Poza pokrojeniem mięsa i warzyw gotuje się sam. Pyszny! Składniki: ½ kg szynki wieprzowej ½ kg cielęciny ½ kg łopatki wieprzowej 6 średnich pieczarek 4-5 ziemniaków 1 marchewka 2 czerwone papryki 1 papryka żółta 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki smalcu lub masła klarowanego ½ szklanki suchej zacierki 2 łyżki koncentratu pomidorowego jarzynka lub sól do smaku pieprz czarny(...)mięso było przykryte, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Gotować na wolnym ogniu około 30 minut, po tym czasie dołożyć pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę, paprykę oraz pokrojone na ćwiartki pieczarki, doprawić do smaku majerankiem, jarzynką lub solą , szczyptą chili i kminku, dodać koncentrat pomidorowy, gotować 30-40 minut, pod przykryciem na wolnym ogniu
Wanilia i Kardamonuwielbiam ziemniaczki w takiej postaci, prawie w każdą niedzielę pieczone ziemniaki goszczą u mnie na obiad z różnymi warzywami i mięsem SKŁADNIKI 6 ziemniaków, 4 marchewki, 4 małe buraczki, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka przyprawy do ziemniaków , 1 łyżeczka majeranku sól morska drobnoziarnista o'Sole, pieprz, koperek WYKONANIE Obieramy warzywa, ziemniaki kroimy w ćwiartki albo(...)mniejsze kawałki, buraczki w plastry, marchewkę w paski. Ziemniaki posypujemy przyprawą do ziemniaków i majerankiem, solą i pieprzem, mieszamy z oliwą. Do rękawa do pieczenia przekładamy ziemniaki, oraz marchew i buraki. Pieczemy ok. 50 min w 180 stopniach. Podajemy posypane koperkiem
słodki bratekMożecie zajadać się nią na kolację lub zabierać na lunch. Składniki pół szklanki pieczonej dyni Hokkaido (opcjonalnie) szklanka jarmużu 2 puszki pomidorów konserwowych 1 duża czerwona cebula 1-2 marchewki 1 cukinia 1 puszka mleka kokosowego 2-4 cm startego świeżego kłącza imbiru 6 ząbków czosnku opcjonalnie kilka nasion kolendry 1 płaska łyżka curry 1 mała łyżeczka kurkumy(...)świeża bazylia lub kolendra do dekoracji Jarmuż zalej wrzątkiem i trzymaj 4 minuty, następnie osącz z wody i odstaw na bok. Czosnek posiekaj na plasterki, cebulę w piórka,a marchewkę, cukinię w centymetrowe plasterki. Upiecz dynię w kostce. Wszystko odłóż na bok. W garnku rozgrzej olej kokosowy, obsmaż delikatnie imbir,cebulkę, czosnek i przyprawy. Po chwili dodaj ciecierzycę (lub soczewicę
Z Kuchni Do Kuchniczeka na Was rabat 10% na hasło ZDROWE-GOTOWANIE. Dla 4-6 osób Czas przygotowania: ok. 40 minut Czas chłodzenia: 2-3 godziny Składniki: 1 cebula 500 g marchewki 1 łyżka świeżego drobno startego imbiru* 1 łyżka masła 2 łyżeczki cukru 1 litr bulionu warzywnego 250 g gęstej śmietany** Sok z jednej limonki Sól i pieprz Kilka listków(...)kolendry do dekoracji (opcjonalnie) Starta skórka z limonki Wykonanie: Cebulę obierz i drobno posiekaj. Marchewkę obierz i pokrój w cienkie talarki. W rondlu rozpuść masło i podsmaż cebulę do momentu, aż się zeszkli. Wrzuć marchewk ę , starty imbir i cukier, i podsmaż całość przez kilka minut, mieszaj ąc. Podlej bulionem warzywnym i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaprzepisów kuchni staropolskiej. Robi się ją przy okazji przyrządzania pieczonej kaczki . Czernina, czarna polewka Czas przygotowania: 4 godziny Składniki na rosół: 2 kacze szyjki 2 skrzydełka podroby 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera cebula kilka ziarenek ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu 3 listki laurowe sól Czernina: 250 ml kaczej krwi 2 łyżki octu 50 g suszonych śliwek 1/2 szklanki(...)miseczce z octem i mąką, wlewamy do gotującego się rosołu, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Gotujemy, aż zgęstnieje. Gotową zupę doprawiamy do smaku. Podajemy z plasterkami marchewki i makaronem, posypaną natką
