Czas gotowania 1 hr 15 min Czas całkowity 1 hr 30 min Składniki 1 kg bakłażana 300 g zielonej papryki 300 g pomidorów 120 g cebuli 100 g marchewki 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju 30 g słodkiej papryki 30 g octu 9% pieprz czarny sól Instrukcje Bakłażany myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i owijamy folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego(...)pieczemy przez godzinę. Po tym czasie bakłażany powinny być miękkie, skórka ciemnobrązowa, a po naciśnięciu palcem łatwo się deformować. Marchewkę i cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy również w niewielką kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojone warzywa i podsmażamy około 2 minut na średnim ogniu. Z upieczonego bakłażana usuwamy komory nasienne. Resztę
Wędrówki po kuchnizimą. Wówczas wykorzystujemy mrożonki. Zupa z tego przepisu wychodzi naprawdę znakomita: aromatyczna, sycąca, po prostu pyszna. Polecam. Składniki: • mała porcja rosołowa • 8 większych ziemniaków • 1 średni kalafior • 2 młode marchewki • kawałek selera • 1 pietruszka • 1/2 pora • 1 łyżka masła • 2 łyżki mąki krupczatki • 1 pełna łyżka przyprawy uniwersalnej • 1 łyżka posiekanego koperku • listek laurowy • 4 łyżki śmietany(...)zetrzeć na dużych oczkach tarki, pora pokroić w talarki i wrzucić wszystko do wywaru mięsnego. 3. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w większą kostkę, wrzucić do garnka. 4. Marchewkę i pietruszkę oczyścić, zetrzeć na tarce jarzynowej na dużych oczkach. 5. Do zupy dodać umytego i podzielonego na różyczki kalafiora, gotować do miękkości. Włożyć masło, przyprawę , listek. 6. Śmietanę rozmieszać
W mojej kuchnizaczyna się w mojej kuchni okres przedświąteczny. No i zbliżają się kolejne urodziny bloga, a wraz z nimi konkurs. Zapraszam. Składniki: • 2 udka kurczaka • 15 dag chudego boczku • 2 marchewki • 1 pietruszka • kawałek pora i selera • kilka ziemniaków (5-6) • 1 średnia cebula • 1 ząbek czosnku • 1 listek laurowy • 1 ziele angielskie • 10 dag zacierki makaronowej (można zastąpić domową zacierką(...)sól, pieprz • 2 łyżki mąki krupczatki Sposób przygotowania: 1. Z udek kurczaka, pora, selera i przypraw ugotować wywar. 2. Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na dużych oczkach tarki. Dodać do wywaru. Gotować 15 minut. Dodać listek i ziele. 3. Miękkie udka wyjąć z wywaru, oddzielić mięso od kości. Mięso podzielone na małe kawałki z powrotem włożyć do wywaru. 4. Boczek pokroić
W mojej kuchniwięc do dzieła. Składniki: Zakwas: • 1 kg buraków • 1 sucha kromka chleba żytniego (można zastąpić skórkami chlebowymi żytnimi) • 1 główka czosnku • woda przegotowana • sól Barszcz: • 1 kg buraków • 1 marchewka • 1 pietruszka • 1 cebula • 1 łyżka masła roślinnego (można zastąpić olejem) • ½ litra wywaru z suszonych grzybów • 1 główka czosnku • majeranek, sól, pieprz, maggi, cukier • 2-3 listki laurowe(...)czystego słoika lub szklanej butelki i wstawić do lodówki. Można przechowywać przez 2-3 dni. Przygotować barszcz: 1. Do garnka wlać 2 litry wody. Włożyć obrane i umyte warzywa: marchewkę, pietruszkę i cebulę. Dodać listki i ziela angielskie, masło roślinne (lub olej) oraz wywar grzybowy*. Gotować ok. 1 godziny do miękkości warzyw. Doprawić solą i maggi (zamiast maggi można użyć
W mojej kuchniskładników, oprószenie solą i pieprzem, skropienie oliwą to zaledwie kwadrans. A potem możemy delektować się pysznym dodatkiem do obiadu. Polecam. Składniki: • mała kapusta pekińska • 1 średnia cebula • 1 większa marchewka • 1 puszka kukurydzy • 1 większa papryka • sól, pieprz, oliwa (może być extra vergin) • natka pietruszki (opcjonalnie) Sposób przygotowania: 1. Kapustę umyć, przekroić na pół, poszatkować. 2. Przełożyć do miski(...)Cebulę pokroić w kostkę. 4. Marchewkę obrać, zetrzeć na małych oczkach tarki. 5. Paprykę oczyścić, pokroić w małe paseczki/ 6. Kukurydzę odsączyć. Dodać do pozostałych składników. 7. Wszystkie składniki przełożyć do miski, wymieszać. Można, dla koloru i smaku, dodać natkę pietruszki. 8. Doprawić solą i pieprzem, dodać oliwę. 9. Podawać do obiadu. Smacznego
