najbardziej lubię właśnie taką w wersji na surowo. Dodaję do niej różne dodatki, obowiązkowo jabłka. Najczęściej podaję ją do pieczeni z sosem. Składniki: 1/2 główki czerwonej kapusty 2 marchewki 2 jabłka cebula ząbek czosnku 2 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany sól, pieprz Kapustę drobno zeszatkować, nasolić, odczekać chwilę i odcisnąć z soku. Marchewkę i jabłko obrać, zetrzeć
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaTaka szybka propozycja surówki do obiadu. Ostatnio często robię coś warzywnego, lekkiego i szybkiego. Składniki (2 osoby) 6-8 liści kapusty pekińskiej 1 mała marchewka 1 garść kukurydzy kilka pomidorów koktajlowych 6 grubych plastrów ogórka zielonego koperek olej słonecznikowy sól, pieprz Kapustę szatkujemy, marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, kukurydzę odsączamy, pomidorki koktajlowe dzielimy na pół, plastry ogórka
Piekielna Kuchnia Patipyszną zupę z soczewicy, z dodatkiem kurczaka i szpinaku wydaje się idealnym pomysłem na rozgrzewający obiad. Składniki (na 2-4 porcje): 1 cebula 2 ząbki czosnku 2-3 marchewki 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia 150 gram piersi kurczaka 200 gram świeżego szpinaku 1/2 litra bulionu lub rosołu sok z 1/2 limonki 4-5 łyżek(...)dodaję do smażących się warzyw. Kurczaka smażę przez 5-6 minut, doprawiam solą i pieprzem i przekładam z garnka do miseczki. Do garnka natomiast dodaję pokrojoną w kostkę marchewkę oraz czerwoną soczewicę. Doprawiam zawartość garnka szczyptą soli, pieprzu oraz pozostałymi przyprawami. Dodaję liść laurowy. Całość duszę 3-4 minuty i wlewam bulion. Gotuję na średnim ogniu przez
Mango PapajaZupy krem najczęściej u mnie królują, bo takie właśnie moim dzieciom smakują. Mogę w nich przemycać różne składniki, a po zmiksowaniu wychodzą z nich smakołyki. Syn za marchewką nie przepada, ale taką zupę ze smakiem zajada. Nie powiedziałam mu, że z niej tą zupę przygotowuję, tak troszeczkę go oszukuję. Czasem małe kłamstwa na dobre wychodzą, bo warzywa NIE szkodzą(...)tylko w rozwoju dziecka pomagają bo dużo witamin i składników mineralnych w sobie zawierają. Składniki: 3 duże marchewki, 1 pietruszka korzeń, 1 duża cebula, 4 ząbki czosnku, 3 średnie ziemniaki, 2 łyżki oleju rzepakowego, ½ łyżeczki kurkumy, 50 ml śmietanki 30 %, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, mielona ostra papryka do smaku, sól do smaku. Przygotowanie: Obraną marchew, pietruszkę kroimy
Moniki Smakołykiwędlin oraz prawdziwą włoską pizzę. Oraz spaghetti na włoszczyźnie z pomidorami. Oto przepis na dole oraz fotorelacja z wydarzenia! :) 2 puszki pomidorów (u mnie Italiamo z lidla) 2 marchewki 1/2 selera 4 ząbki czosnku 1 duża cebula makaron spaghetti (u mnie Italiamo Tricolore z Lidla) oliwa z oliwek ( u mnie Italiamo z Lidla) sól, pieprz, oregano Cebulę i czosnek(...)kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie, następnie dodajemy pokrojone pomidory, starte na grubych oczkach marchewki i seler. Całość dusimy 30 min. Doprawimy solą, pieprzem i oregano suszonym. Gotowy sos podajemy z makaronem spaghetii fot: http://discoplex.pl/
Bon Appetit Małgorzatynadaje aromatu jak i podkreśli ich smak. Podać je można zarówno z kaszą, ryżem czy ziemniakami propozycji wiele, a całość skomponuje się przepysznie. Drobiowe pulpety z marchewką i natką pietruszki SKŁADNIKI : 2 piersi z kurczaka 1 garść marchewek juniorków 1/2 pęczka natki pietruszki 1 białko jaja kurzego 3-4 łyżki kaszy manny sól i pieprz do smaku
