marchewka - 20163 przepisów (strona:422/1345)

Surówka coleslaw 149

wspaniała i uniwersalna, że myślę że zasługuje na osobny wpis Świetny dodatek do obiadów. Proporcje na sos są idealne, jedynie sól daję do smaku. pół główki białej kapusty 2 marchewki 2 małe cebule 1/3 szklanki cukru pudru pół szklanki majonezu łyżeczka musztardy 1,5 łyżki octu winnego 2 łyżki soku z cytryny szczypta soli pół łyżeczki pieprzu Kapustę i cebulę(...)dokładnie posiekać. Obrane marchewki zetrzeć na tarce. Wszystko dokładnie wymieszać. Cukier puder zmieszać z majonezem, musztardą, octem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Surówkę polać przygotowanym sosem, wymieszać i odstawić do lodówki

Bullio
Spaghetti z winem i selerem naciowym 108

razem dodałam dużo selera naciowego a spaghetti podlałam czerwonym winem. Wyszło pysznie! 500g mięsa mielonego 1 puszka krojonych pomidorów 400ml przecieru pomidorowego 4 łodygi selera naciowego 3 duże marchewki 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 3-4 łyżeczki suszonego oregano 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego 1 szklanka wytrawnego, czerwonego wina 8 łyżek mleka olej sól, pieprz ser żółty do posypania(...)opcjonalnie)  liście bazylii do dekoracji (opcjonalnie) 1. Marchewkę ścieramy na tarce (małe oczka), cebulę i seler naciowy kroimy drobno. Smażymy kilka minut na rozgrzanym oleju. 2. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i oregano. Mieszamy.  3. Do całości dodajemy mięso mielone, które mieszamy z warzywami i koncentratem pomidorowym. Przyprawiamy solą i pieprzem. Krótko smażymy, po czym wlewamy wino, które

Szefowa kuchni
Gulasz z wołowiny po burgundzku – boeuf bourguignon 138

boczku surowego wędzonego ok. 15 cebulek perłowych (jeśli nie macie świeżych, można wykorzystać marynowane i lekko je przepłukać) ok. 150-200g pieczarek brązowych, jak najmniejszych ok. 200 g marchewek baby sól, pieprz 1 łyżka cukru natka pietruszki Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. Cebulę poszatkować, czosnek zmiażdżyć. Mięso pokroić na gulaszowe kawałki, oprószyć solą i pieprzem. W dużej brytfannie(...)delikatnie gotować przez 30 minut; boczek wyjąć z patelni (nie wylewać płynu) i pokroić w kostkę. Pokrojony boczek wrzucić z powrotem na patelnię razem z cebulkami, pieczarkami i marchewkami, dodać 1 łyżkę oleju, sól, pieprz, cukier jeśli używacie i zagotować. Przykryć, zmniejszyć ogień i gotować przez ok 15 minut aż płyny odparują. Odkryć, zwiększyć ogień i podsmażać ok. 4 minuty

Pociąg Do Kuchni
Gęsina babci 166

naturalny smak. A wiec, gotujemy! Składniki: -dwie gęsie piersi ze skórą -smalec (  1/2 łyżki ) -dwa ząbki czosnku -sól do smaku -1/2 kg kiszonej kapusty -1-2 marchewki W gęsiarce lub w głębokim rondlu z grubym dnem rozgrzewamy dobrze smalec. Umyte i osuszone papierowym ręcznikiem piersi kładziemy na gorący tłuszcz skórką do dołu. Smażymy do zrumienienia skórki. Odwracamy mięso(...)szklanki ) i wstawiłam do gorącego piekarnika ( 180 stopni ). Pieczemy pod przykryciem 40 minut. Kiszoną kapustę obgotowujemy jakieś 20 minut, dowarzamy i podlewamy niewielka ilością wody. Dodajemy poszatkowaną na tarce marchewkę. Dusimy. Po wymienionym czasie pieczenia, wyciągamy piersi z garnka, do wywaru z mięsa dodajemy podduszoną kapustę. Na wierzch układamy piersi skórką do góry, lekko solimy mięso i kapustę. Przykrywamy garnek

Kulinarne przemyslenia
Zupa krem z dyni 142

bardzo nie kojarzy się z jesienią, jak słonecznie pomarańczowa, słodko- wytrawna zupa dyniowa. Składniki: - 2 pojedyncze piersi z kurczaka - 2 litry wody - 3 marchewki - 1 pietruszka - 1 cebula - 4 ząbki czosnku - pół selera - 300 g obranej dyni - pół pora - 4 pomidory suszone - 2 łyżki oliwy z oliwek - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - 1 papryczka chili ( bez pestek) - 100 ml mleka - sól(...)pieprz Przygotowanie: W garnku gotujemy bulion na filetach z kurczaka. Dodajemy marchewki, pietruszkę, selera oraz pora. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy chwilkę z pokrojoną dynią oraz czosnkiem. Całość patelni przekładamy do bulionu, dodajemy pomidory suszone, pokrojoną w kostkę papryczkę oraz koncentrat pomidorowy, chwilkę gotujemy. Zupę zaprawiamy mlekiem a następnie blendujemy i podajemy polane oliwą z oliwek

