marchewka - 20163 przepisów (strona:483/1345)

Sałatka śledziowa 113

Prosta i szybka do zrobienia sałatka. filety śledziowe  marchewka [ ugotowana]  groszek konserowy  kukurydza konserwowa  papryka czerwona  ogórek konserwowy  cebula  maj onez Śledzie obrać ze skóry, pokroić w paseczki.Cebulę, paprykę, marchewkę i ogórka pokroić w kostkę.Kukurydzę i groszek osączyć z zalewy.Wymieszać z majonezem i doprawić do smaku

Moje domowe kucharzenie
Domowy paprykarz szczeciński 199

domu. Gdybym wiedziała, że będzie tak pysznie zrobiłabym go dużo, dużo więcej, co z pewnością zrobię następnym razem. 2 wędzone makrele 1 woreczek ryżu 2 sporej wielkości cebule 2 marchewki  2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki ostrej papryki sól, pieprz olej 1. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Cebulę drobno kroimy, marchewkę

Szefowa kuchni
Rosół rumiankowy na przeziębienie 212

omega 6. SKŁADNIKI: 1/2 szklanki suchego ryżu (białego lub brązowego) 1/2 kurczaka na rosół (bez skóry) 3- 3.5 litra wody 6 torebek herbaty rumiankowej kawałek selera 1 pietruszka 1 marchewka 1 cebula dodatkowo: kawałek chińskiej rzodkwi wędzony węgorz lub np. wędzona makrela ewent. łosoś lub oryginalny matjas holenderski listki mizuny lub innej zdrowej zieleninki Wykonanie: Warzywa pokroić oczyścić i pokroić(...)łatwo je było potem wyłowić np. przekroić wzdłuż (marchewkę i pietruszkę) a seler w plastry. Cebulę przekroić na ćwiartki nie odcinając ogonka by ćwiartki pozostały w całości. Nastawić wodę na najmniejszym ogniu i umieścić jeszcze w zimnej umytego kurczaka. Nie przykrywać. Woda nawet nie powinna się gotować a jedynie być gorąca i bardzo powoli naciągać od kurczaka aromatem. Dzięki temu

Sztuka gotowania w/g Samiry
Indycze podudzia w miodzie i winie 105

podudzia indycze 3 łyżki miodu 3/4 szkl wina sól pieprz pieprz ziołowy staropolski szczypta chili pół łyżeczki papryki słodkiej szczypta curry szczypta hyzopu 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 1 łyżka śmietany 22% Podudzia umyć. W garnku wymieszać wino, miód i przyprawy, włożyć podudzia i obrócić kilka razy by całe były w marynacie. Odstawić na ok godzinę. Wstawić na ogień(...)dodać pokrojone na kawałki marchewki, pietruszkę i cebulę. Podlewać wodą i dusić do miękkości ok godzinę, półtorej. Na koniec wyjąć mięso, a warzywa zmiksować dodając śmietanę. Sosem polać golonki. Podawać z pieczonymi ziemniakami

Gotowanie jest łatwe
Bigos z cukinii 162

porcje) 650-700g cukinii (startej na grubych oczkach tarki) 250g kiełbasy/mięsa (użyłam dwóch gatunków kiełbas oraz wędzonego boczku) 100-150g pieczarek 1 cebula 1 marchewka 3 łyżki koncentratu pomidorowego czosnek granulowany ostra papryka w proszku sól, pieprz olej Pokrojoną kiełbasę (i w moim przypadku boczek) podsmażyć z posiekaną cebulą (na niewielkiej ilości oleju). Dodać startą marchewkę

Di gotuje
Zupa brukselkowo-pomidorowa (z suszonymi pomidorami) 137

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com    mięso na wywar 400g kapustki brukselki 3-4 ziemniaki (średnie) 1 duża marchew 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 3-4 pomidory suszone 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz Dodatkowo (opcjonalnie): natka pietruszki śmietana Ugotować wywar mięsny z dodatkiem soli, listków laurowych i ziela angielskiego(...)garna wrzucić pokrojone warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, pora, selera, suszone pomidory) i oczyszczoną brukselkę. Gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy.  Doprawić do smaku i posypać posiekaną natką pietruszki. (Zupę można zabielić śmietaną.) Aby pozbyć się goryczki z brukselki - należy wymoczyć ją w mleku (najlepiej przez całą

