Botwinka Składniki: 1 pęczek botwinki (6 małych buraczków+liście buraczka) 5 ziemniaków 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 5 łyżek oliwy z oliwek sól 3 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego Buraki, ziemniaki, marchewkę, seler i pietruszkę obrałam, pokroiłam w kostkę i wrzuciłam do garnka z wodą. Następnie dodałam sól, ziele angielskie i liście laurowe. Liście buraczka dokładnie umyłam
nietadietaSurówka Składniki: 5 marchewek 2 korzenie pietruszki 3 łyżki oleju lnianego Marchewkę i pietruszkę obieram i trę na dużych oczkach. Na koniec dodaje olej i mieszam. Surówka baaaardzo zdrowa i smaczna:) a o właściwościach pietruszki tutaj http://www.nietadieta.pl/2015/04/pietruszka-wasciwosci.html
nietadietaPotrawka z kurczaka Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 cykoria 3 marchewki 1/4 małego selera 1 łyżeczka nasion chia 2 łyżki octu jabłkowego oliwa z oliwek do podsmażenia 1 szklanka wody sól koperek Piersi z kurczaka pokroiłam w kostkę. Cebulkę, czosnek i cykorię pokroiłam na drobno. Marchewkę i seler starłam na dużych oczkach. Na rozgrzanej
nietadietałyżeczka kawioru tutaj z lumpfish - taszowate kilka groszków cukrowych pokrojonych w cieniutkie paseczki kilka listków boćwiny 2 łyżki majonezu skórka starta z cytryny sproszkowana suszona malina marchewka pokrojona obieraczką w cienkie plasterki 1/2 łyżeczki sezamu 1/2 łyżeczki oliwy truflowej koper kiełki wytrawny gofr 1 łyżka octu woda do ugotowania jajka Wodę oprowadzamy do wrzątku , dodajemy ocet i energicznym(...)miseczki i delikatnie mieszamy wodę od czasu do czasu .Jajko gotujemy 3 minuty . Majonez mieszamy razem ze skórką z cytryny - dekorujemy talerz , kładziemy jajko oraz inne dodatki. Do marchewki dodajmy oliwę truflową oraz sezam. Gofra grillujemy chwilę - podajemy gorący. Smacznego
na gazieKrupnik z kaszą pęczak i suszonymi grzybami jest bardzo smaczny i aromatyczny. Doskonale rozgrzeje nas w zimowe dni, polecam. Składniki: 0,5 kilograma chudych żeberek wieprzowych 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera 1 cebula 5 ziemniaków 1 szklanka kaszy pęczak Garść suszonych grzybów Sól,pieprz Przyprawa maggi w płynie Jarzynka 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 5 ziaren pieprzu(...)namoczone grzyby, zalewamy 3 litrami wody, gotujemy do momentu aż mięso będzie miękkie, mięso i cebulę wyjmujemy. Do wywaru wsypujemy kaszę pęczak, gotujemy do miękkości. Selera, pietruszkę i marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do zupy, gotujemy do miękkości. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, maggi. Na końcu dodajemy posiekaną natkę pietruszki
Bajeczna Kuchniawołowego miysa (keby 8 Wōm w rynce 9 wlecioł jaki wiynkszy k ōnsek 10 , to sie go wejście 11 ) 10 dkg wyndzōnki 12 1 zōmbek czosku 1 cebula 1 marchewka 4 łeżki małych marynowanych cebulek 20-25 dkg pieczarkōw 1 łeżka kōncyntratu ze tōmatōw 13 1,5 szklōnki czerwōnego wytrawnego wina połra gałōnzkōw tymianku połra gałōnzkōw pietruszki ze 5 liści(...)stopni i wrołźcie tam ta brytfanka na 2-3 godziny. 0,5 godziny przed kōńcym dociepcie do wołowiny: zeszklōno na maśle cebula i leko przismażōne pieczarki i marchewka. Jak już te 2 abo 3 godziny minōm, wyciōngcie brytfanka ze piekarnika i tera mogecie leko zagyńścić ta zołza. Wyciōngcie sie na jaki talyrz wiynksze kōnski miysa, rozfyrlejcie 27 ze 2 łeżki