Zainspirowana w kuchni
Gulasz z łopatki (z papryką i pieczarkami) 393

ogniu przez około 1,5h. Świetny z kaszą lub ziemniakami, zwłaszcza na chłodne, jesienno-zimowe dni:). 800g łopatki wieprzowej 8 papryk 3 cebule 2 ząbki czosnku 300g pieczarek 3 marchewki 1 pietruszka 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej 3 liście laurowe 2 kulki ziela angielskiego szczypta: tymianku, kolendry, majeranku, kminku sól, pieprz olej(...)dużym garnku z grubym dnem, na dużym ogniu, na rozgrzanym oleju do mocnego zarumienienia. 2. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy na ćwiartki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach tarki. 3. Dodajemy warzywa, liście laurowe i ziele angielskie do podsmażonego mięsa. Smażymy chwilę, po czym zalewamy 3/4 szklanki wody, przykrywamy, dusimy na małym

Szefowa kuchni
Pulpety mięsne gotowane 99

Składniki: 500 g mięsa mielonego 1 cebula 2 jajka 1 bułka pszenna (może być sucha) mleko sól morska, świeżo mielony pieprz 2 marchewki, pietruszka, pół selera 2-3 listki laurowe, ziele angielskie i pieprz czarny w ziarnkach Sposób przygotowania: Bułkę podziel na mniejsze kawałki i zalej mlekiem. Do miski włóż mięso, startą na tarce cebulę, dodaj odciśniętą bułkę, jajka(...)dodaj odrobinę soli i pieprzu do smaku. Następnie wyrób na jednolitą masę i poformuj w średniej wielkości kulki. W garnku przygotuj marchewkę pociętą w słupki, pietruszkę, seler, listki laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu czarnego w ziarnkach, wszystko zagotuj. Do wrzącego wywaru włóż pulpety i gotuj na wolnym ogniu ok. 10-12 minut. Smacznego

Z notatnika
Pieczone podudzie indyka 289

łatwe do przygotowania danie jednogarnkowe. W przepisie tym zamiast indyka można wykorzystać kurczaka lub królika, jednak według mnie najlepiej pasuje tu właśnie indyk. Składniki: 2 podudzia indyka 3 marchewki 2 pietruszki słodka mielona papryka 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka mielonego imbiru ¼ łyżeczka mielonego chili ½ łyżeczki kurkumy oliwa sól Wykonanie: Marchewki i pietruszki pokroić w słupki. Indyka

Mama Gotuje
Surówka coleslaw 184

wspaniała i uniwersalna, że myślę że zasługuje na osobny wpis Świetny dodatek do obiadów. Proporcje na sos są idealne, jedynie sól daję do smaku. pół główki białej kapusty 2 marchewki 2 małe cebule 1/3 szklanki cukru pudru pół szklanki majonezu łyżeczka musztardy 1,5 łyżki octu winnego 2 łyżki soku z cytryny szczypta soli pół łyżeczki pieprzu Kapustę i cebulę(...)dokładnie posiekać. Obrane marchewki zetrzeć na tarce. Wszystko dokładnie wymieszać. Cukier puder zmieszać z majonezem, musztardą, octem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Surówkę polać przygotowanym sosem, wymieszać i odstawić do lodówki

Bullio
Zupa grzybowa z gąsek 132

aromat. Zupa z gąsek jest przepyszna. Gąski dokładnie umyć, zdjąć skórkę z kapeluszy i oskrobać nóżki grzybków. Pokroić i plasterki. Do garnka wlać wodę, dodać pokrojoną w słupki marchewkę i korzeń pietruszki. Dodać listek laurowy i ziele angielskie, vegetę. Na palniku opalić cebulę i wrzucić do zupy. Dodać grzyby, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować aż marchewka i pietruszka

