marchewka - 20163 przepisów (strona:418/1345)

ZUPA MARCHEWKOWO GROSZKOWA. 189

skrzydełkach z kurczaka. Początkowo miał być rosół, ale mi się odwidziało. I tak powstała moja marchewkowo groszkowa zupa… SKŁADNIKI : skrzydełka z kurczaka – 4 sztuki susz warzywny – połowa opakowania marchewka – 2 sztuki świeży groszek – 1 szklanka czosnek – 2 ząbki maggi sól, pieprz ziemniaki – 2 sztuki mix nasion – 4 łyżki PRZYGOTOWANIE : Do garnka nalać wody. Wrzucić skrzydełka z kurczaka z suszem(...)warzywnym i gotować do miękkości. Wyciągnąć skrzydełka, wyskubać mięso i zostawić do zupy na koniec. Marchewkę umyć, obrać i pokroić w krążki. Dodać do zupy. Wyłuskać groszek i również wrzucić do wywaru. Wycisnąć czosnek. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dorzucić do całości. Doprawić. Gdy warzywa zmiękną należy zblendować zupę. Do miski przełożyć kawałki kurczaka, zalać zupą. Na górę dodać

kuchniabellissima.wordpress.com
Domowy pasztet z indyka z czarnuszką i suszonym pomidorem 199

sklepie i tworzymy coś swojego, żeby choć troszkę było zdrowiej :-). Życzę Wam udanego weekendu :-). Składniki: 2 większe golonki z indyka ok 400 g wątróbki z indyka 2 większe marchewki 1 większa pietruszka kawałek selera ok 2 łyżeczki czarnuszki ok 8 sztuk suszonych pomidorów (suchych, nie w oleju) 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 kajzerki sól pieprz 2 liście laurowe(...)większego garnka nalewam wodę, daję golonki, marchewkę, pietruszkę, selera, liście laurowe i gotuję. Jak mięso i warzywa będą miękkie, wyjmuję z rosołu, studzę. Mięso obieram. W  międzyczasie smażę na maśle klarowanym wątróbkę i cebulę. W szklance bulionu mączę 2 kajzerki. Wszystkie składniki musimy zmielić. Ja dawałam je na przemiennie, do mielenia dałam też suszone pomidory, czosnek i czarnuszkę

kruche babeczki
Zupa koperkowa 148

ostatnia okazja na tak aromatyczną zupę przed nadejściem zimy.  Składniki: Baza do zupy: -porcja z kurczaka np.  pierś i dwa skrzydełka lub udko i pierś -dwie marchewki -dwie pietruszki -zielona część pora -kawałek bulwy selera -jedna duża cebula  Mięso i oczyszczone warzywa zalewamy 1 l wody i gotujemy na wolnym ogniu 30-40 minut. Ja przedłużam czas(...)smak mąki. Dodajemy posiekany koperek. Zdejmujemy garnek z ognia. Śmietanę lub jogurt spieniamy trzepaczką, hartujemy wywarem i powoli, cały czas mieszając, wlewamy do zupy. Solimy i pieprzymy do smaku. Marchewkę z wywaru kroimy w kosteczkę i dodajemy do zupy już na talerzu. Podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem i pure ziemniaczanym. Jeżeli chcemy zaostrzyć smak zupy można do talerza dodać

Kulinarne przemyslenia
Jesienny rondel z ciecierzycą i kurczakiem 141

Rozgrzewa, syci i jak smakuje! Mmmmiam! Składniki: 2 szklanki bulionu warzywnego 1 szklanka ciecierzycy 3 ziemniaki 2 białe cebule 2 pieczone udka z kurczaka 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 marchewki 1 młoda cukinia sól i pieprz do smaku papryka słodka mielona do smaku olej do smażenia Wykonanie: Ciecierzycę namoczyć w wodzie, następnie ugotować na półmiękko z dodatkiem soli. W międzyczasie(...)cebulę, marchewkę i cukinię zetrzeć na tarce i podsmażyć na oleju z dodatkiem papryki mielonej. Warzywa włożyć do garnka, zalać bulionem, zagotować, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i ciecierzycę. Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku i gotować około 20 minut. Następnie włożyć upieczone udka z kurczaka i jeszcze chwilę podgotować

