Połączenie uwielbianego przez wielu kurczaka z duszonymi warzywami sprawdza się. Polecamy. Składniki 4 udka kurczaka 3 marchewki kalarepa 250 g zielonej fasolki szparagowej ( może być mrożona ) 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 3 cebule 3 łyżki oliwy sól pieprz 100 ml wytrawnego białego wina puszka pomidorów (400 g) 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka estragonu 1 świeży(...)czerwony strąk chili Przygotowanie Udka kurczaka umyłem, osuszyłem, natarłem sola i pieprzem. Marchewki i kalarepę obrałem, pokroiłem w słupki. Strąki fasolki po umyciu i oczyszczeniu przełamałem na pół. Paprykę umyłem, przekroiłem wzdłuż, usunąłem nasiona, pokroiłem w mała kostkę. Cebule również pokroiłem w kostkę. Udka obsmażyłem na oliwie. Dodałem warzywa, wlałem wino. Dusiłem pod przykryciem na małym ogniu
R'n'G Kitchenprzygotowania. Kurczak idealnie komponuje się z ryżem i mozzarellą :) To smaki do których chętnie się wraca- Zapraszam! Zapiekanka z kurczaka i ryżu Składniki: podwójna pierś z kurczaka 4 średnie marchewki 1,5 woreczka ryżu 1 opakowanie mozzarelli natka pietruszki gałka muszkatołowa słodka papryka majeranek (kilka plasterków) masło oliwa sól, pieprz Przygotowanie: Ryż ugotować na sypko. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Fileta(...)gałką muszkatołową, papryką, majerankiem,solą i pieprzem. Podsmażyć na oliwie na rumiano. Ułożyć na ryżu. Całość posypać natką pietruszki a następnie poukładać pokrojoną w plastry mozzarellę oraz plasterki marchewki. Na samą górę wykładamy kilka plasterków masła. Zapiekać 40 minut w 180'C. Smacznego
Tagebuch po polskuDzisiejsza pomidorowa jest wyrazista w smaku, ostra i niezwykle sycąca. A co najważniejsze - przepyszna. Składniki: 250g wieprzowych żeberek 3l wody 1 cebula 1 ząbek czosnku por (zielona część) 3 marchewki 160g koncentratu pomidorowego Łowicz 400g ciecierzycy z puszki 2 papryki szpiczasta 2 łyżki świeżej kolendry 1 łyżka masła 1 łyżeczka pasty/koncentratu chili ser pecorino peperoncino (owczy ser z chili(...)wlewamy 3l zimnej wody. Mięso dokładnie myjemy (samą wodą) i wkładamy do garnka. Gdy woda będzie wrzeć usuwamy „szumowiny”, wstawiamy garnek na najmniejszy palnik i włączamy najmniejszy możliwy ogień. Marchewkę obieramy i kroimy w kostkę, por myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę i czosnek opalamy nad palnikiem. Warzywa, łyżeczkę soli oraz masło dodajemy do gotującego się mięsa. Przykrywamy. Cieciorkę odsączamy
Gotowanie i blogowanieSkładniki: pomarańcze 1,5 kg, marchew 4 sztuki/średnie, kardamon mielony 1 łyżeczka, cukier 2 szklanki, woda 1 szklanka, sok z cytryny 2 łyżki, żelfix 1 opakowanie/3:1 pomarańcze mocno dojrzałe obrać ze skóry, usunąć też białą skórkę, pokrojone na kawałki wsypać do garnka, dodać kardamon, cukier, wlać wodę i zagotować obraną marchew rozdrobnić w rozdrabniaczu dokładnie, wsypać do pomarańczy
W Mojej Kuchni LubięSmaczna propozycja na podanie ryby, nie tylko w piątek. Wspaniałym dodatkiem do ryby jest pieprz cytrynowy od Rafex Składniki 100 g ryżu 2 duże marchewki 600 ml bulionu warzywnego 600 g filetów rybnych (u nas czarniak) pieprz cytrynowy Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchewki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mieszamy z suchym ryżem
