dodatkiem lubczyku i słodkiej papryki. Składniki: 500 g świeżych podgrzybków 1,5 l bulionu warzywnego lub mięsnego 1 duża cebula 1 średnia utarta na większych oczkach pietruszka 1 marchewka pokrojona w cienkie słupki 2 ziemniaki pokrojone w drobną kostkę 1 mała cebulka z łupinką (nie obieramy jej, dodanie jej do zupy spowoduje dodatkowy piękny brunatny kolor) 2 płaskie łyżki dobrego(...)maśle podsmażamy drobno posiekaną cebulkę, dodajemy oczyszczone i pokrojone w większą kostkę grzyby, chwilę podsmażamy, przyprawiamy lubczykiem i słodką papryką; do garnka wlewamy bulion, dodajemy ziele i liście oraz marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i małą cebulką z łupinką, zagotowujemy i dodajemy farsz z patelni: grzyby z cebulką (wraz z powstałym maślanym sosem), gotujemy 15 minut, by składniki się połączyły ze sobą
Zasmakuj Kuchniduże ziemniaki 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki 1,5 l wywaru warzywnego 1 łyżka masła cienkie plastry kindziuka lub boczku natka pietruszki do dekoracji 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej sól pieprz Ziemniaki, marchew kroimy w kostkę. Cebulę w piórka, czosnek w plasterki. Na rozgrzaną patelnie wrzucamy cebulę i czosnek, obsmażamy. Dodajemy ziemniaki i marchewkę, smażymy 3 minuty
KuchcikoweLovedanie przygotowane przeze mnie było lubiane i przez tych dorosłych i przez tych mniejszych, a pulpeciki wszyscy lubią :) Składniki (porcja na 4 osoby): 500g ciecierzycy łyżeczka czosnku niedźwiedziego 2 marchewki 100g kaszy jaglanej 40g parmezanu 2 cebule (czerwona i biała) 2 ząbki czosnku 5 liści bazylii 3 łyżki mąki pszennej 1 jajko sok z limonki soda oczyszczona (około(...)Ciecierzycę po potrojeniu objętości przez noc gotujemy w nieosolonej wodzie z dodatkiem odrobiny sody oczyszczonej (aby szybciej zmiękła) przez około 30 minut. Kasze jaglaną gotujemy razem z obrana marchewką, również bez soli. Kaszę i warzywa odsączamy i delikatnie studzimy. Czosnek, cebule oraz bazylię siekamy. Wszystkie składniki (oprócz 1/2 szklanki ciecierzycy) wkładamy do wysokiej miski i blendujemy. Nie musi powstać bardzo
ChilliJemypyszną rozgrzewającą zupę z dyni z kurczakiem. Do takiej zupki możecie podać grzanki lub groszek ptysiowy Brześć http://brzesc.pl/pl/produkty . Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 1 pierś z kurczaka 2 marchewki 4 ziemniaki kawałek selera 1 kg dyni kawałek pora 4 trójkąty serka Hochland śmietankowego 1/2 szklanki startego parmezanu lub goudy sól, pierz, szczypta chili lub vegeta do smaku(...)łyżeczka świeżego startego imbiru 2 łyżki masła około 2,5 l wody 150 ml śmietanki 12 % z kartonika Wykonanie : Pierś myjemy i przekładamy do garnka, marchewkę, seler, dynię, por obieramy, kroimy w kostkę lub grubsze kawałki i przekładamy do mięsa.Wszystko zalewamy wodą tak na 3, 4 cm ponad składniki które są w garnku, gotujemy na małym ogniu.Gdy
Sama słodycz i szczypta chiliPyszny,mięciutki schabik w niesamowicie smacznym sosie warzywnym.Świetny dla rekonwalescentów , osób które dbają o linię i dzieciaczków.Goraco polecam przepis. 4 kotlety schabowe 2 marchewki starte na tarce o dużych oczkach 1.5 szkl.bulionu natka pietruszki 1 łyżka posiekanej świeżej maggi lub z butelki 1 łyżeczka do smaku 50 ml.krmówki śmietany 30% 1 cebula sól i pieprz masło(...)Kotlety lekko przesmażyć z obu stron , aby zamknąć soki.Przełożyć do rondla.Na patelni po usmażeniu kotletów udusić cebulkę,dodać do mięsa.Podlać bulionem.Po 10 minutach dodać startą marchewkę,przyprawić.Gdy mięso jest miękkie ,posypać maggą,dodać natkę i dolać odrobinę kremówki,zagotować .Podajemy z surówkami i ziemniakami.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkigotuj jeszcze przez około 10 minut. Gdy danie będzie gotowe dodaj do niego posiekaną natkę pietruszki. Podawaj z ryżem. Spróbuj także: Pierś z kurczaka w pomidorach pierś z kurczaka marchew pomidory Pierś z kurczaka z warzywami pierś z kurczaka marchew pomidory Dietetyczny gulasz z indyka indyk papryka kasza gryczana
Fit&Fast KitchenWięcej informacji na temat zdrowotnych właściwości pora można przeczytać TUTAJ . Zupa krem z pora 1 litr domowego bulionu warzywnego 1 biała część pora 2-3 duże ziemniaki 1 mała marchewka 1 mała pietruszka 1 pierść z kurczaka 2 liście laurowe 2 ziela angielskie majeranek masło sól i pieprz Pora kroimy w talarki. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy
