już w ogóle brak słów :) Składniki na zimową sałatkę mojej babci (około 10 porcji): 5 jajek na twardo duże jabłko 3 ogórki kiszone puszka kukurydzy puszka groszku 3 ugotowane marchewki 2 średnie, ugotowane ziemniaki łyżka śmietany 5 łyżek majonezu sól Jajka obrać i odstawić do ostudzenia, a następnie pokroić w średniej wielkości kostkę. Obrać jabłko i wydrążyć gniazdo nasienne, pokroić(...)niewielkiej wielkości kostkę. W ten sam sposób pokroić kiszone ogórki, ugotowane marchewki i ziemniaki. Wsypać kukurydzę i groszek. Wszystkie składniki wymieszać. Dodać śmietanę i majonez, doprawić solą i dokładnie wymieszać. Odstawić na kilka minut, aby wszystko się przegryzło. Na babcinym stole widać także garść innych domowych smakołyków
Karola gotujeprzyprawy oraz warzywa. Wyłowić i brać mięso do oddzielnego naczynia. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do gotującego się wywaru na 15 minut. W tym czasie pokroić wyłowioną marchewkę, a z reszty warzyw można zrobić sałatkę warzywną. Połowę ogórków zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a połowę pokroić w kostkę. Podsmażyć na maśle przez około 10 minut. W razie(...)minut. Dodać do zupy śmietanę wymieszaną z mąką, zagotować. Doprawić solą i pieprzem, opcjonalnie cukrem. Dolać słoik wody z ogórków (ja lubię kwaśną). Włożyć kawałki mięsa oraz pokrojoną marchewkę. Po ugotowaniu zupy posypać koperkiem i raz jeszcze wymieszać
Karola gotujerównież bardzo zdrowa, dzięki takim składnikom jak kurkuma, imbir, chilli czy czosnek, które mają właściwości przeciwzapalne i antynowotworowe. Składniki: 500 ml rosołu 400 g dyni hokkaido 1 duża marchewka z rosołu 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 15 g tłuszczu (olej kokosowy – keto, LCHF, paleo, masło klarowane – keto, optymalna, LCHF) 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki kurkumy 1/3 łyżeczki(...)wymaga obierania ze skórki, dlatego należy ją umyć, przekroić na ćwiartki i wyjąć wnętrze z pestkami. Pokroić dynię na kawałki wielkości ok 3 cm a następnie umieścić je z marchewką z rosołu w gorącym bulionie tak aby zanurzyły się w całości. Cebulę i czosnek obrać a następnie pokroić drobno. Na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć lekko cebulę i czosnek
Ola la LCHFucieka, zanim zdążymy się nim nacieszyć. Jestem przekonana, że polubicie ją i ugotujecie w swoich kuchniach. Tym bardziej, że można ją przygotować w Thermomixie. Polecam. Składniki: • 250 g włoszczyzny(marchewka, pietruszka, seler, por) pokrojone na kawałki • 2 cebulki dymki • 20 g oleju plus dodatkowa porcja do podsmażenia kiełbasy • 800 g ziemniaków pokrojonych w kostkę • 900 g bulionu drobiowego • 1 liść(...)łyżeczka majeranku suszonego • 20 dag kiełbasy (można użyć mieszanych wędlin, a także pieczonych mięs) Sposób przygotowania: Tradycyjny: 1. Do garnka wlać bulion. Zagotować. 2. Dodać rozdrobnioną włoszczyznę: marchewkę, seler i pietruszkę starte na dużych oczkach tarki, por pokroić w talarki, dymki w kosteczkę. Dodać olej. Gotować 15 minut. 3. Do wywaru włożyć ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę. Doprawić solą
W mojej kuchniwitamin ☺ Szczególnie o tej porze roku, kiedy mamy dostęp do świeżych, soczystych warzyw i owoców. Korzystajmy z tych dobrodziejstw Matki Natury, jedzmy dużo surówek☺ Składniki: -3 duże marchewki -2 jabłka -sok z połowy cytryny -1 łyżka cukru Marchewkę i jabłka ścieramy na tarce o średnich oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukru, mieszamy. Dobrze
