Składniki: - ćwiartka z kurczaka - 2-3 marchewki - pietruszka - kawałek pora - 2-3 różyczki kalafiora - kilka fasolek szparagowych - 6 średnich ziemniaków - 200g śmietany 18% - 2 łyżki mąki - przyprawy: sól, pieprz, koperek, natka pietruszki, ocet Sposób przyrządzenia: 1. Warzywa kroimy w kostkę. 2. Z mięsa, marchewki, pietruszki i pora gotujemy wywar. 3. Dodajemy kalafiora, fasolki szparagowe i ziemniaki. Gotujemy do miękkości ziemniaków
Od łyżki do widelcaSkładniki: - 500g mielonej wieprzowiny - 2 jajka - kilka łyżek bułki tartej - marchewka - 3 spore cebule - mąka - olej - przyprawy - koperek, majeranek, sól, pieprz czarny Sposób przygotowania: 1. Mielone mięso łączymy z pokrojoną w drobną kostkę połówką cebuli, startą na grubych oczkach marchewką, jajkami, bułką tartą. Doprawiamy koperkiem, solą i pieprzem. 2. Resztę cebuli kroimy w piórka i smażymy na oleju. Dodajemy
Od łyżki do widelcaczyli około 4 minuty. Odcedzamy i przelewamy małą ilością wody. Brokuły kroimy na mniejsze różyczki i gotujemy około 7 minut. Fasolkę również gotujemy do miękkości, około 7-8 minut. Marchewkę i paprykę kroimy w bardzo cienkie paseczki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy marchewkę, kukurydzę i paprykę przez około 12-15 minut aż warzywa będą miękkie. Pierś smażymy najlepiej
Klasyka Gotowaniawymyślony przez naszą rodzinkę :) Szczerze zachęcam do spróbowania całego obiadku. Przepis na surówkę znajdziecie tutaj: Surówka z kapusty Porcja: 4 osoby Składniki: * 4 plastry karczku * mrożona mała marchewka * jedna duża cebula * jeden duży ząbek czosnku * jedna kostka mięsna * szklanka wody * sól, pieprz Cebulę kroimy w średnią kostkę. Mięso przyprawiamy szczyptą soli oraz pieprzu. W żaroodpornym naczyniu wykładamy mięso(...)oraz cebulę z mrożoną marchewką. Dodajemy pokrojony na pół ząbek czosnku i kostkę mięsną. Podlewamy całość jedną szklanką wody. Dusimy pod przykryciem przez 1 godzinę 15 minut, po czym należy zajrzeć czy nie trzeba dolać wody. Jeśli woda całkowicie wyparowała, dolewamy pół szklanki lub szklankę. Dusimy następne 2 godziny w 180 stopniach. Podajemy z ziemniakami i surówką Przepis na surówkę
Klasyka Gotowaniaskładniki: 1 puszka czerwonej fasolki 1 mały słoik selera konserwowego 1 słoik mieszanki groszku z marchewką 1/2 małego słoika cebulki marynowanej 3 jajka majonez sól, pieprz wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kosteczkę lub przy pomocy sitka do jajek. Fasolkę przekładamy na sito i przelewamy zimną wodą. Selera odciskamy z nadmiaru zalewy i siekamy. Cebulkę kroimy(...)mniejsze kawałki. Mieszankę marchewki i groszku odcedzamy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Dodajemy majonez. Doprawiamy solą oraz pieprzem
Domowy Smak JedzeniaSkładniki: -1 kg wołowiny gulaszowej -1/3 małej główki kapusty -8 ziemniaków -4-5 cebul -2 duże marchewki -5 listków laurowych -4 ziela angielskie -kminek -olej lub odrobina smalcu -sól, pieprz Na dno żaroodpornego garnka, np. gęsiarki, wyłożyć liście kapusty. Na kapustę wyłożyć wa rstwę pokrojonej w plasterki marchewki, dodać dwa liście laurowe i dwa ziela
Kulinarne przemysleniazniknęła. Polecam. Składniki: 1 opakowanie solonych śledzi w oleju 4 jajka ugotowane na twardo 1 cebula 2/3 szklanki pokrojonych korniszonów 2/3 szklanki pokrojonej papryki konserwowej 2/3 szklanki pokrojonej ugotowanej marchewki szczypiorek Majonez Sól Pieprz Wykonanie: Wypłukane i osuszone śledzie kroimy na paski około 1 cm. Jeżeli są zbyt słone warto je wcześniej wymoczyć w zimnej wodzie około 30 minut. Wszystkie(...)pozostałe stałe składniki kroimy w małą kostkę. Do miski ( najlepiej szklanej ) wykładamy warstwowo: po ½ ilości wszystkich składników. Początkowo śledzie, później cebulkę, paprykę, ogórki, marchewkę, jajka. Jajka przyprawiamy lekko solą i pieprzem. Na górę rozsmarowujemy majonez i posypujemy szczypiorkiem. Następnie wykładamy ponownie te same składniki i kończymy majonezem i szczypiorkiem. Warto pozostawić na godzinkę w lodówce aby smaki się przegryzły. SMACZNEGO