R'n'G Kitchenheight: 1em;" /> Składniki na duży kociołek 7 litrów : 1,5 kg łopatki wieprzowej 7 średnich ziemniaków 1 szklanka białej fasoli – wcześniej ugotowanej 4-5 dużych cebul 2 marchewki kawałek wędzonej słoniny ( nie za duży taki , żeby go wytopić ) Przyprawy : 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka cząbru – suszonego 1 łyżeczka mielonej gorczycy czarnej 3 ząbki(...)mięsko się zrumieni , podlewamy je wodą , tak żeby było zanurzone do połowy . Zakrywamy pokrywą i dusimy , co jakiś czas mieszając około 60 minut . Po tym czasie , wrzucamy ziemniaki , marchewkę i dusimy jeszcze około 20 minut ( pod przykryciem ) . Na końcu dorzucamy fasolę , jeśli trzeba , można dosolić lub podlać wodą i dusimy ostatnie 10 minut . Trzeba pamiętać , żeby ogień nie był zbyt
Ogrodnik w podróżydzięki dodatkowi ostrej papryczki na pewno delikatnie podkręci nasz metabolizm i przyspieszy spalanie tłuszczów. Orientalna surówka z młodych warzyw średnia/duża kapusta pekińska (można użyć lodowej) 2 duże marchewki duża garść szpinaku pęczek szczypiorku (najlepiej drobnego) pół świeżej papryczki chilli (opcjonalnie) łyżka nasion sezamu dressing 6 łyżek oleju (np. ryżowy; NIE oliwa z oliwek ) 2-3 łyżki octu ryżowego(...)ewentualnie octu winnego) 1,5-2 łyżki syropu z agawy 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego 2 szczypty świeżo mielonego pieprzu czarnego/zielonego Kapustę drobno siekamy, marchewkę kroimy w słupki. Szpinak szypułkujemy. Szczypiorek kroimy w 2 cm kawałki. Papryczkę chili drobniutko siekamy. Wszystkie warzywa mieszamy. Składniki dressingu wrzucamy do słoiczka i energicznie mieszamy. Ziarna sezamu chwilę prażymy na patelni
sierotka maRysia w kuchnisię sucha). My wolimy steki zawsze bardziej wysmażone. Makaron: 150-200 g makaronu żytniego (lub innego ulubionego, u mnie gniazda) 70g serka śmietankowego (u mnie Łaciaty) ½ cukinii 1-2 marchewki 1 mała czerwona cebula Cząber lub oregano Kilka łyżek wody 1 łyżka oleju rzepakowego Sól Pieprz Opcjonalnie starty parmezan Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Cebulę(...)pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Marchewkę pokroić w słupki lub na cienkie plasterki. Podsmażyć, a następnie podlać odrobiną wody i dusić do miękkości kilka minut. Po odparowaniu wody, dodać pokrojoną w kostkę cukinię. Podsmażyć do miękkości. Dodać serek śmietankowy, wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cząbrem. Gdy sos będzie za gęsty dodać kilka łyżek wody
Fabryka pomysłówdodać niedużą pierś z kurczaka. Składniki na bulion warzywny: łyżeczka oleju rzepakowego 1 średnia cebula 1,2 litra wody 1 pietruszka 1 średni seler lub pół dużego 4 marchewki 1 por (biała część) 1 gałązka lubczyku 4-5 gałązek selera z nacią (lub 2-3 gałązki selera naciowego) 5 ziaren ziela angielskiego 2 listki laurowe kilka ziaren pieprzu sól(...)obieramy, przecinamy na pół i kładziemy przecięciem na rozgrzany tłuszcz. Garnek przykrywamy pokrywką i czekamy aż cebula będzie już ciemnobrązowa (niemal czarna), a następnie ostrożnie wlewamy wodę, dodajemy obrane marchewki, pietruszkę i seler. Por, lubczyk i nać selera związujemy bawełnianą nicią i wrzucamy do wywaru. Dodajemy jeszcze ziele angielskie, listki laurowe, pieprz i płaską łyżeczkę soli. Tak przygotowaną zupę zagotowujemy
Rozpustne gotowanieWasze przepisy z karkówką. Jak zwykle przepisy lub linki możecie dodawać w komentarzu do tego wpisu. Karkówka na obiad Składniki: 6-8 porcji 1,3 karkówki bez kości 3 marchewki, średniej wielkości 3 pasternaki lub pietruszki, u mnie małe pasternaki 3 nacie selera 3 duże cebule 1 czosnek solo 200 g pieczarek 1 łyżeczka majeranku 1 ½ łyżki przyprawy do grilla(...)podziel je na kotlety o grubości 2 cm. Posyp mięso przyprawą do grilla, solą i pieprzem. odstaw na pół godziny, nie do lodówki. W między czasie przygotuj warzywa. Obierz marchewkę i pietruszkę i pokrój w grube talarki. Obierz czosnek i pokrój w kostkę. Obraną cebulę pokrój w cienkie talarki, jeśli duże przekrój najpierw na pół. Tak samo pokrój seler naciowy