Di gotuje
Rosół 130

być również cielęcina czy dziczyzna. Do tego dużo warzyw i przypraw. A to mój sposób na rosół kura lub kurczak mięso wołowe – szponder, mostek, łata warzywa – około 1 kilograma – marchewka, seler, pietruszka, por 1 burak, 2 cebule, 8 ziarenek ziela angielskiego, 10 ziarenek pieprzu czarnego 2-3 listki laurowe, 3-4 goździki, sól, pół łyżeczki cukru, 2 -3 ząbki czosnku(...)kluskami lanymi, makaronem lub bez niczego. Przed podaniem posypać siekaną zieloną pietruszką chociaż nie wszyscy ją   lubią. Kurę można podać w sosie chrzanowym, z mięsa zrobić pierogi. Marchewkę albo pokroić w plasterki i podać w rosole albo zjeść z masłem i solą. Ja wybieram tę drugą opcję. Kluski lane: 1 jajko, 30 gram maki, sól Mąkę wsypać do miseczki

królestwo garów
Bułeczki z nadzieniem mięsno pieczarkowym. 142

ciasto już się nie klei do rąk odstawiamy na około godzinę aby wyrosło. Składniki na farsz; ok. 30 dag zmielonego w maszynce mięsa ( może to być kurczak, schab ...) 1 marchewka z rosołu 20 dag pieczarek sól, pieprz, przyprawa do gyrosa pęczek pietruszki 1 jajko 1 cebula 1 łyżka oleju 1 łyżka masła Dodatkowo; niebieski mak 1 jajko Mięso ugotować(...)miękkości a następnie zmielić w maszynce razem z marchewką. Cebule pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na łyżce oleju aż się zezłoci. Pieczarki obrać, pokroić w kostkę i poddusić na łyżce masła. Pietruszkę drobno posiekać. Do mięsa dodać cebulę, pieczarki, pietruszkę, jajko oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać. Ciasto wałkujemy na placek grubości około pół cm. Większym kubkiem wykrawamy koła. Na każde koło

Radość kipiąca uśmiechem.
Gulasz z jelenia z pomidorami z wolnowaru 184

składniki 600 g  mięsa gulaszowego  z dziczyzny  - jeleń 2 cebule pokrojone w piórka 6-8 ząbków czosnku, posiekane 1 łyżka posiekanej natki pietruszki + do podania 1 marchewka pokrojona w talarki 2 łyżki oleju roślinnego sól i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki ziarenek kolendry 4 goździki 6 -7 ziarenek jałowca, rozgniecione gałązka rozmarynu 200 g pomidorów - mogą(...)Umieść  cebulę, czosnek i natkę pietruszki w misie wolnowaru. Przełożyć do misy mięso  wraz z sokami które puściło, dołożyć pomidory i bulion  z patelni i marchewkę. Dodać kolendrę, jałowiec, goździki, rozmaryn.  Gotować na ustawieniu LOW przez 8 do 10 godzin. Przed podaniem można przełożyć na patelnię, podgrzać, doprawić, jeżeli trzeba, solą

Stare Gary
Surówka z kapusty kiszonej 148

bywa. Jeśli nie macie pomysłu na surówkę do obiadu to możecie zajrzeć tutaj . Troszkę się tam ich zebrało. Składniki 500 g kapusty kiszonej 2 średnie cebule 1 srednia marchewka 2 małe jabłka 3 łyżki oliwy z oliwek pieprz ziołowy natka pietruszki Cebulę drobno posiekać, marchewkę i jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystko wymieszać z kapustą i pozostałymi składnikami

