marchewka - 20163 przepisów (strona:454/1345)

ZAPIEKANKA Z MAKARONEM I WARZYWAMI 635

sama dawałam składniki "na oko". Wszystko zależy od wielkości Waszego naczynia :) * makaron penne ugotowany al dente * żółty ser starty na tarce o dużych oczkach * czerwona papryka * świeże brokuły * pieczarki * marchewka * sos beszamelowy Wykonanie:  Makaron penne ugotować al dente, przełożyć na dno naczynia żaroodpornego. Na to cienka warstwa sosu beszamelowego  (przepis tutaj)  i posypać startym serem. Następnie brokuły(...)podzielone na małe różyczki, papryka czerwona pokrojona w kostkę, znów sos beszamelowy. Kolejno marchewka pokrojona w cienkie plasterki, pieczarki oczyszczone i pokrojone na plasterki i na samym końcu dość dużo startego sera. Tak przygotowaną zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i zapiekać około godzinki.  Niestety zdjęcia gotowej zapiekanki nie zdążyłam już zrobić

Zrób to smacznie
Zupa pomidorowa z płatkami owsianymi. Smaczna że Łoooo..... 144

owsianymi. Zatem zapraszam bo jest smaczna że Łooooo..... Składniki; 3 kurze skrzydełka liść laurowy. ziele angielskie, sól, pieprz, (ewentualnie przyprawa uniwersalna do smaku) 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki 1 pietruszka 1 puszka pomidorów Łowicz 2 łyżki koncentratu pomidorowego Łowicz 3/4 szkl. płatków owsianych natka pietruszki lub szczypiorek Przygotowanie; Mięso myjemy i zalewamy wodą. Wrzucamy obrane marchewki, pietruszkę, cebulę

Radość kipiąca uśmiechem.
Babeczki marchewkowe z bakaliami i kremem z mascarpone i białej czekolady 197

szklanki mąki owsianej bg 1/4 szklanki mąki kokosowej 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka sody 0/5 szklanki cukru trzcinowego szklanka oleju rzepakowego 3 szklanki drobno startej marchewki łyżeczka cynamonu około 140 g bakalii ( np. posiekane orzechy pecan, włoskie, słupki migdałów, suszone wiśnie, żurawina i rodzynki)   250 g mascarpone 3 łyżki zmielonego twarożku 80 g białej czekolady Jajka(...)ucieramy z cukrem na puszystą masę i stopniowo dodajemy do niej olej, dokładnie łącząc składniki. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą i cynamonem, dokładnie mieszamy. Dodajemy startą marchewkę i bakalie. Dokładnie mieszamy i przekładamy do foremek na muffinki. Pieczemy około 45 minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka). Odstawiamy do ostudzenia. Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Mascarpone miksujemy

Mienta blog
Kotlety z ryżu 242

dzisiaj prezentuje wybrałem ryż paraboiled, jednak równie dobrze sprawdzi się ryż brązowy. Dzięki swojemu delikatnemu, orzechowemu posmakowi nada kotlecikom przyjemny aromat. Składniki (na ok. 4 osoby) 200g ryżu 1 marchewka 1 pietruszka 1 mały seler 2 cebule czerwone 1 cebula żółta 4 łyżki mielonego siemienia lnianego sól pieprz papryka słodka skórka z połowy cytryny oliwa z oliwek Przygotowanie: Ryż gotujemy(...)sypko. Marchewkę, seler i pietruszkę ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Cebulę czerwoną i żółtą drobno siekamy i przesmażamy na oliwie ze szczyptą soli i cukru, aż się zeszkli. Do zeszklonej cebuli dodajemy starte warzywa i smażymy kilka minut, aż warzywa zmiękną. Warzywa łączymy w misce z ugotowanym ryżem. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i skórką otartą z cytryny. Dodajemy

Jacob Tastes
Klopsiki w sosie śmietankowym 191

wołowo wieprzowe 1 ząbek czosnku 1 jajko 2 łyżki tartej bułki 1 łyżka mąki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 cebula 1 łyżka masła 300 g zielonej cukinii 2 marchewki 150 ml mięsnego bulionu 250 ml śmietanki 1 łyżeczka oregano sól i pieprz do smaku 250 g spaghetti, waga sucha Przyrządź farsz. Dodaj do mielonego jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek(...)pietruszkę. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Formuj małe klopsiki i obtocz je w mące. Odstaw na bok. Przygotuj sos. Pokrój cebulę w kostką i zeszklij na maśle. Pokrój marchewkę w drobną kostkę i dodaj do cebuli. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę cukinię. Smaż warzywa przez 2 minuty, po czym dodaj mięso. Smaż przez 5 minut, potrząsając patelnią. Kiedy klopsiki się