Chop w kuchniBicMaca, nie umniejszając temu pierwszemu. Kluczem do sukcesu zdobycia tak olbrzymiej popularności japońskiej zupy z pewnością są dodatki. Nasz polski rosół zwykle ogranicza się do makaronu, pokrojonej w kostkę marchewki i zieleniny. Jednak ramen to zabawa w układanie własnej zupy od podstaw. Możliwości jest mnóstwo. Już sam bulion daje olbrzymie pole do popisu, bo rozróżniamy wywary na bazie kury, wieprzowiny(...)naszego koszyka ląduje niemalże wszystko, co potrzeba. Później pozostaje nam tylko cierpliwie poczekać na kuriera, który przywiezie nasze zamówienie prosto pod drzwi! * SKŁADNIKI na 4-6 porcji Bulion: 3 marchewki 2 cebule 1 pietruszka kawałek selera, korzeń 1 łodyga selera naciowego 1 por 5 cm korzenia imbiru 4 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 ziela angielskie 1 łyżeczka czarnego pieprzu
Food SquareSchab w sosie. Pyszna klasyka. Kuchnia polska. Smaczna kuchnia. Składniki: 5 plastrów schabu 1 cebula 2 marchewki 1 czerwona papryka 1 cebula 1 ząbek czosnku ziele angielskie liść laurowy sól pieprz słodka papryka 2 łyżeczki mąki 1 łyżka śmietany 18% olej Wykonanie: Schab rozbijamy delikatnie tłuczkiem. Posypujemy ulubionymi przyprawami z obu stron i wstawiamy do lodówki(...)rozgrzanej patelni podsmażamy go z obu stron. Przekładamy na talerz. Na ten sam olej wrzucamy posiekaną cebulę oraz posiekany ząbek czosnku. Chwilę smażymy, po czym dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę oraz pokrojoną paprykę. Warzywa lekko solimy, pieprzymy i dodajemy słodką paprykę. Mieszamy całość i podsmażamy ok 5 minut. Po tym czasie do warzyw przekładamy plastry schabu. Podlewamy wodą (jeszcze lepiej
Walijskie Pichceniecebula, pokrojona w kostkę 2 laski selera naciowego, sół, pieprz 3 -4 ząbki czosnku, posiekane 1 czerwone chili (lub 2 jeżeli lubimy ostre) 5 cm korzenia imbiru 2 marchewki 1 łyżka garam masala 1 łyżeczka papryki 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżka pasty pomidorowej 400 g - puszka pomidorów krojonych 300 ml bulionu warzywnego przygotowanie Rozgrzać wolnowar zgodnie z instrukcją. Piersi(...)kostkę cebulę, i pokrojony w plasterki seler. Podsmażać ok 5 min na niewielkim ogniu, aby warzywa zmiękły. Posolić i popieprzyć. Dodać czosnek, chili, imbir, chwilę podsmażać, dodać marchewki, wymieszać, podsmażać kolejne 5 minut. Dorzucić pozostałe przyprawy i pastę pomidorową, wymieszać dodać pomidory z puszki i bulion. Zagotować. Do misy wolnowaru przelać zawartość patelni, włożyć piersi, zakryć je sosem
Stare Garyprzyrządzić "po swojemu". Jeśli lubicie bardziej kremową - dodajcie więcej serka. Jest niezwykle syta, rozgrzewająca i idealnie nadaje się na chłodne dni. mięso drobiowe na wywar (*) 3 ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1 puszka kukurydzy (polecam Develey ) 100g serka topionego 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego natka pietruszki gałka muszkatołowa sól, pieprz Dodatkowo (opcjonalnie): żółty ser posypania(...)starty) Ugotować wywar drobiowy z dodatkiem soli, ziela angielskiego i listków laurowych. Do garnka wrzucić pokrojone warzywa (ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i selera). Kilka minut przed końcem gotowania dodać kukurydzę (z zalewą). Na końcu w zupie rozpuścić serek topiony. Całość doprawić do smaku (gałką muszkatołową, solą, pieprzem) i posypać natką pietruszki. Po nalaniu do miseczek - każdą porcję posypać żółtym
