obiadu. Surówka z kapusty pekińskiej, z dodatkiem startej marchwi, jabłka i mango. Proste i smaczne rozwiązanie na domowy obiad! SKŁADNIKI: - 1 mała kapusta pekińska - 2 jabłka - 2 małe marchewki - 1 mango średnie - 2 łyżki majonezu + 4 łyżki śmietany - sól, pieprz Kapustę siekamy, przekładamy na sito i przelewamy obficie wrzątkiem. Ten zabieg spowoduje, że kapusta nie będzie gorzka i nie będzie(...)niej bolał brzuszek ;-) Kapustę oblewamy zimną wodą z kranu. Będzie dzięki temu nadal chrupiąca. Marchewki, mango i jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mango jeśli macie dość dojrzałe pokroicie w kosteczkę. Składniki mieszamy ze sobą w misce, z dodatkiem śmietany i majonezu, doprawiamy solą i pieprzem! Gotowe! Smacznego
SMYKWKUCHNIPotrzebne składniki: 1 marchewka 1 pietruszka 0,5 selera 0,5 pora 5 ziaren pieprzu 2 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku zakwas na żurek (przepis znajdziesz tutaj ) chrzan pieprz, sól Przygotowanie: Marchewkę, pietruszkę, seler, por z przyprawami: pieprz w ziarnach, ziele angielskie, liście laurowe gotujemy wywar warzywny. Do wywaru dodajemy
Łycha smakówPotrzebne składniki: 1 szklanka ugotowanego ryżu ciemnego 4 papryki 20 grzybów leśnych 1 cebula 1 marchewka 1/3 selera pomidory w puszcze 1 l przecieru pomidorowego (przepis znajdziesz tutaj ) majeranek, tymianek, bazylia sól ziołowa, pieprz Przygotowanie: Na patelni z łyżką oleju kokosowego podsmażamy pokrojone w kostkę cebulę, jak się zeszkli dodajemy marchewkę i pietruszkę. Jak warzywa
Łycha smakówilość zależy od wielkości . 500 g mięsa mielonego wieprzowo – wołowego 200 g kapusty białej kilka łyżek ryżu ugotowanego na sypko cebula 3 łyżki bułki tartej 1 jajko 2 marchewki ,ugotowane i pokrojone drobno pół papryki ,surowa,pokrojona na drobno sól ,pieprz,najlepiej świeżo mielony majeranek,do smaku zioła prowansalskie Sos : 400 g pomidorów z puszki 4 łyżki dobrego koncentratu(...)pomidorowego 200 ml wody sól ,pieprz mała cebulka papryka pokrojona na drobno 2 marchewki ugotowane i pokrojone Cebulkę kroimy i podsmażamy .Kapustę kroimy na drobno. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie,doprawić do smaku i formować gołąbki .Obtoczyć w mące i smażyć na oliwie z każdej strony na złoty kolor.Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Składniki sosu zmiksować na gładko i zalać
Ladylaura.ostygnięciu ma zwartą konsystencję, dzięki czemu dobrze się go kroi. Bardzo smaczny - polecam :) Składniki: 100 g fasoli kolorowej "orzeł" (Targroch) 100 g ciecierzycy 1 duża cebula 1 duża marchewka 1 średnia pietruszka kawałek selera 3 ząbki czosnku 8 suszonych pomidorów (Targroch) 50 g orzechów włoskich (Targroch) 2 czubate łyżki siemienia lnianego mielonego 100 ml wody(...)jednego garnka, zalej wodą i zagotuj. Po zagotowaniu gotuj 2h. W tym czasie na patelni rozgrzej olej. Delikatnie zeszklij posiekaną cebulę i wyciśnięty czosnek. Następnie dodaj drobno pokrojoną marchewkę, pietruszkę i seler, podlej odrobiną wody i duś pod przykryciem do miękkości, ok. 20 minut. Od czasu do czasu zamieszaj. Ugotowaną fasolę i ciecierzycę lekko ostudź. Przełóż do malaksera
Zdrowie na języku :Pjedzenia? Dzisiaj zapraszam na bardzo proste danie. Ryż pozostał mi z poprzedniego dnia, a cukinia była zbyt mała, aby zrobić z niej samodzielne danie. Delikatne kuleczki ryżowe z marchewką idealnie pasują do sosu pomidorowo-cukiniowego. Wielbiciele ostrzejszych smaków mogą całość doprawić intensywniej, a do sosu dodać posiekaną papryczkę chili. Składniki: kulki: 1,5 szklanki ryżu 4 średnie marchewki
