przygotować również osoby będące na diecie wegetariańskiej, wegańskiej, bezglutenowej. Składniki (3 porcje): 150 g kaszy gryczanej niepalonej 1 papryka czerwona 1 cukinia 6 pieczarek 1 duża marchewka 2 pomidory kostka wędzonego tofu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/2 łyżeczki papryki wędzonej sól i pieprz do smaku 1 łyżka oleju kokosowego Przygotowanie(...)garnku kamiennym Stone Legend (Delimano) rozgrzej olej i podsmaż przez chwilę pokrojone pieczarki, paprykę, marchewkę, pomidory. Następnie dolej ok. 1/3 szklanki wody i duś pod przykryciem ok. 20 minut. Kolejno dodaj pokrojoną w kostkę cukinię, posiekaną natkę pietruszki i tofu oraz przyprawy. Wymieszaj. Duś ok. 15 minut. Jeżeli powstało dużo wody, należy potrawę smażyć na największym ogniu bez przykrycia
Zdrowie na języku :Pstole wigilijnym. My do naszej lubimy ciasteczka z francuskiego ciasta posypane kminkiem, gruba solą lub makiem. Zaleta podstawowa: zupa jest szybka! Potrzeba: - ok. 20szt. średnich pieczarek - 1 cebula - 1 marchewka - 1 łyżka masła klarowanego - 1l wody - 0,5l mleka - 1 szklanka śmietanki 30 lub 36% - 3 łyżki maki ryżowej - sól, pieprz - pęczek ŚWIEŻEJ natki pietruszki Pieczarki obieram i kroję, podobnie(...)cebulę i marchewkę. Rozgrzewam masło i szklę na nim wszystko. Solę, pieprzę. Zalewam ZIMNĄ wodą i mlekiem i gotuję do miękkości. Następnie miksuję gładko warzywa i pieczarki. Mąkę rozprowadzam w zimnej śmietance, hartuję częścią gorącej zupki i wlewam do całości energicznie mieszając do zagotowania. Dorzucam posiekana natkę i podaję z jeszcze ciepłymi ciasteczkami z francuskiego ciasta. Idealnie pasują
I tu będę miała takie teSkładniki: 70 dag żeberek 3,5 litra wody 50 dag grochu żółtego, łuskanego (połówki) 15 dag surowego boczku wędzonego 1 marchewka 1 pietruszka 2 małe cebule 2 ząbki czosnku 3 ziemniaki 1 łyżeczka mąki pszennej 2 łyżki oleju 2 listki laurowe 3 łyżki majeranku 10 ziaren ziela angielskiego sól Sposób wykonania: Oczyszczone mięso wkładamy do dużego garnka, zalewamy zimną wodą(...)dodajemy wypłukany i odsączony na sitku groch. Gotujemy razem na wolnym ogniu około 50 minut. Pod koniec gotowania solimy wywar około 2 łyżkami soli. W międzyczasie pietruszkę z marchewką obieramy i ścieramy na tarce. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Po tym czasie mięso wykładamy z wywaru, kroimy w kostkę i wrzucamy z powrotem do zupy razem z przygotowanymi warzywami
Qchnia po prostuzmieści nam się do maszynki do mielenia mięsa, usuwamy ewentualne chrząstki i błony, ale nie oczyszczamy mięsa z tłuszczu – to główny nawilżacz i nośnik smaku naszego pasztetu. Warzywa obieramy – marchewki i pietruszkę kroimy na pół, selera i cebulę na ćwiartki. Szykujemy garnek, w którym zmieszczą się wszystkie mięsa i jarzyny oraz dużą patelnię. Na patelni rozgrzewamy po 2-3 łyżki(...)albo mięsa z królika 500g pręgi wołowej lub antrykotu albo szynki z dzika 500g karkówki wieprzowej 500g łopatki wieprzowej 500g surowego boczku 200g słoniny surowej 2 cebule /250-300g 2 marchewki /150g 1 pietruszka /150g ½ średniego selera /200g 6 ziaren ziela angielskiego 6-8 kulek jałowca 4-5 liści laurowych 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 1/3 kostki smalcu do smażenia
Karo in the KitchenPrzy okazji nahałasowałam okropnie, tak że pół bloku mnie chyba słyszało, ale co tam, ważny efekt a nie droga przez decybele do sukcesu! Maszyna soczek wyprodukowała przesmaczny! Solidnej porcji marchewki potowarzyszyło tu jabłko i pomarańcza do smaku. A kolorytu dodał buraczek . Wśród szalejących w domowych pieleszach przedświątecznych porządków miło było się pokrzepić taką szklanicą pełną zdrowia . Akurat siły dodała(...)delektowałam się w towarzystwie ciasteczek francuskich z marmoladą od BRZEŚĆ . No w końcu trzeba było jakoś nadrobić te utracone kalorie i nadwątlony sprzątaniem organizm ! Składniki na 2 szklanki: 4 marchewki - bardzo duże 2 jabłka - duże 1 pomarańcza - duża 1 burak - mały Marchew i buraka umyć i oskrobać. Pomarańczę sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Jabłka dokładnie wyszorować szczotką pod bieżącą
