też sycąca i aromatyczna, a składniki nie wyszukane i łatwo dostępne. Zatem zapraszam do gotowania Na około 4-5 porcji potrzeba: kość na zupę lub bulion 100 g marchewki pokrojonej w plastry 100 g batata pokrojonego w 1 cm kostkę papryka biała papryka czerwona szklanka czerwonej soczewicy przyprawy : 2-3 ziarna ziela angielskiego, 2-4 ziarna pieprzu czarnego(...)kość. Gotuję ją około 15-20 minut na średnim ogniu. Dodaję przyprawy: liście laurowe, pieprz oraz ziele angielskie. Solę. Dodaję kolejno warzywa zaczynając od tych, które gotują się najdłużej : marchewka – gotuję do miękkości 10- 15 minut, następnie batat, który gotuję do 10 minut. W trakcie gotowania dobrze jest skontrolować czy batat jest miękki. Paprykę pokrojoną w około
Niebieski kubek z kawaPowiem tylko tyle. Uwielbiam! Składniki: 1/2 główki młodej kapusty 2 marchewki 1 mała puszka kukurydzy (200g) koperek cukier (do smaku) sok z cytryny sól 1 łyżka majonezu Wykonanie: Kapustę szatkujemy cienko, lekko solimy, ugniatamy rękoma i odstawiamy na ok 20 minut. Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach, kukurydzę odcedzamy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, doprawiamy do smaku: sokiem
Walijskie Pichcenieupieczony w folii, nie wysycha i nie traci witamin, a do tego samo przygotowanie nie wymaga od nas dużo wysiłku. Dorsza upiekłam w foli aluminiowej z papryką i marchewką, jednak mogą to również być inne warzywa np. brokuły, kalafior lub fasolka szparagowa. Po upieczeniu dodałam ugotowany ryż długoziarnisty z dzikim, który wchłonął cały sos powstały podczas pieczenia i świetnie się(...)połączył smakowo z dorszem i warzywami. Składniki: (na 3 porcje) 600 - 700 g świeżego fileta z dorsza 2 średnie marchewki 1 duża papryka 3 ząbki czosnku 3 średnie gałązki świeżego koperku 3 plasterki cytryny lub limonki 3 cienkie plasterki masła pieprz biały (u mnie cytrynowy) sól dodatkowo: 1 szklanka ryżu długoziarnistego z dzikim folia aluminiowa do pieczenia Przygotowanie: Filet umyć
Kuchcik gotujePolecam na obiad, nie tylko dla mężczyzn. :) Gulasz piwny: 2 cebule - biała i czerwona 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 350 g pieczarek 2 łodygi selera naciowego 2 średnie marchewki ok. 150 g wędzonego boczku 500 g mięsa wołowego na gulasz 0,5 l ciemnego piwa (u mnie Książęce Ciemne Łagodne) 0,5 l passaty pomidorowej 2 łyżki przecieru pomidorowego(...)wrzucamy na nią boczek, smażymy kilka minut do uzyskania ładnego koloru, a następnie dorzucamy cebulę, czosnek i seler naciowy. Wszystko przesmażamy do momentu, gdy warzyw lekko zmiękną i dodajemy marchewkę. Następnie dodajemy pieczarki i przesmażamy kilka minut, do momentu, gdy pieczarki puszczą płyn, wtedy dodajemy paprykę i smażymy całość do odparowania płynu. Warzywa przekładamy do miseczki i odkładamy
Cooking Monstertheme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Zupa kapuściana Składniki: 1 główka kapusty 1 papryka 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 marchewka Około 200 g koncentratu pomidorowego Przyprawy: Sól, pieprz, ostra papryka, świeży koperek, około 3-4 listki laurowe, ziele angielskie, 1 kostka np. drobiowa(niekoniecznie) Sposób wykonania: Kapustę drobno szatkujemy, wrzucamy(...)dużego garnka i zalewamy wodą(tak aby woda pokryła całą kapustę). Dorzucamy kostkę drobiową, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości. Przygotowujemy resztę warzyw. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Paprykę kroimy w paski, cebule w pól plasterki oraz czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy wszystko do garnka, kiedy kapusta zmięknie. Gotujemy jeszcze przez około
Smaki Nataliifareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Domowy sos bolognese z makaronem Składniki: 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 1 marchewka 1 puszka pomidorów 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 40dag mięsa mielonego wieprzowego Sól, pieprz Oregano Oliwa z oliwek Makaron Sposób wykonania: Na oliwie z oliwek podsmażamy drobno posiekaną cebulę, czosnek(...)przeciśnięty przez praskę oraz marchewkę pokrojoną w kostkę.Po chwili dodajemy mięso i wszystko podsmażamy, do momentu aż mięso zbrązowieje. Następnie dodajemy pomidory i koncentrat. Wszystko dusimy na małym ogniu. Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem i dużą ilością oregano. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na talerz wykładamy makaron i polewamy sosem
