Taką miałam dziś kolację. Surową. Taką jaką lubię. Szybką, to ważne. Bo byłam głodna. Skombinowałam ją z tego co miałam w lodówce. Często tak robię. Składniki awokado marchewka papryka żółta, czerwona, zielona oraz igołomska natka pietruszki bazylia czarnuszka olej z ostropestu (łyżeczka na porcję) sól himalajska różowa glassa sojowa z octem balsamicznym z Modeny Podane składniki (w różnych proporcjach(...)zależy od Was) umyj i pokrój w paseczki. Marchewkę pokrój w paski. Rozłóż na talerzu i posól lekko. Skrop przed zjedzeniem tłoczonym na zimno olejem z ostropestu- zadbasz o wątrobę! Dosmacz glassą z octem balsamicznym i właściwie sałatka jest gotowa!Posyp czarnuszką... Zjadłam ze smakiem z dodatkiem wiejskiego chleba. Takie szybkie sałatki to sposób na duży głód
Z Kuchni Do Kuchniblaszanej keksówce. Zobacz również inne przepisy na ----> wegetariańskie pasztety Pasztet warzywny z ciecierzycą i żurawiną - przepis: Składniki: (na 1 keksówkę) 3/4 szklanki suszej ciecierzycy 1 duża cebula 1 marchewka 1 pietruszka 1 kalarepa (można zastąpić np. drugą marchewką lub pietruszką, jeśli kalarepa jest niedostępna) kawałek selera (ok. 1/4 dużej bulwy) 30-35 dag pieczarek 2 garści suszonej żurawiny sól
Moje Qulinariainnymi sos pieczarkowy i okazało się, że przesadziłam z ilością pieczarek. Trzeba było je wykorzystać i tak powstały te pyszne zraziki. SKŁADNIKI: 0,5 kg. mięsa mielonego 2-3 marchewki z rosołu 1/3 szkl. wody 1 jajko 2 bułki czerstwe namoczone w mleku i wyciśnięte 2 ząbki czosnku 2 szalotki 3 łyżki masła klarowanego bułka tarta przyprawy:sól, pieprz, majeranek(...)pieczarki obrać, pokroić w cienkie paski, dodać do cebuli usmażyć, czosnek przecisnąć przez praskę, szalotkę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle, do mięsa dodać pokrojoną w drobną kostkę marchewkę, bułki, przyprawy i zeszkloną cebulę z czosnkiem, wodę, a następnie dobrze wyrobić, odstawić na 2-3 godz.(albo na noc), z wyrobionego mięsa formujemy zrazy z pieczarkowym nadzieniem, najpierw płaski
Kuchnia Beatysmaczna i na pewno w takiej wersji będę ją robić częsciej :) Gorąco polecam! Przepis znalazłam tutaj . Składniki: około 70 dkg mięsa rosołowego (kurczak, indyk, wołowina lub mieszane) 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 1/4 dużego pora 100g ryżu 1/2 szklanki śmietany 18% 2 liście laurowe 4 kuleczki ziela angielskiego 2 łyżki posiekanego koperku 4 większe ogórki kiszone wegeta (opcjonalnie(...)sól pieprz Mięso umyć i przełożyć do garnka. Zalać dwoma litrami wody i zagotować. Warzywa oczyścić i umyć. Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na grubej tarce, a pora drobno pokroić. Po zagotowaniu mięsa zdjąć szumowiny i dodać do wywaru warzywa, ziele angielskie, liście laurowe i ryż. Opcjonalnie można wsypać trochę wegety. Po 30-tu minutach gotowania dodać ogórki starte
kuchnia doskiłyżki oleju 2 cebule 2 łyżki żółtej łagodnej pasty curry ze słoika mały kawałek papryczki chili drobno posiekany 1/2 czerwonej papryki 4 łyżki ziaren kukurydzy z puszki 1 marchewka 1 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki podprażonej i zmiażdżonej w moździerzu gorczycy lub z paczki w proszku szczypta kuminu rzymskiego 250 ml bulionu warzywnego lub w wersji nie wegetariańskiej: drobiowego(...)listki uwolnią olejki eteryczne. Dodać następnie kumin i gorczycę i pozostałe 1/2 łyżeczki soli i podsmażać na średnim ogniu przez ok. 1 minuty. Dodać paprykę pokrojoną w drobną kostkę, marchewkę pokrojoną w taka samą kostkę i kukurydzę oraz pastę curry, zamieszać i chwilę podsmażać. Teraz dodać mleczko kokosowe i bulion, zamieszać, doprowadzić do wrzenia, wtedy zmniejszyć ogień do minimum, nakryć