Grunt to przepis!kostka rosołowa, a skraca przygotowanie dania do 20 minut. Składniki na 6 porcji duża cebula 2 małe cukinie pokrojone na kawałki 2 ziemniaki ziemniak pokrojony na małe kawałki marchewka pokrojona na małe kawałki gałązka selera naciowego pokrojona na kawałki 2 ząbki czosnku koncentrat bulionu drobiowego Krakus litr gorącej wody po pół łyżeczki pieprzu, słodkiej papryki, wędzonej papryki, czubrycy lub oregano(...)puszki kukurydzy śmietana do podania – opcjonalnie Jak przygotować zupę kukurydzianą? Cebulę kroimy w piórka i smażymy w garnku z odrobiną oleju. Dodajemy umyte i pokrojone cukinie, ziemniaki, marchewkę, selera, przyprawy i pokrojony czosnek. Zalewamy bulionem i wrzątkiem, tak żeby warzywa były przykryte. Gotujemy 15 minut i miksujemy blenderem. Dodajemy sok z cytryny, sos pomidorowy i kukurydzę z puszki. Mieszamy
Ugotowane pozamiataneZdrowy i kolorowy dodatek do obiadu. Składniki: 40 dag białej rzodkwi 10 dag marchwi 10 dag pietruszki 5 dag selera 15 dag zielonego ogórka 5 dag pora 3 łyżki oleju szczypta suszonej papryki oregano słodka papryka w proszku sól pieprz cayenne kilka kropel octu balsamicznego Białą rzodkiew, seler, marchew i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Białą
talerz przyjemnościdodatkiem suszonych grzybów i śliwek, gorące, aromatyczne danie. Podany z uszkami lub krokietem doskonale sprawdzi się w wigilijny wieczór. składniki na 5 porcji 1 kg buraków włoszczyzna ( marchew, pietruszka, kawałek pora, selera i cebula ) 3 ząbki czosnku garść suszonych grzybów garść suszonych śliwek 2 kwaśne jabłka 4- 5 liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu(...)jednej cytryny sól przepis Pokrojoną w duże kawałki marchew, pietruszkę, kawałek pora, selera, cebulę oraz jabłka ze skórką wkładamy razem ze śliwkami, grzybami, czosnkiem, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i pieprzem do garnka. Całość zalewamy dwoma litrami wody i gotujemy około 40 minut na małym ogniu. Obrane buraki kroimy w plastry i dodajemy do gotującego się wywaru, wlewamy sok z cytryny
Smakowite Daniadusić i gotować. Świetne jako dodatek do kanapek, sałatek, warzywnych przekąsek i dań głównych. 1,5 l bulionu drobiowego 1 szklanka mrożonej fasolki szparagowej 1 por (biała część) 2 marchewki Kawałek korzenia selera 1 korzeń pietruszki ½ pęczka natki pietruszki ½ główki kalafiora 100 g kalerosse 7 brukselek 3 ziemniaki 4 jajka 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego Sól Pieprz Liść(...)lubczyku 2 łyżki śmietany 18% Do garnka wlewamy bulion drobiowy. Dodajemy liście laurowe i ziarna ziela angielskiego. Pora kroimy w kółeczka. Ziemniaki, marchewkę, seler i por obieramy i kroimy w kosteczkę. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorup. Do gotującego się wywaru wkładamy pokrojone warzywa. Dokładamy mrożoną fasolkę szparagową, kalerosse, brukselkę ,różyczki kalafiora i związaną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku
VioletoweKucharzeniePasztet sojowy z grzybami 200 g soi 3 marchewki (250g) 1 pietruszka 0,5 pora (100g) 0,5 selera (150g) 1 jajko kilka suszonych podgrzybków olej do smażenia i wysmarowania foremki sól pieprz Przygotowanie. 1. Soja: Soję wypłukać w zimnej wodzie, a następnie zamoczyć na 10-12 godzin, co pozwala skrócić czas późniejszego gotowania. Soja wyraźnie nabierze masy. Najlepiej zacząć(...)minut przed końcem gotowania osolić. 2. Warzywa smażone: Por pokroić w plasterki włącznie z zielonymi końcówkami. Są one ostrzejsze w smaku, ale wspaniale komponują się na tle reszty warzyw. Marchewkę, pietruszkę oraz seler zetrzeć na dużym oczku używając tarki ręcznej lub maszynki. Podsmażyć na oleju najpierw por, a następnie resztę warzyw. Całość smażyć ok. 10 minut, nie przykrywać patelni, żeby
