wołowe,pyszne w galarecie i w majonezie a'la śledzie(przepis TUTAJ ),i na wiele innych sposobów. polecam spróbować-bo naprawdę warto .... Składniki: 1 ozór wołowy 2-3 marchewki, seler, por 2 pietruszki vegeta sól,pieprz, liść laurowy 2-3 ziela angielskie 3 ząbki czosnku maggi żelatyna 1 łyżka octu Przygotowanie: Ozór myjemy,dajemy do garnka i zalewamy wodą(...)była gorąca ale nie zagotowana (nie gotujemy!!!). gorącą jeszcze doprawiamy pozostałym czosnkiem i maggi pieprzem i octem do smaku i zalewamy ozorki,możemy dodać jeszcze natkę pietruszki albo ugotowaną marchewkę z wywaru ,żeby było troszkę kolorowo,studzimy i wstawiamy do lodówki żeby stężała, smacznego
Swojskie jedzonkojuż nie zmieści:) Składniki: 1 kg obranych już ziemniaków i pokrojonych w kostkę 0,4 kg pieczarek obranych i pokrojonych w cienkie talarki 2 l wody 2 pietruszki 4 marchewki połowa selera 1 średnia cebula z łupinką (nie obieramy jej, a jedynie myjemy) 1 obrana cebula i pokrojona drobno połowa pora 2 liście laurowe 4 ziela angielskie sól, pieprz, słodka(...)papryka, łyżka vegety natur, lubczyk, majeranek 2 łyżki śmietany do zupy 1 łyżka musztardy sarepskiej świeży koperek drobno posiekany łyżka masła Przygotowanie kartoflanki: do garnka wlewam wodę, dodaję marchewkę, pora, pietruszkę, selera, cebulę z łupinką, liście i ziele, gotuję na wolnym ogniu do miękkości warzyw; po tym czasie dodaję ziemniaki pokrojone w kostkę; na patelni rozgrzewam łyżkę masła, podsmażam
Zasmakuj Kuchnipasta stworzyły smaczny, zdrowy i pożywny posiłek. A liofilizowane warzywa od ELENA przyjemnie chrupały podczas jedzenia :) Składniki (2 porcje): 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 2 marchewki kawałek selera 1 pasternak 1 duży pomidor sok z połówki cytryny 1 czubata łyżka tahini 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżka czosnku niedźwiedziego (ELENA) 1 łyżka(...)Przygotowanie Ryż ugotuj w 200 ml wody. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć posiekaną cebulę, czosnek i podsmażaj przez 5 minut. Następnie kolejno dodawaj pokrojoną w kostkę paprykę, marchewkę, seler, pasternak. Podlej odrobiną wody i duś pod przykryciem, na małym ogniu przez 25 minut. Po tym czasie dodaj sok z cytryny wymieszany z tahini, czosnek niedźwiedzi, mieszankę ziołową
Zdrowie na języku :Pnasze przepisy na sałatki znajdziecie tutaj. Najlepsza Jarzynowa sałatka z warzyw z rosołu. Składniki: Sałatka z warzyw z rosołu, wszystkie warzywa korzenne oprócz ziemniaków były składnikiem rosołu. 4 ugotowane marchewki 1 pietruszki ½ korzeń seler 1 jabłko 3-4 duże ogórki kiszone 1 por 1 cebula (opcjonalnie, sałatka musi być zjedzona od razu, cebula powoduje, że sałatka wcześniej się psuje(...)sarepskiej sól i czarny pieprz do smaku Przygotowanie Sałatki z warzyw z rosołu: Por parzymy wrzątkiem, studzimy i drobno siekamy, tak samo siekamy cebulę jeśli ją chcemy wykorzystać. Ugotowane marchewki, pietruszki, ziemniaki i selera kroimy w bardzo drobną kostkę i przekładamy do dużej miski. Dodajemy odlaną z zalewy kukurydzę i groszek. Ogórki kiszone wraz ze skórką, oraz obrane jabłko kroimy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmięs zazwyczaj podajemy ziemniaki i kasze na różne sposoby. Dziś proponuje ziemniaki z marchewką po bombajsku. Smakują nawet same bez dodatków. Wypróbujcie! A do przygotowania dania tradycyjnie użyłam przypraw Skworcu.com.pl Składniki; 1 kg małych ziemniaków 25 dag mini marchewek sól i pieprz do smaku kilka łyżek oleju roślinnego do smażenia pół łyżeczki kurkumy Skworcu szczypta chili Skworcu pół łyżeczki garam