Tradycyjna Kuchnia
Zupa barszcz ukraiński 242

Chyba mało ich gotuję bo jakiś czas temu dostałam prezent od męża pod postacią książki o dość znaczącym tytule: "Zupa musi być." Czyżby coś sugerował:)? Składniki: - 3 buraki - 2 marchewki - 1 pietruszka - 2 ziemniaki - pół główki kapusty - 1 cebula - 30 dag czerwonej fasoli - 1,5 litra wywaru mięsnego - vegeta natur - śmietana - 1 łyżka koncentratu pomidorowego - sól, pieprz Sposób przygotowania(...)gotującego się wywaru wrzucamy umytą i pokrojoną w kostkę: marchewkę, pietruszkę, buraki, cebulę i ziemniaki.  Kapustę kroimy w cienkie paski. W oddzielnym garnku dusimy ją na maśle i w jednej szklance wody doprawiając jedną łyżką koncentratu.  Następnie dodajemy do reszty gotujących się warzyw. Po około 15 minutach dodajemy fasolę.  Całość doprawiamy vegetą natur i pieprzem. Gotujemy jeszcze

Pan i Pani Smith w kuchni
JESIENNA SAŁATKA Z KAPUSTY 169

Moja ulubiona surówko - sałatka z białej kapusty.Gościom też bardzo smakowała.Polecam do dań z mięsem. 0.5 główki małej kapusty białej 1 duża Marchewka startą na tarce o dużych oczkach 0.5 pora  1 duża cebula czerwona olej 1 łyżeczka musztardy sarepskiej Szczypta soli i cukru odrobina  octu winnego na białym winie lub sok z cytryny ******************************************************************  Kapustę poszatkowacdrobno.Por(...)krążki.Cebulę obrać i pokroić w pół plasterki.Marchew zetrzeć. Do miski włożyć kapustę, por i cebulę.Posypać solą , ugnieść rękomą i zostawić na 10 minut by zmiękło.Dodać startą marchewkę, musztardę,sól i szczyptę pieprzu, cukier ,skropić lekko octem i polać olejem,dokładnie wymieszać.Wstawic kapustę do lodówki na 15 minut by się " przegryzła".Podawać do mięsa

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Łosoś Sous-Vide pieczony z warzywami gotowanymi z sosem serowo-whyski i risotto z groszkiem 196

mięta- 4 listki  pomarańcz- 150 gram  pieprz kolorowy młotkowany- 4 ziarenka sól himalajska- 1 łyżeczka ryż basmati- 200gram groszek- 50 gram cebula- 50 gram bulion wołowy- 1litr marchewka- 1 sztuka por- 1 sztuka pietruszka- 1 sztuka ser mascarpone- 100 gram whiskey ,, ballantine's"- 50ml sos sojowy- 10 ml miód- 4 łyżki papryczka pepperoni- 1 mała suszone(...)sojowym, z drobno posiekaną połową cebuli i papryczką pepperoni. Zagotować i zmniejszyć na minimum gaz gotować przez 40-50 minut aż osiągnie gęstą konsystencję syropu.   Myjemy dokładnie warzywa: marchewkę, pietruszkę; por dzielimy na kawałki i ustawiamy na gotowanie na parze na około 20 minut.    Robimy risotto: na oliwie podsmażamy cebulkę, wrzucamy ryż i całość zalewamy winem, dodajemy