Codzienna kuchnia niecodziennasłodyczy, kwasowości i pikanterii po prostu - igła. Składniki na ok 2,5 litra : 1 kg czerwonych buraków ok 3 litrów bulionu z gotowanego mięsa (np. na krokiety) 2 średnie marchewki 1 korzeń pietruszki 2 większe ząbki czosnku cukier, sól, pieprz ziarnisty, ziele angielskie liście laurowe, kminek, ocet, magi Przygotowanie : Buraki obierz dokładnie tak samo jak ziemniaki i zetrzyj(...)grubych oczkach tarki, podobnie z oczyszczoną marchewką i pietruszką. Wszystko co starte wymieszaj w większym garnku z 2 łyżkami cukru, łyżeczką soli, pokrojonymi 2 ząbkami czosnku i rozbitymi w moździerzu kilkoma ziarnami ziela angielskiego, płaską łyżeczką pieprzu ziarnistego i połową łyżeczki kminku. Odstaw na godzinkę w między czasie kilka razy mieszając aż buraczki puszczą soki - zob. zdjęcia poniżej
Mechanik w kuchniwww.tradycyjnejadlo.pl/ . Zupę podałam na przepięknej porcelanie Bogucice z kolekcji Miranda . Składniki : 1 małe pętko Kiełbasy jałowcowej Tradycyjne Jadło 1/2 szklanki makronu muszelki 4/5 ziemniaków 2 małe marchewki 1 pietruszka korzeń kawałek selera korzeń pęczek włoszczyzny do zup ( pietruszka, por, seler) 6 suszonych grzybów 2,5 l wody domowa Vegeta do smaku pieprz do smaku(...)łyżka suszonego korzenia lubczyku 100 ml śmietanki 12 % Wykonanie : Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na kilka godzin, najlepiej na noc. Wszystkie warzywa myjemy, marchewkę i ziemniaki kroimy w kostkę.Do garnka przekładamy pokrojoną w plasterki kiełbasę, i pokrojone grzyby, dodajemy warzywa oprócz ziemniaków i zalewamy większą połową wody . Gotujemy na małym ogniu około25 minut, następnie dodajemy ziemniaki, domowa
Sama słodycz i szczypta chilimiseczce mieszamy 2 łyżki mąki z wodą. składniki na farsz: ok. 400 g piersi z kurczaka 200 g białej kapusty, drobno poszatkowanej 120 g marchewki, startej na tarce o grubych oczkach 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 1/2 cebuli, pokrojonej w kosteczkę mały kawałeczek zielonego pora wykonanie: Mięso kurczaka milimy lub drobno siekamy i przekładamy na dużą rozgrzaną(...)tłuszczem patelnie, dodajemy czosnek oraz imbir i smażymy na średnim ogniu. Następnie dodajemy marchewkę, kapustę, cebulę oraz pokrojonego w cienkie paski pora. Całość mieszamy i dusimy przez ok. 5 min. Następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do przestudzenia. Na środek każdego kwadratu z ciasta umieszczamy ok. 2 łyżki farszu. Dolny róg składamy na farsz, a do środka składamy dwa rogi
Domowy Smak Jedzeniaporcji): 200 g makaronu razowego 400 g kurzych udek bez kości i skóry 1 średnia cukinia 200 g pieczarek 3 średnie buraki 1 średnia czerwona papryka 1 średnia marchewka 200 g jogurtu greckiego 1 kulka mozzarelli 150 g sera typu Lazur oliwa, czosnek, ulubione zioła, sól, pieprz INGREDIENTS (5-6 portions): 200 g rye pasta 400 g chicken thighs without(...)gotujemy 2-3 minuty krócej niż jest to podane na opakowaniu. Warzywa kroimy na kawałki mniej więcej równej wielkości. Cukinię wzdłuż na pół i w talarki, cebulę w piórka. Marchewkę porządnie wyszoruj pod bieżącą wodą i pokój w plasterki. Pieczarkom urwij nóżki, kapelusze obierz, jeśli jest taka potrzeba i przekrój jeśli są zbyt duże. Paprykę przekrój na pół, usuń gniazda
Martyna CooksEnglish Śmietankowa zupa grzybowa (4-5 porcji) Składniki: 300 g grzybów leśnych lub pieczarek, pokrojonych w plasterki 50 g grzybów suszonych, namoczonych na noc i następnie posiekanych 1 marchewka, obrana i pokrojona w plasterki 1 pietruszka, obrana i pokrojona w plasterki 1 łodyga selera naciowego pokrojona w plasterki 4 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę 1 cebula pokrojona w kostkę(...)średnim ogniu masło, włóż cebulę wraz z czosnkiem i smaż prze kilka minut, do zeszklenia. Dodaj grzyby, posyp tymiankiem i smaż kolejne 10 minut. Następnie dodaj seler naciowy, marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i smaż przez 5 minut. Dodaj suszone grzyby wraz z wodą w której się moczyły, wlej bulion, dopraw solą i pieprzem i gotuj przez 30 minut. Wlej śmietankę