Kulinarne przemysleniadzisiejszy obiad proponuję coś delikatnego a dokładnie filet z indyka w śmietanowym sosie z dodatkiem marchewki i groszku. Danie łatwe w przygotowaniu i smaczne. Jeżeli nie macie na dzisiaj pomysłu na obiad lub nie posiadacie zbyt wiele czasu to ten przepis jest specjalnie dla Was. Polecam. Składniki: Filet z indyka około 600 gram Sól Pieprz Mielona słodka papryka Kurkuma ½ opakowania(...)mrożonej marchewki z groszkiem 3 łyżki gęstej śmietany Opcjonalnie mąka do zagęszczenia sosu Bulion około 400 ml Masło klarowane Olej Wykonanie: Mięso indyka kroimy na kawałki ( podobnie jak do gulaszu ). Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i niewielką ilością kurkumy. Dodajemy dodatkowo 1 łyżkę oleju. Mieszamy i pozostawiamy do zamarynowania około 30 minut. Rozgrzewamy patelnię z 1 łyżką masła klarowanego i przekładamy
Smaki Ewyszklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 szklanki oleju 1-2 krople aromatu waniliowego 2 średnie marchewki, obrane, utarte na tarce Sernik: 500 g półtłustego twarogu, zmielonego dwukrotnie lub przeciśniętego przez praskę 2/3 szklanki cukru pudru 2 jajka 1-2 krople aromatu waniliowego 1/2 szklanki śmietany 36% CZAS(...)ubijamy na jednolitą błyszczącą pianę. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli, cynamon i gałkę muszkatołową. Wlewamy olej i aromat, miksujemy przez chwilę, aż składniki się połączą. Dodajemy utartą marchewkę i delikatnie mieszamy. Odstawiamy na bok. 3. W misie miksera umieszczamy twaróg, cukier puder, jajka, aromat waniliowy i śmietanę. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. 4. Do przygotowanej tortownicy wykładamy
My Culinary Artfileta z dorsza ok 1- 1,5litra wywaru 2 średniej wielkości pomidory 1-2 małe cukinie zielone 1 puszka krojonych pomidorów + opcjonalnie 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 średniej wielkości marchewka 1 cebula Pęczek zielonej pietruszki Sól, pieprz do smaku opcjonalnie szczypta pieprzu cayenne Szczypta oregano oraz szczypta granulowanego czosnku do smaku Olej do smażenia Przygotowanie: Na rozgrzanym oleju zeszklić drobno(...)pokrojoną cebulę. Dodać marchewkę pokrojoną w cienkie plasterki. Chwilę razem podsmażyć. Do tego dodać pomidory z puszki oraz pokrojoną ze skórką cukinię u mnie w większą kostkę. Podlać wszystko bulionem przyprawić do smaku, gotować na małym ogniu do miękkości ok 20minut. Po tym czasie dodać do zupy pokrojony na kawałki filet z dorsza oraz obrany ze skórki pomidor pokrojony
W garach u Gosiserowym. Składniki podaję na oko, chodzi o połączenie smaków, jeśli jesteście bardzo głodni albo macie gości dodajcie na oko więcej warzyw i makaronu. W większości użyłam mrożonych warzyw (oprócz marchewki, cebuli - oczywiście;) i papryki). Już dziś życzę smacznego mając nadzieję, że danie Wam zasmakuje. oczywiście do woli możecie modyfikować ulubione warzywa, z pewnością każda wersja będzie pyszna! :) Składniki(...)szklanki makaronu bezglutenowego świderki duuża garść mrożonego bobu (w sezonie oczywiście świeży) kilka plasterków marchewki kilka kwiatów brokułów dwie garście kukurydzy spora garść zielonej fasolki 0,5 szklanki czerwonej papryki pokrojonej w kostkę garść żółtej długiej fasolki 2 suszone pomidory pokrojone w kostkę 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki tartego parmezanu świeże: koperek + pietruszka sos: 7 łyżek
Zasmakuj Kuchnifeta i pieczonymi plastrami cukinii. Do tego dodatek sytego ryżu i natka pietruszki - pycha! 1,5 litra wody 1 porcja rosołowa 2 listki laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 3 marchewki 1 korzeń pietruszki Kawałek selera Kilka gałązek natki pietruszki 190 g przecieru pomidorowego 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka mąki pszennej ½ cukinii 100 g sera feta Sól Pieprz Liść lubczyku(...)Ostra czerwona papryka 100 g ryżu Do garnka wlewamy wodę, wkładamy porcję rosołową. Gotujemy, zbieramy szum. Następnie dodajemy obrane marchewki, korzeń pietruszki, seler, natkę pietruszki, liście laurowe i ziele angielskie. Całość gotujemy na wolnym ogniu do miękkości warzyw i mięsa. Gdy wywar jest już gotowy wyjmujemy warzywa i mięso. Do wywaru dodajemy koncentrat pomidorowy oraz wymieszaną śmietanę z mąką pszenną