Kulinarne przygody Gatitybędzie klarowny, aromatyczny i delikatny w smaku. Ponoć najlepszy jest gotowany na kurze, ale nie jest tak łatwo ją dostać, więc u mnie gotowany jest na kurczaku zagrodowym. Dodatek marchewki, cebuli, pietruszki, lubczyku, korzenia selera i pora nadał rosołowi smaku i koloru. U mnie rosół jest w wersji podstawowej, bez wymyślnych dodatków smakowych i smakuje, tak jak według mnie rosół(...)niedziela, czy tylko od święta i co w nim się zazwyczaj znajduje? Składniki: (na około 2,5 - 3 litry czystego rosołku) 2 kg kury lub kurczaka zagrodowego 4 duże marchewki 1 duży korzeń selera 4 pietruszki 1 por 1 duża cebula 1 duża wiązka świeżego lubczyku lub 1 łyżka suszonego (opcjonalnie) 4 listki laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 6 ziaren
Kuchcik gotujeświąteczny, wprost przeciwnie, chudy i postny, ale za to regionalny, a wręcz miejscowy. Szybka, prosta zupka, coś dla fanów kapusty. 5 - 6 średnich ziemniaków kg kiszonej kapusty marchew cebula liść laurowy ziele angielskie łyżka smalcu kawałek słoniny 2 łyżki mąki sól i pieprz do smaku woda natka pietruszki Kapustę kroimy na drobno, płuczemy z nadmiaru kwasu, zalewamy wodą, dodajemy(...)liść i ziele, gotujemy do miękkości. Ziemniaki obrać pokroić w kostkę, dodać pokrojoną w plasterki marchew. Gotujemy w osobnym naczyniu do miękkości. Na rozgrzany smalec dodajemy cebulę i drobne skwarki słoniny. Jak się cebula zeszkli dodajemy mąkę i przesmażamy. Zawartości obu garnków łączymy, dodajemy zasmażkę ze skwarkami, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy obficie posypane natką pietruszki. Zupka nie jest
Dieta moja pasjaKrupnik, dla wielu koszmar dzieciństwa:). Nie lubię krupniku, w którym znaleźć można jedynie marchewkę, pietruszkę, kaszę i ziemniaki a całość jest mdła. Prawdziwy i smaczny krupnik ma dużo warzyw i wyrazisty smak. Kaszę jęczmienną zamieniłam na jaglaną, która jest bardziej neutralna w smaku, przez co krupnik ma więcej zwolenników. 300g żeberek wieprzowych 100g kaszy jaglanej 2 marchewki 1 pietruszka
Szefowa kuchnizdrowy i pyszny obiad. Składniki (porcja dla 2 osób): 1/2 szklanki czarnego ryżu House of Asia 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 seler 1 średnia cebula 1 marchewka łyżka oleju kokosowego 200 ml mleka kokosowego House of Asia 1 łyżeczka curry odrobina pieprzy cayenne garść rodzynek natka pietruszki Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy olej(...)kokosowy, wrzucamy posiekaną cebulę, gdy się zeszkli dodajemy drobno pokrojonego kurczaka, smażymy chwilkę. Selera i marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dorzucamy do kurczaka, wsypujemy curry i pieprz, przesmażamy krótko, dolewamy mleko kokosowe, wrzucamy rodzynki i dusimy aż warzywa będą miękkie. Podajemy posypane natką pietruszki. Smacznego
Cynamonowe szczęścieszukając inspiracji z zapasem Indyjskich przypraw zamiast kotleta z piersi kurczaka zrobiło się wspaniałe lekkie i zdrowe danie . Składniki:6 osób 0,8 kg piersi z kurczaka 2 marchewki 1 seler naciowy 1 cukinia 3 łyżki miodu płynnego 1/2 szczypioru 1 garść kukurydzy 1 garść kiełków bambusa (możemy nie dodawać) 6-7 łyżek słodkiej papryki 1 łyżka mieszanki przypraw(...)lionki 1/2 szklanki wody różanej sól, pieprz do smaku 1 łyżka tymianku i estragonu Syrop: 3 łyżki spirytusu, 2 marchewki DRAGON pokrojona w krążki 2 duże czerwone cebule lub 4 małe pokrojona w grube piórka
