oliwy, oraz konserwowego i świeżego ogórka oraz koperku. Inne nasze przepisy na śledzie znajdziecie tutaj. Jak przygotować śledzie w marynacie ogórkowej? Składniki: 250 g- konserwowe ogórki kawałeczek startej marchewki 3 łyżki wrzącej wody 2 łyżki cukru trzcinowego 2-3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego 2-3 łyżki octu winnego lub jabłkowego 2 łyżki siekanego koperku ½ świeżego ogórka 4 solone płaty(...)minut aż mleko wyciągnie ze śledzi nadmiar soli. W 2 łyżkach wrzącej wody rozpuszczamy cukier trzcinowy, dodajemy oliwę lub olej, ocet, 2-3 ziarna ziela angielskiego, startą marchewkę i mieszamy ze startymi ogórkami konserwowymi Świeżego ogórka wraz ze skórką kroimy w ćwiartki, dodajemy koperek, doprawiamy pieprzem, mieszamy i łączymy z marynatą i resztą składników. Odmoczone wysuszone śledzie kroimy w paski
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsałatka w troche innej wersji. Może Wam też przypadnie do gustu Serwowałam ją ostatnio z pieczonym łososiem i jak dla mnie był to zgrany duet. SKŁADNIKI : ziemniaki – 4 sztuki marchewki – 2 sztuki por – połówka kukurydza – 1 mała puszka zielona pietruszka – pół natki sól, pieprz majonez – 1 czubata łyżka PRZYGOTOWANIE : Ziemniaki i marchewkę obrać i gotować razem w posolonej wodzie
kuchniabellissima.wordpress.comjednak zrobię sama? Wzięłam buraka i marchew. Resztę składników miałam w domu. Wyszło jakieś 2 złote za garnek na 2 dni. Składniki: 1 duży burak lub 2 małe 2 marchewki pół szklanki soczewicy cebula olej kokosowy sól przyprawy: pieprz i tymianek/zioła prowansalskie Przygotowanie. Cebulkę zeszklić na oleju kokosowym. Zalać około litrem wody - w zależności jak gęstą chcecie zupę. Lepiej(...)dać mniej - zawsze można dolać. Wrzucić posiekanego buraka i marchewki. Gotować 15 minut i dodać soczewicę. Gotować jeszcze 10 minut. Doprawić wg. własnego uznania. Zupę zblendować. Smacznego
Mama z Motylemzbędnych wstępów - zapraszam serdecznie na mój czerwony barszczyk ;-) SKŁADNIKI: - 3 litry wody - 4 buraki średniej wielkości - 4-5 ziemniaków - 4 łyżki kaszy jaglanej - 2 marchewki - 1 pietruszka - 2 plastry selera - ok. 1/3 pora - 1 cebula - przyprawy: kilka ziarenek ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 1/2 łyżeczki kminku, sól, pieprz czarny, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego, 1 łyżeczka majeranku(...)kwas z kiszonych ogórków - 1 łyżeczka oleju kokosowego Do gotującej się wody dodaję ziele angielskie, liść laurowy, sól, pokrojone w słupki buraki, pokrojoną marchewkę i kaszę jaglaną. Kasza ładnie rozkleja się podczas gotowania, dzięki temu barszcz nabiera nieco gęstości. Po ok. 15 minutach dodaję pokrojone ziemniaki i pozostałe warzywa oraz przyprawy. Gotuję jeszcze przez ok. 20-30 minut, uważając
Wielopokolenioworozgrzeje jak talerz gorącego kapuśniaku z kaszą jęczmienną. Zupa jest smaczna i bardzo sycącą, uwielbiam taki kapuśniak. Składniki: 300 gram wędzonych żeberek 0,5 kilograma kiszonej kapusty 3 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 100 gram kaszy jęczmiennej Młyny Stoisław 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 5 ziaren pieprzu Sól, pieprz Majeranek Sposób przygotowania: Żeberka razem z przyprawami i obraną(...)cebulą przekładamy do garnka, zalewamy 4 litrami wody i gotujemy do miękkości mięsa. Marchewki i pietruszkę obieramy, kroimy w cienkie plasterki, ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Żeberka i cebulę wyjmujemy z wywary, wsypujemy kaszę jęczmienną, gotujemy do momentu aż będzie miękką. Dodajemy pokrojone warzywa i gotujemy do miękkości. Kapustę kiszoną drobno kroimy, dodajemy do zupy i jeszcze gotujemy przez kilka