VioletoweKucharzeniebardzo dokładnie je umyć przed wyciśnięciem. Składniki na 1 dużą porcję lub dwie mniejsze: 1 papryka zielona 1 czerwona papryka 1 pomidor 1 długa łodyga selera naciowego 1 marchewka ok 100 g topinamburu Przygotowanie: Warzywa umyć . Marchewkę obrać cienko ze skóry. Wszystkie składniki pokroić na mniejsze kawałki. Wycisnąć w sokowirówce. Przelać do szklanki. Można doprawić bazylią lub oregano. Smacznego
Ze smakiem i z pasjąwięcej składników odżywczych i naprawdę mają pełniejszy smak. Pstrąg łososiowy z dodatkami na parze 300-400 g pstrąga łososiowego 2 nieduże bataty 2 średniej wielkości ziemniaki garść mrożonych marchewek baby sól, pieprz, suszony koperek, ostra mieszanka przypraw Ziemniaki pokroić na kawałki, oprószyć koperkiem i wstawić do parowaru na 40 minut. Po 20 minutach dołożyć pokrojone bataty (posypać mieszanką ostrych(...)przypraw) i marchewki. 15 minut przed końcem parowania dołożyć rybę. Podawać doprawione solą i pieprzem z dodatkiem oleju tłoczonego na zimno (np. kokosowego
FitKotrobić soki w sumie prawie ze wszystkiego, w tym: ziół i zielonych warzyw liściastych (i te Wam najbardziej polecam), typu szpinak, jarmuż, pietruszka, mięta twardych warzyw i owoców typu marchewka czy burak ogórków, kopru włoskiego, pomidorów, selera naciowego większości owoców , np. z pomarańczy, cytryn, grapefruitów, kiwi, jabłek, truskawek, malin, winogron Niektórych warzyw czy owoców nie musicie nawet kroić. Sprzęt śmiało(...)poradzi sobie z całymi pomidorami czy pomarańczami , dzięki czemu zaoszczędzacie sporo pracy. Natomiast twarde warzywa jak marchewka lepiej pokroić w mniejsze kawałki. Nie powinniśmy natomiast robić soków z mrożonych produktów, a także próbować zmielić w wyciskarce ziarna, suche nasiona roślin strączkowych czy owoce wraz z dużymi, twardymi pestkami. Pulpa, czyli resztki wychodzące z wyciskarki, jest prawie sucha
Powiedz dietom nieszklanka piwa 1/2 szklanki octu winnego 2 jabłka 1 łyżeczka soli pieprz 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżeczka papryki wędzonej 1 łyżka czubricy czerwonej warzywa: 2 buraki małe 3 marchewki 3 ziemniaki sól, pieprz 1 łyżeczka rozmarynu 1/2 łyżeczki estragonu 3 łyżki oliwy Golonki z indyka nacieram solą, czubricą, papryką miodem, pieprzem. Do szklanego naczynia do zapiekania przekładam golonki, dodaję(...)obrane cząstki jabłek, skórki z jabłek, ocet winny, piwo. Golonki odstawiam na noc do lodówki pod przykryciem. Ziemniaki, buraki, marchewkę obieram i kroję na cząstki, marchew na paski. Przekładam do miski dodaję sól, pieprz, rozmaryn, estragon, oliwę. Dokładnie mieszam i układam na blaszce na papierze do pieczenia i piekę z golonkami około godzinę. Golonki wstawiam do piekarnika w naczyniu
wesoła kuchniawtedy fajny smak. 1 szkielet od kaczki 2 skrzydła, szyjka od kaczki 1/2 główka kapusty młodej 4 ziemniaki 1 kawałek por 1 pietruszka korzeń 1 plaster selera 2 marchewki 1 kalarepa 3 ziela angielskie 2 liście laurowe sól, koper świeży Wszystkie elementy od kaczki przekładam do garnka dolewam 3 litry wody, dodaje liść, ziele angielskie i gotuję. W między czasie(...)obieram marchewkę i kroję w kostkę, kapustę szatkuję, kalarepę obieram i kroję w paski, seler i pietruszkę ścieram na tarce jarzynowej, por drobno kroję. Warzywa przekładam do garnka i gotuję razem. Zupę gotuje około godziny na wolnym ogniu. Na końcu doprawiam solą dodaję koper świeży
wesoła kuchnia