marchewka - 20163 przepisów (strona:446/1345)

Kaszotto z kurczakiem, marchewką i groszkiem 182

łyżeczki oliwy extra 1 łyżeczka masła 1 pojedyncza pierś kurczaka 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1 woreczek (100 g) kaszy gryczanej 1/2 paczki (225 g) mrożonej marchewki z groszkiem pokrojonych w kosteczkę 250 ml bulionu szczypiorek opcjonalnie: chili, sos sojowy Przyznam się szczerze, że na to danie zwróciłam uwagę ze względu na nazwę - jest super! :) Ale później okazało się, że jest(...)pieprzem. Smażyć co chwilę mieszając przez ok. 4-5 minuty. Następnie rozciąć woreczek z kaszą gryczaną i dodać do pora. Co chwilę mieszając smażyć przez ok. 3 minuty. Dodać marchewkę z groszkiem (zamrożoną), doprawić wszystko solą, wymieszać i smażyć przez 1 - 2 minuty. Na koniec wlać gorący bulion, wymieszać, przykryć i gotować przez ok. 10 minut. Zdjąć pokrywę

Świat Domowej Kuchni
Krem z marchwi i lnu na mleku kokosowym 148

Krem z marchwi i lnu na mleku kokosowym Połączenie witamin, smaków i aromatów w 25 minut. Rozgrzewająco. Bez smażenia. Zdrowo ! Zapraszam. Składniki: 4 marchewki 2 ziemniaki 4 ząbki czosnku   4 łyżki siemienia lnianego  1 łyżka masła 2 szczypty soli morskiej 1 szczypta pieprzu 1 szczypta kurkumy 1 szczypta cynamonu 1 szczypta mielonego kuminu 1 szczypta imbiru 1 szczypta(...)mielonych goździków  400 ml mleka kokosowego 2 cebule dymki Wykonanie:  Obrane, umyte, pokrojone na mniejsze kawałki marchewki i ziemniaki umieścić w garnku, dodać obrane ząbki czosnku, len, masło, przykryć wodą, przyprawić solą, pod pokrywką gotować 20 minut. Całość zmiksować, odstawić do ponownego zagotowania, dodać mleko kokosowe, przyprawy, gotować 5 minut do połączenia się smaków.  Przyozdobić pokrojoną dymką

Wino Francja Kuchnia
Placki ziemniaczane z mięsem 106

Przepis na nietuzinkowe placki ziemniaczane z mięsem i marchewką, pieczone w piekarniku. Składniki: 7-8 ziemniaków 2 marchewki ok 300 g mięsa mielonego 100 g żółtego sera cebula 2 łyżki mąki pszennej jajko papryka ostra, sól, pieprz Przygotowanie Obrane ziemniaki, cebulę i marchew ścieramy na tarce. Z ziemniaków odciskamy wodę. Składniki wkładamy do jednej miski, dodajemy mięso mielone, mąkę

e-PrzepisyKulinarne
Surówka z młodej kapusty 118

bazarki i stragany uginają się od młodych warzyw. Dzisiaj polecam lekką surówkę z młodej kapusty. Pewnie już dość macie duszonej kapusty pod wieloma postaciami. Ta surówka z młodą marchewką, papryką i pomidorem, będzie idealnym dodatkiem do dania obiadowego. Moja kapusta miała już najlepszy czas za sobą, więc nie wygląda zbyt zielono na zdjęciach Jeśli użyjecie świeżutkiej kapusty, Wasza surówka będzie(...)oczywiście sokiem z cytryny. Ja następnym razem dodam jeszcze ogórki małosolne- mniam. Drukuj Surówka z młodej kapusty window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1/2 główki młodej kapusty 1 średnia młoda marchewka 1/3 strąka papryki 1 niewielki pomidor ( u mnie malinowy) sól, pieprz łyżeczka octu, cukru łyżeczka musztardy łyżeczka oleju ( u mnie rzepakowy tłoczony na zimno) Natka lub koperek do podania Wykonanie

