płatków drożdżowych i mleka roślinnego . Wegański MAC&CHEESE z kalafiora Składniki: 200 g makaronu typu kolanka 500 g głowa kalafiora lub 400 g mrożonego 1 średnia marchewka 1/2 małej cebuli 1 ząbek czosnku szkl. mleka roślinnego 1 łyżka sosu sojowego 1/2 szkl. płatków drożdżowych 1/2 łyżeczki cukru pieprz, sól Przygotowanie: Ugotuj makaron zgodnie(...)przepisem na opakowaniu. Kalafior, marchewkę i cebulę ugotuj. Następnie ostudź warzywa, przełóż je do blendera, dodaj pozostałe składniki i miksuj do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji. Dodaj sól i pieprz do smaku. Połącz makaron z sosem. Mac&cheese można podawać również zapieczony. w tym celu, dodaj do masy łyżkę mąki ziemniaczanej i wstaw do nagrzanego
wegujemyjako obiad w gronie rodzinnym , smakuje runie dobrze , zapasz pieczonych śliwek , szczypta cynamonu , mniam , zapraszam do wypróbowania w domowym zaciszu . Składniki 1 kg karkówki bez kości 2 marchewki 10 średnich ziemniaków 1 słoik powideł śliwkowych 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1,5 łyżeczki soli 2 łyżeczki(...)mieszamy wszytko razem bardzo dokładnie , aby powidła pokryły całe mięso , przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na całą noc do lodówki . Na następny dzień , nasze mięso przekładam do naczynia żaroodpornego , marchewkę , ziemniaki obieram , kroję na kawałki,posypuję troszkę solą i na wierzch mięsa wykładam nasze warzywa , następnie zalewam wszystko wodą tak aby zakryło nam troszkę mięso i warzywa , dodaje olej kokosowy
Mój Smakdodatek czyni Jest specyficzna w smaku, podobna do bigosu ze słodkiej kapusty, dlatego na pewno nie trafi w gusta każdego:). 500g łopatki wieprzowej 1/4 główki kapusty 3 marchewki 1 pietruszka 4 łodygi selera naciowego 1 por 1 cebula 3 ziemniaki 3 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka, czosnek granulowany natka pietruszki do posypania 1. Mięso(...)kroimy w grubą kostkę, zalewamy 3 litrami wody, zagotowujemy, zbieramy powstałe szumowiny, gotujemy na wolnym ogniu przez około 40 minut. 2. Kapustę szatkujemy, marchewkę i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach tarki, por kroimy w plastry, cebulę, seler naciowy i ziemniaki w kostkę. Dorzucamy do zupy, gotujemy jeszcze przez 1 godzinę. 3. Zupę doprawiamy do smaku solą i przyprawami według uznania
Szefowa kuchnistałe. Składniki keksówkę o długości ok 30 cm: 200 g mąki jaglanej 70 g mielonych orzechów włoskich lub laskowych 250 ml mleka roślinnego lub krowiego 3 nieduże marchewki 2 duże jajka 2-3 łyżki ksylitolu 2 łyżki miodu 2,5 łyżki kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki przyprawy do piernika(...)Mąkę wymieszaj z kakao, przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia, sodą i orzechami. Jajka ubij z cukrem brzozowym na puszystą masę. Dodaj miód. Następnie kolejno dodawaj na zmianę tartą marchewkę i mąkę wymieszaną z pozostałymi składnikami. Mieszaj tylko do połączenia składników. Keksówkę wyłóż papierem i przelej do niej masę (będzie rzadka). Piecz w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez około
Ze smakiem i z pasjąśledzia w oliwie już gotowego 20 dag.cebuli 1/2 puszki zielonego groszku 3/4 szkl.gęstej śmietany 2 łyżki musztardy 2 łyżeczki oliwy sól cukier pieprz Do dekoracji: groszek,ugotowana marchewka,2-3 liście kapusty pekińskiej. ******************************************************************* Śledzie osączyć z oliwy i pokroić na cieńkie paseczki.Cebulę obrać, opłukać,pokroić w cienkie talarki,sparzyć ma sicie gorącą wodą,osaczyc i ostudzić.Musztardę wymieszać(...)oliwą.Doprawić cukrem ,solą i pieprzem.Śledzie wymieszać z groszkiem i cebulką.Polać sosem i jeszcze raz wymieszać.Wstawić do lodówki na 1 godzinę.Ptzed podaniem udekorować groszkiem,marchewką i kapustą pekińską.Smaczmwgo
