Pyszny,mięciutki schabik w niesamowicie smacznym sosie warzywnym.Świetny dla rekonwalescentów , osób które dbają o linię i dzieciaczków.Goraco polecam przepis. 4 kotlety schabowe 2 marchewki starte na tarce o dużych oczkach 1.5 szkl.bulionu natka pietruszki 1 łyżka posiekanej świeżej maggi lub z butelki 1 łyżeczka do smaku 50 ml.krmówki śmietany 30% 1 cebula sól i pieprz masło(...)Kotlety lekko przesmażyć z obu stron , aby zamknąć soki.Przełożyć do rondla.Na patelni po usmażeniu kotletów udusić cebulkę,dodać do mięsa.Podlać bulionem.Po 10 minutach dodać startą marchewkę,przyprawić.Gdy mięso jest miękkie ,posypać maggą,dodać natkę i dolać odrobinę kremówki,zagotować .Podajemy z surówkami i ziemniakami.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkigotuj jeszcze przez około 10 minut. Gdy danie będzie gotowe dodaj do niego posiekaną natkę pietruszki. Podawaj z ryżem. Spróbuj także: Pierś z kurczaka w pomidorach pierś z kurczaka marchew pomidory Pierś z kurczaka z warzywami pierś z kurczaka marchew pomidory Dietetyczny gulasz z indyka indyk papryka kasza gryczana
Fit&Fast KitchenWięcej informacji na temat zdrowotnych właściwości pora można przeczytać TUTAJ . Zupa krem z pora 1 litr domowego bulionu warzywnego 1 biała część pora 2-3 duże ziemniaki 1 mała marchewka 1 mała pietruszka 1 pierść z kurczaka 2 liście laurowe 2 ziela angielskie majeranek masło sól i pieprz Pora kroimy w talarki. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy
sierotka maRysia w kuchnimąki pszennej pół łyżeczki sody 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szkl, cukru szczypta soli 3/4 szkl. oleju 3 jajka 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 szkl. drobno startej marchewki 0,5 szkl. drobno posiekanych rodzynek 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżeczka startej skórki pomarańczy Wykonanie: W jednej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i przyprawę(...)piernika. W drugiej misce ubijamy jajka z cukrem. Do jajek z cukrem dodajemy olej, jogurt, rodzynki, marchewkę, skórkę pomarańczową i mieszamy. Następnie do mokrych składników dodajemy suche - i całość szybciutko mieszamy - tylko do połączenia się składników. Ciasto nakładamy do foremek na muffiny i pieczemy ok. 20-25 min w 180 stopniach
psgotujemynumerem jeden. Dawniej nie było imprezy, świąt bez tej potrawy. Taka sałatka trochę rodem z PRL-u. Dzisiaj trochę w innej formie, którą i Wam polecam. Składniki: 4 średnie marchewki 5 jajek 5 średnich ogórków kiszonych 1 por 2 średnie jabłka 1 puszka groszku 1 puszka kukurydzy 1 słoik majonezu 1 łyżeczka musztardy sól pieprz Wykonanie: Marchewkę ugotować
O kuchni z uczuciemtakie dania to polecam właśnie ten gulasz. Składniki: 450 g kiełbasy Z Dymnej Chaty Hańderek 2 łyżki oleju kokosowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 0,5 czerwonej papryki 1 marchewka 1 mała pietruszka 300 g pieczarek 3 średnie ziemniaki 1 szkl passaty pomidorowej 1 szkl bulionu warzywnego 2 łyżki ketchupu 1 łyżeczka suszonych pomidorów (można kupić(...)łyżeczka papryki słodkiej 0,5 łyżeczki przyprawy do gulaszu Do smaku: sól pieprz kolorowy pieprz ziołowy szczypta ostrej papryki Przygotowanie: Marchewkę i pietruszkę pokroić w cienkie półplasterki. Cebulę i czosnek w drobną kostkę. Paprykę i ziemniaki w większą kostkę. Pieczarki pokroić na 4 lub 6 części jak są duże. Kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć na oleju kokosowym. Przełożyć
Ala piecze i gotujemózg na kartce’, bo za dużo rzeczy do zapamiętania, pełna siatka… Wróciłam. Przebieranie, fartuch, podkasanie rękawów. Kroję, siekam, ważę, spisuję przepis i aaargh… (i tu nastąpił klasyczny facepalm) marchewka! No cóż, nie kupiłam. W lodówce, w pojemniku jarzynowym błąkała się ostatnia, samotna, fioletowa. Ok, obrałam, pokroiłam… Pamiętacie Bridget Jones gotującą zupę, która finalnie wyglądała jak krem ze Smerfów(...)średnich porcji 90g boczku peklowanego na zimno i wędzonego 50g masła 82%, podzielone na pół 1 łyżka oleju do smażenia 2 ząbki czosnku 1 cebula/100g 1 mała marchewka (byle nie fioletowa! ) 450g ziemniaków typu B lub C 1 puszka kukurydzy /285g po odcieku 3 pełne (z lekkim czubkiem) łyżki mąki pszennej typ 500-550 400ml mleka 600ml rosołu drobiowego
Karo in the Kitchencodzienne gotowanie, a takie gorące danie można włożyć do słoika i po wystudzeniu przechować w lodówce nawet 3 dni. Składniki: 1 kg karkówki wieprzowej 2 kolorowe papryki 3 marchewki 300 g mrożonej zielonej fasolki szparagowej 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 5 ziarenek ziela angielskiego 2 łyżki majeranku 1 łyżka mielonego kminku 1 łyżeczka estragonu 1 łyżka pieprzu ziołowego(...)około 40 minut. Następnie dodać alkohol, ziele angielskie, majeranek i estragon, dusić pod przykryciem około 10 minut. Po tym czasie dodać pozostałe przyprawy (oprócz soli i pieprzu naturalnego) i marchewkę pokrojoną w niezbyt grube słupki, dusić około 5 minut. Następnie dodać pokrojoną w paski paprykę i fasolkę szparagową, dusić kolejne 5 minut. Dodać sól i pieprz do smaku, wymieszać, gotować
