keksówki): 130 g łopatki wieprzowej 0,5 kg boczku wieprzowego z kością i skórą 640 g podgardla wieprzowego bez skóry 2 podudzia z kurczaka 2 średnie cebule 1 marchewka 1 kajzerka + łyżka bułki tartej do masy 3 jajka przyprawy: 4 kulki jałowca, 5 zieli angielskich, 3 liście laurowe, łyżeczka vegety natur, obrany ząbek czosnku, sól, pieprz, majeranek, ostra papryka(...)przyprawa do wieprzowiny do smarowania keksówek: masło i bułka tarta Przygotowanie pasztetu: Mięso umyj, pokrój w kostkę. Marchewkę i cebulę obierz. Wszystko razem z podudziami ułóż w garnku, zalej zimną wodą, dodaj liście, ziele, vegetę i jałowiec. Zagotuj, zmniejsz ogień i chwilę jeszcze duś na średnim ogniu. Następnie odstaw garnek i ostudź mięso, odstaw na noc do lodówki
Zasmakuj Kuchnizupy, zarówno te kremowe, jak i standardowe. Tym razem urzekło mnie połączenie dyni i tahini, które musiałam wypróbować w swojej kuchni. Do zupy dodałam jeszcze kilka dodatkowych warzyw: cebulę, marchewkę i ziemniaka. Całość podsmażyłam, skarmelizowałam i podlałam odrobiną Cydru, po czym zredukowałam płyn i ugotowałam w bulionie warzywa do miękkości. Na koniec wlałam odrobinę mleka i dodałam tahini, dzięki temu(...)olej nabierze charakterystycznego smaku i zapachu, dzięki czemu świetnie nada się również do sałatek oraz dań na zimno. Składniki (na 2 -3 porcje): 400 gram dyni hokkaido 2 małe marchewki 1 ziemniak 1 cebula 1 lampka Cydru 500 ml bulionu 50 ml mleka 1 lyżka pasty Tahini (pasta z sezamu) szczypta kolendry, kuminu, pieprzu 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju
Mango PapajaTweetnij Jako, że moje dzieci uwielbiają połączenie marchewka, banan, pomarańcza w formie soczku. W wersji kupnej chyba nazywa się to Kubusie. Kiedy jesteśmy w kraju, dzieci zawsze namawiają mnie na ich kupno. Ale ponieważ ostatnio przerabiam je (i to mam nadzieję, że skutecznie) na witaminizowane smoothie domowej roboty. Bo jaka to bomba dla zdrowia dziecka i satysfakcja dla mamy. Testuję(...)którą podam Wam poniżej, chyba najbardziej przypadła mi do gustu (a może raczej do smaku). Marchewkowe smoothie Potrzebne nam będą: 2 banany, 1 pomarnańcza, połówka średniej wielkości marchewki, mleko ryżowe do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Przygotowanie: Wstępnie obieramy ze skórki nasze owoce i warzywa, kroimy je w drobniejsze kawałeczki, usuwamy z nich pestki. Przekładamy do blendera. Uzupełniamy mlekiem ryżowym. Miksujemy
MODA NA BIOniedzielę znów kupiłam pstrąga, ale postanowiłam go upiec w piekarniku z warzywami. Filet skropiłam sokiem z cytryny, doprawiłam solą, pieprzem cytrynowym i kolorowym. Podsmażyłam cebulkę, dodałam czosnek, marchewkę, paprykę czerwoną i żółtą oraz cukinię. Wszystko poddusiłam i przyprawiłam. Warzywa ułożyłam na dnie naczynia żaroodpornego, a na to rybkę. Posypałam ją ziołami prowansalskimi i skropiłam oliwą z oliwek. Danie zapiekłam(...)WARZYWAMI. Składniki na 2 - 3 porcje: około 450 g fileta z pstrąga łososiowego 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1 mała cukinia 1 marchewka 4 małe szalotki 1 ząbek czosnku sól pieprz czarny pieprz cytrynowy pieprz kolorowy sok z cytryny zioła prowansalskie 2 łyżki oliwy Sposób przyrządzania
Zakątek rozkoszy kulinarnychmielonego mięsa drobiowego (u mnie mielone filety z kurczaka) 2 jajka 1 duża cebula 3 łyżki płatków kukurydzianych lub owsianych 3 łyżki posiekanego drobno koperki 1 duża marchewka 1 duży korzeń pietruszki bulion warzywny (ok. 2 szklanek) olej kokosowy sól, pieprz Gotujemy w bulionie starte na tarce o grubych oczkach marchew i pietruszkę (do miękkości). W tym czasie mieszamy(...)przykryciem jeszcze ok. 5 min. W tym czasie możemy zrobić sobie surówkę z czarnej rzodkwi: Surówka z czarnej rzodkwi 1 duża czarna rzodkiew 1 średniej wielkości marchewka natka pietruszki połowa jabłka łyżka jogurtu naturalnego kilka kropelek soku z cytryny sól, pieprz Rzodkiew, marchew i jabłko obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy razem, dodajemy posiekaną drobno natkę pietruszki
