zbędnych kubeczków, miseczek itp... Zimne nóżki - galareta wieprzowo drobiowa Składniki : 1 tylnia golonka około 1 kg 4 nózki wieprzowe 500 g piersi z kurczaka 2-3 średnie marchewki 1-2 pietruszka 1/2 pęczka natki pietruszki 1-2 listki laurowe 4-5 ziarenek ziela angielskiego sól i pieprz do smaku przyprawa w płynie do smaku Przygotowanie : Do dużego garnka(...)dość słony (ja nie dodaję żelatynę jednak jeżeli ją dodajemy to w tym miejscu to czynimy - mieszamy do całkowitego rozpuszczenia). Mięso obieramy i siekamy dość drobno wraz z marchewką. Pozostała pietruszkę drobno siekamy. Do silikonowej formy na babkę przekładamy natkę nakładamy na wierzch mięso i zalewamy wywarem. Odstawiamy do stężenia (ja wstawiam na noc do lodówki) Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDawno nie robiłam risotta....tak więc jest, z dodatkiem kurczaka, pieczarek i papryki. 250 g ryżu 1 cebula marchewka pierś z kurczaka kawałek papryki 20-30 dkg pieczarek 2 kieliszki wina 2-3 szkl. gorącego bulionu sól, pieprz masło Na patelni rozgrzać masło,wrzucić posiekaną cebulę, pieczarki , chwilę razem podsmażyć, dodać pokrojone mięso ,paprykę, marchewkę. Po kilku minutach
Moje domowe kucharzeniebyło - a jak wiadomo, w okresie jesienno-zimowym zjadamy najwięcej zup. TUTAJ link do wersji rozgrzewającej - z imbirem i curry - dzisiaj zaś krem z dyni i marchewki - baardzo mało kalorii - a pożywnie i smacznie :) SKŁADNIKI (na 2 porcje - 1 pocja ok. 300 g - tylko 178 kcal !!!) 200 g dyni 130 g marchwi 100 g cebuli. 1 mały
Moje Kuchenne Rewelacjezisiaj podam Wam przepis na pyszną sałatkę warzywną. Jest łatwa do zrobienia i co najważniejsze jest zdrowa, zawiera dużo witamin. Składniki : 50 dkg marchewki 20 dkg pietruszki ( korzeń ) 20 dkg pora 20 dkg selera 20 dkg fasolki szparagowej 20 dkg kalafiora około 2 szklanek przecieru pomidorowego około 1/2 szklanki oleju ( do smażenia ) Sposób wykonania : M archewkę, pietruszkę(...)razem z pokrojoną w około 4 cm kawałki fasolką szparagową obgotuj ( na pół twardo ) w osolonej wodzie. W garnku lub rondlu z grubym dnem rozgrzej olej. Wsyp warzywa ( marchewkę , pietruszkę, selera, pora ) i chwilę podsmaż. Następnie wlej 2 szklanki gorącej wody i duś pod przykryciem około 10 minut. Dodaj pozostałe warzywa oraz przecier pomidorowy, całość wymieszaj i gotuj jeszcze
Przepisy i porady kulinarnerazu wyszukane ;-) Zupę robi się dosłownie chwilę, a jest przepyszna. No i przez to, że jest zmiksowana nawet największe niejadki nie mają się do czego przyczepić ;-) SKŁADNIKI 2 marchewki 2 pietruszki 1/3 selera 1 cebula 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 l wody lub bulionu (może być też poniedzielny rosół ;-) ) 2 duże pomidory 2 listki laurowe 2 ziela angielskie sól(...)pieprz Marchewkę, pietruszkę, selera i cebulę obieramy, kroimy w dowolne kawałki. Wkładamy do garnka i zalewamy wodą lub bulionem, dodajemy listki, ziele, sól i gotujemy do miękkości. Do miękkich warzyw dodajemy soczewicę i gotujemy aż całość zacznie się rozgotowywać. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, wkładamy do rondelka z grubym dnem i lekko rozsmażamy, a następnie przekładamy do zupy
