prostą sałatkę z kapusty pekińskiej. Idealne pasuje do drugiego dania. Składniki: 1 średnia kapusta pekińska 1 pomidor 1 mała cebula 1/2 papryki czerwonej 2-3 ogórki konserwowe 1 średnia marchewka sos sałatkowy koperkowo- ziołowy 2 łyżki majonezu Kapustę pekińską pokroić. Pomidor, cebulę, paprykę czerwoną i ogórki pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Warzywa wymieszać
Ewusiowe Smakismaczna i delikatna w smaku. Możemy przyrządzić ją na różne uroczystości rodzinne lub święta Wielkanocne. Składniki: 1 litr chudego rosołu 300 gram szynki 4 jajka ugotowane na twardo 2 marchewki z rosołu 1 puszka kukurydzy złocistej z groszkiem Bonduelle Pół pęczka natki pietruszki 10 łyżeczek żelatyny Skworcu Sposób przygotowania: Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, odstawiamy na kilka minut(...)żeby napęczniałą. Rosół zagotowujemy, zdejmujemy z ognia. Dodajemy napęczniałą żelatynę, odstawiamy do ostudzenia. Obrane jajka kroimy na połowę, układamy na dnie formy sylikonowej do pieczenia babki. Szynkę i ugotowane marchewki kroimy w kostkę, kukurydzę z groszkiem odcedzamy z zalewy, natkę pietruszki drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, układamy w formie na jajkach, zalewamy tężejącym rosołem . Wstawiamy do lodówki
Bajeczna Kuchniajest zawsze na każde święta te małe i te większe. Podawana z octem i pysznym domowym chlebkiem. SKŁADNIKI: 2 nogi wieprzowe 2 golonki połówka selera połówka por 2 marchewki 2 pietruszki lubczyk cebula cała opalona (taka jaką dajemy do rosołu) czosnek 6 ząbków ziele angielskie liść laurowy pieprz ziarnisty pieprz ziołowy (sól, magi, vegeta, pieprz czarny) Dodatkowo : żelatyna(...)odrzucam ale jeśli ktoś lubi to spokojnie można dodać. Szykuję specjalne foremki na galaretę, jeśli takowych nie mamy mogą to być literatki, filiżanki. Na spód dodaję kilka zieren kukurydzy, marchewkę z wywaru pokrojoną w talarki, zieloną pietruszkę. Na to wykładamy mięsko (dobrze jest do pokrojonego mięska wcisnąć jeszcze z 3 ząbki czosnku i wymieszać). Zalewamy wywarem i odstawiamy do ostygnięcia
Moje Słodkie Piekiełkozebrać szumówką pianę dodać liście laurowe, ziele angielskie, obraną włoszczyznę i gotować na mniejszym ogniu do miękkości mięsa pod koniec gotowania do smaku dodać kucharka, pieprz mielony wyjąć mięso, marchew i wystudzić, odlać 1 litr gorącego rosołu, ropuścić w nim żelatynę mieszając mięso obrać z kości, pokroić drobno, marchew pokroić w kosteczkę, wsypać do miski, dodać posiekaną natkę pietruszki, pokrojone
W Mojej Kuchni Lubiębardzo apetyczne ! :D Do przygotowania takich kurczaczków potrzebujemy farsz o żółtej barwie, taki Wasz najbardziej ulubiony ;) U mnie był to farsz z grillowanym kurczakiem, Będziemy potrzebować kawałek marchewki albo papryki na dzióbek, pieprz czarny na oczy no i odrobinę cierpliwości i fantazji na wycinanie jajek. Jajko należy przeciąć na pół, wyjąć żółtko i ponacinać tak aby powstały ząbki(...)farszu należy ulepić kuleczkę i położyć ją w miejscu żółtka. Żeby nasze kurczaki nie były takie łyse (jak te moje), można zrobić grzebyk z marchewki lub czapeczkę z ugotowanego białka. Dobra rada: farsz musi być gęsty i zwarty, żeby dobrze się lepił, a nasze kurczaki trzymały fason na wielkanocnym śniadaniu, a nie pływały gdzieś po stole ;) Życzę smacznego