codojedzenia
Zupa z młodych liści botwinki 133

bazarkach i straganach robi sie coraz bardziej kolorowo. Uwielbiam pierwszy rabarbar, szpinak, botwinkę. Aż chce się gotować :) Lekka zupa z delikatnych listków botwinki i młodej marchewki. Zabielona jogurtem a nie tłustą śmietaną. Podana z ziemniaczkami, stanowi sycące danie obiadowe. Użyłam drobnych liści botwinki ale jeśli użyjecie botwinki z buraczkami to zupa będzie miała piękny różowy kolor :) bulion: 2-3 pokrojone(...)plasterki, młode marchewki mała pietruszka mały seler opalona cebula i 3 ząbki czosnku mały filet z indyka pęczek natki pietruszki sól, pieprz, lubczyk, majeranek do smaku   duży pęczek liści botwinki 150 ml jogurtu naturalnego 3 łyżki soku z cytryny kilka kropel tabasco sól, pieprz do smaku   dodatkowo ugotowane, pokrojone w kostkę ziemniaki   Do gotującej wody (około

Mienta blog
Zupa krem z soczewicy 137

zupełnie spontanicznie powstała ta oto PRZEEEPYSZNA ZUPA KREM Z SOCZEWICY J   300 g soczewicy czerwonej 1 łyżka masła klarowanego/ oleju 1 duży ziemniak 1 cebula 1 średnia marchewka 1 czubata łyżka przyprawy garam masala 1 czubata łyżka kolendry mielonej 1 łyżeczka kuminu 0,5 łyżeczki kminku mielonego 1 łyżka mielonego imbiru 3 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego Pół łyżeczki suszonego(...)zimnej wodzie, przelać przez sitko i odstawić. Masło rozgrzać w głębokim garnku z nieprzywierającym dnem. Dodać pokrojoną cebulę i smażyć ok. minutę. Następnie dodać pokrojoną w większą kostkę marchewkę i ziemniak. Wszystko podsmażyć ok. 1-2 minut. Do garnka wsypać soczewicę i podsmażyć minutę. Całość zalać ok. 2 L przegotowanej wody i dodać przecież pomidorowy. Gotować ok. 30-35 minut

Calzonella.com
Barszcz ukrainski czyli Zupowy Wtorek odc.79 185

natka do posypania Do gorącego wywaru dodajemy pokrojone ziemniaki i buraki. Lekko solimy i gotujemy ok 30 minut. Na patelni rozgrzewamy olej i przez 5 minut podsmażamy cebulę z marchewką. Marchewka powinna stać się miękka i zacząć się karmelizować. Do patelni dorzucamy paprykę, przecier  i smażymy 2 minuty. Dodajemy pomidora, mieszamy i całość dodajemy do wywaru. Wrzucamy do wywaru

Dzieje kuchennej Wiewióry
Surówka obiadowa z kapusty pekińskiej z nutą musztardy 197

surówkę obiadową z kapusty pekińskiej z nutą musztardy. Spróbujcie. Przygotowuje się ja naprawdę prosto. Z podanych składników otrzymacie miskę pysznej surówki dla całej rodziny. Składniki: 3/4 kapusty pekińskiej 2 marchewki 3 łyżki jogurtu 3 łyżki majonezu 2 łyżeczki musztardy sarepskiej Parczew sok z cytryny (u mnie z plasterka) sól i pieprz Przygotowanie: Kapustę szatkujemy, lekko solimy, skrapiamy sokiem z cytryny(...)mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Marchewkę obieramy i ścieramy do kapusty na grubych oczkach. W małej miseczce mieszamy jogurt z majonezem i musztardą. Jeśli waszej kapusty wyjdzie więcej należy zwiększyć ilość tych składników, aby pokryły cała kapustę. Zawartość miseczki łączymy z kapustą, całość doprawiamy pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy, próbujemy. Odstawiamy do lodówki na 10 minut. Po tym czasie wyciągamy

Słodkie okruszki
Zupa pomidorowa - klasyczna 90

family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} 250g łopatki wieprzowej z kością 150g pręgi cielęcej 3l wody 1 cebula por (zielona część) 3 marchewki 1 pietruszka 160g koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżka masła sól, pieprz śmietana 18% makaron świderki Mięso dokładnie myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą – tyle, by woda przykryła(...)zimnej wody. Mięso dokładnie myjemy (samą wodą) i wkładamy do garnka. Gdy woda będzie wrzeć usuwamy „szumowiny”, wstawiamy garnek na najmniejszy palnik i włączamy najmniejszy możliwy ogień.  Marchewkę i pietruszkę obieramy, por dokładnie myjemy, wszystko kroimy w plasterki. Cebulę opalamy nad palnikiem. Warzywa, łyżeczkę soli oraz masło dodajemy do gotującego się mięsa. Przykrywamy. Zupa powinna się gotować na najmniejszym

