marchewka - 20163 przepisów (strona:472/1345)

Koktajl antycholesterolowy dr J.A. Duke`a 190

smaczna i zdrowa dieta spychająca nadmiar cholesterolu tam, gdzie jego miejsce. Oto propozycja śniadaniowa dr. J.A. Duke`a z "Zielonej apteki", zamiast zwykłego soku pomarańczowego zmiksowne owoce cytrusowe z marchewką. J. Duke to największy w Ameryce autorytet w dziedzinie leczniczych roślin i zół. a jego "Zielona apteka" to bestseller sprzedany w milionach egzemplarzy na całym świecie. Składniki na 2 porcje(...)grapefriut 1 pomarańcza 1 jabłko 1 marchew niecała szklanka wody mineralnej Wykonanie: obrać pomarańczę, jabłko i marchewkę, natępnie pokroić na mniejsze kawałki grapefruita obrać ze skóry, z pomiędzy białych błonek wyciąć ostrym nożem pojedyńcze fileciki. Białych skórek należy pozbyć się w całości, w innym razie koktajl zdominuje gorzki smak zmiksować do pożądanej konsystencji. Wypić po przygotowaniu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gofry marchewkowe 209

Marchewka zamiast cukru :) Składniki 2 jajka 4 łyżki mąki 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka cynamonu 1 średnia marchewka   Sposób przygotowania Białka ubić na sztywno z cukrem waniliowym, zmiksować … Czytaj dalej Gofry marchewkowe

czarrna od kuchni
Niezwykle aromatyczna toskańska zupa warzywna. Wersja wege. Post dr Dąbrowskiej. 495

kurcze jelitowe, niedokwaśność soku żołądkowego, nieżyt przewodu pokarmowego. Zewnętrznie działa na czyraki, guzy, osłabienie słuchu, rany, stłuczenia, ukąszenia owadów oraz wrzody. Zapraszam do kuchni. TOSKAŃSKA ZUPA WARZYWNA Składniki: 3 marchewki 2 pietruszki 1 seler 3 laski selera naciowego 1 kalafior 1 brokuł 3 pory 3 cebule 1 główka czosnku 1 czerwona papryka 1 puszka pokrojonych pomidorów 2 szklanku suszonych pomidorów(...)łyżeczki mielonego chilli sól himalajska świeżo mielony czarny pieprz świeża kolendra do posypania 1,5 - 2  l wody filtrowanej Przygotowanie: Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i obieramy. Następnie marchewki, pietruszki, pory, selery, cebule, czosnek, paprykę, suszone pomidory drobno siekamy. Posiekane warzywa kolejno grillujemy na mocno rozgrzanej grillowej patelni. przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości ok pół godziny

Naturalna Kuchnia
Galaretka drobiowo- wieprzowa z jajkiem 143

przekładam do garnka. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie oraz przyprawę warzywną. Mięso zalewam wodą. Gotuję około 2,5 godziny na małym ogniu. Pół godziny przed końcem gotowania dodaję obraną marchewkę i pietruszkę.  2. Ugotowane mięso i warzywa wyjmuję. Wywar przecedzam przez sitko. Dodaję żelatynę, sól i pieprz do smaku. Mieszam. 3. Mięso obieram ze skóry i kości, kroję(...)mniejsze kawałki. Marchewkę i pietruszkę kroję w kostkę. Jajka gotuję na twardo, obieram i przekrawam na pół.  4. Na dnie miseczek układam jajka. Dodaję mięso, pokrojone warzywa, groszek i natkę pietruszki. Całość zalewam wywarem. Odstawiam do stężenia. Galaretki przed podaniem wyjmuję z miseczek i skrapiam octem lub sokiem z cytryny

Tradycyjna kuchnia Kasi
Zupa pieczarkowa 131

środa, a jak środa to zupka :) Tym razem pyszna pieczarkowa :D Składniki: 500 g małych pieczarek 1 kurze udko/2 skrzydełka/2 podudzia/kostka schabowa lub można pominąć mięsko 2 marchewki 1 pietruszka pół korzenia selera kilka ziemniaków łyżka masła 2 łyżki mąki 2 łyżki śmietany sól pieprz Przygotowanie: W garnku zagotować 3 litry wody, następnie włożyć mięso i gotować(...)minut. Warzywa obrać, marchewkę okroić w plasterki, ziemniaki w kostkę, dodać do wywaru. Pieczarki umyć, pokroić na ćwiartki, podsmażyć najpierw na suchej patelni, a potem dodać łyżkę masła. Po ok. 30 minutach, jak ziemniaki będą miękkie, dodać pieczarki, zagotować. Do słoiczka wlać szklankę wody, dodać 2 łyżki mąki, zakręcić słoik i energicznie potrząsać do czasu, aż nie będzie grudek

Malinowo w kuchni
Orientalna zupa krem z pieczonych warzyw i z dynią piżmową. Niezwykle zdrowa i aromatyczna. Post dr Dąbrowskiej. 167

