nawet Monika jadła, więc chyba smakowały. Składniki: • 900 g gotowych pokrojonych i obgotowanych flaczków wołowych • 1 opakowanie mrożonego groszku • 2 korpusy kurczaka • 1 cebula • 2 marchewki • 1 pietruszka • 1/2 selera • sól, pieprz do smaku • kilka liści laurowych i ziela angielskiego • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej • natka pietruszki • 2 łyżki masła Wykonanie: • Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć(...)liście laurowe i ziele angileskie. Doprawić solą i pieprzem, i gotować na wolnym ogniu ok. 45 minut. • Do garnka dorzucić startą na tarce marchewkę, pietruszkę i seler. • Flaczki przepłukać, wrzucić do wrzącej wody i obgotować przez 10 minut, po czym odlać wodę, przepłukać zimną wodą i czynność powtórzyć ponownie
To co kochamszczypiorkiem. Taka zupa cebulowa na wiosnę, która okazała się hitem. Zdrowa, mocno aromatyczna i lekko pikantna. Polecam! Składniki: • 4 cebule • 1/2 małego pora • 1 marchewka • 1 pietruszka • sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka do smaku • 3 łyżki masła • 2 serki pleśniowe okrągłe Grzanki • 4 kromki chleba tostowego • 2 łyżki masła • szczypiorek do posypania Wykonanie : • Cebulę pokroić(...)kostkę, pora w paski. • Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce. • Podsmażyć na maśle cebulę, dodać pozostałe warzywa. • Zalać ok. 1,5 litra wody gorącej, dodać przyprawy i gotować do miękkości warzyw. • Pod koniec gotowania dodać pokrojone serki pleśniowe, gotować aż się rozpuszczą. • Zupę zmiksować blenderem. • Kromki chleba pokroić w paski
To co kochamdodać ziarna słonecznika, pestki dynii czy starte jabłko, a nawet wymieszać z odrobiną majonezu czy śmietany. Składniki: • 1,5 kg kapusty białej – 1 mała główka • 2 marchewki • 3 ząbki czosnku Zalewa • 1/2 litra wody • 1/2 szklanki cukru • 1/2 szklanki octu 10% • 1/2 szklanki oleju • 1 łyżka czubata soli Wykonanie: • Zagotować wszystkie składniki zalewy. • Kapustę drobno poszatkować, marchewkę
To co kochamrozpływającymi się w ustach żeberkami. Następny będzie z golonką! Składniki: • 500 g kapusty kiszonej • 500 g żeberek • 200g kiełbasy wędzonej • 1 cebula • kawałek pora • 1 marchewka • 1 pietruszka • sól, pieprz do smaku • 4 liście laurowe • 8 sztuk ziela angielskiego • 4 łyżki oleju • 8 ziemniaków Wykonanie: • Cebulę pokroić w kostkę, pora w paski i podsmażyć(...)oleju. • Dodać startą na grubej tarce marchewkę i pietruszkę. • Zalać wrzątkiem – ok. 2 litry, dodać przyprawy i żeberka pokrojone na kawałki z jedną kością, gotować 20 minut. • Wrzucić wypłukaną i pokrojoną kapustę kiszoną. Gotować na wolnym ogniu ok. 1,5 godziny. • Na 30 minut przed końcem gotowania dodać pokrojoną kiełbasę
To co kochamniekoniecznie chcą się nim delektować. Ale jakież było ich zdziwienie i niedowierzanie po pierwszym kęsie. Torcik smakował wybornie, padło nawet pytanie – gdzie ta marchewka? Mokry, chrupiący i aromatyczny z idealnie pasującą masą z serka mascarpone. Zniknął dość szybko. Ja upiekłam wersję bezglutenową, bez mąki, ale z mąką wyjdzie bardziej puszysty(...)wyższy. Inspiracja przepisem z Kwestii smaku. Składniki: Ciasto • 300 g startej i odciśniętej z soku marchewki • 300 g mąki migdałowej – starte migdały lub 300 g mąki pszennej • 1 szklanka cukru • 1 cukier waniliowy • 3/4 szklanki oleju • 3 jajka • 100 g ananasa z puszki • 80 g wiórków kokosowych • 40 g orzechów włoskich • 30 g płatków migdałowych