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkizamówić przez Internet z dostawą do domu. Składniki: Ciasto: 70 dag mąki tortowej Młynomag 1 jajko Gorąca woda Farsz: ½ kg mięsa wołowego 15 dag drobnej soczewicy 1 marchewka 2 małe cebule 4 łyżki oliwy Sól i pieprz do smaku Sos ziołowy: 1,5 szklanki mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 2 liście laurowe ½ łyżeczki suszonego rozmarynu(...)Szczypta soli Szczypta pieprzu czarnego Szczypta gałki muszkatołowej Sok z cytryny do smaku Sposób przygotowania: Farsz: Wołowinę gotuję w małej ilości wody z marchewką aż będzie miękkie, wyjmuję, studzę, wywar zostawiam, w osobnym garnku gotuję w małej ilości wody drobną soczewicę, ugotowane mięso mielę w maszynce do mięsa, mieszam z soczewicą, cebulę siekam drobno, podduszam na oliwie dodaję
Wanilia i Kardamonpieczarek. Kotlety z kurczaka i warzyw , przepis na 12 sztuk sporych kotletów: SKŁADNIKI 1 podwójna pierś z kurczaka, kilka różyczek blanszowanych brokułów kilka różyczek blanszowanego kalafiora kawałek gotowanej marchewki ćwiartka papryki 50 ml mleka, pieprz młotkowany z kolendrą do smaku 2 szt jajka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, posiekana natka pietruszki sól do smaku, olej do smażenia Piersi z kurczaka siekamy(...)drobno kroimy, dodajemy drobno pokrojone brokuły, pokrojony kalafior, plasterki marchewki i paprykę pokrojoną w kostkę. Do miski z mięsem i warzywami wbijamy 2 jajka, dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej wymieszanej z mlekiem, doprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki, wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Kotlety smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Wykładamy na talerz podajemy z dipem jogurtowo-keczupowym
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięugotowaniu zamrozić -starczą wtedy na dłużej Składniki : Ciasto 1 kg mąki 1 jajko szczypta cukru , szczypta soli 0,5 l wody Farsz : 2 szklanki zielonej soczewicy 2 średnie marchewki 2 cebule średniej wielkości 2 korzenie pietruszki- dość duże 3 łodygi selera naciowego 200 g wędzonego boczku lub szynki 1-2 ząbki czosnku sól , pieprz do smaku 1 łyżka jasnego sosu(...)obieramy i kroimy w małe kawałki , to samo z boczkiem oraz selerem naciowym – wrzucamy na patelnię i przesmażamy .Dorzucamy w trakcie smażenia , utartą na tarce o grubych oczkach marchewkę i pietruszkę , a także wyciśnięty praską czosnek , dolewamy sos sojowy . Smażymy około 7 minut , aż warzywa zmiękną i się przyrumienią , dokładamy soczewicę , solimy , pieprzymy i smażymy ciągle mieszając jeszcze około
Ogrodnik w podróżypieczone w piekarniku. Polecam wszystkim mięsożercom i miłośnikom kaszy jaglanej! 0,5 kg łopatki wieprzowej pół cebuli 2 ząbki czosnku 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 1 żółtko 1 marchewka 1 pietruszka (nieduża) 2 ogórki kiszone sól pieprz bułka tarta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Łopatkę razem z cebulą zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Marchewkę, pietruszkę i ogórki zetrzeć na tarce
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieHummusy: hummus tradycyjny różowy hummus z burakiem i kminem rzymskim (przepis poniżej) zielony hummus ze szpinakiem i serem feta (przepis poniżej) Dodatki: warzywa pokrojone w słupki, np. seler naciowy, marchewka, papryka, ogórek chlebki pita lub proste flatbready sałatka z natki pietruszki z sosem tahini (zamiast orzeszków pinii mogą być pestki słonecznika) cząstki cytryny Jeśli masz więcej czasu: falafele(...)marchewką falafele z dynią Do picia: wg mnie najlepiej pasuje piwo :) Różowy hummus z burakiem i kminem rzymskim Składniki: 200 g ugotowanej ciecierzycy (z puszki lub ugotowanej samodzielnie*) 2 łyżki wody z puszki po ciecierzycy lub z gotowania ciecierzycy 200 g (1 średnia sztuka) buraka ugotowanego lub upieczonego w skórce do miękkości, następnie obranego i pokrojonego na ćwiartki