Czerwona Porzeczkacurry 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1 szklanka zielonej soczewicy 2 szklanki wody do ugotowania soczewicy 3-4 marchewki pokrojone w talarki 1 por przekrojony w poprzek i później w talarki 1 cebula pokrojona w kostkę 1/2 cukini pokrojonej w plasterki następnie na ćwiartki 1 papryczka chilli drobno posiekana(...)dodajemy 2 łyżki sosu sojowego i chwilę podsmażamy mieszając by sos sojowy dokładnie wymieszał się z mięsem. Gotowe mięso przekładamy do miski. Na tej samej patelni roztapiamy masło, wrzucamy marchewkę, chwilę smażymy żeby się zrumieniła ok 2-3 minuty, dodajemy cebulę, pora i chwilę smażymy. Dodajemy cukinię i pieczarki pokrojone w plastry całość smażymy do momentu jak pieczarki robić się
Piekielna Kuchnia Patiksiążce "Gotuj sprytnie jak Jamie", troszkę go zmodyfikowałam i jest! wspaniały smak, pyszna konsystencja i szybkie przygotowanie. Paella z warzywami, indykiem i chorizo 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 marchewka 15 g posiekanej natki (osobno listki i łodyżki) 70 g chorizo, pokrojonej w plasterki udo z indyka, bez skóry i kości, pokrojone w kostkę oliwa 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki(...)wywaru warzywnego 100 g mrożonego groszku cytryna Czosnek obieramy i kroimy w plasterki, cebule i marchew obieramy i grubo kroimy. Na patelnie wlewamy oliwę, dodajemy czosnek, cebule, marchewkę, łodyżki natki, kiełbaskę i mięso indyka a także paprykę w proszku. Smażymy całość ok 5 min. Mieszamy regularnie. Dorzucamy paprykę i smażymy kolejne 5 minut. Wlewamy przecier, wsypujemy ryż, mieszamy dokładnie
Dzieje kuchennej Wiewiórypełne cennych składników, to jednocześnie jest niezwykle smaczne i łatwe w przygotowaniu. składniki dla czterech osób 600 g fileta z łososia ( bez skóry) 2 niewielkie cebule 2 marchewki 8-10 średnich ziemniaków 3 łyżki masła 3 łyżki oliwy sól, pieprz koperek sposób przygotowania Filet z łososia kroimy na kawałki, oprószamy je pieprzem, delikatnie solimy, a następnie(...)kroimy w dość grube talarki. Cebulę kroimy w cząstki, marchew obieramy i kroimy w zapałki. Żaroodporne naczynie smarujemy łyżką masła, układamy na jego dnie połowę marchewki i cebuli, następnie kładziemy pokrojone ziemniaki, a na wierzch rozkładamy resztę marchwi z cebulą. Teraz warzywa skrapiamy oliwą, solimy i pieprzymy. Łososia wyjmujemy z lodówki
Miód i pieprztowarzystwie pieczonych warzyw świetnie się prezentuje i doskonale smakuje. Do tego koniecznie sos chrzanowy . składniki: 5-6 białych surowych kiełbasek 6-7 średnich siemniaków 2 cebule 3-4 średnie marchewki tymianek zioła włoskie olej do skropienia Wszystkie warzywa obrać. Ziemniaki pokroić w grubsze frytki, marchewkę pokroić w grubsze plasterki a cebulę w ćwiartki. Pokrojone warzywa pzełozyć do naczynia. Skropić olejem
Monia miesza i gotujewyszło obłędnie. I na pewno ten dodatek będzie u mnie do niejednego obiadu podawany. Składniki 1/2 szklanki zielonej soczewicy 1 szklanka wody do ugotowania soczewicy 150g boczku wędzonego 2 marchewki pokrojone w talarki 1/2 pora przekrojonego w poprzek i pokrojonego w talarki 1 cebula pokrojona w kostkę 1/2 duzej papryczki chilli drobno posiekanej 1-2 ząbki czosnku 100 ml wina(...)wrzeć trzymamy 2-3 min i zdejmujemy z ognia, przelewamy na sicie zimną woda i odstawiamy. Na patelni roztapiamy masło wrzucamy nasz boczek, chwilę smażymy żeby się zrumienił dodajemy marchewkę smażymy 2-3 minuty, dodajemy cebulę, pora i smażymy do momentu aż cebula nam się zeszkli. Dodajemy papryczkę chilli i czosnek, smaży całość jeszcze chwilę i dolewamy wino, smażymy dalej
