jedyne miasto gdzie w budkach jako pozycja w menu figuruje frytburger czyli po prostu bułka z frytkami :) Postanowiłem przygotować podobną w nieco zdrowszej i urozmaiconej wersji :) Składniki: - bułka - ziemniaki - marchewka - fasolka szparagowa - seler Wykonanie: Ziemniaki, marchewkę i seler obieramy i kroimy w słupki o kwadratowym przekroju średnicy niecałego centymetra - tzw. frytki. Fasolki nie musimy, bo już ma podobny kształt. Wszystko
Kryzysowa Książka Kucharskawłaściwości antybakteryjne Dodałem jeszcze inne dary lasu - grzyby. W moim przypadku suszone, ale śmiało możecie użyć świeżych, jeśli macie takowe pod ręką :) Składniki: - grzyby suszone (mogą być świeże) - żołędzie - marchewka - cebula - maka - soda oczyszczona Wykonanie: Żołędzie obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy w wodzie z dodatkiem pól łyżeczki sody oczyszczonej. Woda powinna się mocno zabarwic. Zabieg powtarzamy, aż woda będzie(...)względnie czysta. U mnie wystarczyło 3 razy :) Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka godzin. Po tym czasie dolewamy trochę wody i gotujemy razem ze starta marchewka. Dodajemy żołędzie i jakiś czas gotujemy. Cebulę kroimy i podsmażamy. Dosypujemy trochę maki i dobrze mieszamy. Dodajemy wszystko do garnka z gulaszem i zagęszczamy
Kryzysowa Książka Kucharskałyżeczki całych goździków 6 gwiazdek anyżu 5 łyżeczek nasion białego pieprzu lub pieprzu szechuan 4 łyżeczki nasion fenkułu 4 łyżeczki zmielonego cynamonu Sos marsala 1 czosnek solo 4 marchewki 4 czerwone cebule 3 łyżki mąki 2 gwiazdki anyżu 100 ml marsala 500 ml bulionu z kurczaka lub wrzątku 1 pomarańcza, sok 250 ml sosu z pieczenia Dodatkowo ½ kg ziemniaków(...)225ºC i piecz przez półgodziny. Przykryj naczynie z kaczką aluminiową folią, zmniejsz temperaturę do 180ºC i piecz mięso jeszcze przez 1,5 godziny. Po tym czasie dodaj obrany czosnek, marchewki w plasterkach i cebule pokrojone w ósemki. Odwróć kaczkę piersią do góry i piecz jeszcze przez 40 minut. Skórka na piersi powinna być ładnie zrumieniona, a mięso miękkie i lekko
codojedzeniaplenerowym czy dla gromadki dzieci nie trzeba będzie ich myć ;) są też pucharki deserowe czy trwałe akcesoria silikonowe. Składniki: 1/2 piersi kurczaka z rosołu ugotowany makaron spaghetti żurawina 2 marchewki 1/2 szkl. bulionu/rosołu 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki sól i pieprz Sposób przygotowania: Mięso ugotowane w rosole rozdrabniamy, dodajemy pokrojone marchewki, bulion i przyprawy, i przy
Kolorowy Przepisownikdzięki której nie rozmięka tak szybko, to idealny przykład przystawki typu finger food. Jak przygotować pyszny Tatar ze śledzia na pumperniklu? Składniki: 2 podwójne marynowane filety śledziowe wraz z marchewką i cebulką 1 duży ogórek konserwowy, może być kupny jak nie macie domowych 😉 1 czerwona cebulka 2 łyżeczki majonezu ½ łyżeczki musztardy np. sarepskiej mini pumpernikiel czarny pieprz natka pietruszki Przygotowanie(...)tatara ze śledzia marynowanego: Marynowane śledzie razem z marchewką i marynowaną cebulą, ogórek konserwowy, oraz czerwoną cebulkę drobno siekamy i przekładamy do miseczki. Doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem i 1 łyżeczką majonezu, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy. Każdy mini pumpernikiel smarujemy sosem składającym się z mieszaniny majonezu i musztardy. Na posmarowanym sosem okrągłym pumperniklu nakładamy tatara ze śledzia np. łyżką
