marchewka - 20163 przepisów (strona:489/1345)

Tażin z wołowiny i dyni w sosie z granatu 175

łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonej kurkumy 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 500 g dyni hokkaido (można zrezygnować lub zastąpić marchewką, czerwoną papryką lub innym warzywem) ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 2 łyżeczki soli pestki granatu + świeża kolendra do przybrania listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='3 łyżki smalcu gęsiego(...)łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonej kurkumy 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 500 g dyni hokkaido (można zrezygnować lub zastąpić marchewką, czerwoną papryką lub innym warzywem) ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 2 łyżeczki soli pestki granatu + świeża kolendra do przybrania'; document.write(" "); W szerokim garnku o grubym dnie lub w naczyniu tażin rozgrzewamy

Poezja smaku
Bigos mojego Taty 537

kwasu. Wrzucamy pokrojoną i przepłukaną kapustę do garnka, podlewamy wodą 2-3cm ponad poziom kapusty. Dodajemy kminek, liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec. Ścieramy na grubej tarce dwie obrane marchewki i dodajemy je do kapusty. Całość mieszamy. Stawiamy garnek na mały gaz, zaczynamy powolne gotowanie. Kapustę gotujemy, co jakiś czas mieszając ją od dna, aż będzie prawie miękka, przez około(...)dzika, 350g wieprzowej łopatki i 250g schabu) 30g suszonych grzybów leśnych – miałam podgrzybki 10 śliwek suszonych (najlepiej polskich, z pestką) 2 średnie białe cebule lub 1 duża 2 średnie marchewki 2 łyżki stołowe kminku (w całości, kminek niemielony) 8-10 ziaren ziela angielskiego 8 ziaren jałowca 1 łyżka stołowa ziaren czarnego pieprzu 5-6 liści laurowych pieprz mielony do mięsa

Karo in the Kitchen
Zupa z ciecierzycą,dynią , marchewką i jarmużem 120

zapragniecie ..po prostu zdrowia! Składniki -200 g dyni pół paczki jarmużu-usuń stwardniałe części puszka pulpy pomidorowej pół puszki cieciorki pół puszki mleka kokosowego półtorej czerwonej cebuli 3 marchewki szczypta cynamonu listki bazylii 2 cm świeżego kłącza imbiru 3 ząbki czosnku łyżeczka kurkumy pół łyżeczki curry pół łyżeczki nasion kopru włoskiego- lepiej zmielić lub utrzeć w mozdzierzu ekologiczny olej kokosowy(...)cebulę, a następnie przyprawy . Smaż około 3 minut. Po tym czasie dodaj pomidory, dosmacz solą. Dodaj czosnek , starty imbir i gotuj pod przykryciem około 10 minut Wrzuć następnie cieciorkę, marchewkę oraz jarmuż. Wlej mleko kokosowe. Gotuj około 10 minut, następnie dodaj soku z cytryny. Pod koniec gotowania dodaj dynię i komosę ryżową. Serwuj z listami bazylii. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Zupa z kapusty pekińskiej 122

Bardzo lekka, mega smaczna...po prostu boska <3   Składniki 1 mała kapusta pekińska 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 4 ziemniaki 1 pęczek koperku 1 łyżeczka masła klarowanego 1 l bulionu cielęcego 100 ml przecieru pomidorowego 1 łyżeczka mielonego kminku sól, pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchewki kroimy na plasterki, pietruszkę

R'n'G Kitchen
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Pasztet z soczewicy z makiem 144

smaku. Taki dodatek do pieczywa znakomicie sprawdzi się nie tyko od święta, także z czystym sumieniem polecamy włączenie go do swojej diety na stałe. Domowy pasztet z soczewicy i marchewki (1 keksówka) 30 g potrawy czyli 1 plaster: Energia – 64 kcal, Białko – 4,4g ,Tłuszcz – 1,7g, Węglowodany – 9,3g , IG – 30 4 marchewki 1 cebula 1 szklanka czerwonej soczewicy

Przepysznik - BLW i nie tylko
Harira 110

wersji wegetariańskiej, podawana z drobnym makaronem lub ryżem i koniecznie z daktylami. Mocno rozgrzewająca dzięki charakterystycznym przyprawom.   Składniki: szkl.suchej ciecierzycy (namoczonej przez noc) puszka krojonych pomidorów cebula marchewka łyżeczka kuminu łyżeczka kurkumy 1 cm imbiru świeżego papryczka chilli łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki nasion kolendry 1/2 łyżeczki cynamonu natka pietruszki limonka oliwa Cebulę pokroić w piórka, marchewkę w plasterki

wyzwania kuchenne
szynka z chrzanem w galarecie 16470

efektownie wygląda i smakuje.  Składniki: 9 plastrów szynki konserwowej 200 g serka białego z chrzanem 1/2 małego słoiczka chrzanu 1 szklanka rosołu 1,5 łyżeczki żelatyny ugotowana marchewka do dekoracji świeże zioła do dekoracji Serek wymieszać z chrzanem. Każdy plaster szynki smarować nadzieniem chrzanowym i zwijać w roladki. Ułożyć je na talerzu. Marchewkę pokroić dekoracyjnie i razem z ziołami

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Domowy wigilijny barszcz - przepis 215