Kuchnia moimi oczamiDzisiaj miałam z warzywami. Mąż i dzieci zjedli z apetytem, czyli była smaczna. Może i Wy skusicie się na taki obiad. Polecam! Składniki 200 g kaszy bulgur 2 średnie marchewki 1 pietruszka 1 por kawałek selera 1 czerwona papryka 1 puszka pomidorów 2 łyżki masła klarowanego 3 łyżki ketchupu pikantnego sól pieprz papryka ostra bazylia sałata roszponka Kaszę ugotować według(...)przepisu na opakowaniu. Marchewkę, pietruszkę, seler obrać i pokroić w kostkę. Masło rozgrzać w rondlu i podsmażyć warzywa mieszając . Dodać pokrojoną paprykę, por i chwilę smażyć. Do całości wlać puszkę pomidorów, 2 szklanki wody, ketchup. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodać bazylię i ugotowaną kaszę. Wszystko wymieszać. Podawać
O kuchni z uczuciemstworzone do zapakowania do pracy. Bardzo aromatyczny i doprawiony przyprawami, których nie używam w kuchni na co dzień. 200g ryżu 2 filety z kurczaka 2 papryki 2 pory 2 marchewki sos sojowy olej sezamowy sól, pieprz po szczypcie: kolendra, kurkuma, kumin, pieprz cayenne, kardamon, papryka słodka, pieprz cytrynowy sezam do posypania 1. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Filety(...)paprykę kroimy w kostkę. Por kroimy w krążki, marchewkę w słupki. 2. Filety obficie posypujemy przyprawami i podsmażamy na mocno rozgrzanym oleju. Dodajemy warzywa, smażymy około 5 minut, po czym podlewamy 1/2 szklanki wody, przykrywamy, dusimy do miękkości warzyw przez około 15 minut. 3. Kurczak i warzywa mieszamy z ryżem, ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku
Szefowa kuchnipraktycznie sam. Wystarczyło mięso i warzywa umieścić w rękawie i wstawić do piekarnika :) Mięso wyszło kruche i soczyste a warzywa przepyszne :) Polecam :) Składniki: * 7 ziemniaków * 2-3 większe marchewki * 6-7 pałek z kurczaka * oliwa z oliwek * ulubione przyprawy i zioła * sól do smaku Wykonanie: Ulubione przyprawy, zioła i sól wymieszać z oliwą z oliwek, natrzeć tym mięso, odstawić(...)godziny. W między czasie ziemniaki obrać ze skóry, pokroić na mniejsze, równe kawałki, tak samo marchewkę. Posypać solą i przyprawami, wymieszać. W rękawie umieścić mięso i warzywa. Szczelnie zamknąć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200'C i piec około godziny. Po tym czasie rozciąć rękaw i piec jeszcze około 20 minut ( do momentu aż warzywa będą miękkie
Zrób to smacznieSkładniki: 80 dkg ziemniaków 1 duża marchewka 15 dkg wędzonego boczku 2 cebule 1 czerwona papryka 4 łyżki oleju sól pieprz 2 łyżki siekanej natki pietruszki Sposób przygotowania: Ziemniaki i marchewkę obrać, umyć i pokroić na plasterki grubości około 0,5 cm. Z boczku usunąć skórę i chrząstki, resztę pokroić w drobną kostkę. Obraną cebulę pokroić w cienkie plasterki. Paprykę
Przepisy kulinarne babci AntoninyKolejny przepis na fajną i oryginalną zupkę... Warzywna zupa krem z zielonym groszkiem i bazylią oraz dodatkiem łososia wędzonego i płatków migdałowych. Składniki: 1 marchewka 1 pietruszka 1/3 selera 400 g groszku zielonego w puszce 10-15 listków świeżej bazylii 1-1,5 l bulionu 100 g łososia wędzonej 20 g płatków migdałowych ziele angielskie, liść laurowy sól, pieprz(...)Wykonanie: Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i zalewamy bulionem. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy ok. 15 min. Następnie dodajemy groszek zielony razem z zalewą i gotujemy jeszcze z 10 min. Wrzucamy posiekane liście bazylii i blendujemy na gładki krem. Przyprawiamy pieprzem i solą. Łososia wędzonego kroimy na mniejsze kawałki. Gotową zupę wlewamy na talerz