pichciszto
Placuszki z kaszy jaglnej z twarogiem i pietruszką. 185

smaczny obiad. Składniki: - woreczek ugotowanej kaszy jaglanej. - 4 łyżki sypkiego twarogu - łyżka słonecznika łuskanego - pęczek natki pietruszki - jajko - 2 łyżki mąki kukurydzianej ( w razie potrzeby można dać więcej) - 2 marchewki - 1 czerwona cebula - sól, pieprz Sos czosnkowy: - 3 łyżki majonezu - 3 łyżki jogurtu naturalnego - 2 ząbki czosnku - pół łyżeczki ziół prowansalskich Sposób przygotowania: Zanim rozpoczniemy gotowanie kaszy musimy ją opłukać(...)Można także wrzucić ją do gorącej wody a następnie po chwili wylać wodę i rozpocząć gotowanie w nowej wodzie.   Kaszę gotujemy według instrukcji podanej a opakowaniu.  Marchewki myjemy i trzemy na grubych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę i chwilę podsmażamy. Do przestudzonej kaszy dodajemy:twaróg, słonecznik, posiekaną natkę pietruszki, mąkę, marchew, przestudzoną cebulę i wbijamy jajko

Pan i Pani Smith w kuchni
KRUPNIK 134

końcu mój tajny składnik - czosnek - wzbogaca smak i sprawia,że z przyjemnością sięga się po kolejny talerz tej zdrowej zupy.   Składniki: 1 golonka wieprzowa ( lub z indyka) 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera mała cebula  3 liście laurowe 5-6 kulek ziela angielskiego 5-6 ziemniaków 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej 3 ząbki czosnku Gotujemy wywar: umyte mięso włożyć(...)garnka ( u mnie najczęściej 5 l),zalać zimną wodą,dodać liść laurowy oraz ziele angielskie,zagotować.Marchewkę,pietruszkę oraz seler obrać,umyć i w całości włożyć do wywaru,cebulkę opalić na gazie jak do rosołu,również dorzucić. Gotować na wolnym ogniu do momentu,aż mięso golonki będzie odchodzić od kości.Warzywa wyjąć,cebulę wyrzucić,resztę warzyw zetrzeć na tarce

Niespełnione zdolności kulinarne
CHŁOPSKI GARNEK 140

które oprócz tego że fajnie rozgrzewają to również szybko się robią.  Składniki: pół kg łopatki 1 papryka czerwona 4 duże ziemniaki 1 papryka żółta 1 czerwona cebula 3 marchewki 10 pieczarek 1,5 szklanki bulionu maka do oprószenia mięsa olej do smażenia sól,pieprz, słodka papryka Wykonanie: Mięso kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące, obsmażamy(...)oleju.Dorzucamy posiekaną w piórka cebulę.Obsmażamy. Dolewamy bulion, dusimy ok 30 minut doprawiając słodką papryką. Po tym czasie dokładamy pieczarki pokrojone w ćwiartki, paprykę w kostkę, kawałki marchewki i kostki ziemniaków. Dusimy do miękkości ziemniaków. Możemy zagęścić mąką i śmietaną

Z Majeczką w kuchni
Zupa szczawiowa na żeberkach z makaronem 117

Zupa przygotowana na bazie warzyw, żeberek i kurczaka. Aromatyczna z dodatkiem lubczyku. Na bazie takiego smacznie brzmiącego wywaru powstała zupa szczawiowa. Lekko kwaskowata przełamana słodyczą marchewki i smakiem mięsa. Polecam także wersję z ugotowanymi w całości małymi ziemniakami. Składniki: 700g żeberek wieprzowych 4 podudzia z kurczaka 3 marchewki połowa pora 2 pietruszki połowa selera 1 opalana cebula 2 słoiczki