Sztuka gotowania w/g Samirypyszny pomysł na obiad. Makaron z sosem pełnym warzyw. Czas przygotowania i ilość porcji 30 minut, 4 porcje. Produkty 1 cukinia, 1 bakłażan, 1 czerwona papryka, 2 pomidory, 1 marchewka, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, świeża i suszona bazylia, sól, pieprz, olej kokosowy, makaron tagliatelle. Przygotowanie Wszystkie warzywa umyj. Marchewkę, cukinie, cebulę i czosnek obierz ze skórki. Następnie pokrój wszystko
Fit&Fast Kitchenkapusty pekińskiej. Tym razem doprawiłam ją sosem sojowym, który delikatnie zmienia jej tradycyjny smak. Sałatka, moim zdaniem, najbardziej pasuje do kurczaka. Składniki: 1 mała kapusta pekińska 1 duża marchewka 1 średnia cebula czerwona 1 łyżka octu winnego, jasnego 1 łyżka sosu sojowego, jasnego 1 czubata łyżeczka cukru pieprz i sól do smaku 3 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie: Kapustę pekińską(...)drobno kroimy. Marchewkę szatkujemy na tarce. Cebulę drobno kroimy. Dodajemy ocet winny, sos sojowy, cukier oraz pieprz i sól do smaku. Na koniec dodajemy oliwę. Całość mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce, aby smaki się przegryzły. Smacznego
Smak mojego domuPiernik marchewkowy - cudownie mięciutki, puszysty, a jednocześnie wilgotny i aromatyczny. Bardzo prosty do przygotowania, bo to zwykłe ciasto ucierane z dodatkiem startej marchewki i przypraw korzennych. Pomimo, iż do tradycyjnego piernika mu daleko zdobył nasze podniebienia szturmem. To kolejny przetestowany przepis z książki p. Łebkowskich i kolejny ulubiony. W wersji świątecznej polecam przełożenie ciasta powidłami śliwkowymi i oblanie polewą czekoladową(...)cukrem, następnie powoli dolewać olej cały czas mieszając. Do jajek z olejem wmiksować mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i przyprawą piernikową. Na końcu połączyć z utartą marchewką i posiekanymi orzechami wylać ciasto do tortownicy (23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Bok tortownicy wysmarować wcześniej masłem i wysypać mąką lub tartą bułką piec 1 godzinę
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!falafel: 2 szklanki ciecierzycy 1 marchewka 1 cebula 1/2 pęczka kolendry 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1/3 ostrej papryki w proszku sól pieprz puree : 200 g dyni ( obranej) łyżka pasty tahini przepis tutaj 1 duży ząbek czosnku Dzień wcześniej namaczamy ciecierzycę wzimnej wodzie i odstawiamy na całą noc. Po tym czasie odcedzamy. Marchew ścieramy na tarce o grubych(...)oczkach, cebulę kroimy w drobną kostkę. Smażymy na rozgrzanej patelni z olejem przez 4 minuty. Ciecierzycę wsypujemy do miski, dodajemy marchewkę z cebulą, czosnek i przyprawy. Wszystko blendujemy na gładką masę. Formujemy małe kuleczki, spłaszczamy i układamy na desce. W tym czasie robimy puree z dyni. Dynię obieramy ze skóry i kroimy w drobną kostkę. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni
KuchcikoweLovewina 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka tymianku 1 łyżka soku z cytryny 1 1/2 łyżeczki soli Warzywa kawałek pora (biała lub środkowa część, 100g) 1 duża marchewka (200g) 1 mała biała cebula (120g) 1 mała czerwona cebula (120g) 1/2 łyżeczki owoców kolendry 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu 2 łyżki soku z cytryny sól Dodatkowo olej rzepakowy mąka pszenna(...)Podsmażone ryby układamy od razu na otwartej brytfannie i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (termoobieg). Zapiekamy przez 20 minut, w połowie tego czasu odwracając na drugą stronę. Marchewkę i cebulę obieramy. Marchew kroimy w kilkumilimetrowe (pół)plasterki, a cebule w nieco szersze półtalarki. Pora w razie potrzeby dokładnie płuczemy w zimnej wodzie, po czym kroimy w skośne