Bajeczna Kuchniaoccie. Ich słodko-kwaśny smak świetnie komponuje się z całością. Dodanie śliwek to pomysł mojego męża i moim zdaniem bardzo udany. Polecam również wersję z czerwoną papryką :) Składniki: 6 marchewek 2 pietruszki 1 mały seler (lub 1/2 dużego) 1 średni por (biała część) 3 średnie jabłka 5 średnich ziemniaków 4 średnie kiszone ogórki 1 puszka groszku 3 duże jajka(...)twardo 6-7 śliwek w occie majonez (kilka łyżek) sól pieprz odrobina cukru (opcjonalnie) Wykonanie: Marchewki, pietruszki, seler i ziemniaki myjemy (nie obieramy) i gotujemy. Gdy warzywa są już miękkie odstawiamy je do ostudzenia. Następnie obieramy i kroimy w drobną kostkę. Por kroimy na cienkie plasterki. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Ogórki kiszone oraz jajka również
MyCookBook.plwpis powinien mieć tytuł „Soczek babci Kisi” bo pod taką nazwą funkcjonuje u nas w rodzinie. Chodzi o pasteryzowany sok z dyni, jabłek, marchewek i gruszek, który moja mama robi w hurtowych ilościach na zimę, i w ten sposób przerabia cały niezjedzony nadmiar dyni z naszego ogródka. Zdrowy, domowy sok, o pięknym pomarańczowym kolorze. Po otwarciu może postać(...)reviews Pasteryzowany sok z dyni, jabłek i gruszek Drukuj Prep time 40 min Cook time 10 min Total time 50 min Pasteryzowany sok z dyni, jabłek, marchewki i gruszek. Zdrowy sok na zimę Author: www.cookingforemily.pl Ingredients 1 i ½ kg dyni 1 i ½ kg jabłek 1 kg marchwi 1 kg gruszek (np klapsa) 600 gr cukru (jak będą bardzo
Cooking for Emilypieprz kilka ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe łyżeczka przyprawy do dań z kapusty 2 łyżki masła Panierka: 2 jajka bułka tarta olej do smażenia Barszczyk: 2kg buraków 2 marchewki 1/2 selera kawałek pora 2 kości żeberkowe kilka ziarenek ziela angielskiego 3 liście laurowe sól, kilka ziarenek pieprzu 2-3 łyżki octu 1 łyżka majeranku Nalesniki: wszystkie składniki dokładnie zmiksować(...)jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy z czerwonym barszczykiem. Barszczyk czerwony: W dużym garnku zagotować 1,5l wody, dodać obrane i pokrojone w duże kawałki marchewki, selera, pora oraz liście laurowe i ziele ang i kości. Podczas gotowania zebrać szumowiny. Gdy warzywa będą miękkie wyjąć je z wywaru i dodać obrane i pokrojone w małe kawałki buraczki
Smakołyki Asikażdy zna jej dobroczynny wpływ na ludzki organizm. Oto kilka wybranych przez nas właściwości tego warzywa. Co ciekawe, kapusta pekińska zawiera w sobie witaminę A, z której słynie marchewka. Jej niedobór jest przyczyną m.in. problemów ze wzrokiem, zwłaszcza tzw. "kurzej ślepoty", czyli złego widzenia o zmierzchu. Kapusta stanowi także źródło witaminy B6 odpowiedzialnej m.in. za produkcję hemoglobiny czy dobry stan(...)przeciwieństwie do klasycznego, dużo lżejszy, ale właściwości rozgrzewające, ma na tak samo wysokim poziomie. SKŁADNIKI: 2 l bulionu - opcjonalnie * 1/2 kapusty pekińskiej 2-3 ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka natka pietruszki - opcjonalnie 4 wędzone frankfurterki lub kabanosy (ok. 20 dag) ** 2 listki laurowe 2 kulki ziela angielskiego 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki tymianku 1/4 kminku mielonego sól pieprz