Mieszam w Garnku
Tradycyjna surówka z kiszonej kapusty 183

klusek śląskich. Jadamy ją także do przekąsek ze śledzi i wędzonych ryb, np. makreli. Składniki: 0,5 kg kiszonej kapusty 1 cebula 1 jabłko lekko słodkie i twarde 2 marchewki 3,5 łyżki drobnego cukru sól, pieprz, kminek cały do smaku olej rzepakowy - około 5 łyżek Wykonanie: Przepłucz raz kapustę, dobrze odciśnij, następnie lekko poszatkuj - choć nie jest to konieczne(...)prostu łatwiej się będzie jadło;) Jabłko i marchewki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubszych oczkach. Cebulę drobno posiekaj. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki, przypraw do smaku, dolej olej. Jeśli nie przepadacie za aromatem kminku nie musicie go dodawać, surówka i tak będzie pyszna;) Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Placuszki z cukini z parmezanem i Remuladą duńską. 154

Witajcie :) ja dzisiaj tak na szybko :) zostawiam Wam  pyszne placuszki z cukini, z marchewką i parmezanem.Do placków podałam wyśmienitą Remuladę duńską firmy FolWark. Zapraszam do wypróbowania :)  Składniki : 390 g startej na tarce jarzynowej cukini 2 jajka 4 łyżki mąki 3/4 szklanki startego parmezanu sól,pieprz do smaku olej z pestek winogrona do smażenia  jako dodatek Remulada duńska(...)FolWrk   Wykonanie: Cukinię myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej na dużych oczkach. Przekładamy na sitko i odsączamy z nadmiaru soku.Cebulę i marchewkę obieramy i również ścieramy na tarce.Następnie dodajemy starty parmezan, mąkę i roztrzepane jajka.Mieszamy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju z pestek winogrona, nakładamy łyżką porcje placuszków i smażymy na rumiano

Sama słodycz i szczypta chili
Perliczka pieczona w garnku rzymskim 183

perliczka pieprz czarny pieprz biały szczypta hyzopu szczypta mięty oliwa sól 1 jabłko 2 marchewki Perliczkę myjemy , nacieramy oliwą, i posypujemy przyprawami, odstawiamy na ok 2 godziny pod przykryciem. Wkładamy do garnka rzymskiego lub naczynia żaroodpornego podlewamy ok pół szkl wody, dokładamy pokrojone na kawałki marchewki i jabłko. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy godzinę w temp 200 st . pod koniec

Gotowanie jest łatwe
Surówka z młodej kapusty 182

Pora na młodą kapustę :) Składniki: 1 główka młodej kapusty 1 marchewka 1 biała cebula 1 kiszony ogórek ½ szklanki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka musztardy sól do smaku cukier do smaku kwasek cytrynowy do smaku 1 pęczek świeżego koperku 1 ugotowane jajko Wykonanie: Kapustę drobno poszatkować, skropić kwaskiem cytrynowym i podgotować przez kilka minut. Następnie odcedzić, wystudzić, dodać startą marchewkę, posiekaną cebulę

Tradycyjna Kuchnia
Krupnik 183

razy myślę "jaką to dziś zupę ugotować" i krupnik zawsze ratuje sytuację, bo szybko się robi i wszystkim smakuje. Składniki: (na garnek 2,5 litrowy) 2 małe ziemniaki 1 marchewka 1 mały korzeń selera 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 6 łyżek grubej kaszy jęczmiennej 1 łyżka majeranku 1 łyżka suszonej lub świeżej natki pietruszki 2 listki laurowe 4 ziarna(...)ziele angielskie i obrany czosnek. Zagotować, zdjąć z powierzchni wygotowany szum i gotować na wolnym ogniu około 20 minut. Następnie wyjąć kość lub mięso i dodać drobno pokrojone warzywa: marchewkę, selera, ziemniaki i cebulę, gotować około 15 minut. Dodać majeranek i pietruszkę, następnie wsypać kaszę i gotować około 10 - 15 minut, do miękkości warzyw i kaszy. Podczas gotowania należy uzupełnić

Kuchcik gotuje
Surówka z białej kapusty 415

wapnia, magnezu i potasu. Natomiast żelaza i kwasu foliowego najwięcej znajduje się w zewnętrznych, zielonych liściach. 100g kapusty to zaledwie 40 kalorii. Składniki: 1/2 średniej główki białej kapusty 1 marchewka 1 jabłko 4-5cm pora pół puszki kukurydzy sok z połowy cytryny 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz cukier Kapustę drobno siekamy lub trzemy na tarce(...)dużych oczkach (ja preferuję drugą opcję). Marchewkę i jabłko również ścieramy na tarce o dużych oczkach. Por kroimy w cienkie półplasterki. Kukurydzę odsączamy i wszystko razem mieszamy. Majonez mieszamy z jogurtem (w wersji bardziej dietetycznej można użyć tylko jogurtu), zalewamy warzywa i mieszamy. Dodajemy sok z cytryny i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Smacznego