Kuchnia Pokoleń
SŁODKIE ZIEMNIAKI Z PIEKARNIKA 202

Zostało Ci kilka resztek jedzenia w lodówce? To może też wyczrujesz ciepły posiłek w ekspresowym tępie. SKŁADNIKI : słodkie ziemniaki – 2 sztuki cukinia – 1 sztuka cebula – 1 sztuka marchewka – 1 sztuka pierś z kurczaka – 1 sztuka ser parmezan – 10 dag przyprawa do ziemniaków kapusta kiszona – 10 – 20 dkg papryka słodka sól i pieprz oliwa lub olej – 2 łyżki woda – pół szklanki(...)PRZYGOTOWANIE : Nagrzać piekarnik na 180º. Ziemniaki pokroić w kostkę. Marchewkę i cebulę obrać i pokroić w kawałki. Pokroić również cukinię i kurczaka. Obrać ziemniaki i pokroić. Przełożyć wszystko na blachę. Dodać kapustę, olej lub oliwę, wodę i przyprawy. Piec 30 – 40 minut w piekarniku, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie, przełożyć na talerz. Zetrzeć ser na górę

kuchniabellissima.wordpress.com
Roladki z dorsza w sosie cytrynowym (Involtini di merluzzo con crema di limone) 129

SKŁADNIKI 3 du ż e filety z dorsza 1 cytryna 2 marchewki 200 g fasolki szparagowej 300 ml bulionu warzywnego 50 ml śmietany 4 łyżki m ą ki  2 żółtka oliwa z oliwek s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 3 filetti di merluzzo 1 limone 2 carote 200 g di fagiolini 300 ml di brodo vegetale 50 ml di panna(...)cucchiai di farina 2 tuorli olio d'oliva sale, pepe PRZYGOTOWANIE Fasolkę szparagową oczyszczamy odcinając końcówki. Marchewkę kroimy w słupki. Warzywa gotujemy al dente. Dokładnie odcedzamy i osuszamy.  Filety z dorsza oprószamy solą i pieprzem.   Warzywa rozkładamy na filetach. Zwijamy ciasne roladki i spinamy wykałaczkami. Roladki układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym

La grande e la piccola cuoca
GNIAZDKA JAJECZNO - ZIEMNIACZANE 125

przecież lato tuż ,tuż, a po zimie czas zrzucić zbędne kilogramy.Porcja ma tylko 330 kalorii i mnóstwo witaminy C oraz błonnika.Polecam. 1/2 kg.ziemniaków 20 dag.zielonego groszku 3 marchewki 4 jajka 2 łyżki masła sól pieprz natka pietruszki  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ziemniaki myjemy,obieramy,gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.Odcedzamy.Mielimy ziemniaki w maszynce.Marchewki obieramy i gotujemy na pół miękko(...)osolonej wodzie.Studzimy.Kroimy marchewkę w skośne plastry.Groszek gotujemy 5 min.w małej ilości osolonej wody(po jej zagotowaniu liczymy te 5 min.).Odsączamy,dodajemy łyżkę masła,delikatnie mieszamy.Drugą łyżkę masła połączyć z ziemniakami.Masę ziemniaczaną przekładamy do szprycy cukierniczej zdobną końcówką.Tortownicę smarujemy masłem,i wyciskamy do niej ze szprycy cztery "ziemniaczane gniazdka".W środek każdego gniazdka wbić jajko,a dookoła

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Fotografia kulinarna - jak zacząć robić ładne zdjęcia na bloga kulinarnego? 131

stylizacji mogę również przygotować odrębny post): - tło ciemne, deska drewniana, metalowa kratownica (WARSTWY) - foremki w dwóch odcieniach, czarne małe i metalowe większe - trzepaczka ubrudzona czekoladą - kakao w zaparzaczu - marchewki - od razu wiadomo, że ciasto jest marchewkowe - mały dzbanuszek z czekoladą (celowo jest oblany czekoladą, odbiór jest taki, że przed chwilą to ciasto polewaliśmy płynną gorącą czekoladą) - talerzyki, obydwa z bardzo(...)jest bardziej symetryczne. Układam trzepaczkę, która jest w czekoladzie. Trzepaczka swoim ułożeniem wskazuje ciasto, nie leży w przypadkowym kierunku. w tym samym kierunku układam widelec. Układam z boku marchewki, aby było wiadomo, że ciasto jest marchewkowe - choć to obcy kolor na fotografii, jest w ciepłym odcieniu, układam dwie sztuki, aby nadać warstwy fotografii. Dzbanuszek po czekoladzie, stawiam koło ciasta

SMYKWKUCHNI
Wytrawna tarta makaronowa ze słonecznikową posypką 132

pomysłów, jedna Lubella"   Składniki na okrągłą foremkę o średnicy 23 cm.   250 g makaronu spaghetti Lubella Warstwa mięsno - warzywna 300 g wołowego mięsa mielonego 1 średnia marchewka kawałek selera (odpowiadający wielkością marchewce) 100 g parmezanu 1 duża cebula 1/2 szklanki pasteli pomidorowej 2 białka jaj 3 łyżki oliwy z oliwek pół płaskiej łyżeczki cynamonu 3 ząbki

Jadło i czytadło

Proponowane wyszukiwania