Viola cooks with passiontrochę innym smakiem :) 2 kg kapusty kiszonej 1 kg mięsa z łopatki lub szynki 1/2 kg kiełbasy 1 pieczona pierś z kurczaka 1 chochelka sosu z pieczenia kurczaka marchewka 2 łyżki mieszanki suszonych warzyw cebula sól, pieprz garść suszonych grzybów 3 listki laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego łyżka przyprawy do bigosu 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego Kapustę posiekać, zalać wodą(...)jeszcze raz odcedzam i dolewam świeżej wody. Gotujemy na niewielkim ogniu dorzucając przyprawy, pokrojone w kostkę i przesmażone mięso z łopatki, cebulę i kiełbasę. Wrzucamy startą na grubych oczkach marchewkę i gotujemy ok godzinę. Grzyby moczymy w 1 szkl gorącej wody, kroimy i dodajemy wraz z wodą do bigosu, dodajemy również upieczoną i pokrojoną pierś z kurczaka i sos. Nadal
Smakołyki Asikeksówki): 130 g łopatki wieprzowej 0,5 kg boczku wieprzowego z kością i skórą 640 g podgardla wieprzowego bez skóry 2 podudzia z kurczaka 2 średnie cebule 1 marchewka 1 kajzerka + łyżka bułki tartej do masy 3 jajka przyprawy: 4 kulki jałowca, 5 zieli angielskich, 3 liście laurowe, łyżeczka vegety natur, obrany ząbek czosnku, sól, pieprz, majeranek, ostra papryka(...)przyprawa do wieprzowiny do smarowania keksówek: masło i bułka tarta Przygotowanie pasztetu: Mięso umyj, pokrój w kostkę. Marchewkę i cebulę obierz. Wszystko razem z podudziami ułóż w garnku, zalej zimną wodą, dodaj liście, ziele, vegetę i jałowiec. Zagotuj, zmniejsz ogień i chwilę jeszcze duś na średnim ogniu. Następnie odstaw garnek i ostudź mięso, odstaw na noc do lodówki
Zasmakuj Kuchnizupy, zarówno te kremowe, jak i standardowe. Tym razem urzekło mnie połączenie dyni i tahini, które musiałam wypróbować w swojej kuchni. Do zupy dodałam jeszcze kilka dodatkowych warzyw: cebulę, marchewkę i ziemniaka. Całość podsmażyłam, skarmelizowałam i podlałam odrobiną Cydru, po czym zredukowałam płyn i ugotowałam w bulionie warzywa do miękkości. Na koniec wlałam odrobinę mleka i dodałam tahini, dzięki temu(...)olej nabierze charakterystycznego smaku i zapachu, dzięki czemu świetnie nada się również do sałatek oraz dań na zimno. Składniki (na 2 -3 porcje): 400 gram dyni hokkaido 2 małe marchewki 1 ziemniak 1 cebula 1 lampka Cydru 500 ml bulionu 50 ml mleka 1 lyżka pasty Tahini (pasta z sezamu) szczypta kolendry, kuminu, pieprzu 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju
Mango PapajaTweetnij Jako, że moje dzieci uwielbiają połączenie marchewka, banan, pomarańcza w formie soczku. W wersji kupnej chyba nazywa się to Kubusie. Kiedy jesteśmy w kraju, dzieci zawsze namawiają mnie na ich kupno. Ale ponieważ ostatnio przerabiam je (i to mam nadzieję, że skutecznie) na witaminizowane smoothie domowej roboty. Bo jaka to bomba dla zdrowia dziecka i satysfakcja dla mamy. Testuję(...)którą podam Wam poniżej, chyba najbardziej przypadła mi do gustu (a może raczej do smaku). Marchewkowe smoothie Potrzebne nam będą: 2 banany, 1 pomarnańcza, połówka średniej wielkości marchewki, mleko ryżowe do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Przygotowanie: Wstępnie obieramy ze skórki nasze owoce i warzywa, kroimy je w drobniejsze kawałeczki, usuwamy z nich pestki. Przekładamy do blendera. Uzupełniamy mlekiem ryżowym. Miksujemy
MODA NA BIOniedzielę znów kupiłam pstrąga, ale postanowiłam go upiec w piekarniku z warzywami. Filet skropiłam sokiem z cytryny, doprawiłam solą, pieprzem cytrynowym i kolorowym. Podsmażyłam cebulkę, dodałam czosnek, marchewkę, paprykę czerwoną i żółtą oraz cukinię. Wszystko poddusiłam i przyprawiłam. Warzywa ułożyłam na dnie naczynia żaroodpornego, a na to rybkę. Posypałam ją ziołami prowansalskimi i skropiłam oliwą z oliwek. Danie zapiekłam(...)WARZYWAMI. Składniki na 2 - 3 porcje: około 450 g fileta z pstrąga łososiowego 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1 mała cukinia 1 marchewka 4 małe szalotki 1 ząbek czosnku sól pieprz czarny pieprz cytrynowy pieprz kolorowy sok z cytryny zioła prowansalskie 2 łyżki oliwy Sposób przyrządzania
Zakątek rozkoszy kulinarnych