Smaki Ewykupuję szponder wołowy, a mięso po ugotowaniu obieram z kości i skór i wykorzystuję do krokietów bądź pierogów. Składniki: 2 ćwiartki z kurczaka ew. kawałek wołowiny (szponder) 2 marchewki 1 duży seler 1 pietruszka 1/2 pora 1 średnia cebula 4 ząbki czosnku kilka suszonych grzybów 2-3 listki laurowe kilka kulek ziela angielskiego pęczek natki pietruszki lub lubczyku(...)będzie zupełnie miękkie. Warzywa, grzyby, zioła i mięso wyjąć (łyżką cedzakową), a wywar przecedzić. Doprawić solą, pieprzem, przyprawą i maggi. Podawać z ugotowanym makaronem (najlepsze będą nitki), pokrojoną drobno marchewką z rosołu posiekaną natką pietruszki
Czerwień i błękitheight: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 1 opakowanie mięsa mielonego wieprzowo -wołowego ( 0,5 kg ) 1 puszka pomidorów krojonych kawałek marchewki 1/2 małej cebuli 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1,5 łyżeczki suszonej bazylii 1 łyżeczka granulowanego czosnku troszkę mniej niż 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu sól , ostra papryka do smaku Marchewkę ścieramy
Ogrodnik w podróżysmiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki dla 4 osób : 2 golonki indycze 0,6 kg shitake 2 marchewki 1 pietruszka-korzeń 1 cebula 2 kostki rosołowe drobiowe 50 ml słodkiej śmietanki 30 % ( można dać chudą ale ta smakuje lepiej ) 1 łyżka masła sól , pieprz do smaku Cebulkę siekamy , podsmażamy(...)partiami i nie mieszać podczas smażenia , bo puszczą sok i zamiast smażyć, uduszą się . Shitake na razie zostawiamy na boku – dodamy później . Do cebulki w garnku dokładamy pokrojoną marchewkę , pietruszkę i golonki indycze pozbawione skóry ( jak dodaję śmietankę 30 %, to zdejmuję skóry i tłuszcz, żeby zachować równowagę ) . Wszystko zalewamy 4 L wody , solimy , dokładamy kostki rosołowe i gotujemy
Ogrodnik w podróżyszczypty świeżo mielonego pieprzu puszka ciecierzycy lub szklanka ugotowanej puszka kukurydzy – odsączona połówka czerwonej papryki pokrojona w kostkę pół ogórka szklarniowego, obranego i pokrojonego w kostkę 1 marchewka starta na tarce o grubych oczkach Jak przygotować sałatkę warstwową z ciecierzycą i tuńczykiem? Tuńczyka mieszamy z cebulą i połową sosem. W dużej szklanej misce, albo w małuch miseczkach układamy(...)warstwowo ciecierzycę, kukurydzę, tuńczyka, paprykę, ogórek i marchewkę. Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie ! Artykuł Sałatka warstwowa z ciecierzycą i tuńczykiem pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane
Ugotowane pozamiataneSkładniki 1 l rosołu/bulionu/wywaru ok 250 g kapusty kiszonej 2-3 ziemniaki 3 łodygi selera naciowego 2-3 marchewki 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 200 g dobrej kiełbasy (jałowcowa, myśliwska) 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego natka pietruszki ziele angielskie, liść laurowy, nasiona jałowca sól, pieprz, szczypta cukru masło klarowane do smażenia Przygotowanie Przygotujcie warzywa, umyjcie je i obierzcie(...)ziemniaki staną się miękkie. W międzyczasie w głębokiej patelni lub rondlu rozgrzejcie masło klarowane. Wrzućcie cebulę i czosnek, kiedy staną się szkliste dorzućcie kiełbasę, seler naciowy i marchewkę, chwilę później drobno posiekaną kapustę kiszoną. Smażcie kilka minut. Kiedy ziemniaki staną się miękkie przełóżcie do garnka zawartość patelni. Zmniejszcie ogień i gotujcie zupę około pół godziny-do ugotowania warzyw. Dodajcie
OliveandThyme