marchewka - 20163 przepisów (strona:465/1345)

Polskie sajgonki z soczewicą i mięsem mielonym z indyka 201

curry 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1 szklanka zielonej soczewicy 2 szklanki wody do ugotowania soczewicy 3-4 marchewki pokrojone w talarki 1 por przekrojony w poprzek i później w talarki 1 cebula pokrojona w kostkę 1/2 cukini pokrojonej w plasterki następnie na ćwiartki 1 papryczka chilli drobno posiekana(...)dodajemy 2 łyżki sosu sojowego i chwilę podsmażamy mieszając by sos sojowy dokładnie wymieszał się z mięsem. Gotowe mięso przekładamy do miski. Na tej samej patelni roztapiamy masło, wrzucamy marchewkę, chwilę smażymy żeby się zrumieniła ok 2-3 minuty, dodajemy cebulę, pora i chwilę smażymy. Dodajemy cukinię i pieczarki pokrojone w plastry całość smażymy do momentu jak pieczarki robić się

Piekielna Kuchnia Pati
Paella z warzywami, indykiem i chorizo 146

książce "Gotuj sprytnie jak Jamie", troszkę go zmodyfikowałam i jest! wspaniały smak, pyszna konsystencja i szybkie przygotowanie. Paella z warzywami, indykiem i chorizo 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 marchewka 15 g posiekanej natki (osobno listki i łodyżki) 70 g chorizo, pokrojonej w plasterki udo z indyka, bez skóry i kości, pokrojone w kostkę oliwa 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki(...)wywaru warzywnego 100 g mrożonego groszku cytryna Czosnek obieramy i kroimy w plasterki, cebule i marchew obieramy i grubo kroimy. Na patelnie wlewamy oliwę, dodajemy czosnek, cebule, marchewkę, łodyżki natki, kiełbaskę i mięso indyka a także paprykę w proszku. Smażymy całość ok 5 min. Mieszamy regularnie. Dorzucamy paprykę i smażymy kolejne 5 minut. Wlewamy przecier, wsypujemy ryż, mieszamy dokładnie

Dzieje kuchennej Wiewióry
łosoś zapiekany z ziemniakami, marchewką i cebulą 261

pełne  cennych składników, to jednocześnie jest niezwykle smaczne i łatwe w przygotowaniu. składniki  dla czterech osób 600 g fileta z łososia ( bez skóry) 2 niewielkie cebule 2 marchewki 8-10 średnich ziemniaków 3 łyżki masła 3 łyżki oliwy  sól, pieprz koperek  sposób przygotowania Filet z łososia kroimy na kawałki, oprószamy je pieprzem, delikatnie solimy, a następnie(...)kroimy w dość grube talarki. Cebulę kroimy w cząstki, marchew obieramy i kroimy w zapałki.  Żaroodporne naczynie smarujemy  łyżką masła,  układamy na jego dnie połowę marchewki i cebuli,   następnie  kładziemy pokrojone ziemniaki, a na wierzch  rozkładamy  resztę marchwi z cebulą. Teraz warzywa skrapiamy oliwą, solimy i pieprzymy. Łososia wyjmujemy z lodówki

Miód i pieprz
Biała kiełbasa pieczona z warzywami 185

towarzystwie pieczonych warzyw świetnie się prezentuje i doskonale smakuje. Do tego koniecznie sos chrzanowy . składniki: 5-6 białych surowych kiełbasek 6-7 średnich siemniaków 2 cebule 3-4 średnie marchewki tymianek zioła włoskie olej do skropienia Wszystkie warzywa obrać. Ziemniaki pokroić w grubsze frytki, marchewkę pokroić w grubsze plasterki a cebulę w ćwiartki. Pokrojone warzywa pzełozyć do naczynia. Skropić olejem

Monia miesza i gotuje
Zielona soczewica z boczkiem i marchewką 156

wyszło obłędnie. I na pewno ten dodatek będzie u mnie do niejednego obiadu podawany. Składniki 1/2 szklanki zielonej soczewicy 1 szklanka wody do ugotowania soczewicy 150g boczku wędzonego 2 marchewki pokrojone w talarki 1/2 pora przekrojonego w poprzek i pokrojonego w talarki 1 cebula pokrojona w kostkę 1/2 duzej papryczki chilli drobno posiekanej 1-2 ząbki czosnku 100 ml wina(...)wrzeć trzymamy 2-3 min i zdejmujemy z ognia, przelewamy na sicie zimną woda i odstawiamy. Na patelni roztapiamy masło wrzucamy nasz boczek, chwilę smażymy żeby się zrumienił dodajemy marchewkę smażymy 2-3 minuty, dodajemy cebulę, pora i smażymy do momentu aż cebula nam się zeszkli. Dodajemy papryczkę chilli i czosnek, smaży całość jeszcze chwilę i dolewamy wino, smażymy dalej