Di gotujeszynkowar i jestem zachwycona tym urządzeniem. A smak i zapach szynek jest wprost nieziemski. Ta jest jedną z naszych ulubionych. Składniki 70 dag filetu z kurczaka 1 marchewka 110 g 1/2 papryki ok. 100 g 1 cebula ok. 120 g 100 g pieczarek 2 płaskie łyżeczki soli morskiej 1 płaska łyżeczka cukru 1płaska łyżeczka pieprzu 1 płaska łyżeczka bazylii(...)przegotowanej wody 1 łyżka oleju Warzywa kroimy w drobną kostkę, a mięso mielimy lub wkładamy do malaksera. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy marchewkę, chwilę smażymy następnie dodajemy cebulę i smażymy, aż cebulą się zeszkli, na koniec dodajemy pieczarki i paprykę całość delikatnie posolić. Wszytko dusimy przez 7 minut. Następnie studzimy. W wodzie rozpuszczamy sól i cukier następnie dodajemy
Delicious Titbitsskładniki: 2 pomarańcze 1 cytryna 1 jabłko 2 małe marchewki 2 małe buraczki ok. 1-2 cm imbiru wykonanie: Jabłko, marchewki, buraczki i imbir obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i przeciskamy przez sokowirówkę lub wyciskarkę do warzyw i owoców. Z pomarańczy i cytryny wyciskamy sok. Dodajemy do wcześniej wyciśniętego soku i mieszamy
Domowy Smak JedzeniaSkładniki: 5 płatów śledzi solonych 2 ziemniaki 2 marchewki mały por 2 ogórki konserwowe 200g sera żółtego 2 łyżki majonezu 3 łyżki śmietany gęstej (18%) szczypiorek pieprz Sposób przygotowania: Śledzie namoczyć. Ziemniaki i marchewki ugotować, wystudzić i pokroić w kostkę. Pora i ogórki pokroić drobno. Majonez i śmietanę razem łączymy. Dodajemy warzywa, przyprawiamy pieprzem i mieszamy. Ser żółty
Prosto i Smacznie z Anetągłówki kapusty 250 g mięsa mielonego pól szklanki ryżu 2 marchewki cebula 2 ząbki czosnku 1 pietruszka 4 pomidory obrane ze skórki sól pieprz majeranek oregano bazylia Do garnka włożyć posiekaną cebulę, czosnek i mięso mielone, dodać łyżeczkę tłuszczu i podsmażyć. Wlać ok 1,5 l wody, Kapustę pokroić w kostkę , marchewkę i pietruszkę również w drobną kosteczkę. Dodać
Gotowanie jest łatwestole. Bo albo brakuje nam czasu, albo ochoty, albo składników, żeby stworzyć coś niezwykle oryginalnego. A prosta kuchnia może być przecież równe smaczna :-) SKŁADNIKI: - ziemniaki (dokładnie 14 sztuk) - 2 marchewki - 1 cebula - pieprz cytrynowy Rafex - oregano - sól morska jodowana - olej rzepakowy sos beszamelowy: - 2 łyżki masła - 2 łyżki mąki - 2 szklanki mleka - pieprz cytrynowy Rafex - sól morska jodowana - gałka(...)muszkatołowa Ziemniaki i marchewkę obieram i kroję na cienkie plasterki, cebulę kroję w drobne piórka. Układam na formie posmarowanej olejem. Przygotowuję beszamel- masło rozpuszczam na wolnym ogniu, dosypuję stopniowo mąkę, energicznie mieszając trzepaczką. Stopniowo dolewam mleko, cały czas mieszając. Dodaję przyprawy. Gotuję ok. 3 minuty. Warzywa polewam sosem beszamelowym, wkładam formę do piekarnika rozgrzanego do 180'C (grzałki "góra-dół
Wielopokoleniowo