Zapraszam serdecznie do wspólnego gotowania. Niech nie przerazi Was ilość składników, tak jest najzdrowiej i najsmaczniej :) ORIENTALNA ZUPA KREM Z PIECZONYCH WARZYW ORAZ Z DYNIĄ PIŻMOWĄ   Składniki: 3 marchewki 1 pietruszka 1 seler 2 pory 1 duża cukinia 1 niewielka dynia piżmowa 3 cebule 1 główka czosnku 1 czerwona papryka 1 papryczka chilli ok. 3 cm świeżego imbiru(...)liście laurowe 1 łyżeczka mielonej kolendry sól himalajska świeżo mielony czarny pieprz ok. 1,5 litra warzywnego postnego bulionu (opcjonalnie woda filtrowana) Przygotowanie: Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i obieramy. Marchewkę, pietruszkę, seler, pory, cebulę, paprykę czerwoną, dynię, cukinię kroimy na mniejsze części i przekładamy do dużej miski. Czosnek pozbawiamy zewnętrznej łupinki, nie dzielimy na ząbki. Warzywa lekko spryskujemy wodą

Naturalna Kuchnia
Krem z marchewki i cukinii 147

zupa krem w dodatku podana w jadalnej misce :) Okrągłe cukinie idealnie sprawdzą się w tej roli. Możecie próbować również z podłużną cukinią. Składniki: 4 małe okrągłe cukinie  1kg marchewki 0,5l bulionu warzywnego 3 ząbki czosnku 1 cebula szalotka 2 łyżki masła szczypta soli himalajskiej pieprz  oregano oliwa     Cukinię dokładnie myjemy, odcinamy "kapelusz" i wydrążamy miąższ(...)obieramy, kroimy i podsmażamy na złoto z dodatkiem masła. Dodajemy miąższ z cukinii, pocięte na plasterki ząbki czosnku i doprawiamy. Nie żałujemy oregano :) Całość podsmażamy przez około pięciu minut. Marchewkę gotujemy, aż będzie miękka. Do bulionu dodajemy ugotowaną marchew, podsmażoną cukinię z szalotką i czosnkiem i blendujemy na gładki mus.  Cukinie umieszczamy w żaroodpornym naczyniu, wypełniamy kremem marchewkowym

Gotowanie i blogowanie
Świąteczne ciasto marchewkowe 116

Magazynie Kuchennym , który sprawdził się genialnie. Składniki: 4 jajka 250g cukru trzcinowego 1 szklanka oleju 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki żytniej 2,5 szklanki drobno startej marchewki 200g rozdrobionych bakalii (orzechy włoskie, żurawina, daktyle, migdały) 2 łyżki przyprawy piernikowej 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Krem 250g mascarpone 3 łyżki cukru(...)olej i ciągle miksując dodałam przesiane mąki. Do powstałej masy dodałam przyprawę piernikową, gałkę, sodę, proszek do pieczenia oraz rozdrobione bakalie, zmiksowałam do połączenia składników. Do ciasta dodałam startą marchewkę i wymieszałam całość za pomocą łopatki. Ciasto przelałam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wsadziłam do nagrzanego do 170*C piekarnika i piekłam 50 minut - do suchego patyczka. W rondelku

Gotowanie i blogowanie
Rosół - zwykły rosół bez kostki smakowej 249

podwójna pierś z kurczaka 1 cebula 1 ząbek czosnku  por (kawałek dolnej i kawałek górnej części, w sumie ma być pół warzywa) 1/4 selera 3 pietruszki 4 marchewki pęczek natki pietruszki 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego czarnego Wybaczcie, ale nie lubię gotować rosołku na "porcji rosołowej". Zdecydowanie skłaniam się ku piersiom i pałkom - jakkolwiek to brzmi :) Mięso(...)zacznie się bulgotanie to zbieram łyżką pianę (szumowiny), przekładam garnek na najmniejszy palnik i gotuję na najmniejszym możliwym ogniu. Rosół ma tylko lekko "pykać".  Do garnka dodaję obrane marchewki, pietruszkę, seler. Por myję, kroję na dwa kawałki i również dodaję do garnka. Cebulę i czosnek obieram, kładę na palniku i włączam gaz. Gdy warzywa będą mocno przypalone ściągam

Gotowanie i blogowanie
Ryba po grecku 143

zmieniło w momencie, gdy spróbowałam u znajomych tego dnia - było przepyszne, dobrze doprawione i po prostu smaczne. Więc ryba po grecku zagościła i w mojej kuchni.  Składniki: 4 marchewki 4 pietruszki 1/2 selera  2 szklanki wody  1kg filetów z białej ryby (użyłam mintaja) jajko mąka olej do smażenia 2 cebule szalotki 1 por (tylko biała część(...)ziarenka ziela angielskiego 1 listek laurowy sól i pieprz papryka słodka 200g koncentratu pomidorowego (słoiczek) Marchewkę, pietruszkę, seler obieram, ścieram na tarce i dodaję do dużego garnka. Całość zalewam wodą, doprawiam solą, pieprzem, dodaję liść laurowy i ziarenka ziela angielskiego. Gotuję, aż warzywa będą miękkie.  Filety osuszam (używałam mrożonych), przyprawiam solą i pieprzem, moczę w jajku a następnie panieruję