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipulpeciki drobiowe w pysznym i aromatycznym sosie pomidorowym na bazie pomidorów z puszki ( niestety, lepiej gdy są świeże i sezonowe ) z chrupiącym groszkiem, który nadaje słodkości w sosie i marchewką. Nie obejdzie się bez dużej ilości pietruszki, która ma mnóstwo witaminek. Oczywiście dla lepszego smaku można pulpeciki posypać startym serem. Dla sytości podałam sosik i pulpeciki z makaronem razowym ugotowanym(...)patelni na złocisty kolor z każdej strony. Sos: Pomidory przelać do głębszej miski lub blendera i zmiksować. Wlać do pulpetów. Dodać przecier, groszek i pokrojoną w drobną kostkę marchewkę. Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 min. Doprawić kucharkiem, cukrem, pieprzem, oregano i bazylią. Makaron ugotować według wskazówki na opakowaniu ( bez soli ). Gotowy makaron polać sosem
Kuchnia Paulettesbarszczu Wigilijnego. Spokojnie zdążymy ukisić nasze buraczki, a sok z nich zlany do butelki przechowujemy w lodówce przez kilka tygodni. SKŁADNIKI ok. 1 kg. czerwonych buraków 2 małe marchewki jedna pietruszka kawałek selera 1 łyżka soli niejodowanej 1 łyżka cukru 1 cebula 6-7 ząbków czosnku 1 łyżeczka kminku 2 liście laurowe 2 litry wody 1 kromka chleba(...)razowego na zakwasie WYKONANIE Buraczki najlepsze jeśli z własnej lub pewnej uprawy. Dobrze płuczemy, obieramy w rękawiczkach, poniewaz barwią. Marchewkę seler, cebulę i pietruszkę również obieramy. Warzywamy kroimy na większe kawałki i układamyw kamiennym garnku lub słoju. Na wierzch dodajemy pokrojone buraczki. Wsypujemy kminek i liście laurowe. Dodajemy również ząbki czosnu ( jesli duże kroimy na mniejsze). Wodę zagotowujemy
W kuchennym oknie Ewygrzyby na farsz trzeba się zabrać wcześniej, najlepiej poprzedniego wieczoru. Farsz: 100 g opłukanych suszonych grzybów 3 cebule pokrojone w drobną kostkę pół kilo kiszonej kapusty ugotowana marchewka starta na tarce o dużych oczkach ugotowana pietruszka starta na tarce o dużych oczkach pieprz, sól Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na noc. Następnego dnia gotujemy je do miękkości i kroimy(...)drobną kostkę. Na patelni smażymy cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy grzyby, pokrojoną kapustę, marchewkę i pietruszkę. Obficie przyprawiamy pieprzem, mniej hojnie solą, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia. Ciasto: kilo mąki całe jajko 4 białka z jajka łyżeczka soli łyżka oleju 2-3 szklanki ciepłej wody Tradycyjne ciasto na Wigilię jest postne, czyli bez jajek, ale wtedy jest twarde i mniej
Ugotowane pozamiatanewołowe,pyszne w galarecie i w majonezie a'la śledzie(przepis TUTAJ ),i na wiele innych sposobów. polecam spróbować-bo naprawdę warto .... Składniki: 1 ozór wołowy 2-3 marchewki, seler, por 2 pietruszki vegeta sól,pieprz, liść laurowy 2-3 ziela angielskie 3 ząbki czosnku maggi żelatyna 1 łyżka octu Przygotowanie: Ozór myjemy,dajemy do garnka i zalewamy wodą(...)była gorąca ale nie zagotowana (nie gotujemy!!!). gorącą jeszcze doprawiamy pozostałym czosnkiem i maggi pieprzem i octem do smaku i zalewamy ozorki,możemy dodać jeszcze natkę pietruszki albo ugotowaną marchewkę z wywaru ,żeby było troszkę kolorowo,studzimy i wstawiamy do lodówki żeby stężała, smacznego