Radość kipiąca uśmiechem.ochotę na spaghetti:). To jedno z tych dań, które można przygotować zupełnie bez udziału mięsa. Szybko, tanio, smacznie, polecam:). 500g makaronu spaghetti 1 litr passaty pomidorowej 2 marchewki 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól i pieprz do smaku olej ser do posypania bazylia do dekoracji(...)Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. 2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę, i marchewkę, pod koniec dodajemy czosnek, podsmażamy kilka sekund, po czym wlewamy passatę. Dodajemy przyprawy. Gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut do zredukowania płynów. 3. Makaron łączymy z sosem. Przed podaniem posypujemy startym serem, dekorujemy listkami
Szefowa kuchniskładniki: 2 szkl suchego grochu 1 pietruszka 1 marchewka 1 mały kawałek pora 1 mały kawałek selera w korzeniu 1 łyżka tłuszczu 1 łyżeczka majeranku ok. 2000 ml wody sól, pieprz dodatkowo: grzanki natka pietruszki wykonanie: Groch płuczemy, zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Namoczony groch gotujemy do miękkości a następnie miksujemy blenderm na papkę. Pietruszkę, marchewkę oraz selera myjemy
Domowy Smak JedzeniaZapraszam na bardzo fajne połączenie piersi z kurczaka z ziemniakami oraz marchewką , super smakują , a przy okazji podać swoim bliskim coś nowego . Składniki 1 duża pierś podwójna 3 jajka 1 marchew 2 duże ziemniaki 1 cebula 1 ząbek czosnku sól pieprz czarny 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 2 łyżeczki papryki czerwonej(...)słodkiej pół łyżeczki gałki muszkatołowej olej do smażenia 4 łyżki mąki Wykonanie Pierś myję i osuszam , następnie kroję w cienką kostkę , marchewkę , czosnek , ziemniaki obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach , kiedy mamy przygotowane nasze warzywa , przekładam do naszego wcześniej pokrojonego mięsa , następnie cebulę obieram , kroję w kostkę i przesmażam na złoty kolor i dodaję
Mój Smaksody 1 łyżeczka soli 1,5 łyżeczki cynamonu 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika 150 g masła 2 jajka 70 g cukru trzcinowego (w oryginale 150) 200 g startej marchewki starta skórka z całej pomarańczy garść rodzynek Masło roztapiamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem sodą i przyprawami. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodajemy mąkę i masło. Na koniec(...)dodajemy startą marchewkę i bakalie. Mieszamy i przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 50 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Smacznego :) Artykuł Ciasto marchewkowe z rodzynkami pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogcoś ciepłego, sycącego i dobrego oczywiście przyprawionego.Coś na szybko - mammmmmmmmmmmm. Będzie makaron z pysznymi dodatkami. Składniki: 250 g makaronu Fusilli Malma pomidory w puszce groszek z marchewką konserwowy 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka masła klarowanego sól, pieprz do smaku pierś z kurczaka 500 g papryka czerwona słodka mielona 1,2 łyżeczki Czosnek zetrzeć(...)tatce i zeszklić na maśle.Dodajemy pomidory z puszki oraz groszek z marchewką. Podsmażamy razem i dusimy w szklance wywaru rosołowego doprawiając solą,wsypując paprykę mieloną. Makaron gotujemy al-dente w osolonej wodzie i przecedzamy. Pierś z kurczaka kroimy drobno doprawiamy solą pieprzem i papryką czerwoną ostrą mieloną. Smażymy na rumiany kolor i przekładamy do naszego sosu. Dusimy jeszcze jakiś