Zasmakuj Kuchni
Fasolada, czyli zupa z białej fasoli 124

ostrej papryki, świeżo zmielonego kolorowego pieprzu lub połowę papryczki chili. Wtedy ma charakter;) Składniki: 2 l bulionu warzywnego 2 szklanki białej fasoli 2 drobno posiekane cebule 1 drobno posiekana marchewka 1 drobno posiekana łodyga selera naciowego rozgnieciony ząbek czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego mały pęczek natki pietruszki sól, pieprz (dodatkowo opcjonalnie ostra papryka) olej Przygotowanie: 1. Namaczamy fasolę całą(...)Następnego dnia opłukujemy i osączamy z wody. 2. Cebulę delikatnie zeszklić na oleju, dodać koncentrat, marchewkę, seler, czosnek, dusić przez 5 minut. 3. Dodać fasolę i zalać 2 litrami bulionu, doprawić do smaku. Gotować na małym ogniu przez około 1,5 godziny. Podawać ze świeżo posiekaną natką pietruszki. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Domowa uniwersalna przyprawa do zup, sosów 113

taka uniwersalna przyprawa? Do zup, sosów, duszonego mięsa…wszędzie tam gdzie chcemy coś na szybko „dosmaczyć”. To Ty decydujesz o składzie swojej przyprawy. Jedni wolą więcej marchewki, inni dodadzą selera, ktoś pominie pora, bo go nie cierpi. Co ważne, nie mamy tu żadnej soli, glutaminianu sodu czy innych dziwnych dodatków. Często przeznaczam na taką jarzynkę warzywa, które(...)przyprawę w zakręcanym słoiku. Stoi spokojnie 2-3 mies. i po takim czasie robię kolejny słoik. Drukuj Domowa uniwersalna przyprawa do zup, sosów window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 3 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1/2 pora 3 pieczarki lub inne grzyby Sposób przygotowania Warzywa obieramy, myjemy. Ścieramy na tarce, pora i pieczarki szatkujemy. Suszymy. Suche warzywa przesypujemy do słoiczka

Mieszam w Garnku
PULPETY MIĘSNO-JAGLANE W ŚMIETANOWYM SOSIE Z POMIDORAMI I PAPRYKĄ 151

żeby nie było zbyt delikatnie, podałam je wyraźnym w smaku sosem pomidorowo-paprykowym . Składniki: ½ szklanki kaszy jaglanej suchej ½ kg mielonego mięsa (u mnie z indyka) 1  marchewka łodyga selera naciowego 1 jajko trochę majeranku ziele angielskie liść laurowy słodka papryka sól pieprz Wykonanie: Kaszę gotujemy na sypko. Studzimy. Dodajemy do mielonego mięsa wraz z jajkiem i przyprawami. Dokładnie wyrabiamy(...)całość. W garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę z marchewkę, selerem naciowym, liściem laurowym, zielem angielskim. Wilgotnymi dłońmi formujemy nieduże pulpety i delikatnie wkładamy na wrzątek. Gotujemy od momentu wypłynięcia jeszcze około 20 minut.  Sos pomidorowo-paprykowy: 1 litr soku pomidorowego (lub pomidorowej passaty) 1 mała czerwona papryka 1 cebula ząbek czosnku szczypta cukru szczypta wędzonej papryki sól pieprz olej

Walijskie Pichcenie
ZUPA PO KURPIOWSKU 195

jesienne dni najlepsze są zupy pełne jesiennych warzyw jak kapusta i marchewka, Rozgrzewające do szpiku kości .Lubię jesień mimo ,że zawsze jestem chora  i dlatego wpisy teraz są nieregularne.Mam nadzieję , że mi to wybaczycie :).Z nosa leci , gardlo boli  , a kości tańczą rockendrolla :) tak to bywa jesienią.Dllatego zapraszam na smaczne , domowe zupy , które mam nadzieję przegonią jesienne(...)ćwiartka  kurczaka 1 op.włoszczyzny 1 mała główka kapusty 1 cebula 4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki masła 1 łyżka mąki sól pieprz ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Mięso myjemy,warzywa(oprócz marchewki)obieramy i zalewamy wodą ok.1litra.Dodajemy 2łyżeczki soli,gotujemy.Po 40min. dodajemy poszatkowaną kapustę.Przesmażamy na 1 łyżce masła startą na tarce marchew i posiekana cebulę.Gdy kapusta zmięknie,z zupy wyciągamy mięsko

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki