marchewka - 20163 przepisów (strona:420/1345)

Wegańska zupa fasolowa 169

mnie wszystkim, czyli przedział wiekowy 7-87 Przygotowanie: składniki na 6 porcji: 0,5 kg fasoli „Piękny Jaś” (waga suchej fasoli przed ugotowaniem) 2 cebule 2 marchewki 1-2 opakowania wędzonego tofu łyżka soli (wydaje się dużo, ale ja gotuję fasolę w nieosolonej wodzie) łyżeczka wędzonej papryki pół łyżeczki kuminu łyżeczka pieprzu ziołowego świeży rozmaryn 50 ml oleju(...)wyjątkiem soli. Dodaj drobniusieńko pokrojoną marchew oraz ugotowaną fasolę. Smaż wszystko razem 5-10 minut, mieszając od czasu do czasu. Do miski przełóż połowę podsmażonej fasoli z cebulą i marchewką, a do pozostałe części dodaj około 1 l wody oraz sól. Doprowadź do wrzenia. Na patelni podsmaż do przyrumienienia pokrojone w kostkę tofu, a na samym końcu, na minutkę przed

greenscarf
SYCĄCY KOCIOŁEK 860

pikantne i rozgrzewające danie, z serii szybkich i tanich dań SKŁADNIKI 5 ziemniaków, 4 kawałki kiełbasy, 1 cebula, 2 marchewki, 8 pieczarek, 1 czerwona i zielona papryka, 1 l bulionu, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe, sól, pieprz, papryka słodka i ostra, pieprz ziołowy, majeranek 1 łyżka mąki pszennej WYKONANIE Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę(...)Marchewki kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Z papryki usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy na mniejsze kawałki. Kiełbasę kroimy w kostkę. Ziemniaki przekładamy do garnka. Cebulę podsmażamy z kiełbasą, następnie podsmażamy paprykę i pieczarki. Ziemniaki zalewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe, dodajemy paprykę, pieczarki i kiełbasę, gotujemy do miękkości warzyw.Pod koniec dodajemy koncentrat

słodki bratek
Wyniki konkursu! 163

tygodnie, potem zrób 2-miesięczną przerwę. II miejsce: Kasia S. i jej przepis na Surówkę z kiszonego ogórka Surówka z kiszonego ogórka Składniki 6 średnich ogórków kiszonych 1 marchewka 1/2 papryki czerwonej 1 mała czerwona cebula 1 pęczek koperku 1 średni pomidor 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki cukru sól do smaku pieprz do smaku Sposób przygotowania Ogórki pokroić(...)półplasterki. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Pomidor opłukać i pokroić w kostkę. Koperek opłukać i posiekać. Wszystko przełożyć do miski. Oliwę z oliwą wymieszać razem z cukrem, solą i pieprzem. Przygotowanym sosem polać warzywa w misce. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Przed podaniem schłodzić. III miejsce: Elżbieta Anna Kruczkiewicz , która przesłała

Z miłości do słodkości
Klasyczna surówka z kapusty pekińskiej, z jabłkiem i marchewką 200

przepis na klasyczną surówkę z kapusty pekińskiej. Przyprawiłam ją pieprzem ziołowym, octem winnym i oliwą z oliwek. Prosta, lecz smaczna surówka. Składniki: mała główka kapusty pekińskiej 1 duża marchewka 1 jabłko 1 średnia cebula czerwona sól i pieprz do smaku pieprz ziołowy do smaku 2 łyżeczki octu winnego, jasnego 3 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie: Kapustę szatkujemy. Marchewkę obieramy

Smak mojego domu
Delikatna potrawka drobiowa wg Aleex 143

postanowiłam go od razu wypróbować. Delikatna potrawka drobiowa okazała się naprawdę pyszna. Polecam ją gorąco. Świetnie się sprawdzi na co dzień, ale także na niedzielny obiad. Składniki: • 2 marchewki • 2 uda z kurczaka • 1 skrzydło indyka Sos: • 1 łyżka oleju • 1 cebula • 3 łyżki gęstej łagodnie kwaśnej śmietany • 100 ml śmietanki 12% • ½ szklanki wody • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki • szczypta(...)muszkatołowej (opcjonalnie) • kilka kropli soku z cytryny do smaku • 1 łyżka mąki Sposób przygotowania: 1. Ugotowane mięso z rosołu obrać z kości, zdjąć skórę i pokroić na kawałki. 2. Marchewki pokroić w kostkę. 3. Cebulę pokroić w małą kosteczkę. 4. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić posiekaną cebulę. Osolić i gdy zmięknie, dodać marchew z rosołu. Podsmażać chwilę. 5. Na patelnię