O kuchni z uczuciem
klasyczna sałatka warzywna 161

sałatka warzywna Smak tej sałatki to smak mego rodzinnego domu, smak świąt i jeszcze smak tego co nienazwane.  składniki dla sześciu osób 5 ziemniaków 5 średniej wielkości marchewek 250 g groszku konserwowego 6-7 kiszonych ogórków 1 łyżeczka musztardy 3 łyżki majonezu 5-6 łyżek naturalnego jogurtu sól, pieprz sposób przygotowania W oddzielnych garnkach gotujemy nie obrane marchewki

Miód i pieprz
Gulasz z dyni i fasoli z wędzoną papryką 155

fasoli z wędzoną papryką Składniki (na 4 porcje): 500 g dyni piżmowej (można zastąpić inną dynią) 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki wędzonej papryki sól oliwa 1 cebula 1 marchewka 2 puszki krojonych pomidorów (2 x 400 g) 1 łyżka wędzonej papryki 400 g ugotowanej białej fasoli (można dać 2 puszki białej fasoli lub zastąpić ja fasolą czerwoną) sól 4 garście(...)kostkę cebulę. Na dużej głębokiej patelni lub w garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę i wrzuć na nią cebulę. Gdy cebula się zeszkli (po ok. 5 minutach), dodaj marchewkę, obraną i pokrojoną na duże kawałki.  Dodaj pomidory z puszki, wędzoną paprykę, ugotowaną białą fasolę i dopraw całość solą. Gotuj na małym ogniu ok. 10 minut, aż sos lekko zgęstnieje

Chilli Czosnek i Oliwa
Wątróbka wieprzowa duszona z cebulką 291

witamin grupy B – B1- 0,43mg, B2- 2,85mg, B6- 0,85mg, B12- 18mg. Duszona wątróbka ma dużo więcej witaminy A (4,26mg), niż uznawana za jej najlepsze źródło marchew . Ma również jako jedyne z mięs – witaminę C . I to nie mało, bo w porównaniu do 100g marchwi (3,6mg) wątroba wieprzowa ma jej aż 27mg.   Gdy już

Karo in the Kitchen
Kapuśniak na skrzydełkach 138

okazał się strzałem w dziesiątkę.    Składniki 1/2 główki kapusty białej 4 skrzydełka z kurczaka 1,5 l zimnej wody 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 3 ziemniaki 1 por (kawałek białej części) 50 g kaszy jęczmiennej wiejskiej 1/2 łyżeczki kminku 1 pęczek koperku sól, pieprz   Przygotowanie   Normal(...)gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Mięso wyciągamy, a wywar przez gazę przepuszczamy do drugiego garnka. Do wywaru dodajemy pokrojone w talarki marchewki, w kostkę ziemniaki, kawałek pora, obrany seler i obraną, opaloną nad ogniem, pietruszkę. Zupę zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy do momentu, kiedy warzywa zrobią się prawie miękkie. Posiekaną kapustę dodajemy

R'n'G Kitchen
Karkówka z marchewką z piekarnika. 180

Dzisiaj zapraszam na pyszną karkówkę z marchewką, pieczoną w piekarniku. Ostatnio często piekę mięsa w piekarniku, po pierwsze że są zdrowsze bo zużywam mniej tłuszczu, a po drugie nie muszę stać przy patelni i co rusz mieszać żeby się coś nie przypaliło mam wtedy więcej czasu na przygotowanie czegoś innego :) Do mięsa użyłam przypraw od firmy Skworcu . Zapraszam :) Składniki : około(...)karkówki 6 marchewek 2 cebule domowa vegeta, pieprz do smaku 1 łyżka oregano od  Skworcu   1 łyżka przyprawy do mięsa  mielonego od Skworcu 1/2 szklanki oliwy Wykonanie ; Mięso umyć,osuszyć, pokroić w plastry  i natrzeć przyprawami. Cebulę obrać i pokroić w piórka dodać do mięsa, marchew obrać i pokroić w grubsze plasterki, dodać do mięsa, polać

Sama słodycz i szczypta chili