Chilli Czosnek i Oliwabezmlecznie # bezsyfówwskładzie Składniki kawałek dyni lub 1 mała dynia najlepiej hokkaido paczka jarmużu- 200 g 2 puszki krojonych pomidorów, najlepiej jakby pochodzenie było – Włochy opcjonalnie 3 łyżki groszku i marchewki pokrojonej w kostkę 200 ml mleka kokosowego 1 duża czerwona cebula, jest łagodniejsza i szybciej się podsmaża szczypta cynamonu świeża bazylia , do dekoracji 2 cm świeżego kłącza imbiru 4 ząbki(...)słodkie. Doprawiamy solą.Możemy dodać 2 daktyle, złagodzą kwaskowaty posmak pomidorów z puszki. Kolejno dodajemy starty imbir, czosnek i gotujemy pod przykryciem około 10 minut. Po tym czasie dokładamy marchewkę, groszek -opcjonalnie oraz wrzucamy jarmuż. Mieszamy, dokładamy mleko kokosowe i gotujemy około 5 minut pod przykryciem. Na koniec wlewamy sok z połówki cytryny, jeśli lubicie. Dokładamy upieczoną dynię, już
Z Kuchni Do Kuchniprzepisów - oczywiście sprawdzonych i smacznych - do których często można wracać. Ten przepis z pewnością można sobie dodać do ULUBIONYCH ;) SKŁADNIKI: 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 2 średnie marchewki 1 pietruszka 3 łodygi selera naciowego 0,5 szklanki czerwonej soczewicy 1/2 szklanki białego wina 2 szklanki bulionu 3 łyżeczki sosu worcestershire 1 łyżka sosu sojowego 1 szklanka przecieru (passaty(...)suszonego oregano i garść bazylii, pół łyżeczki płatków chilli. NA MAKARON: 75 g makaronu spaghetti/ 1 porcja 1 łyżka tartego parmezanu na porcję świeża bazylia lub natka pietruszki PRZYGOTOWANIE: Marchewkę i pietruszkę obrać i rozdrobnić zetrzeć na tarce. Rozdrobić selera (drobno posiekać na desce lub w melakserze). Na klarowanym maśle w dużym garnku poddusić drobno posiekaną cebulę i dodać wszystkie
Calzonella.comzmielonego udźca lub filetu z indyka, 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka mielonej kolendry, 1 i 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego, 2 średnie marchewki, 1 pietruszka, 200 g ryżu długoziarnistego (np. basmati), 1 szklanka czerwonej soczewicy, 1 puszka (400 g) pomidorów, 1/2 szklanki ajwaru/ajvaru (opcjonalnie), 1/2 łyżeczki cukru, kilka gałązek natki pietruszki, świeża kolendra(...)koper włoski. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Mięso również przełożyć do rondla. Piekarnik nagrzać do 180°C. Składniki wymieszać w rondlu, dodać obraną i pokrojoną na cienkie plasterki marchewkę oraz pietruszkę i smażyć przez około 5 minut, co chwilę mieszając. Wlać 2-3 szklanki wrzącej wody (ja dałam tylko 2 szklanki, żeby danie nie było zbyt rzadkie) i gotować
Świat Domowej Kuchnirosyjskiej (jeśli lubicie na ostoro jeśli nie to zwykłej musztardy) 1/3 papryki 1 ogórek kiszony 1/2 małej cebuli kilka pasków żółtego sera zioła prowansalskie sól Dodatki 3 ziemniaki garść marchewki baby carrots garść fasolki zielonej ciętej łyżka masła W posiadaniu mam garnek do gotowania na parze, ogólnie to zwykły garnek a jako dodatek ma nakładane sito i wysoką pokrywkę. Zaczynamy(...)końcu paski żółtego sera. Jak na zdjęciu poniżej. Całość zawijamy i spinamy wykałaczkami. Do wrzucamy pokrojone w 0,5 zm plastry ziemniaki i wlewamy wodę, na sito wkładamy marchewkę i fasolkę, przykrywamy i gotujemy 10-15 min. Po tym czasie dokładamy nasze roladki, na warzywa skrawamy masełko, całość solimy i posypujemy ziołami prowansalskimi. Wszystko gotujemy jeszcze
Piekielna Kuchnia Pati