Pij soki wyciskanekorzenia imbiru olej do smażenia sól pieprz pestki dyni płatki migdałów 18% kwaśna gęsta śmietana bulion 1 porcja rosołowa mięsa z indyka (600g) 1 pęczek włoszczyzny (por, seler, pietruszka, marchew) sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy Składniki pozwalają na wykonanie 3 litrów zupy dyniowej. Przygotowanie. 1. Bulion: Mięso z indyka wypłukać pod bieżącą wodą i zalać 1,5 litra wody(...)dużym garnku. Seler, pietruszkę, marchew obrać i pokroić na mniejsze części. Por wypłukać i pokroić na 10 cm kawałki. Dodać łyżeczkę soli, 10 kulek pieprzu, 5 kulek ziela angielskiego oraz 2 liście laurowe. Gotować bez przykrycia 1,5 h. Na wstępie, po zagotowaniu wody i ścięciu białka, zebrać pianę łyżką cedzakową, ponieważ może ona zepsuć smak bulionu. Na końcu gotowania
Pij soki wyciskanerobi. P odsumowanie akcji można znaleźć na blogu ... - link wkrótce :) Składniki na 1 dużą miskę sałatki: 3 jajka - ugotowane na twardo 1 puszka zielonego groszku 4 marchewki - bardzo duże 2 pietruszki - średnie 1 jabłko - twarde i kwaskowate sól, pieprz - do smaku 2-3 łyżki jogurtu naturalnego 2-3 łyżki sosu czosnkowego od FOLWARK Umytą marchewkę i pietruszkę włożyć
Grunt to przepis!Aromatyczna zupa z ciecierzycy. Pstryk! i gotowa ;) Składniki 2 łyżki oliwy z oliwek 1 marchew 1 mała cebula 1 czerwona papryka 1 papryka zielona 1 pomidor 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1/3 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 2 puszki ciecierzycy 2 średniej wielkości cukinie 1,2 l bulionu drobiowego sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false(...)false MicrosoftInternetExplorer4 Oliwę rozgrzewamy w garnku na średnim ogniu. Marchew kroimy na półtalatki, cebulę siekamy i smażymy 3-4 min. Następnie dodajemy obranego ze skóry pomidora, pokrojonego w kostkę, papryki drobno pokrojone, kminek, kurkumę i pieprz cayenne. Chwilę razem smażymy, cały czas mieszając. Następnie dodajemy osączoną z zalewy, ciecierzycę, pokrojoną cukinię i zalewamy bulionem. Na dużym ogniu doprowadzamy do wrzenia
R'n'G Kitchenwcześniej i wtedy jest najlepsza, później wystarczy tylko podgrzać. Polecam ! Składniki: -1 kg żołądków drobiowych -1 ćwiartka z kurczaka lub 2 udka bez skóry -warzywa:1 marchewka, 2 pietruszki, pół selera, zielona część pora, 1 cebula -ziele angielskie -liście laurowe -4 ząbki czosnku -mieszanka ziół do flaków: majeranek, gałka muszkatołowa (szczypta), papryka słodka, pieprz, sól(...)wyciągnąć warzywa i mięso z żołądkami z wywaru. Żołądki drobno kroimy, mięso z udek lub ćwiartki oddzielamy od kości, wrzucamy do wywaru. Z warzyw dodajemy tylko startą na tarce marchewkę. Przyprawiamy przecierem pomidorowym. Na patelni podsmażamy na maśle pokrojoną drobno cebulę, dodajemy mąkę, chwilę przysmażmy ciągle mieszając. Zdejmujemy z ognia, rozprowadzamy gorącym wywarem. Mieszamy energicznie, aby nie zrobiły
Kulinarne przemysleniaklimat. Swój piernik przygotowałam w dwóch małych foremkach od PapilArt , dzięki temu jeden piernik (razem z jednorazową foremką) już powędrował do znajomych. Składniki: (keksówka 20x11) 320g mąki 180g startej marchewki 130g cukru pudru 100g oleju 80g mleka 35g kakao 15g przyprawy do piernika 8g proszku do pieczenia 2 jajka 100g czekolady deserowej Jajka miksujemy z mlekiem oraz olejem, nadal miksując(...)dodajemy powoli mąkę, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i mąkę. Na koniec dodajemy kakao i startą marchewkę, miksujemy przez 2 minuty. Ciasto powinno być gęste. Wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180*C (do suchego patyczka), termoobieg, środkowa półka. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Rozkruszoną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, smarujemy nią wierch ciasta
Gotowanie i blogowanie