W mojej kuchnibardzo je polubiliśmy. Mięso do obiadu przygotowane w taki sposób jest delikatne i soczyste. To świetna odmiana dla tradycyjnego kotleta. Polecam. Składniki: • plastry schabu bez kości (dowolna ilość), • 2 marchewki • 1 pietruszka • 1 cebula • natka pietruszki • 1 łyżka oleju • sól, pieprz, ewentualnie ulubione przyprawy • ziele angielskie, liść laurowy • krupczatka Sposób przygotowania: 1. W garnku rozgrzać oliwę, włożyć plastry schabu(...)lekko podsmażyć z obu stron. Odstawić z ognia. 2. Marchewkę i korzeń pietruszki zetrzeć na tarce, dodać do mięsa. 3. Do garnka dodać także cebulę pokrojoną w kostkę. 4. Wszystko zalać niewielką ilością wody. Powinno jej być tyle, aby lekko przykryła składniki. Zagotować. 5. Dodać ziele i listek oraz przyprawy, a później natkę pietruszki. Gotować na małym ogniu do miękkości
W mojej kuchnikrupniku. No więc ugotowałam krupnik. Z grzybami. Wyszedł wspaniały, a Dario zjadł nieprzyzwoitą ilość tej pysznej zupy. Spróbujcie. Jeszcze zdążycie. Naprawdę polecam. Składniki: • 1 udko kurczaka • 1 pietruszka • 1 marchewka • kawałek pora • listek laurowy, ziele angielskie • 40 dag podgrzybków • 4 ziemniaki • ¾ szklanki kaszy jęczmiennej • sól, pieprz świeżo mielony • 1 mała cebulka • natka pietruszki Sposób przygotowania: 1. Udko i kawałek pora(...)Zagotować. 2. Kaszę wsypać do szklanki, wypłukać, dodać do gotującego się wywaru. 3. Grzyby oczyścić, wypłukać, pokroić na kawałki i dodać do wywaru. 4. Doprawić solą i pieprzem. 5. Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na dużych oczkach tarki. Dodać do zupy. 6. Dodać ziele angielskie i liść laurowy. 7. Wyjąć ugotowane udko, oddzielić mięso i włożyć je do zupy pokrojone
W mojej kuchniostatniej łyżki. Dooobra – stwierdzili. Od czasu do czasu możesz ją gotować, mamo – powiedział Młody. To znaczy, że smakowała. A skoro tak, to polecam. Składniki: • porcja drobiowa na zupę • 2 marchewki • 1 pietruszka • natka pietruszki • kawałek pora • 5-6 ziemniaków • kilka łyżek grysiku (kasza manna) • sól, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy Sposób przygotowania: 1. Z porcji drobiowej na zupę, kawałka(...)pora i natki pietruszki ugotować wywar. 2. Marchewkę i korzeń pietruszki zetrzeć na większych oczkach tarki. Dodać do wywaru. Gotować około 15 minut. Doprawić solą. Dodać ziele i listek. 3. Ziemniaki pokroić w paseczki (jak cieniutkie frytki). Dodać do zupy. Gotować do miękkości. 4. Do zupy dodać kilka łyżek grysiku. Jego ilość zależy od tego, jaką gęstość zupy chcemy uzyskać
W mojej kuchnikilkanaście minut i zostaną nakarmieni. Grzybowa zniknęła z talerzy błyskawicznie. Ponieważ ugotowałam dużą jej porcję, dla wszystkich wystarczyło na dokładkę. Była pyszna. Polecam. Składniki: • 75 dag mrożonych borowików • 2 marchewki • 1 pietruszka • 1 cebula • kawałek selera • kawałek pora (biała część) • 5-6 ziemniaków • 3 łyżki kwaśnej śmietany 12 % • udko kurczaka • Sól, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie Sposób przygotowania: 1. Kawałek(...)pora, udko kurczaka włożyć do garnka i ugotować wywar. 2. Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na dużych oczkach tarki, cebulę pokroić w kosteczkę. 3. Ziemniaki pokroić w drobniutką kosteczkę. 4. Grzyby pokroić w paseczki. 5. Do wywaru dodać warzywa (bez ziemniaków) i grzyby oraz listek i zielę. Doprawić. Gotować około 30 minut. 6. Po tym czasie dodać ziemniaki. Gotować