karmelowyfarsz: 300 g łososia, garść suszonych pomidorów, ½ dużego jabłka, 1 średnia marchewka, 100 g groszku cukrowego, ostra papryczka, garść posiekanej drobno szalotki, 1 posiekany ząbek czosnku, sok z cytryny, 1 łyżka oliwy, 1 łyżeczka masła, 100 ml śmietanki 36%, 2 jajka, sól morska, świeżo zmielony pieprz. Na spód: 250 g mąki pszennej chlebowej (ja dałam pełnoziarnistą), 1 jajko(...)kulę i odstawić na chwilę przykryte ściereczką. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Na patelni rozpuścić oliwę z masłem. Wrzucić i poddusić czosnek i szalotkę. Dodać pokrojoną w słupki marchewkę, groszek, suszone pomidory i posiekaną papryczkę. Całość dokładnie wymieszać. Poddusić na średnim ogniu przez około 5 minut. Dodać pokrojone w kostkę jabłko. Wymieszać. Pozostawić na ogniu jeszcze 2 minuty. Doprawić
Świat Domowej Kuchniniczego". Ja nazywam je recyklingowymi, bo wykorzystuję to, co akurat mam pod ręką, czasem co zalega w lodówce. Dzisiaj kolejna sałatka, przy której wykorzystałam warzywa z rosołu: pietruszkę, marchewkę i seler. Takie warzywa są o niebo lepsze od tych gotowanych w wodzie. O ile jeszcze gotujemy te warzywa w skórkach, to przynajmniej zachowują sporo swojego smaku. Znam jednak takie osoby(...)majonez i przyprawy. Lepiej ugotować niedzielny rosół z podwójną ilością warzyw, a potem je wystudzić i skroić. Polecam Wam ten sposób na smaczną sałatkę jarzynową. Składniki: 4 gotowane marchewki 3 gotowane pietruszki średni kawałek gotowanego selera ok. 10 cm jasnej części świeżego pora 1 mała czerwona papryka (słodka) 1 puszka kukurydzy 1 puszka zielonego groszku majonez sól
Codzienna kuchnia niecodziennacałość dobrze wyglądała na talerzu :) Dzisiejsza inspiracja pochodzi od Krysi z moimi modyfikacjami. Składniki na 4 porcje: 600 g medalionów z indyka (możecie zastąpić piersią z kurczaka) 2 marchewki (ok. 15 dag) 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 2 pomidory 1 cebula 1 cukinia 1 por (biała część) 1 żółta papryka 1 łyżka ziół toskańskich Kotanyi (lub po łyżeczce bazylii(...)sól pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego Przygotowanie: Mięso oprószyć solą i pieprzem. Natrzeć drobno posiekanym czosnkiem. Odstawić na min. 30 minut. W tym czasie obrać marchewkę i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę posiekać. Cukinię i i paprykę pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pozbyć się gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Pora
Fabryka pomysłówdodatkami - ja najbardziej lubię je z wędzonym łososiem. Świetny zamiennik dla placków ziemniaczanych. Najlepsze z domowo ukiszoną kapustą! Placki z kiszonej kapusty: 500 g kiszonej kapusty (użyłam domowej, z marchewką) 2 średnie cebule 2 liście laurowe 2 wiejskie jajka 1 czubata szklanka mąki 1/2 szklanki pełnotłustego mleka 1 łyżeczka suszonego majeranku szczypta mielonego kminku (tylko jeśli lubimy i jeśli(...)smalec do smażenia opcjonalnie do podania: kwaśna śmietana lub jogurt, wędzona ryba, gulasz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='500 g kiszonej kapusty (użyłam domowej, z marchewką) 2 średnie cebule 2 liście laurowe 2 wiejskie jajka 1 czubata szklanka mąki 1/2 szklanki pełnotłustego mleka 1 łyżeczka suszonego majeranku szczypta mielonego kminku (tylko jeśli lubimy i jeśli nie było
Poezja smaku