Czary - gary w kuchniczęsto można taką rybkę spotkać na stole, bo jest wyjątkowo prosta w przygotowaniu. W piątek pierwszy raz robiłam ją sama i wyszło bardzo smacznie. Tak przynajmniej twierdzą domownicy. 5 marchewek 3 pietruszki 1 mały seler 3 cebule 1 łyżka masła 3 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego 1 łyżka papryki słodkiej 1/3 łyżeczki papryki ostrej(...)liści laurowe 2 ziela angielskie 0,5 litra wody Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy w garnku na maśle. Marchewki, pietruszki oraz seler ścieramy na tarce na grubych oczkach i dodajemy do cebuli. Wlewamy wodę oraz wrzucamy przyprawy i gotujemy ok 20 minut co jakiś czas mieszając. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy. Jeśli coś nie gra smakowo doprawiamy według własnego
Emskie Smakizapraszam na karkówkę z dużą ilością warzyw . Mamy teraz sezon na bardzo dużą ilość świeżych warzyw i to jest super np. cukinia, marchewka ,mogła bym tak wymieniać ,ale co w tej zupie jest najsmaczniejsze powiem nie skromnie ale wszystko,curry które dodajemy w dość sporej ilości daje nam taki smak i aromat że nie jesteśmy w stanie się(...)letnie dni też ją serwuję bo moja rodzinna bardzo przepada za tą zupą . Składniki 1,5 kg karkówki 2 marchewki 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 papryka zielona 400 dag pieczarek
Mój SmakSkładniki 1 torebka kaszy gryczanej 5 pieczarek 1 cebula 1 marchewka 1 kostka rosołowa 6 łyżeczek śmietany Wykonanie Cebulę obieram i przesmażam na patelni ,marchew ścieram na tarce o drobnych oczkach i dodaje(...)cebuli oraz obieram pieczarki i kroję w plastry i dodaje do marchewki i cebuli i wszystko przesmażam około 5 minut często mieszając , po 5 minut wsypuję do warzyw całą torebkę kaszy gryczanej i podsmażam wszytko razem kolejne 5 minut ,następnie 1 litrze wody rozpuszczam kostką rosołową i zalewam płynem kaszę i gotuję na małym ogniu około
Mój Smakniedzielny obiad i w takim tempie znikała że sama byłam w szoku , zapraszam do wypróbowania . Składniki 10 plasterków karkówki 1 łyżeczka gyrosa 3 marchewki 3 ogórki kiszone 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka papryki słodkiej(...)startych warzyw i doprawiam solą do smaku , odstawiam . Mięso kroję na plastry 2 centymetrowe i rozbijam tłuczkiem , lekko solę i wykładam na każdy pojedynczy rozbity kotlet mieszankę z marchewki i zawijam i układam ścisło w naczyniu żaroodpornym i tak do wykończenia mięsa , resztę warzyw startych układam na wierzch mięsa i nakrywam folią aluminiową i wstawiam do piekarnika na 180 stopni
Mój Smakjest bardzo delikatny, w taką pogodę uwielbiam zajadać się zupkami :-) Brokułowy krem Zielono mi ...czyli brokułowy krem z fetą Składniki: -1-2 ziemniaki -1-2 marchewek -1 pietruszka -1/2 selera -1 cebula -2-3 ząbki czosnku -1-2 brokuły -1,5 do 2 l bulionu -zioła (bazylia,szałwia, pietruszka zielona) -100 g sera(...)muszkatołowa, imbir, czubryca, szczypta cukru - olej do smażenia Krem Brokułowy Wykonanie: Cebulkę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę i szklimy z odrobiną oleju. Do tego dodajemy pokrojone ziemniaki, pietruszkę , marchewkę i selera. Warzywa chwilkę smażymy na małym ogniu i zalewamy bulionem, gotujemy do uzyskania miękkości. Pod koniec gotowania dodać różyczki brokuła wraz z ziołami (bazylią, szałwią zieloną pietruszką - oczywiście zioła