codojedzeniakaszy, tym razem podałam go z kaszą owsianą. Jest bardzo smaczny, warzywa nadają mu delikatnego smaku. Składniki: 1 kilogram mięsa z szynki 250 gram pieczarek 1 papryka 1 marchewka 1 cebula przyprawa do gulaszu sól, pieprz 3 ziela angielskie 2 listki laurowe 5 ziaren pieprzu 2-3 łyżki mąki pszennej olej do smażenia kasza owsiana Cenos Sposób przygotowania: Mięso(...)garnka, dodajemy ziarna ziela angielskiego i pieprzu oraz listki laurowe, wlewamy wodę w takiej ilości żeby przykryła mięso. Gotujemy do miękkości mięsa. Paprykę kroimy w paski, pieczarki i marchewkę kroimy w plasterki, dodajemy do sosu, gotujemy do miękkości. Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką paprykę, zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody. Kaszę owsianą gotujemy w osolonej wodzie
Bajeczna Kuchniapewnością je powtórzę. W wersji hardkorowo dietetycznej pomijamy ser. ;-) 200g brązowego ryżu 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina 1 cebula 2 filety z kurczaka 50g długodojrzewającego sera 2 marchewki 1 pietruszka 1 cukinia pęczek natki pietruszki odrobina oleju sól, pieprz, papryka słodka, czubryca zielona 1. Filety gotujemy i za pomocą dwóch widelców "rwiemy" na drobne kawałki. 2. Cebulę drobno(...)surowym ryżem na rozgrzanym oleju. Wlewamy wino, dusimy do jego odparowania. 3. Marchew i pietruszkę i ser ścieramy na drobnych oczkach tarki. Natkę siekamy. 4. Do garnka dodajemy marchewkę, pietruszkę, cukinie i kurczaka. Podlewamy szklanką wody, czekamy aż ryż ją wchłonie, po czym wlewamy kolejną i tak do miękkości ryżu. Wyłączamy ogień, doprawiamy do smaku solą i przyprawami. Dodajemy
Szefowa kuchnimięsnymi klopsikami. To doskonała propozycja na obiad jednodaniowy. Każdemu będzie smakować. SKŁADNIKI: 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego, 1 jajko, 2 łyżki bułki tartej, 1 słoik kapusty kwaszonej z marchewką DAGOMA , 1 cebula, 200g cienkiej kiełbasy, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka kminku, 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 1 łyżka mąki, 1 łyżka(...)zasmażkę. Dodaję do kapusty. Na końcu dodaję koncentrat pomidorowy. Gotuję jeszcze przez 10 minut. Bigos doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Do przygotowania bigosu użyłam kapusty kwaszonej z marchewką , którą otrzymałam do testowania od firmy DAGOMA . Kapusta kwaszona DAGOMA to składnik niezbędny do przygotowania bigosów, zapiekanek, surówek, farszów i potraw mięsnych. Produkt warto zakupić i wykorzystać do przygotowania pysznych
Tradycyjna kuchnia Kasinaprawdę zauważyłam, że po szklance soku normalnie energia mnie rozpiera i już od dłuższego czasu nie wyobrażam sobie dnia bez soku. Ale zrobisz jak zechcesz ;) Składniki: 2 jabłka 3 marchewki 1/2 cytryny 1 burak Wykonanie: To tak, warzywa i owoce myję. Marchewki i buraka cienko obieram ze skórki, z jabłek wydrążam gniazda nasienne i ogonki, o tym dlaczego
Blondynka Gotujeolejem a teraz z dodatkiem śmietany. Surówka jest bardzo pyszna i najbardziej pasuje do rybki. Najlepiej smakuje jak jest lekko schłodzona. składniki: 400 g kiszonej kapusty 3 jabłka 3 marchewki śmietana 18% lub 12% świeżo zmielony czarny pieprz Kapustę kiszoną przepłukać we wodzie, jeśli jest bardzo kwaśna to dwa albo nawet trzy razy. Następnie pokroić i przełożyć do miski. Obrać(...)jabłka i marchewkę. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach i przełożyć do kapusty. Wszystkie składniki wymieszać. Następnie dodać śmietanę oraz świeżo zmielony czarny pieprz do smaku. Śmietany nie dajemy dużo tylko aby połączyła składniki. Dokladnie wymieszać i odstawić surówkę do lodówki na ok 30 minut
Monia miesza i gotuje