkę obieramy
Smak mojego domupostanowiłam go od razu wypróbować. Delikatna potrawka drobiowa okazała się naprawdę pyszna. Polecam ją gorąco. Świetnie się sprawdzi na co dzień, ale także na niedzielny obiad. Składniki: • 2 marchewki • 2 uda z kurczaka • 1 skrzydło indyka Sos: • 1 łyżka oleju • 1 cebula • 3 łyżki gęstej łagodnie kwaśnej śmietany • 100 ml śmietanki 12% • ½ szklanki wody • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki • szczypta(...)muszkatołowej (opcjonalnie) • kilka kropli soku z cytryny do smaku • 1 łyżka mąki Sposób przygotowania: 1. Ugotowane mięso z rosołu obrać z kości, zdjąć skórę i pokroić na kawałki. 2. Marchewki pokroić w kostkę. 3. Cebulę pokroić w małą kosteczkę. 4. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić posiekaną cebulę. Osolić i gdy zmięknie, dodać marchew z rosołu. Podsmażać chwilę. 5. Na patelnię
W mojej kuchnizupę dyniową jest wiele. W zeszłym roku na moim stole królowała ta z dodatkiem pomidorów , teraz przyszedł czas na coś innego, nowego. Tym razem królową jesieni połączyłam z marchewką i pietruszką. Jako, że lubię ostre smaki nie mogło także zapragnąć chilli. Zupa wyszła gęsta i sycąca. Po prostu boska! Składnik i: 1 kg dyni (waga po obraniu) 1 cebula(...)duże pietruszki 3 marchewki łyżka garam masala sól, pieprz chilli oliwa z oliwek 4 łyżki tartego żółtego sera pęczek natki pietruszki Sposób przygotowania: Do garnka wlewamy 2 litry wody. Zagotowujemy. Dynię obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy. Szklimy na oliwie. Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Dodajemy do cebuli. Dokładamy dynię. Całość smażymy
Pobite gary Barbarypini – 1 garść Parmezan – 3 łyżki startego Sól, pieprz, gałka muszkatałowa, rozmaryn Wykonanie: W garnku zagotować wodą z solą i ugotować w niej makaron. Marchew i cukinię umyć, obrać (marchewkę) i pokroić na cienkie paski przy pomocy obieraczki. Na patelni roztopić masło i podsmażyć na nim przeciśnięty czosnek. Następnie dodać paski marchewki i cukinii. Smażyć przez 2-3 minuty
Kuchnia Bon Appetitskładniki: 400 g włoszczyzny (marchewka, seler, por) 1 cebula 1 pomidor 3 ziemniaki 2 ząbki czosnku 1 gałązka selera lub pietruszki ok.15 g masła sól, pieprz ok. 900- 1000 ml wody wykonanie: Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i chwilkę podsmażamy na maśle. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę dusimy. Marchewkę, selera, pomidora, ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę
Domowy Smak Jedzeniasię). W wersji mięsnej można podać z pulpecikami. Składniki: 2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni (nie ważyłam dodanej dyni, rozkroiłam jedną wielką) 2 duże cebule 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1 papryka 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego 1 liść laurowy 4 kuleczki ziela angielskiego 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/4 łyżeczki cynamonu(...)łyżeczki imbiru sól, pieprz do smaku 2 łyżki oleju kokosoweo natka pietruszki do podania Sposób wykonania: Cebule kroimy w kostkę i szklimy na 2 łyżkach oleju kokosowego. Marchewkę pietruszkę i seler podobnie kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli, wraz z wszystkimi przyprawami i smażymy ok 5 min. Dolewamy bulion i dusimy warzywa
W kuchennej krainiekolację - co kto lubi. Ta zupa ma kremową konsystencję, cieszy słodyczą warzyw i wspaniałym smakiem imbiru. Składniki: 7 łyżek (płaskich) kaszy jaglanej 1/4 małej dyni hokkaido 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 małego korzenia selera kawałek pora (jasnozielony, ok.10 cm) kawałek świeżego imbiru (4-5 cm) 4 ziemniaki (średniej wielkości) 1 cebula 9 szklanek* bulionu warzywnego lub drobiowego 5 ziaren(...)liście laurowe 1/4 łyżeczki kurkumy w proszku 1 płaska łyżka oleju lub masła do podsmażenia warzyw sól, sos sojowy, pieprz czarny - do smaku *1 szklanka = 250 ml Przygotowanie: Dynię, marchewki, pietruszkę, selera obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pora pokroić na cienkie plasterki. W garnku rozgrzać olej, dodać tarte i pokrojone warzywa, smażyć 2-3 minuty
Codziennik KuchennyZupa pomidorowa w trochę ulepszonej wersji z brokułami, makaronem ryżowym, zabielana serkiem topionym. Każdy wielbiciel pomidorówki powinien jej spróbować! Składniki: 1 marchewka 1 pietruszka 1/3 selera 1 podudzie z kurczaka 1/2 brokuła 2 cebule 1 puszka krojonych pomidorów garść makaronu ryżowego 100 g serka topionego bez dodatków 2 łyżki oliwy liść laurowy, ziele angielskie sól, pieprz-ziarenka Wykonanie: Podudzie(...)garnka i zalewamy ok. 1,5-2 l zimnej wody. Zagotowujemy. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień, zbieramy szumowiny (pianę, która powstała na powierzchni) i wrzucamy obrane i opłukane warzywa: marchewkę pokrojoną w kostkę, całą pietruszkę i całego selera. Dodajemy listki laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu. Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem ok. 45 min. W tym czasie, obieramy cebulę, kroimy
Kuchnia MagdaLeny