Aromatyczne Podróżewszelkiego rodzaju smarowidła i domowe wyroby do chleba :) Pasztet z soczewicy Składniki: 200-250 g czerwonej soczewicy, 2 szklanki wody, ziele angielskie, liść laurowy, 4-5 większych marchewek, 1/2 selera korzeń, 2 średnie pietruszki, 1-2 średnie cebule, posiekany czosnek, 3 jajka roztrzepane, świeżo zmielony pieprz , sól do smaku, chili wg uznania, 1 łyżeczka sosu(...)osolić, dodać liść laurowy i kilka ziarenek gorczycy.Gotować,aż ziarna się rozpadną na papkę (ok 20-30 min) , od czasu do czasu mieszając.Wyjąć przyprawy i przestudzić soczewicę. Marchewkę , selera, pietruszkę obrać , zetrzeć na tarce o małych oczkach, cebulę i czosnek pokroić w drobną kosteczkę. Przygotowane przyprawy wsypać do małej miseczki tj. kumin, papryczkę chili (płatki chili), świeżo
Aromatyczne Podróżenasz dzisiejszy obiad. W sam raz na deszczowy dzień! P.S. Z serii The Farmers Wife, są jeszcze inne książki kucharskie – np. z przepisami na ciasta lub przetwory. Kotleciki z marchewki i ryżu przepis z The Farmer’s Wife 8-9 szt. 1 szklanka ugotowanej i przetartej przez praskę do ziemniaków marchewki 2 szklanki ugotowanego ryżu
Posadzone i zjedzoneschabu 300 g cielęciny 300 g szynki wieprzowej 300 g karkówki wieprzowej 300 g piersi z kurczaka woda do zalania mięsa cały pęczek włoszczyzny (do pasztetu daję 1 marchewkę z ugotowanej włoszczyzny z rosołu) 2 listki laurowe 4 kulki ziela angielskiego 200 g wątróbki drobiowej 1 cebula 300 g słoniny 1 bułka namoczona w rosole 2 jajka sól pieprz Mięso(...)kawałki mieszczące się w maszynce do mięsa. Bułkę zalać rosołem w kubeczku lub małym garnuszku. Gdy mięso przestygnie, zmielić je w maszynce do mielenia mięsa razem ze słoniną, jedną marchewką, wątróbką z cebulką i odsączoną bułką. Powstałą masę zmielić ponownie. (Tak jak domowy mak mielimy dwa razy). Miska, do której mielimy mięso powinna być obszerna, żeby później łatwo było mieszać
Posadzone i zjedzonesoczewicy, pora i pomidorów dzięki serwatce zyskała głębszy, kwaskowaty smak, który zrównoważyłam odrobiną cukru. Zupa z pora, pomidorów i soczewicy z serwatką 1 por - biała i jasnozielona część 1 marchewka 1 pietruszka 500 ml przecieru z pomidorów 700 ml serwatki 0,5 szkl. zielonej soczewicy szczypta soli, pół łyżeczki cukru kilka łyżek natki pietruszki Por pokroić w plasterki i dusić(...)łyżkach oleju na małym ogniu przez 5 minut mieszając od czasu do czasu. W międzyczasie marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do pora. Wlać też przecier pomidorowy i serwatkę. Gotować 10 minut na małym ogniu. Wsypać soczewicę i gotować 25 minut. Doprawić solą i cukrem. Gotowe porcje zupy posypać natką pietruszki
Posadzone i zjedzonepieczeni. Potrzebna będzie też tarka z dużymi otworami do ścierania kluseczek do zupy. Kartoflanka z zacierkami źródło - Tradycyjna Kuchnia Kaszubska, Wiesława Niemiec 2 l . wody 1 kg ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka 20 dag wędzonego boczku (wybrałam jak najchudszy) 1 cebula 1 liść laurowy 3 kulki ziela angielskiego sól pieprz (pominęłam) oraz: 1 porcja zacierek: 1 jajko (wielkość sklepowa(...)minut. Ciasto powinno być zwarte, aby dobrze się ścierało na tarce. Przykryć miseczką i odstawić na 20-30 minut. Zupa: Zaczynamy od warzyw: Przygotować dużą miskę na warzywa. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w małą kostkę. Wrzucić do miski. Do garnka wlać wodę, dodać warzywa, liść laurowy i ziele angielskie. Ugotować do miękkości. W tym czasie pokroić cebulę
Posadzone i zjedzone