Kulinarna Pokusagotowych. Składniki (dla czterech osób): 1 podwójna pierś z kurczaka 1 paczka przyprawy do kurczaka „złocistej” 1 puszka czerwonej fasoli konserwowej 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 słoik marchewki konserwowej z groszkiem (0,8-1 litr) 1 szklanka śmietany trochę ketchupu Podstawową regułą jest oszczędność czasu, więc nie zdziwcie się, jeśli coś będę robił „niezgodnie ze sztuką(...)chore, ale ja zazwyczaj zużywam na całą potrawę prawie całą paczkę tej przyprawy. Duś całość pod przykryciem kilka minut (4-5 min). Plan jest taki, żeby fasola zmiękła, a marchewka oddała trochę wody. W międzyczasie weź szklankę, wlej do niej śmietanę. Dodaj ketchupu i zamieszaj. Całość ma mieć kolor jasnołososiowy. Gdy uznasz, że już czas, dodaj mieszankę śmietany i ketchupu
manslogblogszklanka mleka (ok. 250 g), - 2 ząbki czosnku, - puszka pomidorów (ok. 400 g), - 4 łyżki jogurtu greckiego (ok. 40 g), - 6 ziemniaków (ok. 420 g), - 2 marchewki (ok. 210 g), - puszka krojonych pomidorów (ok. 400 g), - przyprawy: papryka słodka, papryka wędzona, papryka ostra, zioła prowansalskie, sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Bułkę kroimy w kosteczkę, zalewamy mlekiem i czekamy(...)jogurtem greckim i lekko podgrzewamy (nie gotujemy sosu, ponieważ może się zważyć). Sos doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. 6. Pulpeciki podajemy polane sosem pomidorowym z ziemniakami i marchewką gotowaną. Pulpeciki są bogate w: - pełnowartościowe białko (pochodzące z mięsa i fasoli) które pełni funkcje budulcową, - likopen (pochodzący z pomidorów), który przeciwdziała procesom starzenia się, - substancje o działaniu bakteriobójczym pochodzące
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachprzepisu! DUSZONA ŁOPATKA Z KOLOROWĄ PAPRYKĄ I MAKARONEM Z PIEKARNIKA. Składniki: około 400 g łopatki w plastrach 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki 1/2 czerwonej papryki 1/2 zielonej papryki 1/2 żółtej papryki 1/2 pomarańczowej papryki 125 ml białego wytrawnego wina 1 puszka pomidorów krojonych w puszce 500 ml bulionu 2 łyżki oleju(...)olej na dużej, głębokiej patelni, mięso oprószyć mąką i smażyć z obu stron na złoto, po czym odstawić na bok. Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę i czosnek, dodać marchewkę i paprykę, smażyć 3 minuty. Wlać wino i dusić chwilę. Dodać bulion i pokrojone pomidory z puszki, doprawić solą, pieprzem czarnym i cayenne, wrzucić ziele angielskie i liście laurowe. Zagotować
Zakątek rozkoszy kulinarnychwszystkich warzyw kapustnych, to własnie brukselka jest najbogatrza w białko. Gorąco polecam zupę brukselkową, ponieważ jest nie tylko zdrowa, ale i smaczna :) Składniki: 1/2 kg świeżej brukselki 2 marchewki kawałek pora 3 ziemniaki kostka rosołowa 100 ml śmietany 18% lub jogurtu naturalnego Brukselkę oczyścić i umyć. Zalać wodą i zagotować. Po pięciu minutach odcedzić. Marchewki i ziemniaki pokroić w kostkę
kuchnia doskirazem wykorzystując dynię, pozostałam w tych bardziej płynnych klimatach. Prezentuję dziś kolejną propozycję na szybki, smaczny i pożywny obiad w postaci gęstej zupy-kremu. Połączenie dyni ze słodką marchewką wyśmienicie się tu sprawdziło! Składniki na porcje dla 4 osób: 3/4 litra wody 1 kostka rosołowa kawałek dyni - bez skóry, wielkości 2 jabłek, u mnie resztka zamro ż onego zapasu(...)minionego sezonu 4 marchewki - średnie 1 ziemniak - średni 1 żółta papryka - mała kawałek selera - wielkości 1 orzecha włoskiego 1 pietruszka - mała 1/3 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1/3 łyżeczki soli cebulowej pieprz czarny, pieprz cayenne - do smaku pestki dyni - do przybrania na talerzu 1 łyża mąki ziemniaczanej - płaska; do zagęszczenia
Grunt to przepis!