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięczęsto, ale właśnie wtedy smakuje najlepiej! Idealny na Sylwestra i Karnawał! Bigos Składniki: 2 kg kiszonej kapusty 4 liście laurowe 10 ziaren ziela angielskiego słoiczek przecieru pomidorowego 3 marchewki 2 korzenie pietruszki pokrojone w kostkę i wcześniej podsmażone: 250 g kiełbasy głogowskiej 250 g winerek 250 g wieprzowiny filet z kurczaka sól i pieprz do smaku Przygotowanie(...)zalewamy wodą i dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy. Po 45 minutach dodajemy kiełbasę, winerki, wieprzowiną i filet z kurczaka wcześniej przygotowane, razem z pokrojoną w kostkę marchewką i pietruszką oraz przecier pomidorowy. Doprawiamy, mieszamy i całość gotujemy na wolnym ogniu przez 30 minut, co pewien czas mieszając. Bigos najlepszy na następny dzień
Moja smaczna kuchniagalarecie. ok. 350-400g filetu z łososia 1 łyżeczka soku z cytryny mielony pieprz cytrynowy 2 ugotowane jajka 2-3 łyżki groszku konserwowego 1 ugotowana marchewka plasterki cytryny 500 ml bulionu warzywnego 3 łyżeczki żelatyny 1 łyżka octu jabłkowego Z włoszczyzny ugotować bulion,warzywa usunąć,w bulionie rozpuścić żelatynę i doprawić octem. Łososia skropić sokiem z cytryny(...)kawałki,zawinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku. Czas pieczenia ok. 15 minut w temp. 180*C. Po upieczeniu wystudzić,ułożyć kawałki na półmisku,udekorować jajkiem.groszkiem,marchewką i cytryną. Zalać tężejącą galaretą,półmisek wstawić do lodówki do całkowitego stężenia
Kolorowa kuchnia Elkitwardo i studzimy. Ścieramy na tarce - białka na dużych oczkach, żółtka na drobnych.Seler, kukurydzę i fasolę odsączamy z zalewy. Tak samo ananasa, którego kroimy w drobną kostkę.Obraną marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Pora kroimy w drobną kostkę.W przezroczystej misce układamy warstwy - seler, kukurydzę, ananasa, 3 łyżki majonezu, marchewkę, pora, czerwoną fasolę, białka, 4 łyżki majonezu
Moje Kuchenne Rewelacjefiletów śledziowych solonych (a’la matias) 1 puszka cieciorki (można zastąpić suchą, namoczoną dzień wcześniej i ugotowaną) 4 średnie ogórki korniszony 1 kwaśne jabłko 200 g pieczarek marynowanych (oraz marchewka jeśli jest w pieczarkach) 1/2 małej czerwonej cebuli 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki octu winnego 3 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub śmietany pieprz i sól(...)marynowanych w occie. Odsączone śledzie kroimy na mniejsze kawałki, w paski lub kostkę. Ogórki i jabłko kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy w plasterki, a jeśli są marynowane z marchewką, ją również dodajemy do sałatki. Cebulę drobno siekamy. Do miski przekładamy odsączoną cieciorkę, ogórki, pieczarki, jabłko i natkę pietruszki. Dodajemy ocet winny, majonez, jogurt, sól i pieprz. Mieszamy. Na końcu
Trzeci talerznaszych zaproszonych gości , można taką zupkę przygotować na ostro jak i na łagodnie , zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu . Składniki ( dla 4 osób ) 3 puszki kukurydzy 2 marchewki 2 ziemniaki 2 kostki warzywne 1 ząbek czosnku 5 łyżek mleczka kokosowego 10 dag sera żółtego szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżeczka kurkumy(...)pieprz Wykonanie Ziemniaki oraz marchewkę obieram kroję w średnią kostkę , dodaję kostkę warzywną , posiekany czosnek , zalewam wszystko wodą do przykrycia warzyw i gotuję warzywa do miękkości , kiedy warzywa mamy są już prawie gotowe to dodaję naszą kukurydzę i wszystko razem gotujemy około 15 minut . Po tym czasie wszytko bardzo ostrożnie miksuje na jednolitą masę,i dodaję nasze mleko