W mojej kuchni
Zupa dyniowa 587

zupę dyniową jest wiele. W zeszłym roku na moim stole królowała ta z dodatkiem pomidorów , teraz przyszedł czas na coś innego, nowego. Tym razem królową jesieni połączyłam z marchewką i pietruszką. Jako, że lubię ostre smaki nie mogło także zapragnąć chilli. Zupa wyszła gęsta i sycąca. Po prostu boska! Składnik i: 1 kg dyni (waga po obraniu) 1 cebula(...)duże pietruszki 3 marchewki łyżka garam masala sól, pieprz chilli oliwa z oliwek 4 łyżki tartego żółtego sera pęczek natki pietruszki Sposób przygotowania: Do garnka wlewamy 2 litry wody. Zagotowujemy. Dynię obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy. Szklimy na oliwie. Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Dodajemy do cebuli. Dokładamy dynię. Całość smażymy

Pobite gary Barbary
Makaron z sosem dyniowym i cukinią 126

pini – 1 garść Parmezan – 3 łyżki startego Sól, pieprz, gałka muszkatałowa, rozmaryn Wykonanie: W garnku zagotować wodą z solą i ugotować w niej makaron. Marchew i cukinię umyć, obrać (marchewkę) i pokroić na cienkie paski przy pomocy obieraczki. Na patelni roztopić masło i podsmażyć na nim przeciśnięty czosnek. Następnie dodać paski marchewki i cukinii. Smażyć przez 2-3 minuty

Kuchnia Bon Appetit
jarzynowa zupa krem 137

składniki: 400 g włoszczyzny (marchewka, seler, por) 1 cebula 1 pomidor 3 ziemniaki 2 ząbki czosnku 1 gałązka selera lub pietruszki ok.15 g masła sól, pieprz ok. 900- 1000 ml wody wykonanie: Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i chwilkę podsmażamy na maśle. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę dusimy. Marchewkę, selera, pomidora, ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę

Domowy Smak Jedzenia
Gulasz warzywny z dynią 224

się). W wersji mięsnej można podać z pulpecikami.     Składniki: 2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni  (nie ważyłam dodanej dyni, rozkroiłam jedną wielką) 2 duże cebule 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1 papryka 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego 1 liść laurowy 4 kuleczki ziela angielskiego 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/4 łyżeczki cynamonu(...)łyżeczki imbiru sól, pieprz do smaku 2 łyżki oleju kokosoweo natka pietruszki do podania Sposób wykonania: Cebule kroimy w kostkę i szklimy na 2 łyżkach oleju kokosowego. Marchewkę pietruszkę i seler podobnie kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli, wraz z wszystkimi przyprawami i smażymy ok 5 min. Dolewamy bulion i dusimy warzywa

W kuchennej krainie
Krupnik jaglany z dynią i imbirem. 180

kolację - co kto lubi. Ta zupa ma kremową konsystencję, cieszy słodyczą warzyw i wspaniałym smakiem imbiru.   Składniki: 7 łyżek (płaskich) kaszy jaglanej 1/4 małej dyni hokkaido 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 małego korzenia selera kawałek pora (jasnozielony, ok.10 cm) kawałek świeżego imbiru (4-5 cm) 4 ziemniaki (średniej wielkości) 1 cebula 9 szklanek* bulionu warzywnego lub drobiowego 5 ziaren(...)liście laurowe 1/4 łyżeczki kurkumy w proszku 1 płaska łyżka oleju lub masła do podsmażenia warzyw sól, sos sojowy, pieprz czarny - do smaku *1 szklanka = 250 ml Przygotowanie: Dynię, marchewki, pietruszkę, selera  obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pora pokroić na cienkie plasterki. W garnku rozgrzać olej, dodać tarte i pokrojone warzywa, smażyć 2-3 minuty