Piekielna Kuchnia Pati
Drobiowa galaretka 158

takie galaretki, pełne mięsa (drobiowego) i warzyw. W czasie Świąt Wielkanocnych takie galaretki pięknie zdobią stół, a można do nich dodać ulubione dodatki. Ja osobiście najbardziej lubię z jajkiem, marchewką, groszkiem, kukurydzą i obowiązkowo natką pietruszki. Składniki: 1 podwójna pierś kurczaka, 3 jajka, 3/4 puszki kukurydzy, 3/4 puszki groszku, włoszczyzna, 1 pęczek natki pietruszki,  2 liście laurowe(...)obieramy. Żelatynę w listkach moczymy ok. 6 minut w zimnej wodzie. Wyciskamy i rozpuszczamy w 500 ml gorącego rosołu.. W miseczkach lub foremkach układamy ćwiartki jajek. Pokrojoną marchewkę (tą z rosołu), kukurydzę, pokrojoną pierś kurczaka, posiekaną natkę pietruszki i groszek. Zostawiamy ok. 2 cm od góry wolnego miejsca. Zalewamy gorącym bulionem i odstawiamy do ostudzenia. Gdy ostygną wkładamy

Aga w kuchni
Żurek 166

ulubionych zup mojego męża, moja zresztą też ;-) . Przepis na mój żurek jest trochę inny niż tradycyjne żurki ponieważ nie odcedzam bulionu i zostawiam wszystkie warzywa. Bardzo lubię smak marchewki, selera czy pietruszki w zupie. Jeżeli ktoś tego nie lubi to przed dodaniem podsmażonej kiełbasy należy go odcedzić. Co do zakwasu to ja zawsze używam kupnego ;-( Robiłam raz swojski zakwas(...)Zakwasy na żurek mają również różną intensywność smaku więc polecam wlać najpierw część zakwasu, spróbować i ewentualnie dolać więcej. Zapraszam!!!   Składniki: Na bulion: 5 marchewek, 1 korzeń pietruszki, kawałek selera, 5 ząbków czosnku, 1 łyżeczka ziela angielskiego, kilka liści laurowych, sól, pieprz, vegeta ( jeżeli ktoś używa), 3-4 litry wody   Na żurek: 6-7 szt. białej kiełbasy

Passion of Cooking
Wiosenna zupa z warzywami i kaszą jaglaną 172

dziś wiadomo że te proste….bywają najlepsze, spróbujcie! Składniki: 1 mała kostka ze schabu ¾ szklanki kaszy jaglanej 1 świeży brokuł 2-3 różyczki kalafiora 3 ziemniaki 2 -3 marchewki 1 duża pietruszka 1 por 1 cebulka dymka ze szczypiorem Pęczek natki pietruszki 3 łyżki oleju kokosowego 1 łyżeczka masła Około 3 litry wody Kilka ziaren ziela angielskiego 2-3 liście(...)czynność zapobiegnie pozbyciu się charakterystycznej dla niej goryczki. Na dużej patelni rozgrzewamy olej kokosowy z łyżeczką masła, wrzucamy pokrojonego w krążki pora, cebulę , startą na tarce obraną i umytą marchewkę , pietruszkę, pokrojone w kostkę ziemniaki, różyczki kalafiora oraz uprażoną kaszę jaglaną i dusimy aż warzywa się zeszklą, wtedy dodajemy wszystko do garnka z kostką schabową i gotujemy około 20 minut

Wanilia i Kardamon
GULASZ Z CYNAMONEM 126

się w ustach.  Składniki:   0,5 kg mięsa z udźca indyka  1 biała cebula 3 dojrzałe pomidory ( można zastąpić z puszki)  2 średniej wielkości marchewki  ok. 1 szklanki wody  1 łyżka amarantusa ( opcjonalnie) 3 liście laurowe i 3 ziarenka ziela angielskiego   2 łyżki oleju rzepakowego    1 łyżeczka czerwonej papryki ostrej(...)kostkę. Obsmażyć na suchej patelni ok. 3-4 minut. Przełożyć do głębokiego rondelka.Dodać łyżeczkę cynamonu. Dokładnie wymieszać. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju. Dodać do mięsa. Marchewkę pokroić w cieniutkie talarki również dodać do mięsa. Całość dusić pod przykryciem ok. 30 minut podlewając wodą. Po tym czasie dołożyć sparzone, obrane ze skóry i pokrojone drobno pomidory. Doprawić