Kuchcik gotujebardzo delikatne w smaku i aromatyczne, mojej rodzinie bardzo smakowały, moim zdaniem nawet lepiej smakują w wersji grzybowej niż mięsnej. Składniki: 1 kilogram opieniek 3 litry rosołu 3 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera Kawałek pora 1 cebula Sól 0,5 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka przyprawy do flaków Majeranek 2 łyżki masła(...)kostkę, pora kroimy w pół plastry ostudzone opieńki kroimy w cienkie paski, podsmażamy na łyżce roztopionego masła, dodajemy do gotującego się rosołu, gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Marchewki, pietruszkę oraz selera obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do rosołu, gotujemy do miękkości. Na patelni roztapiamy łyżkę masła, dodajemy obydwie papryki, lekko przesmażamy, dodajemy do flaków
Bajeczna Kuchnianazwać tajską. Miłośnicy takich zup na pewno docenią jej walory smakowe. Ja poza smakiem uwielbiam jej właściwości rozgrzewające. Składniki: – 3 łyżki pasty curry zielonego – 3 marchewki – 1 pietruszka – 1 por – 1/2 małej dyni Hokkaido – 1/2 śmietanki 30% – 3 łyżki oliwy – sól, pieprz do smaku – czarny sezam do posypania(...)listki bazylii do dekoracji Wykonanie: – Na rozgrzanej oliwie przesmażyć pastę curry, dodać obraną i pokrojoną marchewkę, pietruszkę, pora i smażyć ok. 1 minuty. – Wlać 1 litr gorącej wody, dodać pokrojoną dynię, może być ze skórą. Przyprawić solą i pieprzem do smaku, gotować ok. 20 minut. – Gotową zupę zmiksować
To co kochamkupienia w hipermarketach. Bardzo ciekawe połączenie z ragout mięsno-warzywnym. Składniki: • 250 g polędwiczki wieprzowej • 2 łodygi selera naciowego • 1/2 puszki pomidorów w puszce • 1 marchewka • 1 cebula • 100 ml wina białego wyytrawnego • 4 łyżki oliwy • sól, pieprz do smaku Ciasto • 400 g mąki semoliny • 4 jajka • 1 płaska łyżeczka soli • ewentualnie gotowy makaron casarecce(...)gotowy makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. • Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, plasterki selera naciowego i startą marchewkę. • Polędwiczkę pokroić w kostkę i podsmażyć razem z warzywami. • Całość podlać białym winem, odparować alkohol i dodać pomidory. • Podlać wodą i poddusić ok. 10 minut. • Ugotowany
To co kochamPiersi kurczaka faszerowane farszem z serem ricotta i szpinakiem. Do tego spaghetti warzywne z marchewki i cukinii oraz pieczony ziemniak. Czy może być coś lepszego na obiad? Składniki: • 2 piersi z kurczaka z kostką • 1/2 opakowania szpinaku mrożonego • 200 g sera Ricotta • 4 sztuki suszonych pomidorów • 2 szalotki • 2 ząbki czosnku(...)łyżki masła • sól, biały pieprz do smaku Warzywa: • 1 cukinia mała • 1 marchewka • 2 ziemniaki • 2 ząbki czosnku • 2 łyżki masła • sól, cukier, pieprz do smaku • gałązka rozmarynu • 2 łyżki oleju Wykonanie: • Jeśli mamy pierś kurczaka z kostką, to odpreparować kość, aby była bez mięsa. • Nożem zrobić w piersi nacięcie wzdłuż – kieszonkę, uważać
To co kochammłodymi warzywami i ziołami. Bardzo aromatyczna. Najlepiej smakuje wiosną i latem, chociaż kalafior jest dostępny przez cały rok. Składniki: • 1 kalafior • 4 ziemniaki • pęczek młodej włoszczyzny – marchewka, pietruszka, seler • 2 szalotki • 3 łyżki posiekanego koperku • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki • kilka gałązek naci selera i lubczyku – posiekane • 2 liście laurowe • 3 łyżeczki bulionu warzywnego(...)szklanki śmietanki 30% • sól, pieprz do smaku • 4 łyżki oliwy Wykonanie: • Kalafior podzielić na różyczki. • Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, marchewkę i pietruszkę w plasterki, seler w kostkę. • Szalotkę pokroić w kostkę i obsmażyć na oliwie. • Dodać włoszczyznę i chwilę poddusić. • Wlać ok. 1,5 litra gorącej wody
To co kochambardzo lubiłam jeść liście szczawiu nazbierane w sadzie, a moim pierwszym samodzielnie przygotowanym daniem była właśnie zupa szczawiowa. Składniki: • 2 garście liści szczawiu • 4 duże ziemniaki • 2 marchewki • 1 cebula • 6 łyżek oliwy • 1/3 szklanki śmietanki 30% • sól, pieprz do smaku • po kilka liści selera, lubczyku i pietruszki • 4 gotowane jajka Wykonanie: • Szczaw umyć, osuszyć(...)drobno posiekać i przesmażyć na 3 łyżkach oliwy, chwilę poddusić. • Cebulę drobno pokroić, przesmażyć na oliwie, dodać startą marchewkę na grubej tarce. Podlać ok. 2 litrami wrzątku. • Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do zupy. Przyprawić solą i pieprzem, pogotować ok. 10 minut. • Dodać podduszony szczaw, pokrojoną zieleninę i gotować
To co kocham