W mojej kuchniTo mój prototyp jedynej w swoim rodzaju, ekologicznej, biodegradalnej torby na zakupy. Torba zaprojektowana i ręcznie wykonana przeze mnie, w Kalifornii Zajrzyjcie na moją stronę w
Jem więc JestemBardzo lekkie danie, w sam raz na wiosenną pogodę. Składniki 300 g makaronu maccheroni 3 marchewki kalarepa 250 g zielonej fasolki szparagowej ( może być mrożona ) 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 3 cebule 3 łyżki oliwy 100 ml wytrawnego białego wina puszka pomidorów (400 g) 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka estragonu 1 świeży czerwony strąk chili(...)sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Odsączamy. Marchewki i kalarepę obieramy, kroimy w słupki. Strąki fasolki po umyciu i oczyszczeniu kroimy na pół. Papryki myjemy, kroimy wzdłuż, usuwamy nasiona i kroimy w mała kostkę. Cebule kroimy w kostkę. Warzywa obsmażamy na oliwie, zalewamy winem i dusimy pod przykryciem
R'n'G Kitchendzisiejszy obiad proponuję smaczną karkówkę pieczoną z warzywami. To doskonała propozycja łatwy i szybki do przygotowania obiad dla całej rodziny. Polecam!!! SKŁADNIKI: 500g karkówki bez kości, 2 marchewki, 1 por, 500g ziemniaków , 2 cebule, 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej, 1/2 łyżki ziół prowansalskich, 100 ml oleju, sól , pieprz , oliwa. PRZYGOTOWANIE: 1. Karkówkę kroję na plastry i lekko rozbijam. Oprószam(...)dwóch stron papryką słodką, solą oraz pieprzem. Na oliwie obsmażam mięso z dwóch stron. 2. Marchewkę, pora, ziemniaki oraz cebulę obieram i kroję na mniejsze kawałki. Olej mieszam z ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Do marynaty wkładam warzywa. Mieszam. 3. Warzywa razem z marynatą przekładam do rękawa do pieczenia. Do środka wkładam podsmażoną karkówkę. Rękaw związuję i układam na blaszce
Tradycyjna kuchnia Kasidaje nam piękniejsze danie. Wyciągam mandolinę lub obieraczkę do warzyw i kroję ogórka na cieniutkie długie paski. Potem w sałatce tworzą śliczne zielone serpentyny. Tak samo możecie postąpić z marchewką i cukinią. Każde warzywo staram się pokroić inaczej, aby w gotowej sałatce dużo się działo. Do sałatki dodaję winegret z czosnkiem i musztardą . Jest pyszny i uniwersalny, sprawdzi się niezależnie(...)ząbek czosnku, 1 łyżeczka musztardy, sól, pieprz, 6 łyżek oliwy Przygotowanie: Pokrój warzywa w przeróżne kształty - plasterki, połówki, ćwiartki, trójkąty (np. ogórka), kostkę. Im więcej kształtów tym lepiej. Ogórka (marchewkę, cukinię i inne długie warzywa) pokrój na długie cienkie paseczki. Ja to zrobiłam mandoliną, ale nada się też obieraczka do warzyw. Umieść wszystkie warzywa w misce i dodaj
Chilli Czosnek i OliwaPodaję propozycję na dość szybką zupkę koperkową. Jest na tyle łatwa, by robić jednocześnie coś innego! Składniki ryż z groszkiem i marchewką SYS koperek PROECO spora garść pestek dyni świeża bazylia oliwa z oliwek sól i pieprz do smaku Ugotuj ryż z groszkiem i marchewką tak jak zaleca SYS na opakowaniu. Dodaj trochę więcej wody, dosmacz solą, pieprzem
Z Kuchni Do Kuchnigorącego rosołu (10-12 chochli) 1 łyżka masła 3-4 łyżki oleju po 1 łyżeczce pieprzu ziołowego, słodkiej papryki mielonej i ziół prowansalskich ewentualnie sól do smaku szklanka mrożonej marchewki z groszkiem 3 łyżki kukurydzy konserwowej Przygotowanie: Cebulę, czosnek i pieczarki obierz. Cebulę i czosnek drobno pokrój w kosteczkę. Pieczarki pokrój w półplasterki. Kiełbasę pokrój w średniej grubości kostkę(...)Biedronki). Owiń ścierką, a potem ręcznikiem, w miarę szczelnie. Odstaw na 20-30 minut. Przed podaniem możesz wstawić na mały gaz, aby lekko podgrzać. Podawaj z ugotowaną marchewką z groszkiem - zanim odlejesz warzywa, wrzuć kukurydzę, żeby się ogrzała, przemieszaj i odlej. Smacznego
Anioszek w kuchni