pieprzny smaczek
Zupa fasolowa 135

następny, za oknem ciemno, zimno a mi wy myślach kiełkował pomysł zupy i tak powstała ona. Pyszna, pachnąca, gęsta zupa.    Zupa fasolowa  2 cebule  2 marchewki 1 pietruszka  1 łyżka masła 4 łyżki oleju  4 ząbki czosnku  25 dkg fasoli czerwonej ( dzień wcześniej wieczorem zalanej wodą + 5 cm niż poziom fasoli(...)litr wody  pieprz    Wieczorem zalałam fasolę wodą ( ja gotowała zupę rano przed pracą :)), a rano wstawiłam ją do szybkowaru i zagotowałam.  Czosnek, cebulę, marchewkę i pietruszkę obrałam i drobno pokroiłam.  Do garnka wlałam olej, dodałam masło i jak całość się połączyła podsmażyłam na tej mieszance warzywa wraz z chili i kuminem. Po chwili dolałam wodę

Kuchnia na wzgórzu
Krupnik z kaszą bulgur i kiełbasą bekonową Hańderek. 135

jeszcze zimo, miska gorącej zupy po dniu spędzonym w szkole lub w pracy w sam raz :) Zapraszam do wypróbowania z kaszą bulgur :) Składniki : 3 pętka kiełbasy bekonowej 2 marchewki kawałek pora kawałek selera pęczek pietruszki  kilka gałązek lubczyku 4 duże ziemniaki 1/2 szklanki kaszy bulgur  domowa vegeta, pieprz do smaku 3 ziarenka ziela angielskiego Wykonanie : Kiełbasę kroimy(...)grubsze plasterki. Marchewkę, seler obieramy i kroimy w kostkę. Pietruszkę i lubczyk myjemy. Świerzy lubczyk można kupić w doniczce w Lidlu. Kiełbasę, marchew, por, natkę pietruszki, kilka ziarenek ziela angielskiego wkładamy do garnka i zalewamy około 2 l wody, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i chwilę gotujemy.Następnie dodajemy obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz vegetę lub sól.Gotujemy

Sama słodycz i szczypta chili
Rosół drobiowo-wołowy 166

czasami dodaję do niego kawałek wołowiny. Rosół podałam w talerzu "Julia Gold" od Porcelany Bogucice. 30 dag wołowiny na rosół np. pręgi 3 duże udka z kurczaka 3-4 marchewki 2 korzenie pietruszki 2 małe cebule kawałek kapusty włoskiej 1/2 korzenia selera 2-3 łodygi selera naciowego kawałek pora 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe po 4 ziarenka ziela angielskiego(...)powierzchni. Wywar gotuję na małym ogniu aby tylko lekko pyrkał przez ok 1,5-2 godzin. Po tym czasie rosół przecedzić. Najlepiej smakuje z domowym makaronem , pokrojoną w kostkę marchewką i natką pietruszki. Rosół można przechować w lodówce ale należy pamiętać aby go wcześniej odcedzić, żeby dłużej zachował świeżość

Smakołyki Asi
Marchewka duszona z brukselką 181

Ciepły dodatek do obiadu :) Składniki marchewka 4 szt brukselka 20-30 dkg masło 2 łyżki papryka słodka mielona 1 łyżeczka cukier 1/2 łyżeczki przyprawa uniwersalna 2 łyżeczki pieprz czarny mielony … Czytaj dalej Marchewka duszona z brukselką

czarrna od kuchni
Gulasz cielęcy 104

Gorąco polecamy do spróbowania i odwiedzenia strony. Składniki 500 g szynki cielęcej 1 l mleka 3,2 % 5 łyżek mąki 5 łyżek oleju rzepakowego 1 duża cebula 2 młode marchewki 1 mały seler 500 ml bulionu wołowego 200 ml passaty pomidorowej 2 łyżki czubrycy szarej 1 średniej wielkości cukinia sól, pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false(...)większą kostkę. Następnie przekładamy do miski z mlekiem i moczymy przez godzinę. Osączamy z mleka, osuszamy, oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące, dodajemy posiekaną cebulę, pokrojone w kostkę marchewki i seler i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Całość przekładamy do rondla, zalewamy gorącym bulionem wołowym, passatą, dodajemy przyprawy i dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa. Do sosu dodajemy pokrojoną

R'n'G Kitchen
Le Coq Au Vin 176

także wspaniała zabawa podczas przyrządzania, najlepiej w dobrym towarzystwie, na koniec uwieńczona pracą uczta. Zapraszam.  Składniki:   1 cały kurczak 4 szalotki 2 ząbki czosnku  4 marchewki 4 liście laurowe 2 gałązki tymianku 1 gałązka rozmarynu 200 g pieczarek 200 g boczku 1/2 l czerwonego wytrawnego wina ( Côtes du Rhône-Villages) 25 ml koniaku 4 marchewki 1 łyżka

Wino Francja Kuchnia