To co kochamjajko. Należy pamiętać, że po dodaniu zbyt wcześnie szczawiu do zupy, pozostałe warzywa pozostaną twarde, dlatego dodajemy go na koniec. Składniki: • 1 cebula • 1 marchewka • 1 pietruszka • 4 ziemniaki • 1 serek śmietankowy ok. 250 g • 4 jajka ugotowane na twardo • 2 garści szczawiu • 4 łyżki oliwy • 2 łyżki masła Wykonanie: • Cebulę pokroić w kostkę(...)przesmażyć na oliwie, dodać startą na tarce marchewkę i pietruszkę, chwilę poddusić. • Wlać ok. 1,5 litra wody, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować do miękkości. • Na koniec dodać szczaw pokrojony i przesmażony na 2 łyżkach masła. Gotować ok. 10 minut. • Zmiksować zupę na gładki krem, dodać serek śmietankowy
To co kochamzresztą do dzisiaj. Mój królik wyszedł bardzo mięciutki, mięso wprost rozpływało się ustach. Bardzo smakowity królik! Składniki: • 1 królik podzielony na porcje • 5 marchewek • 500 g pieczarek • 3 łyżki natki pietruszki • 1 łyżka koperku • 1 cebula • 3 ząbki czosnku • 1 łyżeczka soli, pieprz do smaku • 1/2 łyżeczki kurkumy • 1 szklanka śmietanki 30% • 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)królika, podsmażyć. • Czosnek drobno posiekać, dodać do królika, podlać 2 szklankami wody, dodać sól, kurkumę, przykryć i dusić ok. 20 minut na wolnym ogniu. • Obraną marchewkę i pieczarki pokroić w plastry i dodać do królika. Dusić dalej ok. 40 minut. • Gdy królik będzie miękki, dodać posiekaną natkę pietruszki, koperek i mąkę
To co kochamkremowa zupa kukurydziana. Żółta, gęsta, gładka i pożywna zupa to propozycja w sam raz na deszczowe letnie dni. Składniki: • 3 kolby kukurydzy • 5 ziemniaków • 1 marchewka • 1 pietruszka • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • kilka liści lubczyka • 2 liście laurowe • szczypta kurkumy • 1/2 szklanki śmietanki • 3 łyżki oliwy • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Cebulę pokroić(...)kostkę, czosnek w paski obsmażyć na oliwie. • Dodać kukurydzę obraną z kolby, obraną marchewkę i pietruszkę pokrojoną w plasterki. Wlać 1,5 litra wody gorącej. • Posolić do smaku, dodać pieprz, lubczyk i liście laurowe oraz kurkumę. Gotować 20 minut. • Po tym czasie dodać obrane ziemniaki pokrojone w kostkę
To co kochamminerałów. Ja uwielbiam wszystkie zupy, a w szczególności zupy kremy, które mogę jeść codziennie. Składniki: • 2 cukinie • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • 1 marchewka • 1 pietruszka • 3 ziemniaki • garść liści bazylii • liście laurowe • kilka gałązek koperku i lubczyku • garść liści bazylii • sól, pieprz do smaku(...)łyżki oliwy Wykonanie:: • Pokrojoną cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie, dodać obraną i pokrojoną marchewkę i pietruszkę. • Podlać 1,5 litra gorącej wody, dodać przyprawy (oprócz bazylii) i sól do smaku. • Po 15 minutach gotowania dodać obrane i pokrojone ziemniaki oraz pokrojoną cukinię. • Gotować do miękkości
To co kochamsprężyste i bardzo chude, bo to przecież czysty mięsień. Nie wyobrażam sobie innego dodatku niż sos chrzanowy, który dodaje im charakteru. Składniki: • 4 ozorki wieprzowe • 1 marchewka • 1 pietruszka • 2 cebule • 1/2 selera i pora • 4 liście laurowe • 5 ziaren ziela angielskiego • 1 płaska łyżka soli Sos chrzanowy • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany • 2 łyżki majonezu(...)łyżeczki chrzanu tartego • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Ozorki umyć, zalać gorącą wodą, dodać przyprawy i sól. • Wrzucić obraną i przekrojoną marchewkę, pietruszkę, seler, pora i cebulę. • Gotować ozorki do miękkości na wolnym ogniu ok. 2,5 godziny. • Po ugotowaniu wyjąć ozorki i ostudzić. • Obrać ze „skórki