Różowa kuchniasalaterce lub tak jak ja bezpośrednio na półmisku używając metalowych obręczy,które usuwamy przed podaniem na stół. 4 filety śledziowe 2 ugotowane ziemniaki 2 ugotowane buraczki 2 ugotowane marchewki 3 ugotowane jajka 1 cebula majonez sól Filety śledziowe pokroić w kostkę, cebulę również posiekać w drobną kosteczkę. Ziemniaki, buraki, marchew, białka jajek zetrzeć na tarce na dużych oczkach,żółtka(...)drobno posiekać. Na dnie salaterki lub w metalowej obręczy kolejno układać warstwy każdą smarując cienko majonezem i oprószyć solą: śledzie, cebulkę, buraki, ziemniaki, marchewkę, białka jajek i na końcu posypać żółtkiem. Sałatka powinna postać kilka godzin w lodówce wtedy smakuje wyśmienicie
Kolorowa kuchnia Elkidodatkiem lubczyku i słodkiej papryki. Składniki: 500 g świeżych podgrzybków 1,5 l bulionu warzywnego lub mięsnego 1 duża cebula 1 średnia utarta na większych oczkach pietruszka 1 marchewka pokrojona w cienkie słupki 2 ziemniaki pokrojone w drobną kostkę 1 mała cebulka z łupinką (nie obieramy jej, dodanie jej do zupy spowoduje dodatkowy piękny brunatny kolor) 2 płaskie łyżki dobrego(...)maśle podsmażamy drobno posiekaną cebulkę, dodajemy oczyszczone i pokrojone w większą kostkę grzyby, chwilę podsmażamy, przyprawiamy lubczykiem i słodką papryką; do garnka wlewamy bulion, dodajemy ziele i liście oraz marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i małą cebulką z łupinką, zagotowujemy i dodajemy farsz z patelni: grzyby z cebulką (wraz z powstałym maślanym sosem), gotujemy 15 minut, by składniki się połączyły ze sobą
Zasmakuj Kuchniduże ziemniaki 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki 1,5 l wywaru warzywnego 1 łyżka masła cienkie plastry kindziuka lub boczku natka pietruszki do dekoracji 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej sól pieprz Ziemniaki, marchew kroimy w kostkę. Cebulę w piórka, czosnek w plasterki. Na rozgrzaną patelnie wrzucamy cebulę i czosnek, obsmażamy. Dodajemy ziemniaki i marchewkę, smażymy 3 minuty
KuchcikoweLovedanie przygotowane przeze mnie było lubiane i przez tych dorosłych i przez tych mniejszych, a pulpeciki wszyscy lubią :) Składniki (porcja na 4 osoby): 500g ciecierzycy łyżeczka czosnku niedźwiedziego 2 marchewki 100g kaszy jaglanej 40g parmezanu 2 cebule (czerwona i biała) 2 ząbki czosnku 5 liści bazylii 3 łyżki mąki pszennej 1 jajko sok z limonki soda oczyszczona (około(...)Ciecierzycę po potrojeniu objętości przez noc gotujemy w nieosolonej wodzie z dodatkiem odrobiny sody oczyszczonej (aby szybciej zmiękła) przez około 30 minut. Kasze jaglaną gotujemy razem z obrana marchewką, również bez soli. Kaszę i warzywa odsączamy i delikatnie studzimy. Czosnek, cebule oraz bazylię siekamy. Wszystkie składniki (oprócz 1/2 szklanki ciecierzycy) wkładamy do wysokiej miski i blendujemy. Nie musi powstać bardzo
ChilliJemypyszną rozgrzewającą zupę z dyni z kurczakiem. Do takiej zupki możecie podać grzanki lub groszek ptysiowy Brześć http://brzesc.pl/pl/produkty . Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 1 pierś z kurczaka 2 marchewki 4 ziemniaki kawałek selera 1 kg dyni kawałek pora 4 trójkąty serka Hochland śmietankowego 1/2 szklanki startego parmezanu lub goudy sól, pierz, szczypta chili lub vegeta do smaku(...)łyżeczka świeżego startego imbiru 2 łyżki masła około 2,5 l wody 150 ml śmietanki 12 % z kartonika Wykonanie : Pierś myjemy i przekładamy do garnka, marchewkę, seler, dynię, por obieramy, kroimy w kostkę lub grubsze kawałki i przekładamy do mięsa.Wszystko zalewamy wodą tak na 3, 4 cm ponad składniki które są w garnku, gotujemy na małym ogniu.Gdy
Sama słodycz i szczypta chili