Gotowanie i blogowanie
Zupa warzywna z mięsem mielonym / Meaty vegetable soup 227

porcji) Składniki: 250 g mięsa mielonego 4 łyżeczki oleju 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane ½ zielonej lub czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę 1 średnia marchewka, obrana i pokrojona w cienkie plasterki 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów 1 l bulionu drobiowego 1 średnia cukinia, pokrojona w plasterki 200 g jarmużu, z usuniętymi łodygami(...)przestanie być surowe, przez około 4-6 minut. Wyjmij mięso z rondla i odstaw. W tym samym garnku na średnim ogniu rozgrzej resztę oleju i włóż cebulę, czosnek, marchewkę i paprykę i smaż aż warzywa zmiękną, przez 5-6 minut. Dodaj ponownie mięso do garnka, krojone pomidory, bulion drobiowy, cukinię i jarmuż i dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku

karmelowy
pyszne mielone kotlety na obiad z ziemniakami z czosnkiem niedźwiedzim... 171

łyżka, musztarda 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, jajka 1 sztuka "L", smalec 1 łyżka, ziemniaki ugotowane 1/2 kg, czosnek niedźwiedzi Royal Brand 1 łyżka, śmietana gęsta 2 łyżki, marchewka ugotowana - w opisie, jajka sadzone- ile potrzeba mieloną łopatkę dobrze wyrobić na kleistą masę z jajkiem, wyciśniętym w prasce czosnkiem, kucharkiem, bułką tartą, śmietaną, musztardą na smalcu usmażyć rumiane kotlety mielone(...)wodzie do miękkości, nadmiar wody odlać, dodać 1 łyżeczkę masła i 2 łyżeczki mąki pszennej, szybko wymieszać do zagęstnienia, usmażyć ile potrzeba jajka sadzone i podać z mielonym, ziemniakami, marchewką - smaczne, syte, mielone na obiad...................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Domowy sos słodko-kwaśny 174

taka ilość, że spokojnie można go zawekować i trzymać w szafce na "czarną godzinę". Czego potrzebujemy? - 1 pomarańcza, - 1 spora cytryna, - ananas w puszce, - 400 ml passaty pomidorowej, - 2 marchewki, - 2 cebule, - 1 czerwona papryka, - pół puszki kukurydzy, - 4 łyżki cukru trzcinowego, - czubata łyżka mąki ziemniaczanej, - szklanka wody, - sól, pieprz (do smaku), - szczypta imbiru, - szczypta chilli (opcjonalnie). Przygotowanie(...)pomarańczy i cytryny oraz syrop z puszki ananasa. Mieszamy i podgrzewamy, aż do rozpuszczenia cukru. Kiedy cukier się rozpuści, dodajemy passatę pomidorową i podgrzewamy, aż do zagotowania. 2. Marchewkę obieramy i kroimy na cienkie paseczki (można użyć obieraczki Julienne ). 3. Paprykę kroimy w paski, a cebulę w piórka. 4. Pokrojone warzywa dodajemy do sosu. Wszystko mieszamy. Solimy i pieprzymy

two broke sisters
Kilka pomysłów na... 172

genialny jest ^^  zapiekanka selerowa( w pomidorach, z płatkami drożdżowymi i zmielonymi orzeszkami ziemnymi) kuskus, inspirowana  tą  (vegan) makaron udon w syropie klonowym i sosie sojowym, z marchewką i brokułem (vegan) pieczone "samosy"*z farszem z ziemniaków, ciecierzycy, groszku z pomidorowym sosem mango (vegan) *z dodatkiem mąki z ciecierzycy  miały być mniejsze, ale jestem leniuszkiem i wolałam(...)uformować kilka większych  tofu klopsy z masłem orzechowym, kuskus, warzywa (vegan) inspiracja  tortilla z tofu smażonym z ananasem, ryżem, marchewką i sałatą, z ostrym sosem chilli (vegan

More food, love and dreams
Naleśniki zapiekane z warzywami 218

Odstawić na 30 minut ciasto, aby odpoczęło. Patelnię posmarować olejem i smażyć naleśniki na rumiano  z obu stron. Farsz 1 korzeń pietruszki 1 cebula 1 por 3 średnie marchewki 2 gałązki selera naciowego 250 g pieczarek 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz Dodatkowo 200 ml śmietany (dałam 18%) 100 g startego żółtego sera posiekany szczypiorek Na patelni rozgrzać masło(...)dodać pokrojoną w kostkę cebulę, marchewkę, pietruszkę i chwilę smażyć. Następnie dodać por pokrojony w półplasterki, seler naciowy, i pokrojone pieczarki. Do warzyw wlać 3/4 szklanki bulionu warzywnego i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem. Doprawić solą i pieprzem.  Warzywa powinny być miękkie. Na każdy naleśnik nałożyć warzywa zwinąć w rulonik i układać w naczyniu do zapiekania. Całość posmarować

O kuchni z uczuciem