Gotowanie i blogowanie
delikatna galaretka z piersi kurczaka... 142

pęczka piersi tylko zagotować w małej ilości wody i wodę wylać, piersi opłukać, zalać świeżą wodą 1,5 litra dodać obrane warzywa, kucharka i gotować do miękkości mięsa i marchewki na mniejszym ogniu piersi pokroić drobno z marchewką i włożyć do foremki, naczynia do gorącego czystego wywaru dać żelatynę i dokładnie mieszając rozpuścić, dodać pieprz mielony, natkę pietruszki posiekaną

W Mojej Kuchni Lubię
Wege kotlety z czerwonej soczewicy :) 110

które zrobiłam, tak bardzo mi zasmakowały, że teraz robię je coraz częściej! Za każdym razem zmieniając coś w składnikach, ale zostawiając podobne proporcje. Poniższe przygotowałam z soczewicy czerwonej, dodałam marchewkę, cebulkę i liście jarmużu, które zamroziłam sobie kilka miesięcy temu. Wsypałam ulubione przyprawy oraz zapomniany czosnek niedźwiedzi. Kotlety wyszły przepyszne! Lekko pikantne, dość kruche. Uwielbiam spożywać je razem z warzywami(...)dodatkiem kaszy :)  Składniki: 100 g czerwonej soczewicy  1 starta marchewka 1 garść drobno pokrojonego jarmużu 1/3 posiekanej cebuli 1 łyżka siemienia lnianego mielonego  1 łyżka oleju  1 łyżka czosnku niedźwiedziego  przyprawy: curry, pieprz cayenne, ziołowy, czarny, zioła prowansalskie, papryka słodka, sól morska Przygotowanie: Soczewicę opłucz i ugotuj w stosunku 1 porcja soczewicy do 2 porcji

Zdrowie na języku :P
Zupa krem z soczewicy 157

wapń,  żelazo, witamina D,  witamina B6, witamina B12,  magnez. Zachęcam do pichcenia z soczewicą w roli głównej;)  2 szklanki czerwonej soczewicy 1 duża kalarepka 2 marchewki kawałek selera 4 szalotki 4 ząbki czosnku 3-4 cm korzenia imbiru 2 puszki pomidorów z bazylią ( 420 x 2) olej kokosowy KLIK 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego sól(...)biały pieprz pieprz cytrynowy papryka słodka curry lubczyk szałwia Mieszanka syczuańska Deluxe  kupicie w   KLIK   dodatkowo śmietanka 30 % grzanki lub groszek ptysiowy Warzywa ( kalarepa, seler, marchewka) obieram, myję i kroję w dużą kostkę. Soczewicę przepłukuję pod bieżącą wodą. Szalotki, czosnek i imbir obieram, kroję na plasterki i obsmażam delikatnie na oleju kokosowym . Następnie dodaję warzywa, całość mieszam

Takie tam pichcenie
Sałatka z kolorowym makaronem 252

która świetnie sprawdzi się podczas domowej imprezy albo jako drugie śniadanie do pracy. Składniki: 150 g kolorowego makaronu 100 g szynki 100 g żółtego sera 1/2 słoika groszku z marchewką majonez sól, pieprz Wykonanie: Makaron ugotować al' dente, przelać zimną wodą, osączyć. Groszek z marchewka osączyć z zalewy. Ser oraz szynkę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać

magiczna kuchnia Kasi
PULPETY Z BRĄZOWYM RYŻEM W SOSIE WARZYWNYM 211

aromatycznymi warzywami.  Wyszło lekko i pysznie :)) Składniki: 600g mięsa mielonego (u mnie zmielona w domu łopatka) 1 woreczek ugotowanego brązowego ryżu (100g) 1 jajko 1 cebula 2 marchewki kawałek pora 2 łodygi selera naciowego 2 łyżki mąki sól pieprz liść laurowy ziele angielskie majeranek koperek śmietana 18% olej Wykonanie:  Cebulę  kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju(...)jajko. Solimy, pieprzymy, dodajemy majeranek i wyrabiamy dokładnie, aż do połączenia się składników. Zwilżonymi dłońmi formujemy nie duże pulpety. Do garnka z lekko osoloną wodą wkładamy starte na oczkach marchewki, pokrojony drobno por i seler naciowy oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy ok 15 minut, po czym wkładamy na gotujący się wywar pulpety. Całość gotujemy ok 25-30 minut

Walijskie Pichcenie