kuchnia doski
Wieprzowy gyros z cebulą 160

łyżki przyprawy gyros 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 2-3 łyżki oliwy 1 cebula sos kebab-gyros FOLWARK do podania:  młode ziemniaki z koperkiem surówka z kapusty pekińskiej z marchewką i zieloną cebulką  PRZYGOTOWANIE : Schab kroimy w paseczki, przekładamy na patelnie, skrapiamy oliwą i oprószamy przyprawą i papryką - mieszamy by mięso pokryło się uzyskaną marynatą. Odstawiamy na godzinę(...)momentu aż cebula zmięknie - około kolejne 10 minut. Podajemy z sosem kebab-gyros FOLWARK  oraz w mojej kompozycji młode ziemniaki z koperkiem i surówka z kapusty pekińskiej z marchewką i zieloną cebulką.  Jak już wspomniałam inspiracją do mojego dzisiejszego dania jest Sos kebab-gyros FOLWARK , który otrzymałam do przetestowania - za współpracę dziękujemy :) Wracając do samego sosu

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Botwina z młodymi ziemniaczkami i koperkiem 113

Jest to pyszna zupka chłodnik lub na gorąco. Smakuje wybornie. Składniki: 2 pęczek botwinki 2 łyżki soku z cytryny śmietana 30% 200 ml sól pieprz koperek do zupki marchewka 2 szt ziele angielskie 3 szt listek laurowy 3 szt drobiowe mięsko jakie tam macie z 300 g Dodatkowo: ziemniaki duże 6 szt koperek  Krok 1 Ziemniaki obieramy , kroimy(...)Krok 2 Botwinę myjemy i odcinamy korzonki( u mnie jeszcze nie wyrosły buraczki duże wiec poobcinałam ), kroimy drobno.Do garnka wkładamy mięsko drobiowe, dodajemy ziele angielskie i listek laurowy oraz marchewkę startą na wiórka, gotujemy na małym ogniu do momentu, aż mięsko zmięknie( 45 minut). Teraz mamy jakby rosołek, dodajemy do niego starte dwa buraczki i botwinę pokrojoną drobniutko. Gotujemy jeszcze

Różowa kuchnia
Żeberka w kapuście – kociołek 215

class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 1,5 kg mięsnych żeberek ( takich obrośniętych , nie tych chudych ) 2 cebule 2 małe główki młodej kapusty 2 duże marchewki 6 – 7 małych ziemniaków kawałek wędzonego boczku , pociętego w spore plastry 1 łyżka smalcu 2 ząbki czosnku sól , pieprz do smaku 1 łyżeczka cukru marynata do żeberek : 2 ząbki(...)grubej tarce cebulą , posiekanym majerankiem , szałwią i gorczycą . Odstawiamy na dwie doby do lodówki . Solimy dopiero przed pieczeniem w kociołku . Kapustę i cebulę , kroimy w ćwiartki , wycinamy tylko głąb , marchewkę w grube plastry , a ziemniaki zostawiamy całe – tylko obrane " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Do rozgrzanego kociołka wrzucamy boczek i smalec , podsmażamy- wyjmujemy , następnie wkładamy

Ogrodnik w podróży
Błyskawiczne piątki - Młoda kapusta z marchewką 121

żeby była do obiadu na dwa dni i tak do podjadania np z chlebem. Teraz jest najlepsza i najtańsza. Trzeba więc korzystać.  Składniki : * 3 główki młodej kapusty * 2 marchewki  * sól, pieprz * 3 łyżki masła * koperek  Przygotowanie : Kapustę drobno poszatkować, marchewkę pokroić w kostkę, bądź w większe kawałki. Gotować do miękkości kapusty, lekko podlewając wodą. Przyprawić. Dodać masło

Magiczne Życie Marty
Sałatka z warzywami i salami 196

Składniki: 1 słoik marchewki konserwowej z groszkiem 100 g salami 150 g szynki konserwowej 4 jajka ugotowane na twardo 1 puszka kukurydzy 1 cebula majonez musztarda sól, pieprz Sposób wykonania: 1. Kukurydzę i marchewkę z groszkiem odsączyć z zalewy. 2. Jaja, szynkę i salami pokroić w kosteczkę. 3. Cebulę drobno posiekać. 4. Wszystko wymieszać, dodać musztardę, majonez oraz doprawić wedle

Kuchnia domowa Ani