Swojskie jedzonkojuż nie zmieści:) Składniki: 1 kg obranych już ziemniaków i pokrojonych w kostkę 0,4 kg pieczarek obranych i pokrojonych w cienkie talarki 2 l wody 2 pietruszki 4 marchewki połowa selera 1 średnia cebula z łupinką (nie obieramy jej, a jedynie myjemy) 1 obrana cebula i pokrojona drobno połowa pora 2 liście laurowe 4 ziela angielskie sól, pieprz, słodka(...)papryka, łyżka vegety natur, lubczyk, majeranek 2 łyżki śmietany do zupy 1 łyżka musztardy sarepskiej świeży koperek drobno posiekany łyżka masła Przygotowanie kartoflanki: do garnka wlewam wodę, dodaję marchewkę, pora, pietruszkę, selera, cebulę z łupinką, liście i ziele, gotuję na wolnym ogniu do miękkości warzyw; po tym czasie dodaję ziemniaki pokrojone w kostkę; na patelni rozgrzewam łyżkę masła, podsmażam
Zasmakuj Kuchnipasta stworzyły smaczny, zdrowy i pożywny posiłek. A liofilizowane warzywa od ELENA przyjemnie chrupały podczas jedzenia :) Składniki (2 porcje): 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 2 marchewki kawałek selera 1 pasternak 1 duży pomidor sok z połówki cytryny 1 czubata łyżka tahini 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżka czosnku niedźwiedziego (ELENA) 1 łyżka(...)Przygotowanie Ryż ugotuj w 200 ml wody. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć posiekaną cebulę, czosnek i podsmażaj przez 5 minut. Następnie kolejno dodawaj pokrojoną w kostkę paprykę, marchewkę, seler, pasternak. Podlej odrobiną wody i duś pod przykryciem, na małym ogniu przez 25 minut. Po tym czasie dodaj sok z cytryny wymieszany z tahini, czosnek niedźwiedzi, mieszankę ziołową
Zdrowie na języku :Pnasze przepisy na sałatki znajdziecie tutaj. Najlepsza Jarzynowa sałatka z warzyw z rosołu. Składniki: Sałatka z warzyw z rosołu, wszystkie warzywa korzenne oprócz ziemniaków były składnikiem rosołu. 4 ugotowane marchewki 1 pietruszki ½ korzeń seler 1 jabłko 3-4 duże ogórki kiszone 1 por 1 cebula (opcjonalnie, sałatka musi być zjedzona od razu, cebula powoduje, że sałatka wcześniej się psuje(...)sarepskiej sól i czarny pieprz do smaku Przygotowanie Sałatki z warzyw z rosołu: Por parzymy wrzątkiem, studzimy i drobno siekamy, tak samo siekamy cebulę jeśli ją chcemy wykorzystać. Ugotowane marchewki, pietruszki, ziemniaki i selera kroimy w bardzo drobną kostkę i przekładamy do dużej miski. Dodajemy odlaną z zalewy kukurydzę i groszek. Ogórki kiszone wraz ze skórką, oraz obrane jabłko kroimy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmięs zazwyczaj podajemy ziemniaki i kasze na różne sposoby. Dziś proponuje ziemniaki z marchewką po bombajsku. Smakują nawet same bez dodatków. Wypróbujcie! A do przygotowania dania tradycyjnie użyłam przypraw Skworcu.com.pl Składniki; 1 kg małych ziemniaków 25 dag mini marchewek sól i pieprz do smaku kilka łyżek oleju roślinnego do smażenia pół łyżeczki kurkumy Skworcu szczypta chili Skworcu pół łyżeczki garam
Radość kipiąca uśmiechem.ochotę na spaghetti:). To jedno z tych dań, które można przygotować zupełnie bez udziału mięsa. Szybko, tanio, smacznie, polecam:). 500g makaronu spaghetti 1 litr passaty pomidorowej 2 marchewki 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól i pieprz do smaku olej ser do posypania bazylia do dekoracji(...)Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. 2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę, i marchewkę, pod koniec dodajemy czosnek, podsmażamy kilka sekund, po czym wlewamy passatę. Dodajemy przyprawy. Gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut do zredukowania płynów. 3. Makaron łączymy z sosem. Przed podaniem posypujemy startym serem, dekorujemy listkami
Szefowa kuchniskładniki: 2 szkl suchego grochu 1 pietruszka 1 marchewka 1 mały kawałek pora 1 mały kawałek selera w korzeniu 1 łyżka tłuszczu 1 łyżeczka majeranku ok. 2000 ml wody sól, pieprz dodatkowo: grzanki natka pietruszki wykonanie: Groch płuczemy, zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Namoczony groch gotujemy do miękkości a następnie miksujemy blenderm na papkę. Pietruszkę, marchewkę oraz selera myjemy
Domowy Smak Jedzenia