Piekielna Kuchnia Patitakie galaretki, pełne mięsa (drobiowego) i warzyw. W czasie Świąt Wielkanocnych takie galaretki pięknie zdobią stół, a można do nich dodać ulubione dodatki. Ja osobiście najbardziej lubię z jajkiem, marchewką, groszkiem, kukurydzą i obowiązkowo natką pietruszki. Składniki: 1 podwójna pierś kurczaka, 3 jajka, 3/4 puszki kukurydzy, 3/4 puszki groszku, włoszczyzna, 1 pęczek natki pietruszki, 2 liście laurowe(...)obieramy. Żelatynę w listkach moczymy ok. 6 minut w zimnej wodzie. Wyciskamy i rozpuszczamy w 500 ml gorącego rosołu.. W miseczkach lub foremkach układamy ćwiartki jajek. Pokrojoną marchewkę (tą z rosołu), kukurydzę, pokrojoną pierś kurczaka, posiekaną natkę pietruszki i groszek. Zostawiamy ok. 2 cm od góry wolnego miejsca. Zalewamy gorącym bulionem i odstawiamy do ostudzenia. Gdy ostygną wkładamy
Aga w kuchniulubionych zup mojego męża, moja zresztą też ;-) . Przepis na mój żurek jest trochę inny niż tradycyjne żurki ponieważ nie odcedzam bulionu i zostawiam wszystkie warzywa. Bardzo lubię smak marchewki, selera czy pietruszki w zupie. Jeżeli ktoś tego nie lubi to przed dodaniem podsmażonej kiełbasy należy go odcedzić. Co do zakwasu to ja zawsze używam kupnego ;-( Robiłam raz swojski zakwas(...)Zakwasy na żurek mają również różną intensywność smaku więc polecam wlać najpierw część zakwasu, spróbować i ewentualnie dolać więcej. Zapraszam!!! Składniki: Na bulion: 5 marchewek, 1 korzeń pietruszki, kawałek selera, 5 ząbków czosnku, 1 łyżeczka ziela angielskiego, kilka liści laurowych, sól, pieprz, vegeta ( jeżeli ktoś używa), 3-4 litry wody Na żurek: 6-7 szt. białej kiełbasy
Passion of Cookingdziś wiadomo że te proste….bywają najlepsze, spróbujcie! Składniki: 1 mała kostka ze schabu ¾ szklanki kaszy jaglanej 1 świeży brokuł 2-3 różyczki kalafiora 3 ziemniaki 2 -3 marchewki 1 duża pietruszka 1 por 1 cebulka dymka ze szczypiorem Pęczek natki pietruszki 3 łyżki oleju kokosowego 1 łyżeczka masła Około 3 litry wody Kilka ziaren ziela angielskiego 2-3 liście(...)czynność zapobiegnie pozbyciu się charakterystycznej dla niej goryczki. Na dużej patelni rozgrzewamy olej kokosowy z łyżeczką masła, wrzucamy pokrojonego w krążki pora, cebulę , startą na tarce obraną i umytą marchewkę , pietruszkę, pokrojone w kostkę ziemniaki, różyczki kalafiora oraz uprażoną kaszę jaglaną i dusimy aż warzywa się zeszklą, wtedy dodajemy wszystko do garnka z kostką schabową i gotujemy około 20 minut
Wanilia i Kardamonsię w ustach. Składniki: 0,5 kg mięsa z udźca indyka 1 biała cebula 3 dojrzałe pomidory ( można zastąpić z puszki) 2 średniej wielkości marchewki ok. 1 szklanki wody 1 łyżka amarantusa ( opcjonalnie) 3 liście laurowe i 3 ziarenka ziela angielskiego 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka czerwonej papryki ostrej(...)kostkę. Obsmażyć na suchej patelni ok. 3-4 minut. Przełożyć do głębokiego rondelka.Dodać łyżeczkę cynamonu. Dokładnie wymieszać. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju. Dodać do mięsa. Marchewkę pokroić w cieniutkie talarki również dodać do mięsa. Całość dusić pod przykryciem ok. 30 minut podlewając wodą. Po tym czasie dołożyć sparzone, obrane ze skóry i pokrojone drobno pomidory. Doprawić
pieprzny smaczeknastępny, za oknem ciemno, zimno a mi wy myślach kiełkował pomysł zupy i tak powstała ona. Pyszna, pachnąca, gęsta zupa. Zupa fasolowa 2 cebule 2 marchewki 1 pietruszka 1 łyżka masła 4 łyżki oleju 4 ząbki czosnku 25 dkg fasoli czerwonej ( dzień wcześniej wieczorem zalanej wodą + 5 cm niż poziom fasoli(...)litr wody pieprz Wieczorem zalałam fasolę wodą ( ja gotowała zupę rano przed pracą :)), a rano wstawiłam ją do szybkowaru i zagotowałam. Czosnek, cebulę, marchewkę i pietruszkę obrałam i drobno pokroiłam. Do garnka wlałam olej, dodałam masło i jak całość się połączyła podsmażyłam na tej mieszance warzywa wraz z chili i kuminem. Po chwili dolałam wodę
Kuchnia na wzgórzu