Kuchnia od dwojganajbardziej zależało mu na tym byśmy zupą nakarmili naszego psa. Może akurat będzie mówił… Oby nie! Składniki: 60 dkg udźca z indyka opcjonalnie kawałeczek wędzonki dla posmaku 3 marchewki pietruszka kawałek selera mały por mała cebula 2 ząbki czosnku liść laurowy 2 ziela angielskie kostka rosołowa sól, pieprz, majeranek, zioła prowansalskie kartonik 500 ml przecieru pomidorowego 2 łyżki przecieru(...)Wykonanie: 1.W garnku zagotować 2 l wody. Wrzucić mięso i obgotować. Dodać seler, pietruszkę, przypaloną cebulę, kostkę rosołową, liść laurowy i ziele angielskie. Dotować do miękkości mięsa. 2. Marchewkę pokroić w kostkę, por w talarki. Dorzucić do zupy i podgotować do miękkości. 3. Gdy mięso i warzywa będą miękkie wlać przecier z kartonika i dodać 2 łyżki gęstego
Mama z miastapostanowiłam wydobyć z czeluści szafek kuchennych moją gofrownicę. Składniki zapowiadały że będzie smacznie i o dziwo dietetycznie. Sprawdziłam. Jest pysznie. Ale uwaga – wciąga! Składniki: jedna średnia cukinia dwie marchewki pół szklanki mąki jajko pół łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: 1. Cukinię i marchewkę zetrzeć na grubych oczkach. Dodać jajko, mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać. 2. Gofrownicę rozgrzać. Posmarować
Mama z miastazupę tak: Składniki na duuuży garnek: ładny kawałek wołowiny rosołowej (ja kupuję ok. 500 g tzw. „łaty”) dwie ćwiartki z kurczaka albo szyja z indyka 5-6 marchewek pietruszka seler por (jak mały to dwa) cebula teraz mnie zabijecie ale 2 kostki rosołowe, drobiowa i wołowa (kto nie używa może zastąpić ziołami i solą) liść laurowy, dwa ziela(...)godzinie do garnka dodajemy mięso drobiowe, cebulę, obrany seler i pietruszkę a także ziele angielskie, liść laurowy i pieprz, i dalej gotujemy przez około 20 min. 3. Marchewkę i por płuczemy i kroimy w słupki. Dorzucamy do mięsa, dodajemy kostki lub przyprawy i gotujemy jeszcze ok. 20 min. Gotowe! Ja podaję rosół z makaronem typu krajanka albo „gniazdami
Mama z miastapodwójnej porcji) 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki masła 1 szklanka bulionu 2 gruszki pokrojone w kostkę 250 g miąższu z dyni pokrojonego w kostkę (ja dałam 3 marchewki i kawałek selera bo nie miałam dyni) 1/3 szklanki śmietanki 30% (ja dałam 18%) sól, pieprz makaron – u mnie tagliatelle Wykonanie: Mięso smażymy na oliwie z dodatkiem łyżki masła(...)zrumienienia. Zalewamy bulionem i dusimy ok godziny. Jeśli używamy marchewki i selera to je obieramy, kroimy i dorzucamy do mięsa. Osobno podsmażamy gruszkę i dodajemy jak mięso i warzywa są już miękkie. Jeśli używamy dyni to podsmażamy ją razem z gruszkami na maśle przez ok 5-8 min i dodajemy do garnka z ugotowanym mięsem. Całość dusimy jeszcze
Mama z miastaSKŁADNIKI : 3 jajka ugotowane na twardo 3 ziemniaki 1 mała cebula 1 marchewka 1 buraczek 1/2 puszki groszku konserwowego 2 puszki śledzia Graal w zalewie olejowej sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka musztardy 2 łyżki majonezu dodatkowo ciemne oliwki, natka pietruszki(...)podłużny półmisek wykładamy sałatkę, smarujemy ją na wierzchu majonezem. Z kawałków buraczka wycinamy buzię i łuski ryby, następnie oczy robimy z oliwek i gdzie nie gdzie dokładamy kawałki marchewki. Ogon robimy z natki pietruszki. Sałatkę podajemy schłodzoną. Smacznego
Kulinarne Fantazje Marioliwięc nie walczmy – dzisiejsza propozycjajest szybka i bezbolesna. Ciut droższa, ale za to przygotujecie ją w kilka chwil. Do przygotowania ryby potrzebujemy: 500 g łososia (bez skóry) 3 marchewki sól, pieprz do smaku szczyptę szafranu 1 łyżeczkę posiekanego rozmarynu kubeczek śmietany kremówki Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. W naczyniu żaroodpornym naczyniu układamy cienko pokrojone marchewki, dodajemy rybę i przyprawiamy
Szybko Tanio Smacznie