kiszonej 1 główka kapusty ( u mnie ważyła około 1,8 kg) 700 g żeberek wieprzowych 500 g łopatki bez kości 500 g kiełbasy (dałam śląską) 2 cebule 2 duże marchewki 2 czubate łyżki smalcu 8 suszonych śliwek bez pestek 4 łyżki przecieru pomidorowego 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1/2 łyżki majeranku 1/2 łyżeczki zmielonego kminku sól pieprz Żeberka(...)odciskamy z wody wkładamy do garnka zalewamy wodą i gotujemy. Białą kapustę siekamy, oprószamy lekko solą i ugniatamy Do garnka wkładamy poszatkowaną kapustę, wlewamy dwie szklanki wody i gotujemy. Marchewkę zetrzeć na grubych oczkach i dodać do słodkiej kapusty. Do garnka ze słodką kapustą dodać ugotowaną kiszoną i wszystko wymieszać. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, kminek, uduszone mięso, śliwki pokrojone
O kuchni z uczuciemSkładniki: 1 filet z indyka 1/2 puszki kukurydzy konserwowej 1/2 puszki groszku konserwowego 2 małe cebule 1 ząbek czosnku 1 marchewka 1 mała papryka czerwona curry, papryka słodka tymianek, majeranek sól, pieprz 1 kostka rosołowa olej 1 łyżka masła 2-3 łyżki mąki 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego Sposób wykonania: Fileta myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę i przyprawiamy(...)kostkę cebule smażymy na gorącym oleju, dodajemy rozdrobniony czosnek i mięso. Smażymy, aż mięso będzie lekko podsmażone. Następnie do mięsa wlewamy wodę dodajemy kostkę rosołową, pokrojoną w kostkę marchewkę, paprykę i dusimy ok. 20-30 minut. Po tym czasie dodajemy odsączoną kukurydzę i groszek oraz zioła. Dusimy nadal. Później dodajemy 1 łyżkę masła dla delikatniejszego smaku. Mąkę mieszamy
Prosto i Smacznie z Anetąinnych mięs, które pozostały po świętach. Nie marnujmy jedzenia, polecam! Scroll down for recipe in English Esencjonalne ragu z kaczki (4-5 porcji) Składniki: 2 łyżki oleju roślinnego 2 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę 1 łodyga selera naciowego, pokrojonego w 1 cm kawałki 1 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 łyżeczka posiekanego, świeżego(...)pieprz do smaku posiekana natka pietruszki do podania Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. W większej patelni najlepiej przystosowanej do zapiekania w piekarniku, rozgrzej olej, włóż marchewkę, selera, cebulę, czosnek i rozmaryn i podsmaż przez 5 minut. Wlej wino, gotuj przez 3 minuty zdrapując przypalone kawałki z dna patelni, po czym dodaj pomidory, liście laurowe, gałkę muszkatołową
karmelowySKŁADNIKI: 1 opakowanie (ok 500g boczniaków) 3 marchewki 2 pietruszki 1 por 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżek oleju rzepakowego sól, pieprz, sproszkowana słodka oraz ostra papryka inne przyprawy (np. specjalne do flaków; lub według uznania majeranek, lubczyk, granulowany czosnek, gałka muszkatołowa itp.) KROK 1: Boczniaki delikatnie umyć, osuszyć na papierowym ręczniku oraz pokroić(...)paski ok, 0,5 cm. Marchewkę oraz pietruszkę zetrzeć na tarce na grubych okach. Por pokroić w cienkie talarki. KROK 2: Wszystkie warzywa kolejno podsmażyć na patelni po czym przekładać do dużego garnka. Zalać wodą do wysokości około 5 cm ponad zawartością garnka. Gotować na średnim ogniu około 40 minut, dopóki grzyby nie będą miękkie. KROK
smacznieinatemattego trochę warzyw i przypraw i mamy pyszną, sycącą i rozgrzewającą zupkę. składniki: mięso z rosołu , u mnie mięsko z niedużej wiejskiej kury ok 1 l rosołu 2 duże marchewki 1 pietruszka kawałek selera 300 g pieczarek 3 łyżki majeranku 2 listki laurowe biały pieprz ostra papryka gałka muszkatołowa Marchewkę, pietruszkę i selera obrać i zetrzeć na tarce o gubych