sierotka maRysia w kuchnimąki pszennej pół łyżeczki sody 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szkl, cukru szczypta soli 3/4 szkl. oleju 3 jajka 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 szkl. drobno startej marchewki 0,5 szkl. drobno posiekanych rodzynek 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżeczka startej skórki pomarańczy Wykonanie: W jednej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i przyprawę(...)piernika. W drugiej misce ubijamy jajka z cukrem. Do jajek z cukrem dodajemy olej, jogurt, rodzynki, marchewkę, skórkę pomarańczową i mieszamy. Następnie do mokrych składników dodajemy suche - i całość szybciutko mieszamy - tylko do połączenia się składników. Ciasto nakładamy do foremek na muffiny i pieczemy ok. 20-25 min w 180 stopniach
psgotujemynumerem jeden. Dawniej nie było imprezy, świąt bez tej potrawy. Taka sałatka trochę rodem z PRL-u. Dzisiaj trochę w innej formie, którą i Wam polecam. Składniki: 4 średnie marchewki 5 jajek 5 średnich ogórków kiszonych 1 por 2 średnie jabłka 1 puszka groszku 1 puszka kukurydzy 1 słoik majonezu 1 łyżeczka musztardy sól pieprz Wykonanie: Marchewkę ugotować
O kuchni z uczuciemtakie dania to polecam właśnie ten gulasz. Składniki: 450 g kiełbasy Z Dymnej Chaty Hańderek 2 łyżki oleju kokosowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 0,5 czerwonej papryki 1 marchewka 1 mała pietruszka 300 g pieczarek 3 średnie ziemniaki 1 szkl passaty pomidorowej 1 szkl bulionu warzywnego 2 łyżki ketchupu 1 łyżeczka suszonych pomidorów (można kupić(...)łyżeczka papryki słodkiej 0,5 łyżeczki przyprawy do gulaszu Do smaku: sól pieprz kolorowy pieprz ziołowy szczypta ostrej papryki Przygotowanie: Marchewkę i pietruszkę pokroić w cienkie półplasterki. Cebulę i czosnek w drobną kostkę. Paprykę i ziemniaki w większą kostkę. Pieczarki pokroić na 4 lub 6 części jak są duże. Kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć na oleju kokosowym. Przełożyć
Ala piecze i gotujemózg na kartce’, bo za dużo rzeczy do zapamiętania, pełna siatka… Wróciłam. Przebieranie, fartuch, podkasanie rękawów. Kroję, siekam, ważę, spisuję przepis i aaargh… (i tu nastąpił klasyczny facepalm) marchewka! No cóż, nie kupiłam. W lodówce, w pojemniku jarzynowym błąkała się ostatnia, samotna, fioletowa. Ok, obrałam, pokroiłam… Pamiętacie Bridget Jones gotującą zupę, która finalnie wyglądała jak krem ze Smerfów(...)średnich porcji 90g boczku peklowanego na zimno i wędzonego 50g masła 82%, podzielone na pół 1 łyżka oleju do smażenia 2 ząbki czosnku 1 cebula/100g 1 mała marchewka (byle nie fioletowa! ) 450g ziemniaków typu B lub C 1 puszka kukurydzy /285g po odcieku 3 pełne (z lekkim czubkiem) łyżki mąki pszennej typ 500-550 400ml mleka 600ml rosołu drobiowego
Karo in the Kitchencodzienne gotowanie, a takie gorące danie można włożyć do słoika i po wystudzeniu przechować w lodówce nawet 3 dni. Składniki: 1 kg karkówki wieprzowej 2 kolorowe papryki 3 marchewki 300 g mrożonej zielonej fasolki szparagowej 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 5 ziarenek ziela angielskiego 2 łyżki majeranku 1 łyżka mielonego kminku 1 łyżeczka estragonu 1 łyżka pieprzu ziołowego(...)około 40 minut. Następnie dodać alkohol, ziele angielskie, majeranek i estragon, dusić pod przykryciem około 10 minut. Po tym czasie dodać pozostałe przyprawy (oprócz soli i pieprzu naturalnego) i marchewkę pokrojoną w niezbyt grube słupki, dusić około 5 minut. Następnie dodać pokrojoną w paski paprykę i fasolkę szparagową, dusić kolejne 5 minut. Dodać sól i pieprz do smaku, wymieszać, gotować
Kuchcik gotujebardzo delikatne w smaku i aromatyczne, mojej rodzinie bardzo smakowały, moim zdaniem nawet lepiej smakują w wersji grzybowej niż mięsnej. Składniki: 1 kilogram opieniek 3 litry rosołu 3 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera Kawałek pora 1 cebula Sól 0,5 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka przyprawy do flaków Majeranek 2 łyżki masła(...)kostkę, pora kroimy w pół plastry ostudzone opieńki kroimy w cienkie paski, podsmażamy na łyżce roztopionego masła, dodajemy do gotującego się rosołu, gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Marchewki, pietruszkę oraz selera obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do rosołu, gotujemy do miękkości. Na patelni roztapiamy łyżkę masła, dodajemy obydwie papryki, lekko przesmażamy, dodajemy do flaków
Bajeczna Kuchnianazwać tajską. Miłośnicy takich zup na pewno docenią jej walory smakowe. Ja poza smakiem uwielbiam jej właściwości rozgrzewające. Składniki: – 3 łyżki pasty curry zielonego – 3 marchewki – 1 pietruszka – 1 por – 1/2 małej dyni Hokkaido – 1/2 śmietanki 30% – 3 łyżki oliwy – sól, pieprz do smaku – czarny sezam do posypania(...)listki bazylii do dekoracji Wykonanie: – Na rozgrzanej oliwie przesmażyć pastę curry, dodać obraną i pokrojoną marchewkę, pietruszkę, pora i smażyć ok. 1 minuty. – Wlać 1 litr gorącej wody, dodać pokrojoną dynię, może być ze skórą. Przyprawić solą i pieprzem do smaku, gotować ok. 20 minut. – Gotową zupę zmiksować
To co kocham