To co kochammięsa z karkówki • 250 g mięsa z szynki wieprzowej • 150 g boczku wędzonego • kawałek ok. 20 cm cienkiej kiełbasy wędzonej • 4-5 ogórków kiszonych • 1 cebula • 3 marchewki • 1 pietruszka • 1/2 selera • 4 liście laurowe • kilka ziaren ziela angielskiego • sól, pieprz do smaku • 4 łyżki oliwy • 1/2 szklanki śmietanki 30% • 1 łyżeczka mąki ziemniacanej Wykonanie(...)łyżkach oliwy podsmażyć pokrojone w kostkę mięso z karkówki i szynki, dodać do boczku. • Na koniec podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, marchewkę, pietruszkę i selera. • Połączyć wszystko w garnku, podlać ok. 1 litrem wody, dodać przyprawy i dusić na wolnym ogniu 30 minut. • Dodać ogórki kiszone pokrojone
To co kochamsmaku i wyrazista. Głodomory mogą sobie zagęścić ją ryżem, dowolną kaszą lub grzankami. My jedliśmy posypaną czarnym sezamem, który ładnie kontrastował z pomarańczowym kremem. Składniki: • 1 marchewka • 1 cebula • kawałek pora • 3 łyżki oliwy • 3 szklanki pokrojonej dyni • 2 łyżki soku z cytryny • sól, pieprz do smaku • 2 okrągłe sery pleśniowe, np. Turek • czarny(...)Cebulę pokroić w kostkę, pora w krążki, podsmażyć na oliwie, posolić do smaku. • Zalać ok. 1,5 litra gorącej wody, dodać obraną i pokrojoną marchewkę. • Gotować 15 minut, po czym dodać pokrojoną dynię i gotować jeszcze 20 minut do miękkości warzyw. • Na koniec wrzucić pokrojony ser, zagotować aż się rozpuści. • Zupę
To co kochamrazem zielona, bo ze szpinakiem. Wszystkim smakowała, nawet chłopakom, chociaż myśleli, że jest to zupa z brokułem. Składniki: • kawałek dyni, ok. 3 szklanek kostki • 3 marchewki • cebula, kawałek pora • 2 garści świeżego szpinaku • 1/2 szklanki śmietanki 30% • 1 łyżeczka ziół prowansalskich • pęczek zielonej pietruszki • sól, pieprz do smaku • 2 łyżki soku z cytryny(...)kostkę, pora w krążki i podsmażyć na oliwie, posolić do smaku. • Zalać ok. 1,5 litra gorącej wody, dodać obraną i pokrojoną marchewkę, zioła prowansalskie, sól, pieprz do smaku. • Gotować 15 minut, po czym dodać pokrojoną dynię i gotować jeszcze 20 minut do miękkości warzyw. • Pod koniec gotowania wrzucić umyty
To co kochamozorki to podroby? Bo te bardzo lubię. A tymczasem zapraszam na gulasz z żołądków. Składniki: • 6 sztuk żołądków indyczych • 2 cebule • 2 ząbki czosnku • 4 marchewki • 1 szklanka mrożonego groszku zielonego • pęczek natki pietruszki • sól, pieprz do smaku, papryka słodka, majeranek • 4 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego • 3 łyżki śmietany 30% Wykonanie: • Żołądki dokładnie(...)przykryła składniki i dodać liście laurowe, ziele angielskie, doprawić solą i pieprzem. • Dusić na wolnym ogniu ok. 1,5 godziny. • Po godzinie dodać marchewkę pokrojoną w plastry, a groszek pod sam koniec, ok. 10 minut przed końcem duszenia. • Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i śmietanę. Gulasz z żołądków
To co kochamzupa doskonale rozgrzewa i syci. Monika zjada ją na śniadanie, ja na kolację. Składniki: • 1 mały kalafior • kawałek dyni, ok. 2 szklanek kostki dyniowej • 1 marchewka i pietruszka • 1 cebula • 1 łyżeczka ziół prowansalskich • 1/2 szklanki śmietanki 30% • sól, pieprz do smaku • 2 łyżki soku z cytryny • 3 łyżki oliwy Wykonanie: • Cebulę pokroić(...)kostkę i podsmażyć na oliwie, posolić do smaku. • Zalać ok. 1,5 litra gorącej wody, dodać obraną i pokrojoną marchewkę i pietruszkę, zioła prowansalskie, sól, pieprz do smaku. • Gotować 15 minut, po czym dodać pokrojoną dynię i różyczki kalafiora. • Gotować jeszcze 20 minut do miękkości warzyw. Odłożyć kilka różyczek kalafiora. • Zupę
To co kocham