Monia miesza i gotujeszklanki grzanek namoczonych w mleku (może być sucha bułka) 1 jajko 1-2 łyżki bułki tartej (opcjonalnie; jeśli masa jest za "luźna") sól, pieprz Dodatkowo: liście kapusty 1 marchewka 3 ząbki czosnku 2 suszone pomidory 2-3 łyżki majeranku sól Zasmażka (opcjonalnie): 1-2 łyżki mąki 2-3 łyżki masła/oleju Z środka kapusty wyciąć głąb i całą(...)ułożyć porcję farszu i zwinąć w roladkę (tak, aby podczas gotowania gołąbek nie rozpadł się). W garnku (na dnie ułożyć liście kapusty) ściśle poukładać gołąbki i warstwowo posypać plasterkami marchewki. Całość zalać osoloną wodą i dodać pokrojony czosnek, suszone pomidory oraz majeranek. Wierzch przykryć liściem kapusty. Dusić do miękkości kapusty (czas zależy od jej rodzaju). Opcjonalnie przygotować zasmażkę. Na patelni
Di gotujedobrej koleżanki Patrycji ( pozdrawiam:* ) Krem Dyniowy z grzankami Składniki: 1 litr bulionu warzywnego (może być 1 kostka drobiowa + 1 kostka warzywna + 1 litr wody) 1 kg dyni 3 marchewki - średniej wielkości 3 małe cebule 3 średniej wielkości ziemniaki 100 ml śmietany 18% sól , pieprz, vegeta, magi, koperek około 5 łyżek oliwy z oliwek 4 kromki starszego chleba ( ilość(...)wedle uznania) Wykonanie: Wywar: Jeżeli nie posiadamy wywaru możemy go zrobić gotując litr wody i wrzucając do niego jedną kostkę rosołową warzywną oraz jedna kostkę drobiową. Ziemniaki oraz marchewkę kroimy w kostkę i wrzucamy do gotującego się wywaru. W między czasie kiedy warzywa się gotują, kroimy na nieco większą kostkę dynię ( 2x2 cm) i na mniejszą kostkę cebulę
W Moim Magicznym Domukrojenia drobniejszego i oczywiście doprawiana :) Składniki: 5 dużych ziemniaków 1 mały seler albo polowa dużego 2 średnie pietruszki (korzeń) 1 puszka groszku 1 słoik groszku z marchewką 0,5 puszki kukurydzy 3-4 ogórki kiszone 2 małe cebule Sos: (składniki na sos są "na oko") 4 łyżki majonezu 3 łyżeczki musztardy sarepskiej sól, pieprz, kucharek Wykonanie: Ziemniaki gotujemy(...)rosole wykorzystać do sałatki jarzynowej. Ziemniaki w mundurkach studzimy, obieramy i kroimy w kostkę, To samo robimy z selerem i pietruszką Na sito wylewamy wraz z zalewą: groszek, kukurydzę, marchewkę z groszkiem. Warzywa należy dobrze odcedzić i następnie opłukać solidnie zimną wodą aby pozbyć się resztek zalewy. dodajemy do pokrojonych wcześniej warzyw Cebulę obieramy kroimy w kostkę, następnie ogórki również
W Moim Magicznym Domuoczywiście ryżu :) czyli zupa koperkowa z ryżem ^^ Składniki: około 2,4 litra drobiowego bulionu 3/4 szklanki ryżu 1 duży pęczek pietruszki 3 łyżki śmietany 18% pieprz sól marchewka pozostała z przygotowywania bulionu Wykonanie: Do bulionu wsypujemy opłukany ryż i gotujemy przez 10 minut. Marchewkę kroimy w kostkę, a pietruszkę siekamy dodając warzywa do zupy. Śmietanę łączymy z odrobiną zupy
W Moim Magicznym DomuKochani, korzystając z okazji, chciałabym złożyć Wam najserdeczniejsze życzenia zdrowych, radosnych, spokojnych i rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia :) Do zobaczenia tuż po świętach! Składniki: 325 g mąki pszennej 2 duże marchewki 200 g cukru 250 ml oleju 3 jajka 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody skórka z 1 pomarańczy(...)czekolady deserowej kilka łyżek śmietany 30% Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać kakao i przyprawę do piernika, wymieszać. Cukier dokładnie zmiksować z olejem i jajkami. Dodać marchewkę startą na małych oczkach i skórkę z pomarańczy. Wsypać suche składniki i delikatnie wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką. Podłużną formę o wymiarach 25 x 15 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć
Domowa cukiernia Ewywypróbowałam przepis z jakiejś gazetki,trochę go zmodyfikowałam i wyszły przepyszne-zdecydowanie będę do nich wracać-pychotka-polecam SKŁADNIKI: 700 g śledzi typu Matijas 400g cebuli 2 średnie marchewki 3 łyżki koncentratu pomidorowego łyżka octu balsamicznego łyżka octu 10 % 100ml oleju szklanka wody ząbek czosnku 2 płaskie łyżki cukru 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 1/2 łyżeczki gorczycy sól(...)pieprz Przygotowanie: Śledzie moczymy w zimnej wodzie przez około 3-2 godzin, zmieniając wodę 2-3 razy. Cebulę kroimy w piórka, marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, a czosnek kroimy w plasterki. Wszystko podsmażamy na oleju. Gdy warzywa zmiękną dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Mieszamy i dusimy na małym ogniu, pod przykryciem około 10 minut. Następnie zdejmujemy z ognia, dodajemy
Swojskie jedzonkopotrawy wigilijnej. Dodajemy ją m.in. do krokietów, pierogów, pasztecików, bigosu. Przepis zdobyliśmy od Taty Ryśka. Wypróbujcie i oceńcie sami ok. 6-7 dni składniki: 10 kg kapusty 1/2 kg marchewki 20 dag soli 3 dag nasion kminku 3 dag nasion kopru włoskiego 2 jabłka szare Renety ok. 12 ziaren ziela angielskiego kamienny garnek dębowa deska wykonanie: Marchewkę trzemy na cienkiej
Ania i Marcin gotująSałatka jarzynowa... Sałatka jarzynowa jak sama nazwa wskazuje jest z jarzyn, u mnie dodatkowo pojawia się tam szynka... Składniki: 4 ziemniaki kawałek selera 3 pietruszki korzeń 5 marchewek cebula 6 ogórków konserwowych 5 jaj puszka groszku konserwowego ok. 25 dkg szynki majonez 2 łyżki musztardy sól, pieprz jabłuszko (opcjonalnie) Wszystkich warzyw prócz cebuli miałam mniej więcej tyle samo. Z resztą(...)każdy robi według własnego uznania. Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i seler gotujemy do miękkości. Gotujemy jajka na twardo. Kroimy w kosteczkę warzywa, jajka i szynkę. Mieszamy, dodajemy sól, pieprz, majonez i musztardę, wszystko do smaku
Pelusiowa KuchniaDużo pracy przed świętami? zachęcam zatem do ugotowania szybkiej i smakowitej zupy pomidorowej. Wystarczy wcześniej ugotować rosół z gęsi a potem to już szybciutko. Podałam zupę z marchewką, polecam. Pomidorowa na gęsi z ryżem i marchewką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniewarstw sałatki domowym majonezem jest ona bardziej wilgotna . Jest po prostu pyszna ! Inne przepisy na sałatki TU . Warstwowa sałatka śledziowa - przepis: Składniki: 5 średnich ziemniaków 6 jajek 5 średnich marchewek 1 średnia cebula 2 łyżeczki octu 7 filetów śledzi w oleju (użyłem kupowanych ze słoiczka) 8 Łyżek majonezu (najlepiej domowego ) Sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki i marchew w różnych garnkach(...)Rozpoczynamy zbieranie sałatki. Najlepiej użyć przezroczystej miseczki, wtedy sałatka będzie lepiej się prezentowała. Układamy sałatkę następującymi warstwami: Utarte ziemniaki. 1 łyżeczka majonezu Śledź. Marynowa cebula. 1 łyżeczka majonezu. Starta marchewka. 1 łyżeczka majonezu. Białka jaj. 1 łyżeczka majonezu Możemy zwiększyć ilość majonezu wg. własnych upodobań. Powtarzamy tą czynność jeszcze 3 razy, aż wykorzystamy wszystkie składniki. Po tym wierzch sałatki posypujemy
Kuchnia Łukasza