Także wachlarz doboru smaków jest szeroki. Także przygotujcie wielki garnek, mnóstwo włoszczyzny, buraków, suszonych grzybów, ziół i domowej roboty zakwas buraczany klik i do dzieła. SKŁADNIKI : buraki 1kg  marchew 3 szt  seler 1szt (średni) korzeń pietruszki 2 szt  cebula 2 szt  imbir ok 3-4 centymetry  czosnek 3 ząbki por 1 szt  seler naciowy(...)SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :   Przygotowujemy duży garnek, umyte mięso zalewamy ok. 3 litrami zimnej wody, mięso powoli się gotuję a my w tym czasie, przygotowujemy naszą całą włoszczyznę. Marchew, seler, pietruszkę, buraki obieramy, przekrawamy na pół. Seler naciowy, por dokładnie myjemy. Cebulę obieramy i opalamy ją na ogniu, nada to słodyczy. Na wodzie zaczną się zbierać szumowiny, zbieramy je chochlą

Basia w kuchni
Rosół 115

Vegety (suszone warzywa) liść laurowy 10 ziaren ziela angielskiego 20 ziaren pieprzu czarnego sól do smaku mały seler i latem 3 duże świeże liście selera 1 cebula por 1 marchewka 1 korzeń pietruszki kilka gałązek natki pietruszki gałązka lubczyku Wykonanie: Mięso oczyszczamy, myjemy pod zimną wodą, wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą. Gdy woda zacznie się gotować, zmniejszamy gaz, ściągamy(...)kolejnych 60 minutach dodajemy warzywa, zieleninę i sól. Po kolejnych 40 minutach wyciągamy z zupy mięso, warzywa i zieleninę. Na talerze wykładamy ugotowany makaron oraz pokrojoną w mniejsze kawałki marchewkę i wlewamy gorący rosół. Zupę posypujemy natką pietruszki. Smacznego

Smak mojego domu
Skrzydełka marynowane 108

skrzydełek ok 1 kg marchewka pietruszka 2 cebule 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru pieprz 1 szkl octu 2 szkl wody ziele angielskie listek laurowy kilka plasterków limonki mąka 2 jajka bułka tarta do panierowania olej do smażenia Skrzydełka umyć zalać wodą, dodać marchewkę, pietruszkę, ziele angielskie i ugotować, niezupełnie na miękko.. ok 20 min na wolnym ogniu. Skrzydełka

Gotowanie jest łatwe
Kilka pomysłów na.. 166

postaci makaronu, szczególnie te które trzeba tylko zalać wodą ;)  makaron ryżowy z zielonymi warzywami i mleczkiem kokosowym  makaron soba w sosie z masła orzechowego, z pieczoną marchewką i brokułami, szczypiorek tak, ten makaron tam jest xd Makaron ryżowy z kurczakiem w miodzie, ananasem i fasolką  makaron soba z pieczarkami i marchewką w miodzie i sosie sojowym

More food, love and dreams
Karp w bazyliowej galarecie 130

zjawiskowy. Taka propozycja, z pewnością przypadnie gościom do gustu.  Składniki:  ok 1 l bulionu rybnego   ok 1 kg filetów z karpia 1 puszka groszu 4 ugotowane marchewki ( ugotować wcześniej z bulionem) 2 pęczki bazylii 3 łyżki żelatyny trochę octu winnego do zamarynowania ryby szczypta tymianku sól i pieprz do smaku Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Zamarynuj filety(...)ostygnięcia.  W tym czasie blachę ( keksówkę) wyłóż folia spożywczą, wyłóż dno i boki świeżą bazylią, następnie ułóż filety karpia, ułóż warstwę groszku i warstwę pokrojonej marchewki w kostkę. Czynność powtórz a na wierzch ułóż grubą warstwę bazylii. Wszystko zalej bulionem z żelatyną i wstaw do lodówki na ok 6 h ( najlepiej na całą noc ) Smacznego

Niezły Młynek
Sałatka warzywna ze śledziem . 180

Zapraszam :)   Składniki : 3 ugotowane w mundurkach   ziemniaki  1/2 szklanki kukurydzy od Bonduelle 1/2 szklanki groszku od     Bonduelle 1 jabłko 1 cebula 1 duża ugotowana marchewka 3 płaty śledziowe  sól , pieprz do smaku pieprz zielony od Eco Blik 1 łyżka majonezu 1 łyżka kwaśnej śmietany Wykonanie : Ziemniaki , cebulę , marchewkę obieramy i kroimy w kostkę. Śledzie

Sama słodycz i szczypta chili
Zupa Meksykańska z Soją 221

momentu zagotowania około 1 godziny , następnie odcedzam . Tak przygotowaną soję użyję do przygotowania zupy . Przygotowanie wywaru mięsno - warzywnego : Udka ( lub inne mięso ) dokładnie myję pod bieżącą wodą i osączam . Marchewkę , pietruszkę , cebulę , selera obieram i płuczę . Teraz do garnka wlewam około 2 litrów wody daję udka , pora , warzywa ( marchewkę , pietruszkę , cebulę , selera kroję na mniejsze kawałki ) . Garnek stawiam na gazie

Uwaga Babcia Gotuje
Domowa pieczeń warzywna 109

może by ć np. zielona soczewica. Bardzo zdrowa, jest ona źródłem białka, kwasu foliowego, potasu. Nie jest nam więc potrzebne mięso :-) SKŁADNIKI: - 200 gr. zielonej soczewicy - 3 jajka - 3 marchewki - 2 pietruszki - natka pietruszki - 1 bułka grahamka - sól, kminek, chilli, curry -  uccho- przyprawa gruzińska - 1 łyżka margaryny do wysmarowania blachy Soczewicę gotuję zgodnie z wytycznymi na opakowaniu. Marchewkę

Wielopokoleniowo