Mój Smakzawsze się zajadałam w pierwszy i drugi dzień świąt. W tym roku było podobnie. Już tęsknię za jej smakiem ... Składniki na 4 duże słoiki sałatki: 5-6 dużych marchewek, 4 ziemniaki, 6 dużych ogórków kiszonych, 1 pietruszka, 1/2 bulwy selera, 2 pory, puszka ekologicznej kukurydzy, puszka ekologicznego groszku zielonego, ewentualnie kostka sera żółtego wegańskiego, przyprawy: sól, pieprz, koperek, natka(...)pietruszki, majonez wegański z TEGO przepisu lub śmietanka owsiana albo ekologiczna sojowa, musztarda. Wykonanie: Warzywa (marchewkę, seler, ziemniaki, pietruszkę) gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu i przestygnięciu obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę. Ogórki, pory i, opcjonalnie, ser wegański również drobno kroimy. Dodajemy kukurydzę i groszek. Przyprawiamy wedle uznania i dokładnie mieszamy. Umieszczamy w wyparzonych słoikach. Majonez
Jeść, by żyć w zdrowiusolą i pieprzem, w ten sposób kolejna parta będzie świeższa do jedzenia. Składniki na 1 dużą miskę sałatki: 3 jajka - duże; gotowane na twardo 1 puszka zielonego groszku 4 marchewki - bardzo duże 2 pietruszki - średnie 1 jabłko - twarde i kwaskowate 3 ogórki kiszone - średnie sól, pieprz - do smaku 2 łyżki jogurtu naturalnego 2-3 łyżki majonezu Umytą marchewkę i pietruszkę
Grunt to przepis!tego że możemy spotkać się z bliskimi. Zupa wigilijna pod gwiazdami z dorsza. Zupa jest prosta i szybka do zrobienia. Z chrupiącymi grzankami na pewno będzie rodzinie smakować. 2 marchewki 1/3 selera korzeń 1 por biała część 30 dkg dorsza filet sól, pieprz, papryka czerwona 2 ziela angielskie 1 litr bulionu warzywnego 1 cebula 2 liście laurowe 3 kromki chleba(...)natka pietruszki lubczyk 1/3 szklanki śmietany 30 % masło klarowane Marchew, seler obieram. Marchewkę kroję w plastry a z nich wycinam kilka gwiazdek .to samo robię z selerem. Pozostałe kroję w kostkę. Por kroję w paski. W garnku przesmażam na maśle cebulę, dodaję pokrojoną marchew i seler i dalej chwile przesmażam. Zalewem bulionem i gotuję, dodaję por, ziele, liść laurowy, lubczyk
wesoła kuchniapapryką. Mam nadzieję, że czasem będziecie po nią sięgać (i nie tylko od święta;) Składniki: 5 większych ziemniaków ugotowanych w mundurkach i ostudzonych pokrojonych w drobniejszą kostkę 2 marchewki 2 pietruszki 2 ogórki kiszone pokrojone w drobną kostkę 1 nieduży por drobno posiekany 1 jabłko obrane i drobno posiekane 2 jajka ugotowane na twardo i drobno posiekane(...)filety śledziowe marynowane sól i świeżo zmielony pieprz do smaku łyżeczka startej skórki z cytryny kilka łyżek majonezu ok. 1 łyżki musztardy lub więcej do smaku Przygotowanie: Marchewkę i pietruszkę obieramy i gotujemy do miękkości, studzimy i drobno kroimy. Pora drobno siekamy. Filety śledziowe kroimy na paseczki. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki pokrojone w kostkę, dodajemy łyżeczkę
Zasmakuj Kuchniniesamowitą inspiracją na stworzenie czegoś nowego i pysznego. Moja domowa biblioteczka dosłownie ugina się od książek. Dziś polecam Wam pyszny i zdrowy koktajl wg wg Marka Zaremby z mango, marchewki, imbiru i chia. Przepis na ten koktajl znalazłam w książce Marka Zaremby „Jaglany detoks Kolejny krok” , którą nabyłam w internetowej księgarni BookMaster. To nie tylko pyszne i pomysłowe(...)przepisy z tej książki znajdą się na moim stole i zapewne też na blogu. Dziś polecam Wam ten szybki, pyszny i zdrowy koktajl wg Marka Zaremby z mango, marchewki, imbiru i chia. Składniki: (na 2 porcje) 330 ml soku marchewkowego (w oryginale 40o ml) 3 łyżeczki nasion chia (u mnie Skworcu) 1 mango 1 cm startego kłącza imbiru (dała troszku
Słodkie okruszki