Codziennik Kuchenny
ZUPA POMIDOROWO-SEROWA Z BROKUŁAMI 199

Zupa pomidorowa w trochę ulepszonej wersji z brokułami, makaronem ryżowym, zabielana serkiem topionym. Każdy wielbiciel pomidorówki powinien jej spróbować! Składniki: 1 marchewka 1 pietruszka 1/3 selera 1 podudzie z kurczaka 1/2 brokuła 2 cebule 1 puszka krojonych pomidorów garść makaronu ryżowego 100 g serka topionego bez dodatków 2 łyżki oliwy liść laurowy, ziele angielskie sól, pieprz-ziarenka Wykonanie: Podudzie(...)garnka i zalewamy ok. 1,5-2 l zimnej wody. Zagotowujemy. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień, zbieramy szumowiny (pianę, która powstała na powierzchni) i wrzucamy obrane i opłukane warzywa: marchewkę pokrojoną w kostkę, całą pietruszkę i całego selera. Dodajemy listki laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu. Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem ok. 45 min. W tym czasie, obieramy cebulę, kroimy

Kuchnia MagdaLeny
Zupa ogórkowa 395

Składniki: ćwiartka z kurczaka 3 marchewki 3 pietruszki 0,5 selera 4 ziemniaki cebula 10 ogórków kiszonych 2 łyżki masła sól, pieprz ziarnisty, ziele angielskie 3 listki laurowe sok z kiszonych ogórków do smaku 20 dag śmietany 18% natka pietruszki Sposób wykonania: Mięso myjemy, wkładamy do dużego garnka i zalewamy 2 litrami wody i podgrzewamy. marchewki, pietruszki i seler obieramy

Qchnia po prostu
Kiczeri-wegetariańskie 160

poznałam jest moim ulubionym. Ma specyficzny smak i jest podobne do risotto. Warte wypróbowania. Składniki: 3/4 szklanki ryżu basmati 3/4 szklanki czerwonej soczewicy około 4 szklanki gorącej wody 1 marchewka 1/2 młodej cukinii 2 łyżki masła klarowanego ghee 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka kminu rzymskiego szczypta mielonego imbiru sól do smaku szczypta pieprzu do smaku Sposób wykonania: Ryż razem(...)szczyptę imbiru, podsmażamy przyprawy. Dodajemy osączony ryż z soczewicą, smażymy razem przez minutę mieszając od czasu do czasu. Zalewamy gorącą wodą,  dodajemy startą na tarce jarzynowej   marchewkę oraz cukinię  gotujemy pod przykryciem około 20 minut aż ryż wchłonie wodę i będzie lekko rozgotowany.  Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem do smaku.  Rozkładamy na talerze

Wanilia i Kardamon
Domowy, kremowy pasztet do smarowania, w słoikach-pyszny! :-) 173

słoiczków ale różnej wielkości, więc na oko około 1,5 kg pasztetu) -4 ćwiartki z kurczaka średniej wielkości (czyli mniej więcej 1 kg) -300g wieprzowej wątróbki -1 duża marchew  -1 średnia pietruszka -1 średnia cebula -3 liście laurowe -5 kulek ziela angielskiego -2 jajka -płaska łyżka vegety -pieprz -gałka muszkatołowa około 2-3 łyżki -majeranek  3 łyżki(...)kaszy mannej Ćwiartki z kurczaka,marchew, liście laurowe, ziele angielskie,cebulę, pietruszkę oraz wątróbkę dajemy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy aż do miękkości warzyw i mięsa-gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu. Po ugotowaniu studzimy. Powstałego wywaru nie wylewamy! Mięso z udek oddzielamy od kości, wyciągamy liście laurowe i ziele. Następnie w malakserze, blenderem lub maszynką do mięsa mielimy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
KETCHUP DOMOWY PIKANTNY 503

SKŁADNIKI : 8 kg pomidorów polana  2 marchewki 1 czerwona papryka 1 pietruszka  ćwiartka selera  2 duże cebule 3 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 10 kulek piperzu 1 papryczka chilli 1 główka czosnku 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki octu 2 duże łyżki soli  1 łyżeczka pieprzu 2 łyżeczki kolędry 1 łyżeczka gorczycy 1/2 łyżeczki suszonego tymianku(...)PRZYGOTOWANIE : Pomidory parzymy w wrzątku, wyciągamy, studzimy i ściągamy skórkę. Do dużego garnka wrzucamy pokrojoną cebulę, marchewkę, pietruszkę, seler i pomidory. Prużymy na małym ogniu aż pomidory się rozpadną, następnie dodajemy wszystkie przyprawy i pokrojoną chilli. Ketchup gotujemy na małym ogniu około 2-3 godziny, co jakiś czas mieszając. Zakręcamy gaz i sos pozostawiamy w garnku aż ostygnie. Ja zostawiłam

Kulinarne Fantazje Marioli