Kuchnia MagdaLenymyję i dzielę na plastry o grubości mniej więcej 2 cm. Układam w naczyniu żaroodpornym warstwę mięsa, doprawiam solą i pieprzem. Na wierzchu układam cebulę pokrojoną w piórka i marchewkę pokrojoną w słupki. Na to kolejna warstwa mięsa, przyprawy, cebula i marchewka. Wstawiam do piekarnika i piekę około półtorej godziny w temperaturze 180 stopni
babka w formiezapraszam na bardzo pyszny pasztet dla tych co dbają o linie ale i nie tylko . Składniki 1 kg mięsa drobiowego ( udka ) 2 łyżki warzywka 2 marchewki 0,5 kg wątróbki 2 jajka w tym piana z białek 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki pieprzu ziołowego sól(...)łyżeczki majeranku 4 łyżki mąki odrębnej Wykonanie Do garnka przekładamy nasze udka , ale bez skóry , dostajemy obraną marchewkę , warzywko i gotujemy na małym ogniu , tak aby mięso delikatnie odchodziło od kości . Kiedy nasze mięso jest już ugotowane oraz wystudzone , pozbywamy się kości oraz chrząstek , mielimy naszego kurczaka w maszynce do mięsa , oraz marchew która pozostała nam w rosole
Mój Smakuwielbia jest bardzo syty i może wystarczyć jako jedno danie. Zapraszam :) Składniki: 2 żeberka lub jedna noga z kurczaka 2,5 l wody 6 ziemniaków 5 małych buraczków 2 marchewki kawałek selera i pora zielenina ( pietruszka, seler, lubczyk) 250 ml słodkiej śmietanki 12 % 4 jajka ugotowane na twardo sól lub domowa vegeta do smaku pieprz do smaku kilka ziarenek ziela(...)pół i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 35 minut, następnie obieramy i kroimy w paseczki. Mięso myjemy i przekładamy do garnka, warzywa obieramy i myjemy, Marchewkę kroimy w pół plasterki, również przekładamy do garnka i zalewamy polowa wody tak żeby wszystko było dobrze przykryte. Gotujemy na małym ogniu, gdy zacznie się gotować dodajemy liść laurowy, kilka ziarenek
Sama słodycz i szczypta chilikoniec. Składniki: 2 brokuły duża garść migdałów, obranych ze skóry i rozdzielonych wzdłuż na pół 1 mała cebula (duża szalotka byłaby najlepsza) 1 udko z kurczaka 1 mała marchewka 1 mała pietruszka dwie łyżki śmietany 12% płaska łyżka masła sól, pieprz ziele angielskie, liście laurowe. pieprz w ziarnach Zaczynamy od przygotowania bulionu. Do małego garnka włóż udko z kurczaka(...)całym syfem, który wypłynie na powierzchnię. Następnie wrzuć przyprawy: ziele angielskie i pieprz (po 5-10 ziarenek), ze 3 listki laurowe. Niech się pogotuje z 15 minut. Obierz marchewkę i pietruszkę i dorzuć do garnka. Gotuj, aż jarzyny będą miękkie i mięso będzie odchodzić od kości. Gdy bulion sobie pyrka, Ty weź się za brokuły. Umyj je, odkrój różyczki
manslogblogwzruszenia dni. Wielkanocą kojarzą się babka, pascha i jajka. I właśnie dziś przepis na jajka faszerowane. Pyszne, szybkie, proste. Polecam wypróbować. Jajka faszerowane ze szczypiorkiem 10 jajek 1 marchewka 1 mały pomidor pęczek szczypiorku sól do smaku pieprz do smaku 3 łyżki majonezu Jajka umyć, ugotować na twardo. Po ugotowaniu usunąć skorupki, przepołowić delikatnie jajko na pół i wyciągnąć(...)żółtka. Żółtka przełożyć do miski, następnie utrzeć żółtka, aby zrobiła się z nich papka. Marchewkę ugotować, usunąć skórkę. Pokroić drobno. Tak samo drobno pokroić pomidora. Wszystko wymieszać w misce z żółtkami. Szczypiorek poszatkować i wrzucić do miski. Przyprawić i polać majonezem. Wymieszać. Przygotowaną pastę nakładać na połówki jajek, do dziurek, pozostałych po wyjęciu żółtka
Gotuję Testuję