Smaki Nataliilatin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Surówka z pora i marchewki Składniki: 2 białe części pora 3 marchewki 1 duże jabłko Sól,pieprz 1-2 łyżki majonezu Sposób wykonania: Pora kroimy w cienkie plasterki. Marchew oraz jabłko ścieramy na tarce
Smaki Nataliiczasie zbieram szumowinę, dodaję warzywa oraz doprawiam całość listkami laurowymi, pieprzem i solą. Gotuję aż warzywa będą miękkie.Odcedzam wszystko tak aby był sam wywar (bez kostek, mięsa itd.). Marchewkę kroję w talarki, mięso kroję drobno. Do kokilek wkładam marchewkę, groszek, po plasterku jajka oraz mięso i zalewam wywarem. Wywar warto sprawdzić smakowo, w razie potrzeby warto dopieprzyć
Smaki NataliiSkładniki 2 marchewki pół melona 1 jabłko 2 ogórki średniej wielkości świeże 1 cukinia Wykonanie Marchewkę umyta obrać .Melona obrać ze skórki.Reszta skladników ze skórką . Wszystkie składniki przepuścić przez wyciskarkę do soków ,lub sokowirówkę
w mojej kuchniSkładniki : 2 szt. marchewka, 1 szt. cebula, 2 gałązki selera naciowego, 3 szt. serków topionych (300 g ) np. kremowy, 250 ml. śmietanki 18% słodkiej, 1 kostka bulionu drobiowego, oliwa, sól, pieprz, Przygotowanie: W garczku na jednej łyżce oliwy obsmażamy marchewkę, seler i cebule pokrojone w drobną kostkę. Jak składniki lekko się zeszklą zalewamy wszystko wodą i dodajemy
Bartek Gotujeinne pomysły na zupy. Te tradycyjne jak rosołki, pomidorowe, ale również i takie z cykorii z omletem, czy inne . Wszystkie przepisy znajdziecie tutaj 4 skrzydełka z kurczaka 2 średnie marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1 słoik litrowy ogórków małosolnych 100 g ryżu 200 ml kwaśnej śmietany 1 liść laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka majeranku sól pieprz(...)garnka włożyć , skrzydełka z kurczaka i zalać 3 litrami wody. Gotować około 30 minut. Marchewkę, pietruszkę, seler pokroić w drobną kostkę. Do wywaru dodać starte i pokrojone warzywa, wsypać ryż oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gotować do miękkości warzyw, a następnie dodać ogórki starte na tarce , sól, pieprz, majeranek i gotować około 7-8 minut . Ja śmietanę
O kuchni z uczuciemjeszcze gdyby udało się wygrać zestaw garnków lub zastawę obiadową... ;) ahhh.... ;) Składniki: 500g mielonego mięsa wołowego 1 puszka kukurydzy konserwowej 3 małe pieczarki 5 łyżek czerwonej soczewicy 2 małe marchewki 1 mała pietruszka kawałek pora 1 jajko 2 łyżki kefiru 1 łyżka czosnku niedźwiedziego 3 łyżki bułki tartej 2 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego 2 łyżeczki słodkiej papryki(...)ziołowa pieprz grubo mielony Dekoracja: świeży rozmaryn paluszki o smaku wędzonego bekonu Sposób przygotowania: Do garnka wlewamy wodę, zagotowujemy, wrzucamy obraną pietruszkę (zawsze przepoławiam, by wydobyć więcej aromatu) i marchewkę (pokrojoną w pół talarki), liście laurowe, ziele angielskie, pół kostki mięsnej i trochę pieprzu i gotujemy 15 minut. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy kefir, czosnek niedźwiedzi, bułkę
Kolorowy Przepisownikrezygnować. Zawsze ją robię gdy mam nadmiar cukinii w ogródku, nigdy się nie znudzi. Pożywna i aromatyczna-obiad w 25 minut. Składniki: 1 młoda dość spora cukinia 1 młoda marchewka ½ pora ½ cebuli 3 młode ziemniaki 2 łyżki klarowanego masła 1 łyżka oleju Bulion warzywny lub rosół 10 dag serka topionego śmietankowego 100 ml wytrawnego białego wina sól do smaku(...)podania Sposób przygotowania: Wszystkie warzywa myję , cukinię, jeśli jest taka potrzeba wydrążam z nasion, kroję w kostkę. W garnku rozpuszczam klarowane masło z olejem, wrzucam najpierw ziemniaki i marchewkę, przesmażam 4-minuty po tym czasie dodaje cebulę, por oraz cukinię, przesmażam kolejne 4 minuty, wlewam białe wino mieszam, czekam aż odparuje. Wtedy zalewam bulionem lub rosołem-tyle aby warzywa
Wanilia i Kardamonmusisz koniecznie wypróbować. To chyba jedyna zupa, po której nie jestem głodna pięć minut po zjedzeniu. Składniki 500 g mięsa mielonego (u mnie chude z szynki) 4 marchewki 2 pietruszki 1/2selera 5 ziemniaków liść laurowy ziele angielskie przyprawy (pieprz, sól himalajska, papryka słodka) otręby, mąka Przepis na najlepszą zupę klopsową Do garnka z wodą wrzucamy obraną marchewkę, pietruszkę, seler
lady-och-mistrzyni.blogspot.comSkładniki 1 brokuł- 2 szkl.posiekanego 1 pierś z kurczaka -opcjonalnie 3 marchewki 1/3 płatków jaglanych 1/3 szkl. bułki tartej 2 jajka 1/3 startego sera c heddar 1 cebula czerwona posiekana drobno 3 ząbki czosnku dodatkowo sos pomidorowy tutaj wymieszany z kremówka Wykonanie Zagotować wodę i wrzucić na wrzątek obrane,umyte i pokrojone w paski marchewkę.Blanszować 3 minuty.Do
w mojej kuchni